ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Την έλλειψη μέτρων προστασίας και στήριξης των αναπήρων, οι οποίοι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση που συνεχίζει την αντίστοιχη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ με σχετική Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος που συζητήθηκε στη Βουλή.

Κατήγγειλαν ότι οι χρόνιες ελλείψεις και η εγκατάλειψη των αναπήρων έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση της δραστηριοποίησης των διάφορων επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο και ζήτησαν την καθιέρωση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος φροντίδας και αποκατάστασης των αναπήρων.

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός που, με πρόσχημα τις ελλείψεις του δημόσιου τομέα (για τις οποίες υπεύθυνες είναι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις) ομολόγησε ότι και σήμερα στηρίζονται οι ιδιώτες, που πριμοδοτήθηκαν, μάλιστα, με αύξηση του νοσηλίου που οδήγησε στην αύξηση των ιδιωτικών κέντρων φροντίδας.

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Υποκρίνεστε συνειδητά απέναντι στους αναπήρους και τις οικογένειές τους

Τις προτάσεις του ΚΚΕ απαρίθμησε συνοπτικά η εισηγήτρια του ΚΚΕ

«Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε και να στηρίζουμε τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού αναπηρικού κινήματος», τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, σημειώνοντας πως «καλούμε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους του χώρου και τους ειδικούς επιστήμονες να μην έχουν πλέον αυταπάτες», αφού «δεν μπορούν με αυτήν την πολιτική ούτε τα προβλήματά τους να λυθούν ούτε να καλύπτονται οι ανάγκες τους».

Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική, η Β. Νικολαΐδου τόνισε πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον κοινωνικό τομέα είναι αναμφισβήτητα στη λογική της εμπορευματοποίησης, της υποβάθμισης των όποιων δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας έχουν απομείνει, της ολόπλευρης δράσης των ιδιωτών, μέσω των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων με κρατική χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος για επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς διευρύνεται καθημερινά. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν καθημερινά νέα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Ιδιωτικά ειδικά σχολεία, προγράμματα για κατ' οίκον νοσηλεία και προσφορά κοινωνικής βοήθειας από μεγάλους πλέον επιχειρηματικούς ομίλους, εκμεταλλευόμενοι φυσικά την έλλειψη κρατικής μέριμνας».

Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επιδείξει ευαισθησία μέσω υποχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στοχεύουν στο «να κρύψετε τη βασική αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από αυτήν τη φύση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, που τόσο καλά υπηρετείτε, το οποίο αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των αναπήρων, πολύ περισσότερο σήμερα, την περίοδο των αναδιαρθρώσεων, που προχωράτε ομολογουμένως με πολύ γρήγορους ρυθμούς, περίοδος που το κεφάλαιο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, απαιτεί και νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης, όπως είναι η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Ειδική Αγωγή, αλλά και η αποκατάσταση των αναπήρων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το στόχο υπηρετείτε με την πολιτική σας χρόνια ολόκληρα. Γι' αυτό σαν Κόμμα σάς λέμε ότι όταν εκφράζετε την ευαισθησία και τη συμπάθειά σας προς τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, υποκρίνεστε συνειδητά απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες». Ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ, η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε ότι «ως αντιπολίτευση σήμερα, αξιοποιώντας πρώτα απ' όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας, σας κατηγορεί ότι διαλύσατε τις δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας, ότι αλλάξατε τον τίτλο του υπουργείου. Εμείς λέμε ότι δημαγωγεί προκλητικά, γιατί πρώτα απ' όλα ξεχνάει ότι αυτή η πολιτική που εσείς σήμερα εφαρμόζετε, είναι συνέχεια της δικής του πολιτικής στον τομέα αυτό, της πολιτικής που είχε στηρίξει ως κυβέρνηση με τη συμμετοχή του τότε στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η Βέρα Νικολαΐδου απαρίθμησε συνοπτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ.

- Ζήτησε «πλήρες δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης των κέντρων αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα, δωρεάν φυσικά παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

- Για την Ψυχική Υγεία απαίτησε «δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος» και συνολικά «δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρόνοιας που θα απευθύνεται σε όλο το λαό, με πλήρες δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών για αναπήρους», με «μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού».

- Ζήτησε, επίσης, «δημόσια κέντρα, κλειστής ή ανοιχτής, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής, για παιδιά σε κρίση, με αυτισμό, με βαριά νοητική στέρηση, με ψύχωση και για πολλαπλά ανάπηρα παιδιά», ενώ για τους μετανάστες σημείωσε πως «θα πρέπει χωρίς κανέναν αποκλεισμό να έχουν πλήρη δικαιώματα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στην Υγεία και Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή».

- Οσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα των αναπήρων, η εισηγήτρια του ΚΚΕ σημείωσε πως απαιτείται «κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλιά όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων, άμεση πρόσληψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναπήρων».

- Τέλος, για τα επιδόματα ζήτησε «ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα», που «να μην είναι κάτω από 650 ευρώ», ενώ έκανε λόγο για ανάγκη εκδημοκρατισμού του αναπηρικού κινήματος.

Η κυβέρνηση στηρίζει τους ιδιώτες

Ορ. Κολοζώφ: Συνειδητή η απαξίωση του δημόσιου τομέα

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση του χώρου των αναπήρων επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας στην Επερώτηση. Ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση του ΚΚΕ για αμιγώς δημόσιο τομέα στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί σήμερα υπάρχει «μια πραγματικότητα που λέει ότι είμαστε στο υπόγειο».

Επικαλούμενος ως άλλοθι τις ελλείψεις στο δημόσιο τομέα (για τον οποίο όμως ευθύνονται όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις) είπε ότι η κυβέρνηση κινητοποίησε έντονα τον ιδιωτικό τομέα. Ανέφερε ότι το νοσήλιο από 60 ευρώ πήγε στα 150 και παραδέχτηκε ότι αυτή η αύξηση δημιούργησε κινητικότητα από τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα την ίδρυση αρκετών κέντρων αποκατάστασης από διάφορους ιδιώτες.

Ηταν, μάλιστα, αφοπλιστικός γι' αυτήν την πολιτική εμπορευματοποίησης του ευαίσθητου χώρου των αναπήρων, λέγοντας προς τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι «έχετε δίκαιο να λέτε ότι ενισχύουμε τα ιδιωτικά κέντρα». Προανήγγειλε δε ότι η πολιτική αυτή θα έχει και συνέχεια, αφού με τις λεγόμενες «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» θα γίνουν νέα κέντρα αποκατάστασης αναπήρων, ανοίγοντας έτσι ένα λαμπρό πεδίο για την επέκταση της κερδοσκοπίας.

Για να δικαιολογήσει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της αποκατάστασης και της φροντίδας των αναπήρων είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια άσχημη κατάσταση από την προηγούμενη. Αποτέλεσμα, είπε, ήταν αρκετοί να προσφεύγουν στο εξωτερικό για νοσηλεία, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και με νοσήλια που έφταναν τις 2.000 ευρώ ημερησίως.

Απαντώντας στο αίτημα των βουλευτών του ΚΚΕ για χορήγηση κοινωνικής σύνταξης στη θέση των διάφορων επιδομάτων είπε ότι είναι ένα σύνθετο θέμα και ισχυρίστηκε ότι η καθιέρωση της κάρτας αναπηρίας δε γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για να εξυγιανθεί το σύστημα των επιδομάτων τα οποία δίνονται σε 167.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα.

Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Κωνσταντόπουλος αναγνώρισε ότι στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού γινόταν πρωτοποριακή δουλιά στον τομέα της στήριξης και της αποκατάστασης των αναπήρων. Ανέφερε ονομαστικά τη Σοβιετική Ενωση, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, την Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία, λέγοντας ότι οι πρωτοποριακές πολιτικές που εφαρμόζονταν αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση και για τους επιστήμονες στη Δύση.

Ακολουθείτε τα βήματα του ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα του ΠΑΣΟΚ για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στον τομέα της Πρόνοιας, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, απαντώντας στον υφυπουργό Υγείας.

Αλλωστε, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο ίδιος ο υφυπουργός ομολόγησε ότι πριμοδοτήθηκε ο ιδιωτικός τομέας με την αύξηση του νοσηλίου από τα 50 στα 150 ευρώ που οδήγησε στην ίδρυση πολλών ιδιωτικών μονάδων από επιχειρηματίες που μυρίστηκαν «ψητό».

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που στηρίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πολλές φορές πληρώνουν με την ίδια την αρτιμέλειά τους τη βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές, είπε, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αφού ευνοούν την παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς. Ομως, όσοι πέφτουν θύματα ατυχημάτων δεν έχουν καμία τύχη, αφού η συνειδητή εγκατάλειψη και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών και ιδρυμάτων.

Αναφερόμενος στην πρόταση για τη χορήγηση κοινωνικής σύνταξης στη θέση των διάφορων επιδομάτων είπε ότι προβάλλονται διάφορα προσχήματα από πολλούς για τη μη καθιέρωσή της. Οσον αφορά στην «κάρτα αναπηρίας» είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να χρησιμοποιηθεί για περικοπές στα επιδόματα με πρόσχημα τους «ανάπηρους - μαϊμούδες».

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι ότι 180 παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός ειδικής αγωγής. Αντί για τα αναγκαία 2.000 κρεβάτια υπάρχουν μόνο 200, ενώ σχεδόν ανύπαρκτη είναι η φροντίδα για τα αυτιστικά παιδιά. Ενδεικτικό του «ενδιαφέροντος», τόνισε, είναι ότι το 80% των αναπήρων που είναι ικανοί για εργασία, βρίσκονται στην ανεργία.

Στα διάφορα δημόσια ιδρύματα, είπε, γίνονται σοβαρές προσπάθειες από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά αλλά αυτές υπονομεύονται από τις ελλείψεις και την εγκατάλειψή τους από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε, μεταξύ άλλων, και τον εκδημοκρατισμό του αναπηρικού κινήματος για να τεθούν επιτέλους κάποιοι κανόνες λειτουργίας. Απαιτείται, είπε, η εξυγίανση του χώρου, γιατί αυτός είναι τραυματισμένος και δε λείπουν οι περιπτώσεις δραστηριοποίησης διάφορων τυχοδιωκτών.

Συμπερασματικά ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι και στο χώρο της φροντίδας και αποκατάστασης των αναπήρων είναι συνειδητή η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ευνοηθούν οι ιδιώτες που ήδη κερδοσκοπούν ασύστολα μέσα από τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

Σχολιάζοντας την αναφορά του υφυπουργού στην προσφορά των σοσιαλιστικών χωρών στον τομέα της αποκατάστασης των αναπήρων είπε ότι είναι προς τιμήν του αυτή η αναγνώριση, γιατί σήμερα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να απαξιωθεί αυτή η πρωτόγνωρη και πρωτοποριακή πολιτική που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις των σοσιαλιστικών χωρών. Πρόκειται, είπε, για μια προσφορά στην ανθρωπότητα, την οποία συνεχίζουν σήμερα οι χώρες που έχουν ακόμα σοσιαλισμό όπως είναι η Κούβα που κατά γενική ομολογία πρωτοπορεί, παρά το εμπάρκο των ΗΠΑ και τους διάφορους αποκλεισμούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Τεράστιες οι ελλείψεις στην πρόληψη της αναπηρίας

Τεράστιες οι ελλείψεις στην πρόληψη της αναπηρίας, επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης. Παρέθεσε ανατριχιαστικά στοιχεία λέγοντας ότι «έχουμε από τα τροχαία περίπου 34.000 τραυματίες από τους οποίους 3.500 είναι βαριά τραυματίες. Στους χώρους εργασίας περίπου 35.000». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με την εταιρεία αντιμετώπισης τραύματος, αν γινόταν σωστή επιστημονική αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος, από τους 5.000 παραπληγικούς που έχουμε τώρα οι 4.000 δε θα είναι παραπληγικοί. Και πρέπει να πάρει μέτρα κανείς, για να μη δημιουργούνται αυτά. Δεν είναι ότι θα καταρρεύσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Απλώς δε γίνονται στο όνομα του κέρδους, του ανταγωνισμού». Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη όσον αφορά τα τροχαία για «δημόσια έργα με ποιότητα, με ασφάλεια και με ανάπτυξη των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς» ενώ για την πρόληψη (προγεννητικός έλεγχος κλπ.) πρέπει να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Επίσης, ο Π. Κοσιώνης τόνισε την ανάγκη για αποκατάσταση των ΑΜΕΑ τόσο μέσω «διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων» και «βελτιοποίηση των λειτουργιών που δεν έχουν καταστραφεί» ώστε «να μπορεί να εξυπηρετείται το άτομο και για να μπορεί να επανενταχθεί στην κοινωνία, στην οικογένειά του και κυρίως στην αγορά εργασίας». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτές οι υποδομές απαιτούν κονδύλια, όμως «δίνονται λεφτά και πηγαίνουν σε ορισμένα κέντρα, τα οποία τα έχουν ιδιώτες, Εκκλησία και διάφοροι άλλοι. Αν κοιτάξει κανείς ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά, θα βγάλει πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Πιο οξυμένα τα προβλήματα των αναπήρων στην επαρχία

Ιδιαίτερα οξυμένα παρουσιάζονται τα προβλήματα των αναπήρων στην επαρχία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης. Οπως είπε, «ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, όπου λόγω της καταγωγής μου έχω άμεση γνώση, δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιμετώπιση, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων η υποδομή που πρέπει να υπάρχει, αν δεν απουσιάζει τελείως, είναι υποτυπώδης. Η απουσία της σημειώνεται σε τομείς που έχουν καίρια σημασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των ανθρώπων, όπως είναι αυτοί που αφορούν τη στήριξη που πρέπει να έχουν οι οικογένειες των αναπήρων, την ενημέρωση του κόσμου, που είναι κρίσιμο θέμα, τις υπηρεσίες πρόωρης διάγνωσης και παρέμβασης κλπ. Για παράδειγμα, στη Μυτιλήνη έχουμε μόνον έναν ΚΕΚΑΜΕΑ. Δεν έχουμε ούτε κέντρα αποκατάστασης ούτε τίποτε άλλο σ' αυτό το μεγάλο νησί».

Ο Σταύρος Σκοπελίτης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κινήσεις «φιλανθρωπίας» απέναντι στους ανάπηρους, αφού «αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αυτούς σαν αντικείμενα ελεημοσύνης», μιλώντας για «ένα μέτρο που χρησιμοποιείται προκειμένου να διευκολυνθεί το κράτος να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την αποκατάσταση των αναπήρων». Διευκρίνισε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι υπέρ της εθελοντικής δράσης και προσφοράς, που υπηρετεί όμως τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων. Είναι υπέρ της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων προς τους δεινοπαθούντες συναδέλφους τους και τις οικογένειές τους χωρίς καμία προσδοκία ατομικής ωφέλειας ή ανταπόδοσης».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Ανεργοι το 84% των ΑμΕΑ

Στο θέμα των ανέργων αναπήρων αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, σημειώνοντας ότι μειώνονται οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα τα επιδόματα που καταβάλλονται βρίσκονται πολύ κάτω από τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Η ανεργία αυξάνει στους ικανούς για εργασία από τα ΑμΕΑ και παρόλο που σε αυτό το σημείο υπάρχει ο νόμος από το 1998, που προέβλεπε ότι έπρεπε να γίνουν οκτώ διαγωνισμοί, μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις και μάλιστα αυτοί οι διαγωνισμοί γίνονται πάντοτε παραμονές των εκλογών. Είναι ενδεικτικό ότι το 84% παραμένουν άνεργοι». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε, λέγοντας πως «στη ΔΕΗ, στις αρχές της δεκαετίας του '80, εργάζονταν εκατόν δώδεκα τυφλοί και σήμερα είναι δώδεκα. Στον ΟΤΕ ήταν εβδομήντα οκτώ και σήμερα είναι δεκαεφτά. Δηλαδή, συνταξιοδοτούνται και δεν προσλαμβάνονται νέοι από τους αναπήρους». Στη συνέχεια, σχολίασε το θέμα των επιδομάτων, τονίζοντας ότι «είναι επιδόματα ελεημοσύνης για την πλειοψηφία των αναπήρων. Αρκεί να αναφέρω ότι 285 ευρώ είναι για τους τυφλούς και 270 ευρώ είναι για τους αυτιστικούς και πραγματικά δυσκολεύονται να ζήσουν, γιατί σήμερα υπάρχουν και αυξημένες ανάγκες και των ιδίων και των οικογενειών τους». Κατέληξε, σημειώνοντας ότι θέση του ΚΚΕ είναι «η κοινωνική σύνταξη και τα επιδόματα να είναι διαβαθμισμένα πάνω από 650 ευρώ, για άνεργους και ανίκανους προς εργασία 1.050 ευρώ. Αύξηση των ποσών αυτών για τις πιο βαριές κατηγορίες».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Κομβικό ζήτημα η ειδική αγωγή

Κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αναπήρων αποτελεί η ειδική αγωγή, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης. Οπως είπε «το ΚΚΕ μέσα στις βαθιές επεξεργασίες με επιστημονικό τρόπο που κάνει για τα θέματα της εκπαίδευσης, εντάσσει και τα προβλήματα της ειδικής αγωγής χωρίς πρώτα-πρώτα να την αντιμετωπίζει ως μια μορφή φιλευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας, αλλά ως ένα καθήκον της πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους που είχαν την ατυχία μιας αναπηρίας». Σημείωσε ότι «πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, η οικογένεια, να ενημερωθεί η μικρή κοινωνία, η γειτονιά, το χωριό, ευρύτερα η μεγάλη κοινωνία, να ενημερωθεί και να καταλάβει ότι ο άνθρωπος με αναπηρίες είναι ένα συγκεκριμένο και ενδεχομένως παραγωγικό και ενδεχομένως εμπλουτισμένο με πολλές ικανότητες, ισότιμο κοινωνικό υποκείμενο». Επίσης σημείωσε ότι απαιτείται «η οργάνωση μιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρίες» που θα είναι «μια εκπαίδευση σωστά οργανωμένη, σωστά εξοπλισμένη και σωστά με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στελεχωμένη». Επίσης ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι στόχος πρέπει να αποτελεί η δυνατότητα σε έναν «εκπαιδευμένο ανάπηρο να παράγει, να δημιουργεί και μπορεί αυτό να το κάνει σε αυτά τα ειδικά προστατευμένα εργαστήρια και σε άλλους ειδικούς χώρους δουλιάς».

Κατέληξε σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δε φαίνεται να εξασφαλίζει τον δημόσιο και τον δωρεάν χαρακτήρα της ειδικής εκπαίδευσης. Δε φαίνεται να φροντίζει για να μην διαλυθούν τα ειδικά σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν εφαρμόζει καν ούτε τους ελλιπείς νόμους που έχουν κατά καιρούς ψηφιστεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ