ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Μπίζνες σε βάρος Ελλήνων και Βαλκάνιων εργαζομένων

Εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου γινόταν σχετική ημερίδα

Motion Team

Οι εργαζόμενοι, Ελληνες και Βαλκάνιοι, πληρώνουν το μάρμαρο της «ανασυγκρότησης» που ακολούθησε τους βομβαρδισμούς και το μακέλεμα των βαλκανικών χωρών. Οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους και μετράνε τα κέρδη τους. Και η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας τα χουβαρνταλίκια του ΠΑΣΟΚ, μοιράζει χρήμα του ελληνικού λαού, για νέες επενδύσεις στα Βαλκάνια. Και οργανώνει ημερίδες ενημέρωσης των επιχειρηματιών για το επενδυτικό περιβάλλον στις βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης μίλησε χτες σε ημερίδα στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), που πήρε παράταση για την υλοποίησή του μέχρι το 2011. Είπε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρηματοδότησης εταιρειών για παραγωγικές επενδύσεις σε Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αντιστοιχεί.

Οι συνολικές δεσμεύσεις σήμερα ανέρχονται στο 52,1% του συνόλου του ΕΣΟΑΒ, εκ των οποίων τα 227 εκατ. ευρώ αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν ήδη καλύψει το 42% του αντίστοιχου προϋπολογισμού με το ποσό των 41,6 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο, που συνοδεύει αυτές τις επιδοτούμενες επενδύσεις στα Βαλκάνια, είναι 720 εκατ. ευρώ. Για κάθε έργο που επιλέγεται στις δημόσιες επενδύσεις εξασφαλίζεται ως «ανταποδοτικότητα» για την Ελλάδα η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του. Π.χ., συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην κατασκευή του «πανευρωπαϊκού οδικού άξονα 10» (λιμάνι Θεσσαλονίκης - Σκόπια - Βελιγράδι - Κεντρική Ευρώπη), με συνολικό προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ και με ελληνική συμμετοχή 150 εκατ. ευρώ.

Χρυσές δουλιές και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, με επιδοτήσεις από 800.000 έως 5 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση και 300.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Ηδη στις βαλκανικές χώρες δραστηριοποιούνται 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ λειτουργούν και 1.200 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών που ελέγχουν το 20% της τραπεζικής αγοράς.

Οχι άλλα κλειστά εργοστάσια

Τη φιέστα κυβέρνησης και επιχειρηματιών χάλασαν εργαζόμενοι, άνεργοι και απολυμένοι από εργοστάσια που έκλεισαν (καπνομάγαζα, κλωστοϋφαντουργικά, βιοτεχνίες κλπ.), για να μεταφερθούν στις βαλκανικές χώρες, απολαμβάνοντας επιδοτήσεις και άλλα προνόμια. Στάθηκαν κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ και απέκλεισαν την είσοδο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθυστερώντας για τουλάχιστον μία ώρα την έναρξη της ημερίδας.

Οπως κατήγγειλαν, οι Βαλκάνιοι εργαζόμενοι δουλεύουν ξημερώματα με μεσάνυχτα για ένα κομμάτι ψωμί, για κέρδη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με την επιδοτούμενη «μετακόμιση» των επιχειρήσεων ολόκληροι κλάδοι κατέρρευσαν στην Ελλάδα, χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, μεροκάματα πιέζονται προς τα κάτω, ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία και μερική απασχόληση οργιάζουν υπό την απειλή της ανεργίας.

Τελικά, η ΕΕ δε βομβάρδισε μόνο τα Βαλκάνια, αλλά και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στην Ελλάδα. Η ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια, που υλοποιείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, έφερε ανεργία, φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση, σε Ελληνες και Βαλκάνιους εργαζόμενους.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη «γραμμή» των ΗΠΑ - ΕΕ για Βαλκάνια

Η ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ στα Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία στο πλαίσιο αυτό, αφ' ενός, στηρίζει το σχέδιο Αχτισάρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και, αφ' ετέρου, «καταπίνει» το δεύτερο «χαστούκι» των ΗΠΑ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οι θέσεις αυτές της κυβέρνησης διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το Σλοβένο ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφού είπε ότι «δεν είναι ευχάριστο» που δεν επιτεύχτηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το σχέδιο Αχτισάρι, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών ώστε «να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», η οποία, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανεκτή απ' όλους», αλλά ταυτόχρονα «να εντάσσεται σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση, ευρωπαϊκή στρατηγική, ευρωπαϊκή προοπτική». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η διαδικασία θα πρέπει να επικυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα, όπως και η Σλοβενία «έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λύση του ζητήματος, αφού θα ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Καραμανλής προσποιήθηκε ότι δεν αντελήφθη τίποτα από το χαστούκι που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση από την πρόσφατη επιστολή της Κ. Ράις, με την οποία υποστήριζε την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Μακεδονία» ακόμα και αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με την Αθήνα. «Εμείς έχουμε κάνει τα βήματα που πρέπει (σ.σ. για να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή ονομασία). Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αυτό που εισπράττουμε από την άλλη πλευρά είναι μια μάλλον αδιάλλακτη στάση και περιμένουμε αυτό να αλλάξει», δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνούμενος να σχολιάσει την απαράδεκτη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο

Ξεκάθαρο ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο με την κατασκευή λιμανιού που θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου και θα καταστρέψει το θαλάσσιο κόλπο, είπαν οι κάτοικοι του Δήμου Ελευθερών Καβάλας μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά του ΝΑΤΟικού λιμανιού. Από τη λαϊκή συνέλευση που έγινε στη Νέα Πέραμο, εκλέχθηκε νέα διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο να εκφράσει την κοινωνία όλου του νομού.

Ο δήμαρχος Ελευθερών δεν τόλμησε να παραστεί, αν και κλήθηκε, αφού έχει συναινέσει στην κατασκευή του έργου ερήμην του λαού. Το σχεδιάγραμμα του έργου από το ΓΕΝ, όπως παρουσιάστηκε στη συνέλευση, προβλέπει τεράστιες προβλήτες για τα δεδομένα του κόλπου, (μία μήκους 260 μέτρων και πλάτους 70 και μια δεύτερη 400 μέτρων μήκους), που δίνουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού πλοίων μήκους 200 μέτρων.

Το «έργο» είχε επιχειρήσει να προωθήσει το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, οι 4.500 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί, τα τότε ομόφωνα ψηφίσματα αντίθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθερών και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, η τότε κυβέρνηση είχε επίσημα δηλώσει πως το έργο ματαιώνεται οριστικά. Ετσι ήταν έντονα τα ερωτηματικά σχετικά με το γιατί επανέρχεται τώρα, αλλά και τα ερωτηματικά από τις δηλώσεις του Β. Μιχαλολιάκου στη Βουλή, όπου άφηνε, εμμέσως, να εννοηθεί πως υπάρχει συναίνεση και από το Δήμο και από τη Νομαρχία.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμος Ζαχαριάδης Γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αλλά και εκπρόσωποι πολλών φορέων της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι και απλοί κάτοικοι. Επιστολή συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μετά από Ερώτηση του οποίου στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος υποχρεώθηκε να ομολογήσει πως το έργο δεν έχει καμιά σχέση με την εθνική άμυνα, αλλά είναι έργο του ΝΑΤΟ που το χρηματοδοτεί με 38 εκατ. ευρώ και υπηρετεί τα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Για την ηλεκτρική ενέργεια και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει την Πέμπτη 26 Απρίλη η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας. Θα μιλήσει ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ν. Μπελογιάννη διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 7:30 μ.μ., στο πάρκο Ματσόπουλου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Β. Κολοβός, θα εμφανιστούν ιστορικά ντοκουμέντα και θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων, μουσική και τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ