ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
«Σπίτια» του «μεγάλου αδελφού» τα γήπεδα

Ενταγμένα στο συνολικότερο σχέδιο ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής και συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων, τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους

Σε «σπίτια» του «μεγάλου αδελφού» και δοκιμαστήρια κατασταλτικών μέτρων μετατρέπονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ με τα αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση σε βάρος των φιλάθλων, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στα γήπεδα είναι ολοφάνερο ότι εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής και συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων, που λαμβάνονται σε συνεργασία με την ΕΕ και τα όργανά της (π.χ. Γιούροπολ). Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει την «κοινωνική αποδοχή» ή έστω ανοχή στην εφαρμογή κατάφωρα αντιδημοκρατικών μέτρων και διατάξεων, λόγω της «ιδιαιτερότητας» των γηπέδων και των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων παρακολούθησης και καταστολής που είχε αποφασίσει σε πρόσφατες συσκέψεις, ενώ είναι φανερό ότι για την υλοποίησή τους θα χρησιμοποιηθεί και το νεοαποκτηθέν σύστημα C4i αλλά όχι μόνο. Μια ολόκληρη «βιομηχανία ασφάλειας» έχει στηθεί από συγκεκριμένες εταιρείες και συμφέροντα που πουλάνε σχετικές «υπηρεσίες» στην κυβέρνηση.

Τις ευλογίες του για το πακέτο των μέτρων, που προωθείται σε συνεργασία με τις ΠΑΕ, έδωσε ο Κ. Καραμανλής, που προήδρευσε της χτεσινής συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. «Ούτε βήμα πίσω στην καταπολέμηση της βίας», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που προέτρεψε τους υπουργούς να εφαρμόσουν τους «αυστηρούς» νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή του. Μετά το πέρας τη σύσκεψης ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης των χαφιεδοκαμερών στα γήπεδα. Η «δουλιά» θα γίνει σε τρεις φάσεις, αρχίζοντας από το Μάη, ώστε να είναι όλα έτοιμα στη νέα αγωνιστική σεζόν το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ισχύσει και η έκδοση ηλεκτρονικού και ονομαστικού εισιτηρίου, ώστε, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να υπάρχει «έλεγχος του καθενός που παρακολουθεί κάποιον αγώνα και η Αστυνομία θα γνωρίζει ποιος κάθεται πού»! Ο εκπρόσωπος καυχήθηκε για την εφαρμογή του νόμου, που μετατρέπει ουσιαστικά τα αδικήματα σε αθλητικούς χώρους σε ιδιώνυμα, καθώς «οι παραβάτες μπαίνουν κατευθείαν στη φυλακή, χωρίς να έχουν δικαίωμα εξαγοράς ή μετατροπής της ποινής τους». Στα δύο τελευταία χρόνια που ισχύει ο νόμος μπήκαν στη φυλακή 56 χούλιγκανς, δήλωσε με καμάρι ο εκπρόσωπος.


Στην πρώτη φάση, δηλαδή το Μάη και Ιούνη, θα τοποθετηθούν κάμερες σε ΟΑΚΑ, «Καραϊσκάκη», Στάδιο Νέας Σμύρνης, Αιγάλεω, «Καυτατζόγλειο», Χαριλάου, Τούμπα, Πηγάδια Ξάνθης και Παγκρήτιο. Στη δεύτερη φάση, Ιούλης-Αύγουστος, σε Περιστέρι, Καλλιθέα, Νίκαια, Ανω Λιόσια, Φυλή, Καλαμαριά, «Αλκαζάρ» (Λάρισα), Λιβαδειά και Κέρκυρα. Στην τρίτη φάση οι χαφιεδοκάμερες εγκαθίστανται στα γήπεδα μπάσκετ και συγκεκριμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Κλειστό του ΟΑΚΑ, στο «Αλεξάνδρειο», στο Κλειστό της Πυλαίας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής το θέμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων των εταιρειών «σεκιούριτι» που θα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ΠΑΕ, αποκτώντας έτσι και επίσημα ιδιωτικό στρατό... Επίσης αποδοκίμασε την ενέργεια της ΠΑΕ ΑΡΗΣ να μοιράσει εισιτήρια στους οργανωμένους οπαδούς, λέγοντας ότι «εάν σπάσει οποιοσδήποτε τη συμφωνία θα έχει τις συνέπειες».

«Μπίζνες» 21 εκατ. ευρώ...

Σημαντική είναι και η οικονομική παράμετρος στην «επιχείρηση» εγκατάστασης των μηχανισμών παρακολούθησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε 22 γήπεδα, θα στοιχίσουν 7.000.000 και 14.000.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Την ανακοίνωση έκανε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, ο οποίος επισκέφθηκε το ΟΑΚΑ - μαζί με εμπλεκόμενους φορείς (ανάδοχο εταιρεία, ΟΤΕ, Αστυνομία) - αφού θα είναι το πρώτο γήπεδο στο οποίο θα τοποθετηθούν (και άλλες) κάμερες. Στόχος κυβέρνησης και επιχειρηματιών «είναι, η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας να γίνει στις 23 Μαΐου, που θα διεξαχθεί ο τελικός του Champions League. Θα είναι μια γενική πρόβα, αφού το σύστημα θα λειτουργήσει με την παρουσία, στο γήπεδο, 70.000 οπαδών των δύο ομάδων».

Επιδιώκοντας να πείσει ότι το σύστημα παρακολούθησης «αξίζει τα λεφτά του» ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να εντοπιστεί οποιαδήποτε κίνηση, με ευκρίνεια, σε όλα τα μήκη και πλάτη του Σταδίου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Αισιοδοξούμε ότι αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι μπορούν να ξεφεύγουν δε θα μπορούν να το κάνουν πλέον».


ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ
Λαϊκή συνέλευση ενάντια στο ΝΑΤΟικό λιμάνι

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός και να οργανώσει την αντίδρασή του στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε στρατιωτικό ορμητήριο το λιμάνι της Νέας Περάμου, οργανώνει την Κυριακή 22 Απρίλη η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΝΑΤΟικού Λιμανιού.

Η Συντονιστική Επιτροπή επαναδραστηριοποιήθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που δείχνουν την επιμονή της κυβέρνησης (μέσω του ΓΕΝ) να προχωρήσει το έργο παρά τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής. Με ανακοίνωσή της η ΣΕ διατυπώνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην κατασκευή μεγάλης στρατιωτικής και βαριάς λιμενικής εγκατάστασης, που θα καταστρέψει την περιοχή, θα υπονομεύσει την ανάπτυξή της και θα τη μετατρέψει αργά ή γρήγορα σε πολεμικό ορμητήριο. Τέλος, η ΣΕ δηλώνει πως είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του αλιευτικού καταφυγίου - μαρίνας, αντίστοιχου με το χαρακτήρα της περιοχής, όπως σχεδιάστηκε εδώ και χρόνια και παραμένει ημιτελές.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την επαναφορά των σχεδίων κατασκευής στρατιωτικού - ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης.

«Με έγγραφο του ΓΕΝ προς το Δήμο Ελευθερών του Νομού Καβάλας, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα που είχε θέσει το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή στρατιωτικού - ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Ν. Πέραμο», σημειώνουν οι βουλευτές. Και συνεχίζουν: «Η αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση δεκάδων φορέων και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής απέτρεψε τότε την έναρξη των έργων και την κατασκευή. Η επαναφορά από τη σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και οι σχεδιασμοί για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα του λαού της περιοχής. Η δικαιολογία ότι θα γίνουν πρόσθετα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος είναι για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού. Αν θέλει η κυβέρνηση να κατασκευάσει τα έργα αυτά, μπορεί να τα προγραμματίσει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Εργων και όχι μέσω ΝΑΤΟικών προγραμμάτων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς να απαντήσουν:

  • Γιατί η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα κατασκευής του ΝΑΤΟικού λιμανιού;
  • Ποιες ανάγκες θα εξυπηρετήσει αν όχι των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων;
  • Αν έγιναν, και ποιες, συναντήσεις και συνεννοήσεις, από εκπροσώπους του υπουργείου και ξένους παράγοντες με παράγοντες του Ν. Καβάλας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ