ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός δεν υποκύπτει στον αυταρχισμό

Η πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» προκάλεσε το κοινό αίσθημα, προκάλεσε τις δημοκρατικές, προοδευτικές πεποιθήσεις του ελληνικού λαού κι αυτό φάνηκε από τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που δεχτήκαμε και δεχόμαστε. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός, όπως εκδηλώθηκε με τις μηνύσεις και αγωγές εναντίον του «Ρ», με φυσικό αυτουργό τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, καταδικάστηκε δριμύτατα, συγκέντρωσε τα πυρά των μαζικών οργανώσεων του λαού, των συνδικαλιστικών του οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένων προσωπικοτήτων και απλών ανθρώπων από την Ελλάδα κυρίως, αλλά και από κατοίκους και οργανώσεις χωρών του εξωτερικού.

Η δίωξη εναντίον του «Ρ» ήταν απλά η αφορμή για την εκδήλωση αυτών των αντιδράσεων. Η βαθύτερη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κατανοούν πως η δίωξη αυτή είναι ένα μόνο σύμπτωμα του αυξανόμενου αυταρχισμού, των αυξανόμενων κρουσμάτων κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας και έπεται η συνέχεια με το σύνολο των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών να μπαίνουν στο στόχαστρο της επίθεσης.

Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όσων τα συμφέροντα εκπροσωπεί είναι αυτός ακριβώς, ολόκληρο το φάσμα των λαϊκών δικαιωμάτων, που σήμερα περνά μέσα από την επιχείρηση φίμωσης του «Ρ» και πλήγματος της ελευθεροτυπίας. Φάνηκε, όμως, ότι θα βρει απέναντί της σύσσωμο τον ελληνικό λαό, που διαθέτει ακόμα γερά τα αγωνιστικά του αντανακλαστικά.

ΠΕΑΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Βεβηλώνει τους αντιστασιακούς

Την αγανάκτησή τους για τη δίωξη του «Ρ» εκφράζουν και οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ σε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης.

«Η γιαννοπούλεια προσφυγή στα δικαστήρια - σημειώνουν - σε βάρος της εφημερίδας φανερώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την Εθνική Αντίστασης, γιατί κανείς αγωνιστής δε θα μπορούσε να κάνει σκέψεις για χρηματική αποζημίωση επειδή η εφημερίδα τόλμησε να δημοσιεύσει τα γεγονότα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου για τη διάθεση της αποζημίωσης που απαιτεί για την ανέγερση μνημείων της Εθνικής Αντίστασης, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Ντροπή! Γιατί δε θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβήλωση στη μνήμη αυτών που έπεσαν για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης».

Προειδοποιούν, τέλος, πως τέτοιες επιθέσεις θα πέσουν στο κενό, γιατί ο «Ριζοσπάστης» είναι «ζυμωμένος μέσα στους αγώνες με το αίμα των αγωνιστών, αυτών που έφυγαν και των άλλων που συνεχίζουν να πορεύονται στο δρόμο του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας».

ΝΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Εδώ και τώρα να σταματήσει η δίωξη

Να σταματήσει τώρα τη δίωξη απαιτεί από την κυβέρνηση και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κυκλάδων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «οι διώξεις της ελευθεροτυπίας, σημαίνει φίμωση του Τύπου και θυμίζουν μαύρες εποχές, ανατριχιαστικές για το λαό μας». Η ΝΑΣ τέλος, εκφράζει τη συμπαράστασή της στην εφημερίδα.

ΠΕΑΕΑ ΙΛΙΟΥ
«Απύθμενο μίσος εναντίον του ΚΚΕ»

Την αγανάκτησή του εκφράζει και ο Χ. Χριστοδούλου, εκ μέρους των μελών του Παραρτήματος Ιλίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου είναι πρόεδρος, για την επίθεση του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη», «του ιερού συμβόλου των αγώνων μας».

Στην επιστολή του κατηγορεί τον Ε. Γιαννόπουλου για «απύθμενο μίσος εναντίον του τιμημένου ΚΚΕ, του κόμματος που σε χαλεπές μέρες της νεότερης ιστορίας στάθηκε μπροστάρης και καθοδηγητής του λαού, στους εθνικούς και κοινωνικούς του αγώνες».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Αφήστε ήσυχο το «Ριζοσπάστη»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου εκφράζει τη συμπαράστασή της στο «Ριζοσπάστη» για τη «δίωξή του από τον Ε. Γιαννόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη».

«Οι διώξεις αυτές - τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της - θυμίζουν εποχές μαύρες. Η ιστορία των αντιστασιακών γράφτηκε στα πεδία των μαχών και στη συνέχεια στα διάφορα ξερονήσια, που τους είχαν και τους βασάνιζαν οι ταξικοί τους αντίπαλοι».

Η Ομοσπονδία απαιτεί να ανακληθούν οι μηνύσεις και «να αφήσουν το "Ρ" ελεύθερο να προβάλλει τα ταξικά συμφέροντα του λαού».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ
Στηρίζουμε το «Ρ»

Για την άδικη επίθεση κατά του «Ρ» διαμαρτύρεται και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω, καταγγέλλοντας πως «ο υπουργός είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να διώκει όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Ο Σύλλογος δηλώνει πως στηρίζει την εφημερίδα που «στο μακροχρόνιο διάβα της προέβαλε τα μεγάλα προβλήματα της γυναίκας και τη σεβάστηκε σαν οντότητα».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ
Ενώνουμε τη φωνή μας!

Καταδικάζει τη δίωξη και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, σημειώνοντας πως «η πολιτική επίθεση του κ. Γιαννόπουλου με αφορμή το διωγμό της εφημερίδας και γενικότερα της ελευθερίας του Τύπου δεν έχει όρια, είναι καταδικαστέα από κάθε άποψη, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους συναδέλφους και απαιτούμε κάτω τα χέρια από το "Ρ"».

Τέτοιες ενέργειες έχουν καταδικαστεί από το λαό

Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Φαρακλάδων «Εύγερος» Κεφαλονιάς, διαμαρτύρεται και καταδικάζει τη δίωξη της εφημερίδας και του περιοδικού «Νέμεσις» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες θυμίζουν άλλες εποχές που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Να μη μείνουμε αμέτοχοι

«Η επίθεση στο "Ρ" με την επιβολή προστίμου 500 εκατομμυρίων δραχμών για την υπόθεση "Γιαννόπουλου - Κατριβάνου" είναι επίθεση ενάντια σε κάθε φωνή που είναι αντίθετη με την κυρίαρχη πολιτική», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας - Πειραιά.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπογραμμίζει πως είναι επί της ουσίας επίθεση σε κάθε φωνή που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού, είναι προσπάθεια ποινικοποίησης των πολιτικών αγώνων και ταυτόχρονα απειλεί την ελευθερία του Τύπου. Τέλος, καλεί όλους να μη μείνουν αμέτοχοι σε τέτοιες ενέργειες.

ΠΕΑΕΑ ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κόντρα στην καταιγίδα της αδικίας

Την έντονη διαμαρτυρία του για το δικαστικό πόλεμο, που κήρυξε στο «Ρ» ο Ε. Γιαννόπουλος, εκφράζει και το Παράρτημα Λίμνης Ευβοίας της ΠΕΑΕΑ, το οποίο παραθέτει στην ανακοίνωσή του το εξής απόσπασμα ποιήματος του Ιάσονα Ιωαννίδη: «Είχαν κρυμμένες, διάφορες σημαίες / και ανάλογα την εξουσία / ποιοι κρατούσαν / τραβούσαν μια στο φως και την ανέμιζαν / Ετσι πορεύτηκαν / κι απόχτησαν θέσεις / φήμη, χρήμα και μίσος / ενάντια σε μας που αντιστεκόμαστε / Κι εμείς άφοβοι και περήφανοι / κόντρα στην καταιγίδα της αδικίας / ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες / τους ξεσκεπάζουμε με αηδία...».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Σταματήστε τον ολισθηρό δρόμο των διώξεων

Με επιστολή τους 16 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Περιστερίου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο «Ριζοσπάστη», καταγγέλλοντας πως τέτοιες ενέργειες πλήττουν την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα της διαφορετικής πολιτικής άποψης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο των διώξεων.

Το κείμενο υπογράφουν οι: Ν. Μιχαλόπουλος, Χ. Χρονόπουλος, Γ. Καφετζής, Ηλ. Ψαρόγιαννης, Γ. Καλογεράς, Σ. Ξυπνητός, Ιωα. Καρυστινός, Β. Απολλωνάτος, Ιωα. Κούβαρης, Κ. Βλάχος, Β. Λώλος, Στ. Τσιβράς, Γ. Τσικρικάς, Γ. Τυμλαλέξης, Σπ. Μαγγίνας, Π. Σοφός.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δε διαγράφεται η ιστορία του «Ρ»

Τη διαμαρτυρία της για την άδικη δίωξη εναντίον του «Ρ» εκφράζει και η Ενωση Συνταξιούχων Ελευσίνας και Περιχώρων, που ζητά να σταματήσουν τώρα οι διώξεις και η προσπάθεια χτυπήματος της ελευθερίας του Τύπου και κάθε φωνής αντίστασης.

Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση σημειώνει πως «η ιστορία του "Ρ" δε διαγράφεται από τις συνειδήσεις των Ελλήνων και παγκόσμια, παρά τις διώξεις που έχει υποστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την πατρίδα μας. Είναι η εφημερίδα, που εκφράζει τα προβλήματα της εργατοϋπαλληλικής τάξης, των μικροαγροτών, της νεολαίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Α` - Γ` ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επικίνδυνες και απαράδεκτες ενέργειες

Την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Α` - Γ` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τις μηνύσεις σε βάρος του «Ρ» ως ενέργειες «επικίνδυνες και απαράδεκτες, σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας, γιατί επιβάλλει, μέσω δικαστικών αποφάσεων, την απαγόρευση της ενημέρωσης και κριτικής, όταν αυτή δεν είναι αρεστή στους κυβερνώντες».

Η ΕΛΜΕ σημειώνει πως «η παρουσίαση των γεγονότων και η κριτική για όλες τις πράξεις του δημόσιου βίου των πολιτικών αποτελεί καθήκον του Τύπου και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας, άρα και της δημοκρατίας» και υπογραμμίζει ότι με δικαστικές αποφάσεις δεν καθιερώνεται ο τιμητικός τίτλος του αντιστασιακού.

ΠΕΑΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Προσβάλλει όλο τον ελληνικό λαό

Ανακοίνωση συμπαράστασης στο «Ρ» εξέδωσε και το Παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ, στην οποία σημειώνει: «Δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι γύρω από τη μηνυσιομανία του εριστικότατου υπουργού Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διώξεις κατά παντός και ιδιαίτερα κατά του "Ρ" έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και υπεράσπισης μιας ιστορικής εφημερίδας. Το ερώτημα για μας είναι καυτό: Πώς η κυβέρνηση δεν αντικαθιστά τον υπουργό; Η συμπεριφορά του προσβάλλει τους θεσμούς και ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Σε άλλο σημείο, το Παράρτημα σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται η κυβέρνηση, στηρίζοντας την τακτική του υπουργού, προειδοποιεί ότι η επίθεση δε θα περάσει και υπενθυμίζει: «Το ΚΚΕ για 80 χρόνια, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασε, στέκεται άγρυπνος φρουρός των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, αποτελεί τον εμπνευστή, το δημιουργό, το μεγάλο αιμοδότη της ΕΑΜικής εποποιίας και της δημιουργίας του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ