ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΤΙΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ
Δύο τακτικές επέμβασης, ένας ο στόχος

Εληξαν αργά την Πέμπτη οι εργασίες της αντικουβανικής συνδιάσκεψης στο Βερολίνο, χωρίς την έκδοση ανακοίνωσης, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες συναντήσεις.

Αυτό, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, ερμηνεύεται λόγω της έκφρασης διαφορετικών γνωμών που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές για τη συνέχιση της αντίθετης προς το Διεθνές Δίκαιο επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους - της Κούβας. Την έλλειψη ομοφωνίας τη διατυπώνει χτες η συντηρητική βερολινέζικη εφημερίδα «Der Tagespiegel» σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Η Ευρώπη ζητάει κοινή θέση για την Κούβα» και εξηγεί: «Η Ευρώπη δυσκολεύεται να μιλήσει με μια φωνή όταν πρόκειται για την Κούβα. Πρέπει να διεξαγάγουμε διάλογο με την κομμουνιστική κυβέρνηση ή να ενισχύσουμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση; Πρέπει να κάνουμε το ένα, χωρίς να αφήσουμε το άλλο; Επί δύο μέρες ειδικοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό ...έσπασαν το κεφάλι τους, με αποτέλεσμα: Είναι σύμφωνοι στο στόχο να υποστηρίξουν το πέρασμα της Κούβας στη δημοκρατία, όπως διαπίστωσε ο πολιτικός του SPD Μάρκους Μέκελ, αλλά κυριαρχεί διαφωνία ως προς το δρόμο προς τα εκεί - τόσο μέσα στην ΕΕ, όσο και μεταξύ της Ενωσης και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συνεδριάσαντες αποφάσισαν το όλο ζήτημα να συζητηθεί στη σχεδιαζόμενη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη.

Στη συνάντηση του Βερολίνου ξεχώρισαν δύο τακτικές, που υπηρετούν βέβαια τον ίδιο στόχο. Ο ένας αφορά τη συνέχιση των μέτρων κατά της Κούβας, χωρίς να αποκλείονται πρόσθετα, μέχρι και «εφαρμογή στρατιωτικών μέτρων». Και ο άλλος αφορά την εφαρμογή της «διπλωματικής οδού», δηλαδή, πότε του μαστιγίου και πότε του καρότου ή - ανάλογα με την περίπτωση - και τα δύο μαζί.

ΗΠΑ: Ενταση του αποκλεισμού

Οσο επιφυλακτικοί φάνηκαν οι πρωταγωνιστές της συνδιάσκεψης, τόσο πιο λαλίστατος υπήρξε ο Κάλεμπ Μακκάρι, συντονιστής του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που τοποθετήθηκε από τον Μπους προϊστάμενος της «Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα». Την Πέμπτη επανέλαβε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο όσα προβλέπει το συγκεκριμένο «σχέδιο» για την «απελευθέρωση» της Κούβας: Τοποθέτηση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» χωρίς τους αδελφούς Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, «ελεύθερες» εκλογές, ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, επιστροφή της περιουσίας στους παλιούς ιδιοκτήτες (Κουβανούς και Αμερικανούς), ένταση του αποκλεισμού της Κούβας.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (27/4) αναφέρει: «Για την εσωτερική διαφωνία στην ΕΕ, ότι η επανάληψη ενός διαλόγου με την κουβανική κυβέρνηση θα προωθούσε τον εκδημοκρατισμό της νήσου, ο Μακκάρι απέφυγε διπλωματικά κάθε δήλωση. Εμμένει όμως στο ότι η Ουάσιγκτον αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με την τωρινή κυβέρνηση».

Και καταλήγει: «Λιγόλογος γίνεται ο Μακκάρι όταν ρωτιέται για το μυστικό παράρτημα του στρατηγικού του σχεδίου. Η Αβάνα φοβάται ότι σ' αυτό μπορεί να γίνεται αναφορά για σχεδιασμό τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες κατά του προέδρου Φιντέλ Κάστρο, για εισβολή».

Ο «Tagesspiegel» γράφει ότι ο Μακκάρι υποστήριξε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους: «Είστε εσείς που θα διαμορφώσετε το μέλλον της Κούβας. Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, αν μας ρωτήσετε γι' αυτό».

Χαρακτηριστική της στάσης ορισμένης μερίδας Γερμανών πολιτικών είναι η γνώμη στη συνδιάσκεψη του χριστιανοδημοκράτη Αρνολντ Βάατς ότι η δυτική πολιτική σκέφτεται να επαναλάβει το «φοβερό λάθος» που διέπραξε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν «δεν τόλμησε να σκεφτεί το τέλος του σοβιετικού ιμπεριαλισμού». Δηλαδή, τι άλλο να πει για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση;


Θ. Β.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρώτη σύνοδος της «ALBA»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σύστασή της ανοίγει η αυλαία της πρώτης Συνόδου της «Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική» (ALBA), μία σύνοδος που συνοδεύεται από πολλές προσδοκίες...

Προσδοκίες κυρίως όσον αφορά τη συνεργασία και την πρόοδο των λαών καθώς στην ατζέντα κυρίαρχο είναι το ζήτημα της πορείας και των στόχων της ALBA ως οικονομικής συμφωνίας, στηριζόμενης όμως στην αλληλεγγύη των λαών. Επίσης θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός των θετικών βημάτων που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ALBA και τη θετική αντανάκλαση στους λαούς προγραμμάτων όπως το «Μισιόν Μιλάγκρο», το πρόγραμμα στήριξης αστέγων με την οικοδόμηση 5.000.000 οικιών κ.ά.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι και αξιωματούχοι της Βενεζουέλας και της Κούβας, που αποτελούν τα πρώτα μέλη τα οποία κατέληξαν σε συμφωνία το 2005, καθώς επίσης της Βολιβίας, που έγινε μέλος το 2006 και της Νικαράγουας που έγινε το 2007, αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων ως προέδρου του ηγέτη των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα. Επίσης, στη Σύνοδο θα παραστεί και ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, ο οποίος εκλήθη να συμμετάσχει από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Σημειώνεται ότι η Αϊτή συμμετέχει από το Μάη του 2006 στο Petrocaribe.

Παράλληλα, 110 αντιπρόσωποι λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ισπανίας λαμβάνουν μέρος στην Πρώτη Παγκόσμια Συνάντηση Κοινωνικών Οργανώσεων που διοργανώνεται παράλληλα με τη Σύνοδο της ALBA.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Απέλαση στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΚΙΤΟ.--

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα κήρυξε «περσόνα νον γκράτα», τον Εντουάρδο Σομενσάτο, εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, και προχώρησε στην απέλασή του, κατηγορώντας το διεθνή οργανισμό για εκβιασμό, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Πρόκειται για την υπόθεση της ακύρωσης του δανείου, κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ραφαέλ Κορέα ως υπουργού Οικονομίας, ύψους 100 εκατομμυρίων, προς τον Ισημερινό, σε αντίποινα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο πρόεδρος στον πετρελαϊκό τομέα.

Στο μεταξύ, «άπρακτοι» επιστρέφουν σταδιακά οι 11 βουλευτές που είχαν καταφύγει στην Κολομβία τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς η προσπάθειά τους να διεθνοποιήσουν την κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν έπεσε στο κενό. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», τα μηνύματα προς βουλευτές στο Περού, τη Χιλή, το Μεξικό, ώστε να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για καταδικαστικές κοινοβουλευτικές αποφάσεις προς την κυβέρνηση Κορέα, επιστράφηκαν καθώς δε βρέθηκαν πρόθυμοι αποδέκτες.

Τέλος, την απόλυτη στήριξή του στις οργανώσεις που στρέφονται κατά της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Texaco», εξέφρασε ο πρόεδρος Κορέα, που επισκέφτηκε την περιοχή του Αμαζονίου που για 30 χρόνια βρέθηκε στο έλεος της πετρελαϊκής πολυεθνικής. Κατά τον Κορέα, η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την καταστροφή του Εξον Βαλντές στην Αλάσκα.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Η ΕΕ υπόσχεται «αύξηση βοήθειας» συνεχίζοντας το εμπάργκο...

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Λουί Μισέλ δήλωσε χτες πως οι Βρυξέλλες πρόκειται να αυξήσουν την οικονομική αποζημίωσή τους προς τους Παλαιστίνιους λόγω «ιδιαίτερα αυξημένων ανθρωπιστικών προβλημάτων». Στη Γάζα, πάντως, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγα απαίτησε εκ νέου τον τερματισμό του αμερικανο-ευρωπαϊκού εμπάργκο (κατά της Χαμάς), υπαινισσόμενος ότι αυτό είναι μία απ' τις βασικές αιτίες αύξησης της ανθρωπιστικής κρίσης που διέκρινε ο Μισέλ...

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ένας 29χρονος Παλαιστίνιος φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ φρουρών της παλαιστινιακής προεδρικής φρουράς και ένοπλων κατοίκων της Γάζας που φέρονται πως ήταν μέλη της Φατάχ. Η ανταλλαγή πυρών έγινε στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (μεταξύ Λωρίδας Γάζας και Αιγύπτου) και διάρκεσε 20 λεπτά. Κατά το επεισόδιο, που ξεκίνησε όταν ένας άνδρας επιχείρησε να περάσει το μεθοριακό πέρασμα πυροβολώντας τους άνδρες της προεδρικής φρουράς, τραυματίστηκαν τρία άτομα, ανάμεσά τους ένας άμαχος.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βέτο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ουδεμία εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου που καθορίζει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση από το Ιράκ.

Ο Μπους δήλωσε ακόμη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ότι θα ασκήσει το βέτο του και σε ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου αν αυτό περιλαμβάνει ημερομηνίες για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Στο μεταξύ, λάβροι κατά της πολιτικής Μπους στο Ιράκ ήταν σύσσωμοι οι οκτώ διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών σε ένα ασυνήθιστα πρόωρο ντιμπέιτ στο δρόμο προς την προεδρική μάχη του Νοέμβρη του 2008. Ωστόσο, η τακτική των Δημοκρατικών είναι η με άλλη μορφή κατοχή στο Ιράκ.

Τέλος, τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν την Πέμπτη τη ζωή τους, ανακοινώθηκε χτες από τη στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτη, που διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία αλ Ανμπάρ. Σύμφωνα με τον απολογισμό του Πενταγώνου στο Ιράκ έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους 3.335 Αμερικανοί στρατιώτες ή βοηθητικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ