ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Δυναμική πορεία ανάπτυξης

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 21-22 του Απρίλη 2007 στο δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, με τη διακήρυξη που έχει εκδώσει, σήμανε γενικό προσκλητήριο προς όλους τους μαχητές της ειρήνης, προς κάθε πατριώτη και δημοκράτη, για συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης και ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στο κάλεσμα αυτό γίνεται η προτροπή «το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ να γίνει η αφετηρία: Για το ξεδίπλωμα νέων μαζικών αγώνων και πρωτοβουλιών του φιλειρηνικού κινήματος με μπροστάρη την ΕΕΔΥΕ και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Τα κεντρικά συνθήματα του συνεδρίου είναι:

  • Κίνημα ειρήνης δυνατό ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις.

«Η πορεία μέχρι το 15ο Συνέδριο, τονίζεται, θα είναι μια δυναμική, επίμονη προσπάθεια να δώσουμε νέα ώθηση στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας. Θα πρέπει να καταβάλουμε συνειδητή, σχεδιασμένη εργασία, προκειμένου να προσελκύσουμε στις Επιτροπές Ειρήνης νέους μαχητές της ειρήνης. Ολοι όσοι μας εμπιστεύονται, όλοι όσοι μας εκτιμούν, όλοι όσοι παρακολουθούν ευμενώς τη δράση μας έχουν θέση στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και επιλογές του καθενός. Ο αγώνας για την ειρήνη μάς χρειάζεται όλους. Χρειάζεται κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Χρειάζεται κάθε πατριώτη και δημοκράτη».

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης


Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την Πανθεσσαλονίκεια Συνδιάσκεψή της το Σάββατο 14 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ:

  • Σάββατο 14 του Απρίλη

Επιτροπή Ειρήνης Καλαμάτας, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX». Θα μιλήσει ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος.

  • Κυριακή 15 του Απρίλη

Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιο». Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

  • Δευτέρα 16 του Απρίλη

Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1ος ορ.). Θα μιλήσει ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης.

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

  • Τρίτη 17 του Απρίλη

Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.


ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ
Το λιμάνι δε θα γίνει ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Αποφασισμένοι να ορθώσουν τείχος αντίστασης στα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών και της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψουν το λιμάνι της Νέας Περάμου στην Καβάλα σε ΝΑΤΟικό στρατιωτικό ορμητήριο, δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή τους την απόφαση ανακοίνωσαν και στο κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ που επισκέφθηκε χτες το απόγευμα τη Νέα Πέραμο, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη.

Στη συνάντηση, που έγινε, συμμετείχαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, μέλη της Επιτροπής Αγώνα που είχε συσταθεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν για πρώτη φορά έγιναν γνωστά τα σχέδια μετατροπής του αλιευτικού λιμανιού της Ν. Περάμου σε στρατιωτικό ορμητήριο. Τότε, κάτω από την αποφασιστική αγωνιστική αντίδραση του λαού, τα σχέδια μαζεύτηκαν και ξαναμπήκαν στα συρτάρια των επιτελείων.

Σήμερα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επανέρχεται και επιτακτικά ζητά από τους φορείς να δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Ηδη το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευθερών, όπου υπάγεται η Νέα Πέραμος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως θα δώσει την έγκρισή του εάν ανατεθεί στο δήμο η διοίκηση του Λιμανιού και γίνουν μία σειρά έργα υποδομής. Μάλιστα, η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία - υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης - διατείνεται πως εφόσον το Λιμάνι δε λειτουργήσει ως Ναύσταθμος, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Αγγ. Τζέκης κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, το ενδιαφέρον των Ευρωαμερικανών για την περιοχή δεν είναι τυχαίο. Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια δεν έχουν τελειώσει. Η περιοχή τους εξυπηρετεί, αφού με τους κάθετους άξονες της Εγνατίας, θα έχουν άμεση πρόσβαση στις βαλκανικές χώρες για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Κάλεσε το λαό της περιοχής να μη συναινέσει στο μοντέλο «ανάπτυξης» που έχουν επιλέξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Καβάλα. Να διεκδικήσουν παραγωγική ανάπτυξη, που να παίρνει υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής. Και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό τους, μπροστά στους αγώνες.

Νωρίτερα στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ελευθερών Χ. Χρυσανίδη, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να εναντιωθεί και πολιτικά στα σχέδια της κυβέρνησης και των «συμμάχων» της και να οργανώσει την αντίσταση του λαού, αντί να συναινεί σε σχέδια που ετοιμάζουν για μετατροπή της περιοχής σε νέα «Σούδα» ή νέα «Τρούμπα» για τους ΝΑΤΟικούς στόλους.

Υπενθυμίζεται ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευθερών, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η πρασινογάλαζη διοίκηση του δήμου ενέκρινε το αίτημα του ΓΕΝ να επιτραπεί η δρομολόγηση έργων που στόχο έχουν την προσαρμογή του Λιμανιού της Νέας Περάμου σε λιμάνι ικανό να φιλοξενεί τον ελλιμενισμό στρατιωτικών πλοίων.

Η έγκριση δόθηκε με τον όρο να υπάρχει συνδιαχείριση του λιμανιού και διάφορα άλλα ανταλλάγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν φορείς και κάτοικοι. Παρά τις αντιδράσεις τους όμως, η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου, που φαίνεται ότι είχε ήδη πάρει την απόφαση μετά από παρασκήνιο διαβουλεύσεων, συναίνεσε στις επιταγές των ΝΑΤΟικών.


Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά για το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης 2007 πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή το 15ο Συνέδριό της, και για τη στήριξη των πολύμορφων δραστηριοτήτων της. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο LADA NIVA HAWK 4X4, 1.700 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιούνη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, ενώπιον συμβολαιογράφου. Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης. Στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ