ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Διπλή επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας

Στόχοι ήταν το κυβερνητικό μέγαρο και αστυνομικό τμήμα

Το κτίριο της αστυνομίας μετά την επίθεση στο Αλγέρι

Associated Press

Το κτίριο της αστυνομίας μετά την επίθεση στο Αλγέρι
ΑΛΓΕΡΙ.-

Δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις καμικάζι συγκλόνισαν, χθες, την αλγερινή πρωτεύουσα και μάλιστα σε νευραλγικά της σημεία. Στόχος έγινε το κυβερνητικό Μέγαρο, όπου στεγάζονται η προεδρία της κυβέρνησης και αρκετά υπουργεία, και αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό προάστιο Μπαμπ Εζουάρ, κοντά στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογιών.

Στο κυβερνητικό Μέγαρο επιτέθηκε ένας καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ στο αστυνομικό τμήμα δύο καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Ο απολογισμός, αργά το απόγευμα, είχε φθάσει τους 30 νεκρούς και τους 160 τραυματίες. Στην πλειοψηφία τους δημόσιοι υπάλληλοι και απλοί εργαζόμενοι.

Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα στα γραφεία του «αλ Τζαζίρα» στο Μαρόκο άγνωστος για λογαριασμό της οργάνωσης «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ», όρος που είθισται να περιγράφει χώρες της βορειοανατολικής Αφρικής. Η οργάνωση, μέχρι προσφάτως, αυτοαποκαλούνταν «Ομάδα Σαλαφιστών για την Προσευχή και τον Αγώνα» - GSPC. Ο άγνωστος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις έγιναν για να «φανεί ότι δε θα ησυχάσουμε μέχρις ότου φύγουν από την ιερή ισλαμική γη όλες οι ξένες δυνάμεις και δεν απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι σε Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία κ.α.».

Ο Αλγερινός πρωθυπουργός, Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ, που δε βρισκόταν στο Μέγαρο την ώρα της επίθεσης, μίλησε για «εγκληματική και δειλή πράξη, την ώρα που ο αλγερινός λαός επιζητεί την εθνική συμφιλίωση». Τα τελευταία χρόνια στη χώρα επικρατεί σχετική ηρεμία μετά τον αιματηρότατο εμφύλιο που τη σάρωσε τη δεκαετία του '90 μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε το 1992 για να μην αναλάβουν την εξουσία οι ισλαμιστές που είχαν κερδίσει τις εκλογές. Ο εμφύλιος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 πολίτες.

Την επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, Ισπανία, Γαλλία και Αραβικός Σύνδεσμος. Η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Αλγερίου έγινε το 2002, όταν βόμβα εξερράγη σε αγορά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 και να τραυματιστούν 80 άνθρωποι. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις τον περασμένο Δεκέμβρη και Μάρτη κατά λεωφορείων που μετέφεραν ντόπιους και ξένους εργαζόμενους σε θυγατρική της «Χάλιμπάρτον» και ρωσικής εταιρείας, αντιστοίχως.

Αργά το βράδυ, ο Μαροκινός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή σύνδεση ανάμεσα στις επιθέσεις στο Αλγέρι και στις απόπειρες, της Τρίτης, στην Καζαμπλάνκα «αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Τηλεοπτική διαπόμπευση κρατουμένων για «τρομοκρατία»

Ενώ ξεσπούν νέες φονικές μάχες στο Μογκαντίσου μετά από 10ήμερη εκεχειρία...

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- «Οι Αιθίοπες είναι πολύ κοινωνικοί. Σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωνε χτες μπροστά στο φακό της κρατικής αιθιοπικής τηλεόρασης ένας Ρουαντέζος, που συνελήφθη (άγνωστο πότε) από τις αιθιοπικές δυνάμεις εισβολής στη Σομαλία. Ενας Σύρος, συγκρατούμενός του επίσης «ύποπτος τρομοκράτης», ευχαριστούσε την αιθιοπική κυβέρνηση «για την καλή συμπεριφορά, το ασφαλές καταφύγιο που μας πρόσφερε, το ρουχισμό, τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη»....

Αλλοι έξι συγκρατούμενοί τους, την ύπαρξη των οποίων δεν παραδεχόταν ως προχτές η αιθιοπική κυβέρνηση, προέβησαν σε ανάλογες δηλώσεις «ευγνωμοσύνης». Δεν έπεισαν κανέναν... Ούτε οι ανάλογες φωτογραφίες άλλων «ευτυχισμένων» κρατουμένων (ανάμεσά τους και ένας 24χρονος Αμερικανός πρόσφατα προσηλυτισμένος Μουσουλμάνος), που μοίρασε χτες το αιθιοπικό πρακτορείο ειδήσεων. Ισως, γιατί οι δεκάδες ξένοι που κρατούνται φυλακισμένοι επί μήνες για τρομοκρατία στις αιθιοπικές φυλακές μετά τη σύλληψή τους στη Σομαλία, εμφανίστηκαν σαν σε ατυχέστατο διαφημιστικό σποτάκι με στόχο τη διάψευση των διεθνών καταγγελιών για οικτρά βασανιστήρια σε αιθιοπικές φυλακές... Σε μυστικές (ως προχτές) φυλακές στις οποίες Αμερικανοί πράκτορες της CIA και του FBI ανέκριναν (άραγε με μεθόδους τύπου Αμπού Γκράιμπ;) δεκάδες ξένους «ύποπτους τρομοκράτες».

Η Αιθιοπία παραδέχεται πως είχε ή έχει υπό κράτηση «μόνον 41 αλλοδαπούς ύποπτους για τρομοκρατία». Αδίστακτα διαπόμπεψε χτες τηλεοπτικά οκτώ από αυτούς. Απορρίπτει όμως επίμονα αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να συναντήσει τους κρατούμενους... Εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ κατήγγειλε πως η δημόσια έκθεση αιχμαλώτων πολέμου παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Ομως (όπως και... Αμερική), η(«νεοφώτιστη» σύμμαχος των ΗΠΑ) Αιθιοπία αρνείται να τους χαρακτηρίσει αιχμαλώτους πολέμου. Προτιμά το χαρακτηρισμό του «ύποπτου τρομοκράτη»...

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου (όπου παραμένουν αιθιοπικά στρατεύματα κατοχής) επαναλήφτηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές και κατοχικές δυνάμεις. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε (οι περισσότεροι άμαχοι) και τραυματίστηκαν πάνω από 10. Το αποτέλεσμα; Αναβλήθηκαν για την Κυριακή οι συνομιλίες ανάμεσα στη φιλοϊσλαμική σομαλική φατρία «Χαουίγε» και Αιθίοπες αξιωματούχους, με στόχο την εκεχειρία στο Μογκαντίσου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ιστορική επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού

ΤΟΚΙΟ.- Με τυμπανοκρουσίες πραγματοποιήθηκε χτες στο Τόκιο η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού μετά από επτά χρόνια. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σίντζο Αμπε, προχωρώντας αμφότεροι σε διαβεβαιώσεις για προώθηση των διμερών σχέσεων και στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης για το πλαίσιο συνεργασίας σε μία σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (και αντικρουόμενων συμφερόντων...). Δήλωσαν επιπλέον πως θα συνεργαστούν από κοινού για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, την ανάπτυξη της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος αφήνοντας - επί του παρόντος - κατά μέρος ακανθώδη διμερή ζητήματα, όπως η ιστορία και οι εδαφικές διεκδικήσεις σε βραχονησίδες πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΙΝΔΙΑ
Το «φάντασμα της Ντόχα»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Ινδίας με στόχο την «αναβίωση των διεθνών διαπραγματεύσεων» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ) είχαν χτες οι υπουργοί Εμπορίου της Ινδίας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, χωρών της ΕΕ και αντιπροσωπεία της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι ο «γύρος» αυτός είναι ο πρώτος από τον Ιούλη του 2006 και ουσιαστικά αποτελεί άλλη μια απέλπιδα απόπειρα να συνεχιστεί ο «γύρος» της Ντόχα το 2001, για τις αγροτικές επιδοτήσεις, τους δασμούς, τους φόρους κ.ά., που παραμένει ατελής έξι χρόνια τώρα καθώς υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες μεταξύ των συνεργαζόμενων και αντιπάλων ταυτόχρονα μεγάλων παικτών της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Φυσικά η συνάντηση συνοδεύτηκε από συνήθεις βαρύγδουπες κενολογίες - «η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να ενταθεί και να επιταχυνθεί... αν αποτύχουμε, οι εφετινές προοπτικές θα χαθούν», είπε εμβριθώς ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον - όμως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ, ειδικά για τα αγροτικά προϊόντα, θα συνεχίζεται ως συστατικό στοιχείο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εν αναμονή ρωσοκινεζικών αφίξεων στο Βελιγράδι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΜΟΣΧΑ.- Εκπρόσωπος Τύπου της σερβικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες τις επισκέψεις Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων στη Σερβία την ερχόμενη βδομάδα στο πλαίσιο της «κρίσιμης επιρροής αμφοτέρων χωρών στη διαδικασία καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου». Οι σημαντικές για το Βελιγράδι αφίξεις αφορούν τον αντιπρόεδρο της κινέζικης κυβέρνησης, Χούι Λιανγκού (που αναμένεται στις 17 του μήνα) και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (που αναμένεται στο Βελιγράδι στις 18-19 τρέχοντος).

Ο Σέρβος αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε με την ίδια ζέση τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ, που είπε πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχει αρχίσει ήδη η διεργασία» γύρω από ένα προσχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Πολτ δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ελπίδα» πως το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο «θα ανοίξει την πόρτα για την υπό διεθνή εποπτεία ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου...

Στο μεταξύ, οι ατέρμονες συνομιλίες μεταξύ των φιλοδυτικών σερβικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ