ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Νέες κινητοποιήσεις αύριο

Στην Αθήνα, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο νέο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο νέο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι
Με νέο παμφοιτητικό αγωνιστικό ραντεβού, αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στις 12 το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, και πλήθος κινητοποιήσεων μέσα και έξω από τις σχολές, φοιτητές και σπουδαστές σηματοδοτούν τη συνέχιση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου ανώτατη μόρφωση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ετοιμάζει τα νέα νομοθετικά της βήματα για τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα αφορούν στην έρευνα και τα μεταπτυχιακά. Χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου για την έρευνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χτες ότι θα γίνει σύντομα, ενώ το υπουργείο Παιδείας απλά επαναλαμβάνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Φοιτητές και σπουδαστές έχουν ήδη πάρει θέση ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί την πρόσδεση της έρευνας και των ερευνητών στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων.

Με νέες Γενικές Συνελεύσεις πολλοί φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, για να καταργηθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο, για να μην εφαρμοστεί, και συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Φοιτητικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται επίσης σήμερα στην Κοζάνη (στη 1 μ.μ. στο ΤΕΙ με κύριο αίτημα «δημόσιες δωρεάν μεταφορές») και την Παρασκευή σε: Κομοτηνή (12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., δημαρχείο), Ξάνθη (11 π.μ., Πολυτεχνείο), Καβάλα (12 το μεσημέρι, στον Κήπο), Κοζάνη (1 μ.μ. στο ΤΕΙ με κύριο αίτημα «δημόσια, δωρεάν στέγαση»).

Δράση μέσα και έξω από τις σχολές

«Αντισταθείτε: ΟΧΙ στο νόμο-πλαίσιο - ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 - Εξω οι επιχειρήσεις από την Παιδεία. Καταδικάστε την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Αγωνιστείτε για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Το αγωνιστικό κάλεσμα του γιγαντοπανό της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. αναρτήθηκε στην πρόσοψη του νέου κτιρίου του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συμβολικής κατάληψής του από δεκάδες μέλη της ΠΚΣ, φοιτητές και σπουδαστές.

Η δυναμική αυτή κινητοποίηση, μια μέρα μετά την επιστροφή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και δυο μέρες πριν από το νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο, σηματοδοτεί τη συνέχιση του αγώνα με όλες τις μορφές.

Χτες, φοιτητές της Νομικής, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του τομέα Ιδιωτικού Δικαίου, διεκδικώντας να φωτοτυπηθούν δωρεάν σημειώσεις απαραίτητες για τη διδασκαλία και την εξέταση των μαθημάτων, τις οποίες οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν.

Φοιτητές του Πολυτεχνείου, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, προχώρησαν χτες σε κατάληψη στο εστιατόριο στην Πολυτεχνειούπολη, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση, με μοναδική προϋπόθεση την επίδειξη του πάσου, καθώς και να είναι τα εστιατόρια και τα κυλικεία στην ευθύνη των ιδρυμάτων. Οι φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον αντιπρύτανη Γ. Σπαθή, ο οποίος, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και επιβολής αντιποίνων, απείλησε ότι σήμερα δε θα λειτουργήσει το εστιατόριο, ωστόσο μετά την επιμονή των φοιτητών δεσμεύτηκε πως το εστιατόριο θα λειτουργήσει κανονικά.

Ακόμα, στο Πολιτικό της Νομικής, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Τμήματος, σήμερα, με αίτημα να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αίτημα το οποίο ήδη διεκδικούν εδώ και καιρό μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος. Ακόμα, οι φοιτητές διεκδικούν την κατοχύρωση της πρακτικής άσκησης με πλήρη δικαιώματα για όλους τους φοιτητές του τμήματος.

Διεκδίκηση του δικαιώματος στην άθληση για όλους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την επιτυχία των σχολικών ομάδων μας στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

«

Η διάκριση των παιδιών να γίνει εφαλτήριο για αγώνες διεκδίκησης του δικαιώματος στην άθληση για όλους», καλεί το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, που με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τα αγόρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα και τα κορίτσια του 2ου Γενικού Λυκείου Ανω Λιοσίων για τις επιτυχίες τους (κατάκτηση της πρώτης και έκτης θέσης, αντίστοιχα) στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Αγοριών - Κοριτσιών Λυκείων. Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει επίσης:

«Γνωρίζουμε ότι η επιτυχία αυτή ήρθε μετά από κοπιαστικές προσπάθειες και γι' αυτό το λόγο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές, στους γονείς, στους προπονητές και σε όλους όσοι συνέβαλαν, μαζί με τις καλύτερες ευχές για κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Αυτή η επιτυχία των σχολικών ομάδων αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη αξία, καθώς οι νέοι, με ευθύνη της πολιτείας, αντιμετωπίζουν όλο και πιο δυσμενείς συνθήκες σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους, το δικαίωμά τους στην άθληση και τη ζωή τους γενικότερα.

Οι νέοι σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της σχολικής ζωής, την έλλειψη αθλητικών υποδομών στα σχολεία και τις γειτονιές, τη συνειδητή υποτίμηση του σχολικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, την έλλειψη χρηματοδότησης του σωματειακού αθλητισμού...

Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, ενισχύει μονομερώς τον επαγγελματικό και εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, "παιδιά" του οποίου είναι και τα φαινόμενα βίας στο χώρο.

Ας αφήσει, λοιπόν, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί "δικαίωσης των κόπων τριών ετών της κυβέρνησης" και του "αγώνα της ελληνικής πολιτείας για την ανάδειξη του σχολικού αθλητισμού"!

Ας δώσει απαντήσεις για τα ανύπαρκτα γήπεδα σε σχολεία και γειτονιές, που κάνουν τους νέους να πληρώνουν μια περιουσία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις 5x5 για να παίξουν λίγη μπάλα. Ας δώσει απαντήσεις στις οικογένειες που δίνουν από το υστέρημά τους για να αθληθούν τα παιδιά τους έστω στα τσιμεντένια γήπεδα μπάσκετ, σε κάποια ιδιωτική σχολή ή σε κάποιο ιδιωτικό γυμναστήριο.

Ο αθλητισμός προσφέρει την καλύτερη ενασχόληση για τους νέους, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του σώματος, ενδυναμώνει την προσωπικότητα, οπλίζει με αξίες που είναι απαραίτητες για τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νεολαία στο στίβο της ζωής. Οι αρετές και τα ιδεώδη του αθλητισμού πρέπει να γίνουν κτήμα του συνόλου της νεολαίας και του λαού.

Η επιτυχία που μας χάρισαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Βύρωνα και του 2ου Λυκείου Ανω Λιοσίων να γίνει εφαλτήριο για αγώνες διεκδίκησης του δικαιώματος στην άθληση για όλους»!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Λοκ - άουτ» και συκοφαντίες

Απάντηση της ΠΚΣ

Με τριήμερο «λοκ - άουτ» και συκοφαντικές καταγγελίες για «βιαιοπραγίες» και «τραυματισμό» διοικητικών υπαλλήλων από «ομάδα φοιτητών», «απαντά» το Συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών του ιδρύματος που διεκδικούν να μη χάσουν τη διπλή εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Υπενθυμίζουμε ότι από προχτές (16/4/2007) οι σπουδαστές έχουν προχωρήσει σε τριήμερη κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ, με αποφάσεις πέντε γενικών τους συνελεύσεων που διεκδικούν να γίνει η διπλή εξεταστική.

Με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της κατάληψης, από το κτίριο της διοίκησης αποχώρησαν οι καθηγητές χωρίς να τους εμποδίσει κανείς κι ενώ γίνονταν συζητήσεις με έναν από τους αντιπροέδρους του ΤΕΙΘ, για να διαπιστωθεί η δυνατότητα σύγκλησης του Συμβουλίου, διοικητικοί υπάλληλοι «δημιούργησαν ένταση σπάζοντας μία γυάλινη πόρτα και τραυματίζοντας ελαφρά, ευτυχώς, σπουδαστές που βρίσκονταν εκεί κοντά, τη στιγμή εκείνη. Εβριζαν χυδαία τους σπουδαστές κι αποχώρησαν παρόλα αυτά χωρίς κανένας σπουδαστής ακόμα και τότε να τους εμποδίσει ή να τους προπηλακίσει».

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Εκδήλωση για την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα

Η «ιμπεριαλιστική πολεμική προπαγάνδα μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια και κινηματογράφο» είναι το θέμα της εκδήλωσης που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ και πραγματοποιεί σήμερα στο «Συρμό». Η εκδήλωση, που αρχίζει στις 8.30 μ.μ., περιλαμβάνει προβολή σχετικών dvd - ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τον Βασίλη Λιόση, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η μουσική σκηνή «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη) και η είσοδος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ έχει συμβολικά τιμή 3 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ