ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν... ξέρει τίποτα για το «φόνο» των ομολόγων

Στις διοικήσεις των... αυτοδιοικούμενων Ταμείων, επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες ο υπουργός Οικονομίας, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

Η κυβέρνηση δε γνωρίζει τίποτα για το «φόνο» των ομολόγων. Δηλώνει αθώα. Η όλη ευθύνη για ό,τι επιλήψιμο έγινε (μεγάλες προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) βαρύνουν αποκλειστικά τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Τα Ταμεία είναι... αυτοδιοικούμενα και είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την επενδυτική τους πολιτική. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και στο μέλλον να εκδίδει τα υψηλού ρίσκου «δομημένα» ομόλογα, τα οποία έχουν μετεξελιχθεί σε χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου και φυσικά υψηλής μίζας.

Στην ίδια γραμμή, κινήθηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα - υποτίθεται - την... πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην ουσία, βέβαια, δεν πρόσθεσε τίποτα το νεότερο, από τη γνωστή έως σήμερα επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αρνούμενος την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για ένα εξόφθαλμο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, με άμεση κυβερνητική εμπλοκή (υπουργείο Οικονομικών ως εκδότης των ομολόγων και υπουργείο Απασχόλησης ως εποπτεύων φορέας) και φυσικά τη συνέργεια χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών.

Το μόνο ίσως νέο στοιχείο, είναι, ότι μετά από ενάμιση μήνα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που πλάσαρε η «Ακροπόλις» στο ΤΕΑΔΥ, και υπό την ασφυκτική πίεση του Τύπου, ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εκδόσεις δομημένων ομολόγων. Σύμφωνα με αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ, από το Μάρτη του 2004 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει εκδώσει «δομημένα ομόλογα» υψηλού ρίσκου, συνολικής αξίας 1,85 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 770 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα τελευταία διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους και δομημένα ομόλογα τα οποία έχουν εκδώσει απ' ευθείας οι τράπεζες, συνολικής αξίας 490 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στα χέρια των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική εκδοχή, βρίσκονται δομημένα ομόλογα ύψους 1,26 δισ. ευρώ. Οπως είχε επισημανθεί από την πρώτη στιγμή, το εύρος των περίεργων συναλλαγών με τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένες άγνωστες - μέχρι πρότινος - χρηματιστηριακές εταιρείες τύπου «Ακροπόλις». Οπως εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να ομολογήσει χτες ο υπουργός Οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία τρία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει οκτώ εκδόσεις δομημένων ομολόγων, ανάδοχοι έκδοσης των οποίων ήταν: η αμερικανική «JP Morgan», η γαλλική «Paribas», η Eurobank, η Εθνική, η Alphabank, η Εμπορική, η γερμανική Deutschebank και η HSBC. Είναι επομένως εμφανές, ότι στο κύκλωμα εμπλέκεται το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει ως σήμερα να αφήσει στο απυρόβλητο της κριτικής.

Ο υπουργός Οικονομίας όμως έκανε και ένα επόμενο βήμα, αναλαμβάνοντας το ρόλο προστάτη των τραπεζών και των σχέσεών τους με το ελληνικό δημόσιο. «Δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε την έκδοση ομολόγων», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας, ότι, αν στο μέλλον οι επενδυτές ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει σύνθετα ομόλογα, αυτό θα ανταποκριθεί. Και όχι μόνο αυτό. Υπεραμυνόμενος της έκδοσης των δομημένων ομολόγων, υποστήριξε ότι τα τελευταία «με τη λήξη τους εγγυώνται την απόδοση των κεφαλαίων τους», και σε τελική ανάλυση «όλες οι επενδύσεις περιέχουν κινδύνους»!

Ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί η κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία, «αν οι διοικήσεις των Ταμείων, διαπιστώσουν ότι παραπλανήθηκαν ή ζημιώθηκαν από τους χρηματιστές - συμβούλους τους, να στραφούν εναντίον τους δικαστικά και να ζητήσουν αποζημιώσεις», κίνηση την οποία «θα στηρίξει και το ελληνικό δημόσιο»... Ταμεία κατά χρηματιστηριακών εταιρειών και η κυβέρνηση αμέτοχη, είναι η συνταγή Αλογοσκούφη.

Εκεί βέβαια που διακινδύνευσε τη σοβαρότητά του, ήταν στο θέμα της λειτουργίας των Ταμείων, όπου επιχείρησε να αποδείξει ότι τα Ταμεία είναι αυτόνομα να χαράξουν από μόνα τους την επενδυτική τους πολιτική. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση ορίζει και ελέγχει τις διοικήσεις των Ταμείων, ο Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε τη θέση, ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι επενδυτικός σύμβουλος των Ταμείων»(!), ενώ, πάντα κατά τον υπουργό Οικονομίας, «η μόνη ευθύνη του υπουργείου Απασχόλησης, είναι να ελέγχει αν οι επενδύσεις των Ταμείων ξεπερνούν το 23% των αποθεματικών τους»! Ανέφερε τέλος, ότι στα πλαίσια των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για τη... θωράκιση των Ταμείων, είναι ο διορισμός των διοικήσεών τους, μετά από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΠΑΣΟΚ
«Αξιοποιεί» το σκάνδαλο για να ανοίξει το Ασφαλιστικό

Αξιοποιώντας τις «μίζες» και τα σκάνδαλα με τα ομόλογα των αποθεματικών των ταμείων, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε χτες την ευκαιρία να συνδέσει τις «συνέπειές» τους με το άνοιγμα του Ασφαλιστικού!

Μιλώντας χτες στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσει το σκάνδαλο με το τζογάρισμα των χρημάτων των ασφαλισμένων και τις απώλειες των αποθεματικών για να θέσει θέμα ...«βιωσιμότητας» των ταμείων, ανέφερε ότι το «σκάνδαλο συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα»... Μάλιστα ο ίδιος, επισημαίνοντας τις «αλλαγές» που χρειάζεται το Ασφαλιστικό, πρόσθεσε ότι ενόψει και των εκλογών «τίθεται ένα σημαντικό πολιτικό δίλημμα για το ποιος θα διαχειριστεί με αξιοπιστία το Ασφαλιστικό».

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι «η ΝΔ δε θα έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία σε οποιαδήποτε πρότασή της για το Ασφαλιστικό», έσπευσε να προβάλει τις αντιασφαλιστικές προτάσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που θέτουν ξεκάθαρο στόχο την «παράταση του εργάσιμου βίου», την αύξηση δηλαδή των ορίων συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας ότι «οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δίνουν τη θετική απάντηση»...

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Γ. Παπανδρέου άνοιγε το δρόμο στην κυβέρνηση για να προωθήσει τους αντιασφαλιστικούς της σχεδιασμούς, δίνοντας τη ...μάχη της κάθαρσης υποστήριζε ότι «η εμπέδωση της διαφάνειας αποτελεί δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην αντίληψη του συστήματος των κουμπάρων και των ημετέρων της ΝΔ».

Ο Γ. Παπανδρέου, συντηρώντας τη δικομματική αντιπαράθεση για τα ομόλογα των ταμείων, αλλά προσέχοντας επιμελώς να μην καταδικάσει το τζογάρισμα των αποθεματικών, κατηγόρησε «τη ΝΔ ότι καθημερινά αποδεικνύει την αντίληψή της για το κομματικό κράτος - λάφυρο» και απέδωσε το λεηλασία των χρημάτων στην «πελατειακή αντίληψη που διευθετεί συμφέροντα της παραδοσιακής Δεξιάς». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης ανέφερε ότι η ΝΔ «θα κάνει κινήσεις προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να τοποθετήσει σε διοικήσεις στελέχη που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναζητώντας έτσι άλλοθι συναίνεσης, εκ των υστέρων» και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο «δε θα γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ».

ΕΣΗΕΑ
«Αλλα λόγια» για τα ομόλογα του ΤΣΠΕΑΘ

Το θέμα των αμαρτωλών ομολόγων συζητήθηκε για άλλη μια φορά χτες στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καθώς το Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) έχει «τζογάρει» 130 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 20% των αποθεματικών του.

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας μέσα στον Απρίλη, με αιτήματα: Αμεση απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο. Ούτε ευρώ στο χρηματιστηριακό και στον τραπεζικό «τζόγο». Καταβολή του συνόλου των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Αμεση επιστροφή των κλεμμένων. Κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι υπόθεση των εργαζομένων. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανένα μεσάζοντα.

Η πρόταση αυτή μειοψήφησε. Οι παρατάξεις του δικομματισμού («Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», «Αδέσμευτοι» και «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων») επέμεναν στην... πρόσληψη ξένου οίκου κύρους που θα εκτιμήσει το ομόλογο και την πορεία που ακολούθησε και με βάση το πόρισμά του να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα, ενώ η «Συσπείρωση» στην πρότασή της αρκέστηκε για άλλη μια φορά στο αίτημα για επιστροφή από την κυβέρνηση των χρημάτων, μαζί με τους τόκους και στην απαίτηση για παραίτηση του προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ Δ. Καπράνου. Μάλιστα, εξέφρασε τη ...χαρά της γιατί ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος υιοθέτησε την πρότασή της και ζήτησε και αυτός την παραίτηση. Για την ουσία του προβλήματος τσιμουδιά...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Να εξεταστεί το «θερμοκήπιο» παραγωγής σκανδάλων και κακοδιαχείρισης

Ο Αντώνης Σκυλλάκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της όλης συζήτησης για το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχουν γίνει και προτάσεις για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Το ΚΚΕ είναι πρόθυμο να συμβάλει στη διερεύνηση από τη Βουλή της όλης υπόθεσης, εξάλλου πάντα το ίδιο έπραξε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στο μεγάλο θέμα των αποθεματικών δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί η διερεύνηση μόνο στις ευθύνες κακοδιαχείρισης του ΤΕΑΔΥ και άλλων, ίσως, ασφαλιστικών ταμείων.

Η όποια έρευνα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει, πρώτα και κύρια, το πρόβλημα της διαρκούς ληστείας των αποθεματικών, με βάση τη νομοθεσία και την πρακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψαν και επιτρέπουν στις διορισμένες ηγεσίες των ασφαλιστικών ταμείων να "τζογάρουν" νομότυπα και έτσι να ληστεύουν νόμιμα το μόχθο των εργαζομένων, προς όφελος των τραπεζών, των χρηματιστηριακών και των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Πρέπει, δηλαδή, να εξεταστεί το όλο σύστημα που λειτουργεί και σαν "θερμοκήπιο" παραγωγής επιμέρους σκανδάλων κακοδιαχείρισης, παράνομου πλουτισμού κ.λπ. και πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ