Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2007 - αριθ. φύλλου: 9775

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Προπαγάνδα και πραγματικότητα

Eurokinissi

Κλίμα «ευφορίας» επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις - σημαντικές πλην όμως περιστασιακές - επιστροφές αρχαιοτήτων από το εξωτερικό. Η προπαγανδιστική ρητορική της μάλιστα φτάνει στο σημείο να εντάξει αυτές τις επιστροφές, σε έναν, επινοημένο, υποτιθέμενο «νέο άνεμο», που «πνέει» διεθνώς στο μείζον ζήτημα της επιστροφής λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Τόσο, που καθιστά αυτή τη ρητορική ως μια ακόμη απόπειρα, να αθωωθεί ο βασικός υπαίτιος αυτής της λεηλασίας: Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός.



ΙΣΤΟΡΙΑ
Θαμμένα για χρόνια σ' ένα τσίγκινο κουτάκι

Αρχειακό υλικό από τη ζωή των εξόριστων στην Τζια. Ντοκουμέντα των εξορίστων που παραδόθηκαν πρόσφατα στο Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΕΣ 12  -  13
ΔΙΗΓΗΜΑ
Ελεύθερος πολίτης...

Ενα πρωί, πριν αρχίσει η δουλιά στη βάρδια του, τον πήρε παράμερα ο υποδιευθυντής και του είπε, φανερά στενοχωρημένος: «Δυστυχώς, έχω δυσάρεστα νέα για σένα, Φιντέλη. Ηρθε στη διεύθυνση σύσταση από την Ασφάλεια, για την απόλυσή σου. Η παρουσία, λέει, κομμουνιστών μέσα σ' ένα εργοστάσιο με χιλιάδες εργάτες, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους».


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 8
Ο «Γολγοθάς» των τιμητικών συντάξεων

Την αλλαγή του νόμου για τις τιμητικές συντάξεις, χωρίς τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, δρομολογεί η κυβέρνηση. Ενώ δεν έχει λυθεί, συνολικά, το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό των εικαστικών το ΥΠΠΟ προχωρά σε νέο νομοσχέδιο, με εμφανή τον κίνδυνο συρρίκνωσης - πιθανώς κατάργησης - των συντάξεων.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 3
Φυσική επιλογή και καρκίνος

Η φυσική επιλογή έχει περιορισμένη ικανότητα να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου. Παρέχει ορισμένες άμυνες, αλλά αυτές απλώς μεταθέτουν την εμφάνιση της ασθένειας στην τρίτη ηλικία αντί να την εξαλείφουν.


ΣΕΛ.  ΣΕΛΙΔΑ 7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ