ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό το πρόβλημα της λειψυδρίας

Λιγοστεύει το νερό και στη λίμνη Πλαστήρα

Eurokinissi

Λιγοστεύει το νερό και στη λίμνη Πλαστήρα
Το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ανομβρίας, όσο θέλουν να το παρουσιάζουν η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις, αλλά της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των υδάτινων πόρων, τουλάχιστον, στα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγήκε στη διάρκεια εκδήλωσης για το πρόβλημα της λειψυδρίας, που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, την περασμένη Τετάρτη, στη Λάρισα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο, κατά την οποία το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πολύ έντονο και απειλεί με ξηρασία που θα επιφέρει τεράστιες καταστροφές την αγροτική παραγωγή, αλλά και με δίψα τους κατοίκους χωριών και πόλεων, την εισήγηση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ παρουσίασε ο Γ. Νταφούλης. Μίλησαν, ακόμα, ο Π. Στεφανίδης, δασολόγος - γεωλόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Δέσποινα Αρχοντή, Διευθύντρια Υδάτων της Περιφέρειας Αττικής. Παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι επιστημονικών και άλλων φορέων της περιοχής.

Παραβρέθηκαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Γ. Χώτος, Γ. Χαρίτος, Β. Μπούτας, Τ. Λιατίφης, Ελ. Κουτούπα, μέλη της ΚΕ του Κόμματος, ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο Αγις Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Λάρισας», νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Associated Press

Γενική ήταν η διαπίστωση ότι η ευθύνη για το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πολιτική, καθώς οι κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση, ν' αναπτύξουν και να προστατεύσουν τους υδάτινους πόρους με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, θα περιορίζουν τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση.

Γι' αυτές τις κυβερνήσεις - επισημάνθηκε - σε προτεραιότητα ήταν και είναι τα «μεγάλα έργα» που έχει ανάγκη η αστική τάξη της χώρας μας, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι πολυεθνικές, αλλά και τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που επιβάλλουν τα ΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η προστασία, ανάπτυξη, σωστή διαχείριση και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, θεωρούνται σπατάλη και δε χωράνε στην ανάπτυξη που έχει σαν κίνητρο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.


Ρεπορτάζ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

Η εισήγηση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Τα αρδευτικά κανάλια στη Θεσσαλία έχουν «στεγνώσει»

ICON

Τα αρδευτικά κανάλια στη Θεσσαλία έχουν «στεγνώσει»
Παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Γ. Νταφούλης, σημείωσε ότι η λειψυδρία εξελίσσεται σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την περιοχή, καθώς:

  • Απειλεί άμεσα με δίψα χιλιάδες κατοίκους πόλεων και χωριών.
  • Προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες.
  • Υποβαθμίζει δραματικά και επικίνδυνα το οικοσύστημα και συνολικά το περιβάλλον, απειλώντας, εκτός των άλλων, και με ερημοποίηση τη Θεσσαλία.

Στη Θεσσαλία - επισήμανε - το υδατικό ισοζύγιο παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 813 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, οι ετήσιες ανάγκες της σε νερό για όλες τις χρήσεις είναι, τουλάχιστον, 1.836 εκατομμύρια κ.β. και συνολικά διατίθενται 1.023 εκατομμύρια κ.β. (Το πρακτικώς εκμεταλλεύσιμο υδατικό δυναμικό - με την κατασκευή όλων των ταμιευτήρων - είναι της τάξης των 623 εκατομμυρίων κ.β. και σ' αυτά μπορούν να προστεθούν και άλλα 400 εκατομμύρια κ.β., που είναι η ποσότητα του υπόγειου νερού που είναι δυνατόν να αντληθεί με ασφάλεια).

Αυτό το έλλειμμα - συνέχισε - αναδεικνύει την ανάγκη κατασκευής μιας σειράς έργων για την κάλυψη των σημερινών αναγκών της περιοχής σε νερό. Κι έχει τεθεί, εδώ και δεκαετίες, το ζήτημα ενίσχυσης του θεσσαλικού κάμπου με νερά που θα προέλθουν κύρια από την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και από την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, αλλά και από έργα αξιοποίησης των νερών του Σμοκόβου και του Ταυρωπού, καθώς και την κατασκευή δεκάδων άλλων μικρών και μεγάλων φραγμάτων. Ομως, αυτά τα αναγκαία έργα είτε πάνε, συνεχώς, στις ελληνικές καλένδες, ή προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Τα όποια μικρά έργα συγκράτησης - αποθήκευσης κι αξιοποίησης των επιφανειακών νερών γίνονται, ή θα γίνουν είναι μεν ωφέλιμα, αλλά τοπικού χαρακτήρα και μικρής εμβέλειας, ανίκανα ν' αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία στη θεσσαλική πεδιάδα.

Στο πλαίσιο της πολιτικής μαζικού ξεκληρίσματος

Το πρόβλημα του νερού - υπογράμμισε - πρέπει να το δούμε σε σύνδεση με τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και την ΚΑΠ. Και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η αρνητική στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα της μικρομεσαίας αγροτιάς για κρατικά έργα υποδομής που θα εξασφαλίζουν επάρκεια νερού, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που ενισχύει την τάση ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, προωθώντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια πλουσίων αγροτών, μονοπωλίων που επενδύουν στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Και τόνισε: Οσο διατηρείται ο αρνητικός για το λαό συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων, τόσο θα δυσκολεύει η κατάσταση για τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Κι αυτό είναι το κριτήριο που πρέπει να καθορίσει την πολιτική συμπεριφορά των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν και να αποδυναμώσουν τον δικομματισμό και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν, από καλύτερες θέσεις, την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ευθύνες - σημείωσε - για τα προβλήματα της αγροτιάς έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ που είναι από τους υποστηρικτές της ΕΕ και της ΚΑΠ και αντιτάχτηκε στην πάλη των κομμουνιστών, των αγωνιστικών συσπειρώσεων, της μικρομεσαίας αγροτιάς για την κατασκευή των έργων υποδομής στη Θεσσαλία. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι τοπικοί παράγοντες που σήμερα «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τα δεινά που έρχονται. Γιατί οι συσκέψεις, τα υπομνήματα και τα ψηφίσματα, που γίνονται για να ρίχνουν στάχτη τα μάτια των αγροτών, δεν μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος.

Το ζήτημα της κατασκευής των έργων υποδομής πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος και σ' αυτήν την κατεύθυνση οι κομμουνιστές θα εντείνουν τις προσπάθειες.

Στη συνέχεια, και με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση να επιβληθεί νέο «χαράτσι» για το νερό, με την τοποθέτηση υδρομετρητών στους χώρους υδροληψίας, αναφέρθηκε και σε μια άλλη πλευρά του ζητήματος, σημειώνοντας ότι, από τη στιγμή που το νερό, αυτό το κοινωνικό αγαθό, αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, η αξιοποίησή του είναι σοβαρό πεδίο για την κερδοφορία του κεφαλαίου και μπορεί να αναπτύξει σχετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο θεσσαλικό κάμπο.

Για να τονίσει: Εμείς συνεχίζουμε την πάλη για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για έργα υποδομής που θα υπηρετούν τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς και, κατ' επέκταση, της εργατικής τάξης κι όλων των λαϊκών στρωμάτων. Οχι ανάπτυξη γενικά, γιατί ανάπτυξη που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου γίνεται όλα τα χρόνια, αλλά χειροτερεύει τη ζωή των μικρομεσαίων αγροτών.

Κι αφού υπογράμμισε ότι η Θεσσαλία και η Ελλάδα, γενικότερα, έχει πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επισήμανε πως για να κινηθούν οι εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Και κατέληξε: Μόνο όταν η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, τα μέσα παραγωγής και οι πηγές πλούτου είναι λαϊκή περιουσία, μπορεί να σχεδιαστεί, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η οικονομία και στα πλαίσιά της η αγροτική οικονομία, να υλοποιηθεί σχέδιο έργων υποδομής που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προς όφελος της φτωχής αγροτιάς.

Στόχοι πάλης

Αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση

Eurokinissi

Αξιοποιούν τη λειψυδρία για να προωθήσουν την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να επιβάλουν «χαράτσια» στις τιμές του νερού για ύδρευση και άρδευση
Οι στόχοι πάλης που προωθεί το ΚΚΕ για το πρόβλημα των υδάτινων πόρων, ως βασικές κατευθύνσεις έχουν:

  • Την επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θ' αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίσουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας.
  • Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής, με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Την προστασία των δασών, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, χρειάζεται να ενταθεί η πάλη για την εκτροπή του Αχελώου, την ολοκλήρωση της Κάρλας, τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, τη δίκαιη κατανομή των διαθεσίμων νερών στην καλοκαιρινή περίοδο, την αποζημίωση για το 100% των ζημιών στους αγρότες οι καλλιέργειες των οποίων θα πληγούν από την ξηρασία κ.ά.

Νερό υπάρχει, δεν αξιοποιείται!

Επιστημονικές παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Με τις επιστημονικές παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση, η Δέσποινα Αρχοντή, ο Π. Στεφανίδης, ο Κ. Γκούμας, από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας, ισχυροποίησαν τη θέση ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις.

Η Δέσποινα Αρχοντή αναφέρθηκε στο κοινοτικό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα των υδάτινων πόρων (Κοινοτική Οδηγία Πλαίσιο 2006/60, νόμος 3199/2003), επισημαίνοντας ότι η κοινοτική οδηγία δεν αναφέρεται σε κανένα έργο που μπορεί να βελτιώσει τη σχέση αξιοποιήσιμων - διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Κι αφού σημείωσε ότι, σε ετήσια βάση, η διαθέσιμη ποσότητα νερού στη Θεσσαλία είναι διπλάσια των αναγκών της, υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν προωθούνται έργα προς την κατεύθυνση εξασφάλισης του χειμερινού πλεονάσματος νερού και αξιοποίησής του για τις αυξημένες θερινές ανάγκες. Επισήμανε, δε, ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τα νερά, αν και δεν έχουν προσδιοριστεί επακριβώς, θα είναι ψίχουλα, καθώς αποτελούν μία από τις 20 δραστηριότητες, οι οποίες όλες μαζί θ' απορροφήσουν το 13,8% της συνολικής δαπάνης του Δ΄ ΚΠΣ ή 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οσον αφορά στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, σημείωσε ότι, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, προβλέπεται η ανάκτηση του κόστους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υδάτων με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», που στην πράξη νομιμοποιεί τη ρύπανση και δεν προστατεύει τους ρυπαινόμενους. Και τόνισε ότι το κέρδος και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ασύμβατες έννοιες και αν δεν ανατραπεί η αιτία που είναι το κέρδος, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται, το κράτος θα εισπράττει κάποια πρόστιμα και τις συνέπειες θα τις πληρώνει ο λαός, που θα υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής του.

Στην εισήγησή του με θέμα «Λειψυδρία - Πλημμύρες, οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», ο καθηγητής Π. Στεφανίδης, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε ότι το ιδιαίτερο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας, με την ανισοκατανομή των κατακρημνισμάτων σε διάφορες εποχές του έτους, το ξηρό και θερμό καλοκαίρι αφ' ενός και τις βροχές σε μεγάλη ραγδαιότητα αφ' ετέρου προκαλούν προβλήματα λειψυδρίας, αλλά και πλημμυρών.

Ως αίτια των πλημμυρών, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

  • Τη μερική ή ολική καταστροφή της δασικής βλάστησης στις λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρευμάτων.
  • Την ανεπάρκεια των τεχνικών έργων για την παροχέτευση της μέγιστης πλημμυρικής παροχής.
  • Τις στενώσεις των κοιτών στην πεδινή διαδρομή των ρευμάτων, την εξαφάνιση της κοίτης λόγω επέκτασης γεωργικών καλλιεργειών, λόγω οικοπεδοποιήσεων, τη μετατροπή των ανοιχτών φυσικών αγωγών σε δρόμους, πλατείες κλπ.
  • Τη στερεομεταφορά των χειμαρρικών ρευμάτων.

Ως προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πλημμυρογένεσης ανέφερε την εκτέλεση ορεινών υδρονομικών έργων. Πρόκειται, είπε, για ένα σύστημα τεχνικών, φυτοτεχνικών και αγροτεχνικών έργων - όπως φράγματα στερέωσης της κοίτης, συγκράτησης φερτών υλικών, διαλογής, μείωσης της πλημμυρικής αιχμής κ.ά. - έτσι ώστε να αποτραπεί η διάβρωση των εδαφών και η μεταφορά των υλικών διά μέσου των κοιτών.

Ο Κ. Γκούμας στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα έργα υποδομής - Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος κ.ά. - επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτά η γη της Θεσσαλίας κινδυνεύει με ερημοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ