ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Μέρα - ύμνος στον αγώνα της εργατιάς η 1η του Μάη

Μαζική η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
«Η 1η Μάη δεν είναι γιορτή των λουλουδιών, είναι η μέρα που οι εργάτες τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους στην ανειρήνευτη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι μέρα επιθεώρησης των δυνάμεων της εργασίας, διατύπωσης στόχων και αιτημάτων. Είναι μέρα που φέρνουμε μπροστά στα μάτια μας τη βασική αντίθεση κεφαλαίου εργασίας. Από τη μια μεριά την ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση της εργασίας, την παραγωγή αμύθητου πλούτου, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και από την άλλη μια χούφτα καπιταλιστές να ιδιοποιούνται όλον αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία. Φέρνουμε μπροστά μας το ερώτημα ποιος παράγει και ποιος καρπώνεται. Πώς αξίζει να ζούμε. Με βάση αυτό προσανατολίζουμε τους στόχους και τον αγώνα μας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, μιλώντας στην εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά, που διοργάνωσε η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ την Κυριακή το απόγευμα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στο κάλεσμα της Οργάνωσης Αθήνας, ανταποκρίθηκε πλήθος νέων εργαζόμενων, μελών και φίλων της ΚΝΕ, που ταξίδεψαν μέσα από βίντεο και έκθεση με ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σε ιστορικούς εορτασμούς της εργατικής Πρωτομαγιάς στη χώρα μας, σιγοτραγούδησαν μαζί με το συγκρότημα της ΚΝΕ στο αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και παρακολούθησαν την απαγγελία του χρονικού του Μάη του '36, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Μέρα - σύμβολο στον αγώνα

«Η 1η Μάη είναι μέρα - σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Παραμένει τέτοια παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα, τα τραγικά για την ανθρωπότητα σκέρτσα της Ιστορίας. Δεν έχουν περάσει αιώνες ούτε είναι τόσο μακρινές οι χώρες όπου η δουλιά με δικαιώματα, η υγεία, η παιδεία ήταν εξασφαλισμένα. Και αυτό γιατί υπήρχε σοσιαλισμός. Αυτή είναι η οριστική λύση», σημείωσε στην ομιλία του ο Γ. Πρωτούλης.

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Και πρόσθεσε ότι «η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η αντίθεση πλούτου και φτώχειας φέρνουν με πείσμα στην επιφάνεια αυτή την αλήθεια. Γι' αυτό και πέφτει τέτοια λάσπη στο όραμα του σοσιαλισμού, στην προσφορά του, από τα σχολικά βιβλία, από οργανωμένες επιχειρήσεις προπαγάνδας, κινηματογράφο, ΜΜΕ, ηλεκτρονικά παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. Χρειάζεται με κάθε μέσο γι' αυτούς να χτυπηθεί στα μυαλά της νεολαίας η ιστορική εξέλιξη, η κοινωνική αναγκαιότητα, να πειστεί ο νέος ότι ο καπιταλισμός είναι αιώνιος και παντοτινός». Και προσθέτει ότι αν ο σοσιαλισμός ήταν «κάτι ξεπερασμένο, αποτυχημένο δε θα το χτυπούσαν με τέτοια μανία».

Ακόμα υπογράμμισε ότι «η 1η Μάη είναι ημέρα ύμνος στη διεθνιστική αλληλεγγύη, είναι η πρώτη στην πράξη υλοποίηση του συνθήματος "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε". Είναι μέρα ύμνος στον αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Με όλα τα μέσα αγωνίζονται η αστική τάξη, οι πολιτικοί τους υπηρέτες, να μη μάθουν οι εργάτες και πολύ περισσότερο η νεολαία για το χαρακτήρα και το ιστορικό φορτίο της Πρωτομαγιάς. Να μη μάθουν για το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, για τον θρήνο της μάνας πάνω από το νεκρό 25χρονο καπνεργάτη γιο της που ενέπνευσε τον Γ. Ρίτσο στον "Επιτάφιο", να μη μάθουν για τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή από τους Γερμανούς φασίστες την Πρωτομαγιά του 1944. Αντίθετα, να μάθουν την υποταγή, να υιοθετούν σαν δικούς τους, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να πειστούν ότι η ταξική πάλη πέθανε, να συνηθίσουν με τη λογική ότι εργάτες και καπιταλιστές δεν είναι εχθροί, αλλά συνεταιράκια που μπορούν να τα "βρίσκουν" στα τραπέζια των σημαδεμένων διαλόγων. Να μάθει ο νέος εργάτης ότι το συμφέρον του είναι ταυτισμένο με το συμφέρον του αφεντικού του».

Αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

«Χρόνια τώρα προσπαθούν να μας μάθουν να σκεφτόμαστε με βάση της ανάγκες των κεφαλαιοκρατών για περισσότερο κέρδος, να διαλέγουμε το μικρότερο κακό», σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης και συμπλήρωσε: «Οι νέοι όμως πρέπει να βλέπουμε τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας να διαμορφώνουμε αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουμε για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά για όλους τους νέους που βρίσκονται σε ηλικία ικανή για εργασία (μετά τα 18) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, 1.300 ευρώ πρώτο μισθό. Παλεύουμε για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ιδιαίτερα για τους νέους ανέργους παλεύουμε για μέτρα προστασίας μέχρι να βρουν δουλιά».

Τόνισε ότι «αυτό που φοβίζει την αστική τάξη και τους απολογητές του συστήματος είναι μη νιώσει ο λαός, η εργατική τάξη, η νεολαία τη δύναμή της. Γι' αυτό και σπεύδει να χαρακτηρίσει τα αιτήματά μας ανέφικτα, μη ρεαλιστικά. Ρεαλιστικό γι' αυτούς είναι οι νέοι άνεργοι να εξαθλιώνονται, να τους θερίζουν τα ναρκωτικά ή να τρέχουν να καταταγούν στο μισθοφορικό στρατό. Ρεαλιστικό θεωρούν η "Τριούμφ" να βγάζει από κάθε εργάτρια 23.000 ευρώ κέρδος σε ένα χρόνο από την απλήρωτη δουλιά και να τις πετά στο δρόμο».

Χρειάζεται οργάνωση για να αλλάξει ο κόσμος

«Χρειάζεται να μάθουμε ότι για να αλλάξει ο κόσμος απαιτείται οργάνωση, με τα λόγια δεν αλλάζει τίποτα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να παλέψουμε για την αλλαγή των συσχετισμών, που σημαίνει να μην ανεχόμαστε να μας εκπροσωπούν οι άνθρωποι της εργοδοσίας, οι κολλητοί των αφεντικών, αυτοί που κάθονται στον κοινωνικό διάλογο και παζαρεύουν τη ζωή μας, υπονομεύουν τον αγώνα μας. Να μην μας εκπροσωπούν απεργοσπάστες και ξεπουλημένοι. Να μας εκφράζει το ΠΑΜΕ, να το στηρίζουμε ολόπλευρά γιατί αποτελεί το μέτωπο των εργατών».

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ σημείωσε ότι «εδώ οι νέοι κομμουνιστές έχουν πολλή δουλιά να κάνουν. Με τη δράση τους να ξεθαρρεύουν και άλλους νέους που μένουν στην αδράνεια κάτω από την εργοδοτική τρομοκρατία, να αποτελούν την πηγή της πιο έγκυρης ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, το στήριγμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μας τον οργανωτή του αγώνα τους, ένα λαμπρό παράδειγμα, που είναι τέτοιο γιατί διέπεται από υψηλά ιδανικά, έχει όραμα, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Να ζητούμε τη γνώμη των συναδέλφων μας, να τους καλούμε συνεχώς να αναλάβουν δουλιά για το σωματείο, το συνδικάτο, να πάρουν πρωτοβουλία. Να δυναμώνουμε όχι μόνο τη δική μας δράση αλλά και τη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία». Και κάλεσε τους νέους εργαζόμενους να κάνουν «επιλογή ζωής, να οργανωθούμε στην ΚΝΕ, να συστρατευτούμε με τους κομμουνιστές στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, να κάνουμε δική μας υπόθεση το Μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η συνέντευξη Tύπου

Σήμερα, Τρίτη 24 Απρίλη, η ΚΝΕ δίνει συνέντευξη Tύπου, στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 1 και Πανεπιστημίου), με θέμα τον προγραμματισμό της δράσης της Οργάνωσης για την εργατική νεολαία, μπροστά στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και την παράθεση διεκδικητικού πλαισίου πάλης. Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, σε κεντρικό επίπεδο η ΚΝΕ προγραμματίζει μπροστά στην 1η Μάη:

  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Απρίλη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
  • Μέρα Πανελλαδικής Δράσης της ΚΝΕ, την Παρασκευή 27 Απρίλη. Μέρα ενημέρωσης και καλέσματος αγώνα η οποία θα εκφραστεί με εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Πρωτομαγιά στο «Συρμό». Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση για τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, με απαγγελία από την ηθοποιό Αλέκα Παΐζη και τραγούδι από το Βασίλη Λέκκα. Ανήμερα την Τρίτη 1 Μάη, συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ