ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μαχητική πρωτομαγιάτικη λαοθάλασσα

Η Αβάνα πλημμύρισε και πάλι...

Avaton

Η Αβάνα πλημμύρισε και πάλι...
ΑΒΑΝΑ.--

Πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί πορεύτηκαν χτες στους δρόμους της Αβάνας και συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης για την πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη στους πέντε Κουβανούς που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και παράλληλα κατήγγειλαν την πρόσφατη απελευθέρωση του γνωστού εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες από τη φυλακή των ΗΠΑ και την προστασία που απολαμβάνει από την αμερικανική κυβέρνηση.

Δίπλα στους Κουβανούς βρέθηκαν και 1.645 εκπρόσωποι συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων από 242 οργανώσεις και 74 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αντιπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Νεολαιίστικη Συνάντηση Αλληλεγγύης στους «Πέντε», η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Απρίλη.

Στην κεντρική συγκέντρωση, παρουσία του Α' Αντιπροέδρου Ραούλ Κάστρο, ο Σαλβαδόρ Βάλδες, επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC), στο όνομα του κουβανικού λαού, απαίτησε να δικαστεί για τα αμέτρητα εγκλήματά του ο Καρίλες είτε στη Βενεζουέλα είτε στις ΗΠΑ και υπογράμμισε μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητα του λαού να υπερασπιστεί και να σταθεροποιήσει το σοσιαλισμό. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη διεθνή στήριξη της καμπάνιας για την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών και πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Κούβας ισχυροποιείται μέσω της ενότητας των λαών που πραγματοποιείται από τη Βολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική (ALBA) και εξέφρασε τη θέληση όλου του λαού για την πλήρη ανάρρωση του Φιντέλ Κάστρο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Τη Δευτέρα, ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας σε συνάντηση με τους εργαζομένους του Κέντρου της Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, μεταξύ άλλων κάλεσε τους εργάτες του κόσμου να απαιτήσουν τα εργατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και έναν ειρηνικό κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, υπογραμμίζοντας ότι η ρήξη με τον καπιταλισμό είναι αναγκαία προϋπόθεση. Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απελευθέρωση του εγκληματία Καρίλες και στην άδικη κράτηση των 5 Κουβανών αγωνιστών.

Ο Γ. Μαυρίκος στην εξέδρα της συγκέντρωσης στην Αβάνα (τρίτος από δεξιά). Στην άκρη αριστερά ο Ραούλ Κάστρο
Ο Γ. Μαυρίκος στην εξέδρα της συγκέντρωσης στην Αβάνα (τρίτος από δεξιά). Στην άκρη αριστερά ο Ραούλ Κάστρο
Σημειώνουμε επίσης ότι πάνω από 1.300.000 μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας προσέφεραν εθελοντική εργασία στις 29 Απρίλη σε διαφορετικές περιοχές της χώρας με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Διεθνής Νεολαιίστικη Συνάντηση Αλληλεγγύης

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η Διεθνής Νεολαιίστικη Συνάντηση Αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς με τη συμμετοχή 450 εκπροσώπων από 46 χώρες, αλλά και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ). Οι αντιπρόσωποι κατήγγειλαν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και την υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πόλεμό της ενάντια στην τρομοκρατία και απαίτησαν την άμεση αποφυλάκιση των «5», ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την απελευθέρωση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Στη Συνάντηση συμμετείχαν ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης γραμματέας του ΠΣΕ και το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Κώστας Παπαδάκης και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ Λευτέρης Νικολάου.

ΡΩΣΙΑ - ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Κόκκινες γιορτές σε πολλές πόλεις

Associated Press

ΜΟΣΧΑ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της Μόσχας, του Λένινγκραντ και άλλων πόλεων της χώρας, αλλά και στην Ουκρανία, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και αλλού για το γιορτασμό των φετινών πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, σε συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστικές δυνάμεις. Στη Μόσχα έγινε και συγκέντρωση της «Ενωμένης Ρωσίας» του προέδρου Πούτιν.

Στο μεταξύ, στην Εσθονία, η αστυνομία της χώρας απαγόρευσε από χτες και μέχρι τις 9 Μάη τις δημόσιες συναθροίσεις, φοβούμενη για συγκρούσεις, μετά το αιματοκύλισμα της προηγούμενης εβδομάδας, όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου του «Μπρούντζινου Αλιόσα» από το κέντρο της πρωτεύουσας, μνημείο που μεταφέρθηκε τελικά στο στρατιωτικό νεκροταφείο.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κοινές εργατικές διαδηλώσεις

Associated Press

Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργάτες διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα Σεούλ και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας κατά των αντεργατικών και οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του προέδρου Ρο. Για πρώτη φορά, στη νότια βιομηχανική πόλη Τσανγκγουόν στις κινητοποιήσεις Νοτιοκορεατών εργατών συμμετείχε και 60μελής αντιπροσωπεία από την Ομοσπονδία Εργατικών Οργανώσεων ΛΔ Κορέας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Σινιόρα

Associated Press

Χιλιάδες Λιβανέζοι διαδήλωσαν με αφορμή την Πρωτομαγιά στο κέντρο της Βηρυτού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Λιβανέζικου ΚΚ. Οι διαδηλωτές στράφηκαν κατά των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης Σινιόρα, κατηγορώντας την για επιδείνωση της, ήδη, δύσκολης κατάστασης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκλογές και εργατικές διεκδικήσεις

«Διπλό» μήνυμα εξέπεμψαν χτες οι πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις στη Νιγηρία. Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, αντιδρώντας όχι μόνο στην πολύχρονη καταπάτηση δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, αλλά και στις πρόσφατες προεδρικές και πολιτειακές εκλογές βίας και νοθείας. Οι προειδοποιήσεις της αστυνομίας για καταστολή των κινητοποιήσεων δεν αποθάρρυναν τους Νιγηριανούς εργαζόμενους...

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις με «προεκλογικό χρώμα»

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα στο Παρίσι. Κυριάρχησαν τα συνθήματα σχετικά με τους όρους δουλιάς με το «βλέμμα» πάντα στις υποσχέσεις που έχουν μοιράσει οι δύο υποψήφιοι για τα Ηλύσια Πεδία, ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ