ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
Στο φουλ οι μηχανές για τον ταξικό γιορτασμό

Εντείνεται η προετοιμασία της απεργίας και των εκδηλώσεων του ΠΑΜΕ

Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση
Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση
Με περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων, καλώντας τους εργαζόμενους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να τιμήσουν μαζικά και διεκδικητικά την κορυφαία γιορτή της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Στον Πειραιά, όπου μέχρι και την Πρωτομαγιά τα ταξικά σωματεία σχεδιάζουν μια σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν στους παρακάτω χώρους: «Ιντερκοντινένταλ», «Λήδρα Μάριοτ», «Μετροπόλιταν», ΤΕΕ Αιγάλεω, «Αλτεκ», «Βόνταφον», «ΚΠ Μαρινόπουλος», «Φάρμακον», «Ηλιοφάρμ», «Παπανικολόπουλος», «Ενφαρέλ», «Μεντιχέλθ ΑΕ», φαρμακεία του κέντρου, φαρμακαποθήκες, «Γιουρομέντικα», «Αθήναιον», Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου, «Μέλλον», «Κεμ-πέρλα», «Κέντια». Επίσης στους Δήμους: Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βύρωνα, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Χαλανδρίου, Πετρούπολης, Φιλοθέης, Αμαρουρίου, Νέας Σμύρνης, Λυκόβρυσης.

Κεντρικές παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, το ΠΑΜΕ διοργανώνει τις παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις:

  • Εκδήλωση για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 26 Απρίλη, από τις 6.30 μ.μ.
  • 2ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου, στις 28 Απρίλη. Αφετηρίες, ο χώρος εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη (Μεσογείων 152, Νοσοκομείο Σωτηρία) και το Σκοπευτήριο Καισαριανής (Ηρώων Σκοπευτηρίου και Εφέσου) και τερματισμός στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
  • Τουρνουά ποδοσφαίρου ομάδων Σωματείων και Κοινοτήτων Απεξάρτησης στο γήπεδο 5X5 του Δήμου Ιλίου (επί της οδού Λεωφόρου Χασιάς 130), το Σάββατο 5 Μάη και την Κυριακή 6 Μάη.

Δεκάδες είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τις επόμενες μέρες τα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, καθώς και άλλα ταξικά συνδικάτα και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλη τη χώρα. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, πλατιές συσκέψεις του ΠΑΜΕ θα γίνουν σήμερα στην Πρέβεζα και αύριο στο Αγρίνιο.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, κάλεσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Γραμματείας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν χτες.

Με αφορμή την αντιπαράθεση για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων και την υποκριτική αντίδραση της ΠΑΣΚΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε τον ΠΑΣΚίτη αντιπρόεδρο του Σωματείου Ξεχοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Μ. Λαζαρίδη και μέλος του ΔΣ και της Τριμελούς Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), αλλά και συνολικά τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, να απαντήσουν με ποιο σκεπτικό ψήφισαν και προώθησαν τοποθετήσεις χρημάτων που έφεραν τελικά χασούρα στα Ταμεία.

Τέλος προειδοποίησε πως το ΠΑΜΕ, δε θα ανεχθεί καμία παρεμπόδιση της δράσης του σε χώρους δουλιάς από τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ.

Ο Γ. Φραγκίδης, αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, κάλεσε τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να στείλουν ξεκάθαρη απάντηση και στις δικαστικές διώξεις σε βάρος του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών.

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 1ης Μάη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ανακοίνωσε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Τετάρτη 25 Απρίλη στις 7 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις σε συνεργασία με τη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Συκεών.
  • Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, συναυλία για το εργατικό - λαϊκό τραγούδι και προβολή ταινίας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων του ΠΑΜΕ.
  • Κυριακή 29 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Αγίου Παντελεήμονα στην Πολίχνη, εκδήλωση σε συνεργασία με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Γυναικών Πολίχνης και την Επιτροπή Ειρήνης Πολίχνης.
  • Δευτέρα 7 Μάη στις 7.30 μ.μ. στη Νικόπολη εκδήλωση για τους μετανάστες.
  • Τετάρτη 9 Μάη στις 9.30 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου εκδήλωση για το Μάη του '36 και την αντιφασιστική νίκη των λαών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και την ΠΕΑΕΑ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το χώρο δολοφονίας των καπνεργατών του Μάη του '36 στη συμβολή των Οδών Εγνατία με Βενιζέλου.
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συλλαλητήριο για τη Σύμβαση

Στους δρόμους και οι λογιστές

Από τη συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 29 του Μάρτη
Από τη συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 29 του Μάρτη
Τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης κλιμακώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που την επόμενη Τετάρτη οργανώνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Καλώντας τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει στις 6.30μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, το ταξικό συνδικάτο σημειώνει την ανάγκη με αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η πάλη που με επιτυχία έδωσαν συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με ξεχωριστούς σταθμούς την πορεία της 8ης Μάρτη και την απεργία της 29ης του ίδιου μήνα. Οι οικοδόμοι διεκδικούν: 65 ευρώ κατώτερο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, 1.300 βασικό μισθό, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους, 6ωρο-30ωρο, 5ήμερο, σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.

Απάντηση στις εργοδοτικές προκλήσεις για την κλαδική σύμβαση δίνουν και οι λογιστές. Μετά και τη χτεσινή νέα διαπραγματευτική συνάντηση, η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 24 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27) και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

Πρώτο καθήκον η οικονομική ενίσχυση

Αναδεικνύοντας την αποφασιστική οικονομική ενίσχυση σε σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του κεντρικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον τη στήριξη των οικονομικών του ΠΑΜΕ. «Η αναγκαιότητα αυτή έχει πολλαπλή πολιτική και συνδικαλιστική σημασία», σημειώνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «η κάλυψη των οικονομικών για το πρωτομαγιάτικο υλικό, αφίσες - πανό - εξέδρες, μικροφωνικές, άρματα, μαζική προπαγάνδα, στολισμοί κλπ είναι αδύνατο να γίνει από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ».

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Συνολική απάντηση την 1η του Μάη

Κάλεσμα προς τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να κατέβουν στο λιμάνι του Πειραιά και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ να οργανώσουν τον απεργιακό αγώνα της Πρωτομαγιάς, απευθύνουν τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Με χτεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα δύο σωματεία, παραδίδουν στην κρίση των ναυτεργατών την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας η οποία «σε διατεταγμένη υπηρεσία» δεν αποφάσισε απεργία για την 1η Μάη.

Οι συνδικαλιστές αυτοί, όπως τονίζεται στο δελτίο, υπερασπίστηκαν την πολιτική του ΥΕΝ και του εφοπλιστικού κεφαλαίου. «Υπερασπίστηκαν με τη στάση τους τις μυστικές κατάπτυστες και παράνομες συμφωνίες σε συνεργασία με το ΥΕΝ και την εφοπλιστική εταιρεία LOUIS (πλοιοκτήτρια του «SEA DIAMOND»), στα κρουαζιερόπλοια με τις γνωστές απαλλαγές από τις ασφαλιστικές εισφορές», τις ειδικές συνθέσεις, με ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους, «με πιστοποιητικά δουλεμπορικών κυκλωμάτων, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, σε συνθήκες εργασίας σύγχρονης γαλέρας και με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των επιβαινόντων και του πλοίου».

Καταγγέλλουν τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις από τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ και τον αντιπρόεδρο του ΝΑΤ προς τον γραμματέα της ΠΝΟ και το προεδρείο της Ενωσης Πλοιάρχων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής. Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες με τον αγώνα τους να καταδικάσουν το σύνολο αυτής της πολιτικής, να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ