ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
«Μπουρλότο» οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Τις σημαντικές κυβερνητικές ευθύνες ανέδειξε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

Eurokinissi

Οι ελλείψεις προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα βάζουν σε κίνδυνο τα εναπομείναντα δάση της χώρας, ενόψει μάλιστα του δύσκολου καλοκαιριού που όλοι προβλέπουν, αλλά η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα εφησυχάζει...

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ζητώντας την κάλυψη των σημαντικών κενών της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι επί των ημερών του έγιναν οι σοβαρότερες προσπάθειες για τις προσλήψεις προσωπικού. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «πέτυχε» την έγκριση πρόσληψης 600 σχεδόν πυροσβεστών πέρσι και...«τακτοποίησε» 5.500 εποχικούς ή συμβασιούχους, οι οποίοι ανανέωσαν για πέντε χρόνια το συμβόλαιό τους και ότι ο χρόνος απασχόλησής τους θα αυξηθεί στο οκτάμηνο, αντί για τους πέντε μήνες που ήταν μέχρι τώρα. Παρ' όλα αυτά, αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειμμα 3.500 πυροσβεστών και μάλιστα δήλωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα προσληφθούν μόνο 1.300.

Υπερβολικές χαρακτήρισε τις αναφορές του υπουργού ο Α. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι σταθεροποιείται μια κατάσταση με μόνιμα κενές θέσεις εργασίας. Γίνεται μια προσπάθεια - τόνισε - να μεταφερθεί το κέντρο βάρους της επιχειρησιακής ετοιμότητας στα εναέρια μέσα, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της σημασίας του έμψυχου υλικού. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα εναέρια μέσα μπορούν μόνο να ανακόψουν την πορεία των δασικών πυρκαγιών και να περιορίσουν την έντασή τους, ενώ οι δασικές πυρκαγιές σβήνονται από τις καλά οργανωμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για τις οποίες δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εξοπλισμό τους.

Δε βλέπω, επισήμανε σε άλλο σημείο, καμία προοπτική για το πώς θα καλυφθούν οι 3.500 κενές οργανικές θέσεις. Αντίθετα, γίνεται προσπάθεια η ίδια δουλιά που έβγαινε πριν από χρόνια με τους 5.500 συν όλο το μόνιμο προσωπικό, να βγαίνει με λιγότερο προσωπικό από εδώ και πέρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το καλοκαίρι οι μόνιμοι να κάνουν συνεχείς βάρδιες, να εργάζονται μέχρι και 24 ώρες και να εξαντλούνται επικίνδυνα.

Οσον αφορά στην επίκληση όλων σχεδόν των υπουργών στη συνταγματική απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ο Αντ. Σκυλλάκος τη χαρακτήρισε υποκριτική, αφού ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ έφεραν στην αναθεώρηση του Συντάγματος κάποια πρόταση για την άρση αυτής της απαγόρευσης.

ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Μεγαθήριο σε πάρκο

Κινητοποίηση των κατοίκων και συμβολικός αποκλεισμός της οδού Πατησίων, για να σωθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν, προχτές το απόγευμα, κάτοικοι και φορείς των Κάτω Πατησίων, αντιδρώντας στην επιχείρηση τσιμεντοποίησης ενός από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς τους, της «Φυτευτής». Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων.

Το παρκάκι έχει συνολική έκταση 5,7 στρέμματα. Εκεί, στο οικόπεδο της παλιάς ταβέρνας «Μιχαλάκου», εμβαδού 670 τ.μ., ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τους κατοίκους, της τράπεζας «ΑΣΠΙΣ», πρόκειται να χτιστεί μια πολυκατοικία οκτώ ορόφων! Αυτό το μεγαθήριο, σημειώνουν, θα σημάνει την αρχή του τέλους ενός ακόμη ελεύθερου χώρου σε μια ήδη τσιμεντοποιημένη περιοχή. Μάλιστα, αν και ο χώρος έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως κοινόχρηστου πρασίνου, η Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας έχει εκδώσει άδεια για την κατασκευή του μεγαθηρίου. Το θέμα συζητήθηκε και σε παλιότερο δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρου Χαλβατζή. Τότε, ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι ...δεν υπάρχουν χρήματα, για τη συνολική απαλλοτρίωση του χώρου, που είναι από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων.

Προχτές, οι κάτοικοι, με κεντρικό σύνθημα «Η "Φυτευτή" δεν είναι εμπόρευμα, είναι χώρος ανάσας, άθλησης και ξεκούρασης», αλλά και «Οχι άλλο τσιμέντο στα Πατήσια», πραγματοποίησαν πορεία από το χώρο του πάρκου μέχρι τα γραφεία του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος. Εκεί έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πατησίων.

Στην κινητοποίηση, παρών ήταν και ο Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του στους κατοίκους, σημείωσε πως «με το πείσμα και την αποφασιστικότητά σας, αυτόν τον αγώνα μπορείτε να τον κερδίσετε». Πρόσθεσε επίσης πως «έχετε σταθερά στο πλευρό σας τη "Συμπαράταξη"» και κατέληξε καλώντας τους να κινητοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο.

ΖΕΦΥΡΙ
Τίμησαν τον Νικηφόρο Μανδηλαρά

Τον αγωνιστή της ειρήνης Νικηφόρο Μανδηλαρά που δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς 40 χρόνια στις 22 Μάη 1967 από τη χούντα των Συνταγματαρχών για τη δράση του κι αποτέλεσε το πρώτο της θύμα, τίμησαν προχτές το βράδυ σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και πλούσια εκδήλωση στο Ζεφύρι η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών.

Η παρουσία και συμμετοχή της γυναίκας του Ασπας, της κόρης του Μαριέττας και της αδελφής του Κατερίνας στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου έκανε τη βραδιά ιδιαίτερα ξεχωριστή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα ο Μιχάλης Βαρδάνης, τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων περιόδου 1967 - 1973, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ο Μιχάλης Λεγάκης, από την ΕΕΔΥΕ, ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Σπιρούνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Τσιουμπρής, Σ. Πανάγος και εκπρόσωποι πολλών ακόμα μαζικών φορέων της πόλης. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Δήμου θα ονομαστεί δρόμος του Ζεφυρίου «Ν. Μανδηλαρά» ενώ θα στηθεί σε πλατεία και η προτομή του.

Μιλώντας στην εκδήλωση η γυναίκα του Ν. Μανδηλαρά, Ασπα, εξέφρασε τη μεγάλη της συγκίνηση καθώς όπως είπε: «Αυτό το βράδυ νιώθω ότι πρώτα και κύρια τιμάμε κι όλους τους ανώνυμους αγωνιστές που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν κι έδωσαν την καρδιά τους όπως ο Νικηφόρος Μανδηλαράς». Για τη δράση του αγωνιστή Ν. Μανδηλαρά που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του από τη χούντα μίλησαν ο Μ. Λεγάκης κι ο Μ. Βαρδάνης, ενώ ο Βασίλης Φάρκωνας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, διάβασε το βιογραφικό του. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή ντοκιμαντέρ κι ανάγνωση άρθρων του Ν. Μανδηλαρά κι έκλεισε με ζωντανό πρόγραμμα, ενώ στην είσοδο της αίθουσας λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Δημήτρης Μαργέτης
Δημήτρης Μαργέτης
φωτο

Αύριο Κυριακή τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο, στον Αγ. Κωνσταντίνο Μεταμόρφωσης, στις 9.30 π.μ.

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΕΤΗ

(Μπαρμπα-Μήτσου)

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ Λιβαδειάς, οι Δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου και οι συγγενείς των εκτελεσθέντων πατριωτών, πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 6.5.2007 και ώρα 11 πμ, την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 132 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 24.4.1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στη θέση Καρακόλιθος Βοιωτίας. Η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ της πόλης, συμμετέχουν στην εκδήλωση βάζοντας πούλμαν, με αναχώρηση από τα γραφεία του Παραρτήματος (Κύπρου 43 και Ηλιουπόλεως) στις 7.30 πμ. Δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210.4925.757.

  • Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν, αύριο Κυριακή 6.5.2007: Η ΠΕΑΕΑ Αγ. Δημητρίου, ώρα 10 π.μ., στα γραφεία της (Πηλέως 56 - στο παλαιό 3ο Δημοτικό - τηλ.: 210.9702.496). Και η ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, ώρα 10 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι.
Να ανακληθούν τα περιοριστικά μέτρα

Τη θλίψη και την οργή τους εκφράζουν οι συντάκτες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, για τις ενέργειές του να αλλάξει την κλειδαριά στην αίθουσα που χρησιμοποιούν οι δημοσιoγράφοι, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στο γραφείο τους και να μην τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στις δικαστικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι ζητούν την ανάκληση όλων των περιοριστικών μέτρων σε βάρος του λειτουργήματός τους που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ, η ΕΣΗΕΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται έντονα για τις ενέργειες Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι η αυθαίρετη αυτή συμπεριφορά του επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας τραυματίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθεροτυπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ