ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παλεύουμε για κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης ενάντια στις διοργανώσεις της «ναρκω-κουλτούρας»

«Παλεύουμε για κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή το «Φεστιβάλ Κάνναβης». Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Περισσεύει το θράσος στους διοργανωτές του "Φεστιβάλ Κάνναβης" που με σύνθημα "Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις" και με αφορμή την "Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης", μας καλούν αυτές τις μέρες, ούτε λίγο ούτε πολύ, να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε την εξάπλωση των ναρκωτικών σε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας, σε ακόμα μικρότερες ηλικίες.

Με πρόσχημα το "δικαίωμα στην αυτοδιάθεση" και τη "διεκδίκηση για δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί ναρκωτικών", οι διοργανωτές του εν λόγω Φεστιβάλ διαφημίζουν τη χρήση ουσιών και τις ουσίες γενικότερα.

Πού τα άκουσαν άραγε αυτά και τα λένε; Μήπως από τον κ. Γ. Παπανδρέου, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και άλλους "καλοθελητές" που στο παρελθόν έχουν κάνει δηλώσεις όπως το "φύτεψε κι εσύ ένα γλαστράκι στο μπαλκόνι σου";

Γιατί θεωρούν αποτελεσματικές τις πολιτικές εκείνες που αποδεδειγμένα οδηγούν σε αύξηση της χρήσης κατά 250% (βλ. Ολλανδία);

Ποιον άλλον εξυπηρετούν αυτές οι πολιτικές "περιορισμού της βλάβης" εκτός από τη λογική της συντήρησης του προβλήματος και του περιθωρίου, εκτός από τη διαμόρφωση μιας νεολαίας αποχαυνωμένης;

Με στόχο να παραπλανήσουν τη νεολαία, δε διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν για παγκόσμιο διαρκώς ογκούμενο "κίνημα υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης". Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά ακόμα και η βρετανική εφημερίδα "Independent" - η οποία είχε πραγματοποιήσει επίσημη καμπάνια υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης - με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ανακαλεί τα όσα παλιότερα είχε δημοσιεύσει υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, αναιρώντας όλη την προηγούμενη αρθρογραφία της περί "ακίνδυνης" κάνναβης και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Το γεγονός ότι το 3ο "Κανναβικό - Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ", όπως το ονομάζουν, πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια έχει διττό στόχο. Αφ' ενός να αξιοποιηθεί για να διαβρωθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και αφ' ετέρου να βομβαρδιστούν οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κινούνται μέσα και γύρω από το χώρο της Πανεπιστημιούπολης με τα επιχειρήματα περί "διαχωρισμού σκληρών - μαλακών" και "αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών".

Προφανώς, δε θέλουν νέους ανθρώπους που θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Θέλουν νεολαία "φτιαγμένη" και ακίνδυνη, αμέτοχη σε όσα αφορούν τη ζωή και το μέλλον της. Εμείς όμως θέλουμε νέους με ξάστερη σκέψη, ανυπότακτους, διεκδικητικούς, αγωνιστές.

Ως ΚΝΕ δηλώνουμε την εναντίωσή μας σε τέτοιου είδους διοργανώσεις που προωθούν τη ναρκω-κουλτούρα και καλούμε το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση. Λέμε όχι στο διαχωρισμό "μαλακών και σκληρών", όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Παλεύουμε για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο. Παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία που οι νέοι θα έχουν ζωή δημιουργική, ζωή με δικαιώματα, ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
«Εφεδρείες» του κεφαλαίου για ρεκόρ κερδών

Κατά 3.223,51%(!) αύξησε τα κέρδη στη χώρα μας η θυγατρική πολυεθνικής που κατέχει πάνω απ' το 50% της συλλογής, φύλαξης και κρυοσυντήρησης των βλαστικών κυττάρων

Οπως η επιστήμη ανακάλυψε ότι τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν μια μοναδική μορφή εφεδρειών για τον ανθρώπινο οργανισμό έτσι και το κεφάλαιο ανακάλυψε ότι η πρόοδος αυτή αποτελεί τη στρατηγική εφεδρεία για άλματα κερδών στο μέλλον με την αξιοποίηση των εφαρμογών της ιατρικής. Ετσι διεθνώς αναπτύσσονται δίκτυα τραπεζών ενώ η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε περιζήτητη αγορά που θα χρησιμεύσει ως ορμητήριο των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου στο σώμα. Ετσι, μελλοντικά υπόσχονται την αντικατάσταση κυττάρων από ανίατες ασθένειες.

Ηδη στην Ελλάδα λειτουργούν 16 ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων ενώ έχουν υποβληθεί και άλλες πενήντα αιτήσεις για τη λειτουργία παρόμοιων τραπεζών. Ορισμένες τράπεζες λειτουργούν ως θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών, όπως αναφέρθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε στην Αθήνα η CRYO SAVE Balcanica.

Αντίθετα, με την έκρηξη των ιδιωτικών τραπεζών, στο δημόσιο τομέα υπάρχει μόνο η Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία όμως είναι κορεσμένη, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και λειτουργία δεύτερης δημόσιας τράπεζας στην Πάτρα. Επίσης, παγκοσμίως υπάρχουν μόνο 37 δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Αλματα τζίρων και κερδών

Η CRYO SAVE Balcanica εδρεύει στην Ολλανδία, και δραστηριοποιείται σε 32 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής διατηρώντας 60.000 δείγματα βλαστοκυττάρων. Υποστηρίζει ότι κατέχει πάνω απ' το 50% της ελληνικής αγοράς στη συλλογή και φύλαξη βλαστοκυττάρων. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP για το 2005, η CRYO SAVE Balcanica παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 426,87% και των κερδών κατά 3.223,51%.

Στην Ελλάδα, η φύλαξη στις δημόσιες τράπεζες είναι δωρεάν, ενώ στις ιδιωτικές το κόστος είναι 1.300-2.480 ευρώ ως εφάπαξ εισφορά για 20 χρόνια και 80 ευρώ για κάθε έτος. Οπως αναφέρθηκε χτες, έχουν γίνει 500 μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων παγκοσμίως για την αντιμετώπιση ασθενειών από 75 κατηγορίες ασθενών. Το 90% των μεταμοσχεύσεων αφορούσαν αιμοτολογικές παθήσεις (όπως π.χ. οι λευχαιμίες) και είχαν επιτυχία 70%.

ΝΙΚΑΙΑ
Ξεκινούν οι λαϊκές συνελεύσεις

από λαϊκή συγκέντρωση του δήμου για τα οικονομικά τον περασμένο Φλεβάρη.
από λαϊκή συγκέντρωση του δήμου για τα οικονομικά τον περασμένο Φλεβάρη.
Μετά από τη διοργάνωση περισσότερων από 30 περιοδειών και μικρών λαϊκών συνελεύσεων σε όλη την πόλη, το Μάρτη και τον Απρίλη, από τη Δημοτική Αρχή της Νίκαιας, το Μάη ξεκινούν οι λαϊκές συνελεύσεις σε όλη την πόλη. Με το σύνθημα «Συζητάμε για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της ζωής και της πόλης μας» η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος εντείνουν το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους που είναι η καθημερινή επαφή με το λαό της πόλης.

Ηδη, έχουν προγραμματιστεί οι δύο πρώτες λαϊκές συνελεύσεις για τη Δευτέρα 7 Μάη, στις 7.30 μμ στην πλατεία Παιδικής Στέγης στην περιοχή της Αγ. Τριάδας και την Πέμπτη 10 Μάη στις 7.30μμ στην πλατεία Κρήνης στην περιοχή της Νεάπολης.

Στόχος είναι η ενημέρωση του λαού της πόλης για τα προβλήματα του δήμου, οι προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής τους, η ανάδειξη των ευθυνών των κυβερνητικών πολιτικών για τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων σε εργασία, μόρφωση, υγεία και τι αντίκτυπο έχουν στην πόλη της Νίκαιας, η ανάληψη πρωτοβουλιών από το δήμο και τους κατοίκους για τη μη απόδοση των Παρακρατηθέντων Πόρων από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Εκδήλωση για την Πρόνοια

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στους χώρους Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Ψυχικής Υγείας» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πρόνοιας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 7 Μάη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια).

Η Κομματική Οργάνωση Πρόνοιας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, στις Δομές Ψυχικής Υγείας, αλλά και αγωνιστές του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος. Θα συζητηθούν τα προβλήματα στην Πρόνοια, αλλά και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Για το μοίρασμα του «πακέτου»

Με θέμα την οργάνωση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) μέσω των οποίων θα «αξιοποιηθούν» τα χρήματα του Δ' ΚΠΣ για λογαριασμό της ελληνικής Περιφέρειας, συνέρχεται, στις 11 Μάη στο Ναύπλιο, Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών (ΓΓΠ) της χώρας.

Τις βάσεις πάνω στις οποίες θα οργανωθούν τα ΠΕΠ συζήτησαν χτες, σε μεταξύ τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο. Ο τελευταίος, στις δηλώσεις του, επανέλαβε την... έγνοια της κυβέρνησης ώστε το 82% των κοινοτικών χρημάτων να κατευθυνθεί προς την περιφέρεια. Στην ίδια κατεύθυνση, βέβαια, βρίσκονται και τα ιδιωτικά συμφέροντα, που ήδη τρίβουν τα χέρια τους, αφού οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αναδεικνύονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ ως ο «προσφορότερος» δρόμος διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ότι η πλειοψηφία των έργων δε θα είναι προσανατολισμένα στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά επιπλέον οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αδρά αυτά που θα γίνουν, αφού η ανταποδοτικότητα των έργων αποτελεί κριτήριο χρηματοδότησης. Ακόμα όμως κι αν τα έργα που θα κατασκευαστούν είναι χρήσιμα, τα χαράτσια που θα επιβάλλονται από τους επιχειρηματίες που θα τα διαχειρίζονται θα είναι δυσβάσταχτα για τη λαϊκή οικογένεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ