ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2007
Σελ. /32
Τι γυρεύει η «Χαλιμπάρτον» στο Ντουμπάι;

Εργα και ημέρες της εταιρείας τους Αμερικανού αντιπροέδρου Τσένι στο Ιράκ

Η εταιρεία «Χαλιμπάρτον» βρέθηκε για μια ακόμη φορά, τις τελευταίες μέρες, στο προσκήνιο της αμερικανικής επικαιρότητας. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει την έδρα της από το Χιούστον του Τέξας στο Ντουμπάι!

Υπενθυμίζουμε ότι η «Χαλιμπάρτον» είναι μια εταιρεία με πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεκινά από την κατασκευή κτιρίων, δρόμων, φραγμάτων, επεκτείνεται στην κατασκευή εξοπλισμού για την πετρελαϊκή βιομηχανία και φτάνει μέχρι την τροφοδοσία του αμερικανικού στρατού κατοχής στο Αφγανιστάν και το Ιράκ...

Πρόκειται για ένα πολυεθνικό μονοπώλιο με αμαρτωλό παρελθόν και πιο αμαρτωλό παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της «Χαλιμπάρτον» διατέλεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος μισθοδοτούνταν κανονικά μέχρι το 2005.

Αξιοποιώντας τη σχέση της με τον Τσένι, η «Χαλιμπάρτον» διεκδίκησε και πήρε τη μερίδα του λέοντος από τα συμβόλαια που υπέγραψε η αμερικανική κυβέρνηση για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Η εύνοια ήταν σκανδαλώδης και, με διαδικασίες κάθε άλλο παρά διαφανείς, πέτυχε να πάρει από το Μάρτη του 2003 (μήνα εισβολής στο Ιράκ) μέχρι σήμερα, έργα αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ομως κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η «Χαλιμπάρτον» βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μετά από καταγγελίες των ανταγωνιστών της. Ηδη, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου κατηγορούνται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και απάτες εις βάρος του αμερικανικού δημοσίου. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, τα έργα ανασυγκρότησης της ιρακινής πετρελαιοβιομηχανίας και τις υπηρεσίες εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η ενοχή της εταιρείας αποδείχτηκε, με αποτέλεσμα η «Χαλιμπάρτον» να απειλείται με τεράστια πρόστιμα.

Μπροστά στον κίνδυνο των προστίμων και μιας «επιδρομής» των φοροελεγκτών στα γραφεία της, η «Χαλιμπάρτον» αποφάσισε να μετακομίσει στο Ντουμπάι με τη δικαιολογία ότι θα βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή των δραστηριοτήτων της.

Ομως το όνομα της «Χαλιμπάρτον» έγινε στις ΗΠΑ και σ' ολόκληρο τον κόσμο συνώνυμο της διαπλοκής της οικονομικής ισχύος με την πολιτική εξουσία και των σκανδάλων, που αυτή η διαπλοκή παράγει.

Σε ψηφοφορία που έγινε στο διαδίκτυο, στις 16 Μάη, η «Χαλιμπάρτον» ήταν μια από τις οκτώ πιο επικίνδυνες και εγκληματικές πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο. Η ψηφοφορία, όπως κάθε χρόνο, οργανώθηκε από την οργάνωση Infact, η οποία ερευνά και καταγγέλλει τις εγκληματικές δραστηριότητες των πολυεθνικών. Αλλες «υποψήφιες» ήταν η «Κόκα- Κόλα», η «Εξον Μόμπιλ», η «Φορντ», η φαρμακοβιομηχανία «Μερκ», η «Νεστλέ» και η αλυσίδα «Γουόλ Μαρτ».

Χορός εξαγορών

Ο χορός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών επιχειρήσεων στην Ευρώπη καλά κρατεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», η συνολική αξία των εξαγορών στην Ευρώπη φτάνει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 1,6 τρισ. ολόκληρο το 2006. Δεν αποκλείεται μάλιστα το 2007 να αποδειχθεί καλύτερο ακόμη και από το 2000, που ήταν ήταν η χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών.

Σ' αυτή τη φάση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, το χορό σέρνουν οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, έχουμε την απόφαση των τραπεζών ΑΒΝ Amro και Barclays να προχωρήσουν σε συγχώνευση, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η ανακοίνωση ότι οι ιταλικές τράπεζες UniCredito και Capitalia διαπραγματεύονται τη συνένωσή τους με μία συμφωνία ύψους 22 δισ. ευρώ. Με τη συνένωση αυτή δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Ασφαλώς η πιο εντυπωσιακή είδηση αυτού του δεκαπενθημέρου ήταν αυτή για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πετρελαϊκών κολοσσών της BP και της Shell για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους.

Οσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία τα 2,2 τρισ. δολάρια. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά συνέβησαν στη διάρκεια μόνον του πρώτου τετραμήνου του 2007.

Το ράλι των συγχωνεύσεων και εξαγορών, σε συνδυασμό με τις άλλες οικονομικές εξελίξεις, προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» σε κύριο άρθρο της αναρωτιέται μήπως η έξαρση αυτή προσφορών αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας ακόμη κερδοσκοπικής κορύφωσης με αναπόφευκτα άσχημη κατάληξη. Αντίστοιχες ενδείξεις είχαμε και στις αρχές του 2000, όταν έσπασε η φούσκα του χρηματιστηρίου και είχαμε ρευστοποιήσεις ύψους 6 τρισ. δολαρίων.

ΟΟΣΑ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προχώρησε την περασμένη Πέμπτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ετσι, τώρα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία θα ξεπεράσουν, σε ρυθμούς ανάπτυξης, την οικονομία των ΗΠΑ. Κάτι που έχει να συμβεί 16 χρόνια. Η οικονομία των 30 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 2,7%. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πέρσι ήταν 3,2%. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΄Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ; Μια δήλωση του πρώην προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, για τους κινδύνους που εγκυμονεί το πρόσφατο ράλι των κινέζικων μετοχών, προκάλεσε την περασμένη βδομάδα κύμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Ασίας και ανέκοψε την ανοδική πορεία του προηγούμενου διαστήματος. Ο Αμερικανός τραπεζίτης εκτίμησε ότι η μεγάλη άνοδος του δείκτη του κινέζικου χρηματιστηρίου δεν είναι διατηρήσιμη και προέβλεψε «δραματική διόρθωση». Ηταν, πράγματι, εκτίμηση ή έκφραση επιθυμίας;

ΠΕΡΣΙΚΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η κίνηση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό, την περασμένη Τετάρτη, είχε ως συνέπεια την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 71 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή τα νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην πετρελαϊκή αγορά φαίνεται να ευνοούνται και από την ανακοίνωση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ομως, προς την αντίθετη κατεύθυνση επέδρασε η ανακοίνωση σχετικά με την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ