ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
Σελ. /28
«Εντιμη διαχείριση»!

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Ποια δομημένα και ποια αδόμητα. Θυμάται κανείς ποιος είχε αναλάβει επί ΠΑΣΟΚ να προπαγανδίζει πόσο καλό θα ήταν για τα ταμεία να παίξουν τα αποθεματικά τους στο ναό της Σοφοκλέους; Είναι ο ίδιος που αποφεύγει σαν ο διάολος το λιβάνι κάθε κουβέντα για τη μεγάλη αρπαχτή: Τη διαρκή εισφοροκλοπή. Και είναι και «εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Ταμεία». Δηλαδή, ξέρει πάντα και χτες και σήμερα από πρώτο χέρι ποιος τα παίρνει και ποιος χάνει...

Αμα μπουν ανεμογεννήτριες, θα γίνουνε τα γίδια γκέι! Το ωραίο είναι πως αυτό το λένε υπερασπιστές των «εναλλακτικών μορφών ενέργειας». Οταν το λένε, έχουν στο μυαλό τους άλλη εταιρεία. Και δε θέλουν να ακούσουν κουβέντα για κεντρικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένα συστήματα στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας...

Το νέο - παλιό, πολύ παλιό - δόγμα: Ο καθένας μόνος του. Είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σωστοί, τόσες εταιρείες περιμένουν να πλασάρουν εργοστάσια καύσης...

Γι' αυτό σου λέω, ασχολήσου κατ' ευθείαν με τις «αμερικανιές». Τουλάχιστον, αυτές αφορούν στο πρωτότυπο.

Δε συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Ενα «λάθος» στη διαδικασία της ανάκρισης οδηγεί σε αθώωση. Είναι κι αυτή μια εκδοχή της τυφλής δικαιοσύνης. Βάρδα μην είσαι ανάμεσα σ' αυτούς που τους τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί...

Είπαν, λέει, έγκαιρα οι Γάλλοι στους Αμερικανούς τις πληροφορίες που είχαν για την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Κι αυτοί, οι Αμερικανοί, διέψευσαν τις φήμες. Εδώ, ακόμα λένε ότι ψάχνουνε τον Μπιν Λάντεν...

Η στρατολογία μισθοφόρων γίνεται στους πιο απίθανους χώρους, αυτό είναι παλιό. Οτι το παιδί σου θα παίζει αμέριμνο σήμερα στο κομπιούτερ ένα παιχνίδι στρατηγικής και την επομένη θα είναι μισθοφόρος στο Ιράκ είναι νέο. Και, βεβαίως, έρχεται από το Αμέρικα!

Η αμερικανική επανάσταση, όπως όλες οι αστικές επαναστάσεις είχαν προοδευτικό χαρακτήρα στην εποχή τους. Τόσο προοδευτικό που κατοχύρωναν και το αυτονόητο δικαίωμα του λαού να απαντά ένοπλα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του. Αυτό, βέβαια, δεν αθωώνει - αντίθετα μάλιστα - την αστική τάξη, που ως καθεστώς πλέον όχι μόνο χρησιμοποιεί τα όπλα ενάντια στο λαό, αλλά και φροντίζει αυτό που ήταν δικαίωμα αυτοάμυνας να μετατραπεί σε μηχανή υπεράσπισης του συστήματος στον πυρήνα της ιδεολογίας του: ο θάνατός σου η ζωή μου.

Ακόμα χειρότερα, η όποια προοδευτικότητα μιας επανάστασης, 250 χρόνια πριν, δε δικαιώνει όσους στον καιρό της τυραννίας σπεύδουν να πάρουν θέση εμπροσθοφυλακής. Οπως στην περίπτωση αυτών που χρόνια πασχίζουν να πείσουν πως για τη δικτατορία στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί ήταν αθώοι του αίματος.

Ασχετο: Στο δίλημμα έρωτας ή σοκολάτα, η απάντηση είναι μάλλον προφανής... Στο ερώτημα αν η αστική τάξη επιταχύνει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με τη δοκιμασμένη συνταγή της «κάθαρσης», η απάντηση αναζητείται.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ

ΚΑΤΙ ΑΘΩΕΣ «ΓΚΑΦΕΣ»: «Μια απίστευτη γκάφα των αξιωματικών ασφαλείας απειλεί να τινάξει στον αέρα την ανάκριση (...) οι εισαγγελείς ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι οι αστυνομικοί εξέτασαν ενόρκως ως απλούς μάρτυρες και τα 73 άτομα που εμπλέκονται (...) κατά παράβαση ρητών δικονομικών διατάξεων που ορίζουν ότι οι καλούμενοι από τις αστυνομικές αρχές ως ύποπτοι τέλεσης ενός αδικήματος πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι και όχι ως απλοί μάρτυρες, όταν μάλιστα έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη για την υπόθεση (...) αν ένας ύποπτος εξεταστεί ως μάρτυρας ενόρκως, τότε η κατάθεσή του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τίθεται υποχρεωτικά στο αρχείο και δε λαμβάνεται υπόψη σε κανένα από τα επόμενα στάδια της ανακριτικής διαδικασίας» (το ρεπορτάζ για το «λάθος» της αστυνομίας / «ΤΟ ΒΗΜΑ»)

... ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ: «Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2001 τους αμερικανούς ομολόγους τους για σχεδιαζόμενη κατάληψη αμερικανικού αεροσκάφους από την Αλ Κάιντα (...) η εφημερίδα Λε Μοντ αποκαλύπτει ότι ο αμερικανός σταθμάρχης στο Παρίσι ενημερώθηκε σχετικά με πεντασέλιδο σημείωμα που αφορούσε κάποιο σχέδιο κατάληψης ή εκτροπής αμερικανικού αεροσκάφους» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΡΕΑΣ: «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εκσυγχρονίζονται και αυτές και μπαίνουν αποφασιστικά στο παιχνίδι του διαδικτύου ελπίζοντας να βρουν νεοσύλλεκτους μέσα στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (...) το Πεντάγωνο θα ξοδέψει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια μόνο μέσα στο 2007 για να επιχορηγήσει ένα δικό του κανάλι μέσα στην ιστοσελίδα Global Gaming Leaque. Η ιστοσελίδα αυτή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους λάτρεις των παιχνιδιών μέσω κομπιούτερ σ' όλο τον κόσμο (...) "υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να δεθούμε με τους παίχτες και να αποκτήσουμε οικειότητα συναντώντας τους στο δικό τους γήπεδο!". Το βασικό παιχνίδι του καναλιού θα στηρίζεται απόλυτα στο εγχειρίδιο του στρατού ενώ γύρω από αυτό θα πλέκουν και άλλα παιχνίδια. "Με τον τρόπο αυτό" πιστεύει ο Εκμαν "ο στρατός θα διευρύνει την επιρροή του προσφέροντας ηλεκτρονικά αξιώματα που όμως γρήγορα θα μπορούν να ανταλλαγούν με αληθινά» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤ με χαριστικές ρυθμίσεις

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΝΤΡΕΣ στο ράλι... «Ακρόπολις»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εν αναμονή νέων στοιχείων για τα ομόλογα

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογία - σοκ Χάνουμε 5.000.000 ευρώ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θυμωμένος ο κ. Ζορμπάς διευρύνει τις έρευνές του

Η ΑΥΓΗ: Με κυβερνητικές εντολές αγοράστηκαν τα ομόλογα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ζητούν οι πολίτες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΕΦΑΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «χασούρας»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκρηξη ανόδου στις αγορές

Η ΧΩΡΑ: Απελευθέρωση του ωραρίου στα πρατήρια καυσίμων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναχαίτιση... στον αγωγό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΛΟΥΤΡΟ αίματος σε Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Απέναντι στην εξουσία

«Η παράδοση της οπλοκατοχής βασίζεται στο αμερικάνικο σύνταγμα του 1776 (...) φιλοσοφικά αυτή η διάταξη βασίζεται στην κοινωνική σύμβαση του Τζον Λοκ: Οι πολίτες συνάπτουν με το κράτος ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Αν η κρατική εξουσία το παραβιάσει, τότε οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επαναστατήσουν για να την ανατρέψουν - και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται όπλα. Επομένως η οπλοκατοχή ήταν από τα πρώτα δικαιώματα που οι Αμερικανοί πολίτες διαφύλαξαν για τον εαυτό τους ως μορφή προστασίας απέναντι στην κεντρική εξουσία» (ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Α. Χατζής/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Στην εμπροσθοφυλακή

«Εχουμε απλουστεύσει την αλληλουχία των γεγονότων και τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτά. Λέμε ότι τη δικτατορία την επέβαλαν οι Αμερικανοί και σαν επαγγελματίες αθώοι ησυχάζουμε» (ο Ρ. Σωμερίτης στο ΒΗΜΑ).

Και τα δύο μαζί;

«Ενα παθιασμένο φιλί προσφέρει μικρότερη ικανοποίηση και γεννά λιγότερη ευφορία απ' ότι ένα κομμάτι εύγευστης σοκολάτας που λιώνει στο στόμα. Στην εξαιρετικά παράδοξη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές με τη βοήθεια αρκετών ζευγαριών νεαρής ηλικίας από είκοσι μέχρι τριάντα ετών» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ),



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ