ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε εξέλιξη κόντρες και διαβουλεύσεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΣΛΟ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Οσλο εξέφρασαν χτες τη «γενική υποστήριξή τους» στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο. Εντούτοις, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι Αμερικανοί δεν απέκλεισαν κάποιες «μετατροπές» ώστε να εκτονωθούν οι έντονες σερβικές και ρωσικές αντιδράσεις στο σχέδιο της «διεθνώς εποπτευόμενης ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου. Αλλοι αξιωματούχοι σημείωναν πως χρειάζονται «περισσότερες και εντατικές» συνομιλίες με τη Ρωσία προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της. Ωστόσο, στη ΝΑΤΟϊκή συνάντηση στο Οσλο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν παρέλειψε για πολλοστή φορά να αποδοκιμάσει τις προσπάθειες ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για γρήγορη «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας «διεστραμμένη αντίληψη» την άποψη πως «εξωτερικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλύσουν το μελλοντικό καθεστώς» της περιοχής.

Στην Πρίστινα, τώρα, όπου κατέφτασε χτες η 15μελής αποστολή πρέσβεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ έγιναν συναντήσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ο πρόεδρός τους, Φατμίρ Σεϊντίου, προσπάθησε να τους πείσει για την «άμεση ανάγκη» ανεξαρτησίας της περιοχής και για τις τάχα καρποφόρες προσπάθειες για την οικοδόμηση μίας «δημοκρατικής, ασφαλούς, πολυεθνοτικής» κοινωνίας. Δέχτηκε, ωστόσο, από ορισμένους πρεσβευτές βροχή ερωτήσεων γιατί θα έπρεπε το Κοσσυφοπέδιο να γίνει ανεξάρτητο και γιατί δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Ο Σεϊντίου απάντησε συνθηματικά και όχι επί της ουσίας...

Τέλος, χτες ολοκληρώθηκε η διαδήλωση 12.000 Σέρβων προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου που είχαν συγκεντρωθεί από την Πέμπτη στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Επρόκειτο να παραδώσουν αργότερα χτες βράδυ στην αποστολή πρέσβεων του ΣΑ του ΟΗΕ λίστα με 19 αιτήματα με στόχο τον αξιοπρεπή και ασφαλή επαναπατρισμό τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε η προεδρική εκλογή

ΑΓΚΥΡΑ.- Δεν εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Τουρκίας ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς δε συγκέντρωσε περισσότερες από 354 ψήφους, δηλ. 13 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία 2/3 της 550μελούς τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Οπως αναμενόταν, η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας ως παράτυπης. Το κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που απείχε από την ψηφοφορία, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα απαρτία, που ταυτίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία.

Η κυβερνώσα παράταξη του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) προσμέτρησε όμως ως παρόντα μέλη του CHP που απλώς βρίσκονταν στη Βουλή, επικαλούμενη τον κανονισμό. Τα τερτίπια των δύο κομμάτων μιμήθηκαν και τα Κόμματα Ορθού Δρόμου (DYP) και Μητέρας Πατρίδας (ANAP), που, παρά τα παζάρια, επέλεξαν τελικά να παίξουν ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Η προσφυγή του CHP θα εξεταστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο από το Συνταγματικό Δικαστήριο πριν τις 2 Μάη, οπότε θα γίνει ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ικανοποιημένος, και μάλιστα εκτίμησε ότι ίσως ο Γκιουλ συγκεντρώσει από την Τετάρτη ακόμη κι απόλυτη πλειοψηφία. Οπως κι αν έχει, στον τρίτο γύρο αρκεί απλή πλειοψηφία των παριστάμενων για να ολοκληρωθεί η ανάδειξη του ισλαμιστή «εγκεφάλου» στο ανώτατο κρατικό αξίωμα. Εάν, παρά ταύτα, το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή (τραβώντας τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα από τα μαλλιά), υπάρχει και ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών - στις οποίες το ΑΚ μοιάζει ικανό να καταγάγει ξανά άνετη νίκη.

Μένει να φανεί η στάση των σκληροπυρηνικών «κεμαλιστών», περιλαμβανομένων και αυτών στις τάξεις του στρατού, καθώς η μάχη των αντικρουόμενων παρατάξεων της άρχουσας τάξης εξελίσσεται. Δεν αποκλείονται και βρώμικα παιχνίδια ή προβοκάτσιες.

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Απειλές κατά της Πιονγιάνγκ

ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.--

Με το βλέμμα απειλητικά στραμμένο στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στη διάρκεια επίσημης διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στις ΗΠΑ. Αμφότεροι απείλησαν με «περισσότερες κυρώσεις» τη ΛΔ Κορέας εφ' όσον δεν τερματίσει σύντομα το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Τζ. Ου. Μπους, μάλιστα, αυτοδιορίστηκε «εκπρόσωπος» των άλλων πέντε χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες του Πεκίνου για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ανεξάντλητη η υπομονή μας». Ομοίως, ο Σίντζο Αμπε χαρακτήρισε «λυπηρή» τη στάση της Πιονγιάνγκ, απειλώντας ότι θα επιδεινωθούν οι ήδη υπάρχουσες ιαπωνικές οικονομικές κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας...

ΚΙΝΑ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Κίνας προχώρησε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Χου Ζιντάο. Σημαντικότερη όλων θεωρείται η αναγόρευση του Γιανγκ Τζιετσί, 57 χρόνων, πρώην πρεσβευτή της Κίνας στις ΗΠΑ, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε αντικατάσταση του 66χρονου Λι Ζαοσίνγκ. Ο Γιανγκ, με σπουδές στο Μπαθ και το «Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς», είχε πρωταγωνιστήσει στις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2001 μετά το επεισόδιο με το κατασκοπευτικό «EP-3» στη Χαϊνάν. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών, αντικαταστάθηκαν ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Σου Γκανχούα, από τον Ουάν Γκανγκ, πρόεδρο του Πανεπιστημίου Τονγκτζί της Σανγκάης, και ο υπουργός Γαιών και Πόρων, Ουάνγκ Σουτσένγκ, από τον Σου Σαοσί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ