ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Νέα δεινά περιμένουν τους λαούς

Προετοιμάζουν μέτρα - φωτιά για τους εργαζόμενους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισαβόνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες «προετοιμάζοντας» το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας (23/24 Μάρτη) υπό ιταλο-βρετανική απαίτηση για «προσαρμογή της κοινωνικής ασφάλισης» με κατάργηση των επιδομάτων μακρόχρονης ανεργίας, ενώ σε κοινή συνεδρίαση των 30 υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας συζητήθηκαν οι βάσεις της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Ολες οι αποφάσεις, για την ανατροπή της «κοινωνικής προστασίας», και των εργατικών κεκτημένων σε μισθούς, ασφάλιση και συντάξεις, αλλά και για τα στρατιωτικά θα ληφθούν από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Λισαβόνα. Σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση για διεύρυνση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γ. Φίσερ, πρότεινε διεθνή διάσκεψη για τις «αρχές» επέμβασης στο Κόσσοβο και την ευρύτερη περιοχή. Το Γιουγκοσλαβικό θα απασχολήσει τη Λισαβόνα, στη «μαύρη επέτειο», από την περσινή έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών την 24/3/1999.

Δηλώσεις Ελλήνων υπουργών

Ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην «κοινωνική» πλευρά της συνόδου κορυφής της Λισαβόνας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της στην ανατροπή των εργατικών κεκτημένων. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας υπερβαίνουν τα στενά εθνικά πλαίσια και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η κυβέρνηση, έχει ήδη, με επιστολή Σημίτη, «καταθέσει τις απόψεις της», ενώ σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί, εκτός των άλλων, «η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος» και «η προσαρμογή της πρόνοιας στα δημογραφικά δεδομένα», η πλήρης «απελευθέρωση» στους τομείς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η «ευελιξία στην αγορά εργασίας» και οι ρυθμίσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο Διαδίκτυο (Ιντερνετ). Σύμφωνα με τον υπουργό «όλα αυτά θα έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις και στην Ελλάδα».

Οσον αφορά στο Γιουγκοσλαβικό, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις δύο «τριμερείς» βαλκανικές συναντήσεις του, το ταξίδι στη Ρωσία και «τις επαφές με τις ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας». Μετέφερε τις «ανησυχίες των γειτόνων» για το Κόσσοβο και τον κίνδυνο «αλλαγής συνόρων» και αναρωτήθηκε αν τελικά η ΕΕ θέλει ένα «πολυπολιτισμικό ή κατακερματισμένο μοντέλο για τα Βαλκάνια». Το Συμβούλιο πρότεινε τον ανεξέλεγκτο στρατοκράτη της ΕΕ και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, να αναλάβει το «συντονισμό» όλων των προσπαθειών για Κόσσοβο - Βαλκάνια. Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, αναφέρθηκε γενικόλογα στις υπό διαμόρφωση πολιτικές και στρατιωτικές «Επιτροπές», που με έδρα τις Βρυξέλλες θα υλοποιήσουν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) «κατ' αρχήν 60.000 στρατιωτών», μέχρι τα τέλη του 2002.

Για πρώτη φορά σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκαν και στρατιωτικοί αντιπρόσωποι, που μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο στις συνεντεύξεις του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο οι σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, καθώς και η συμμετοχή «τρίτων χωρών», όπως η Τουρκία, στις «επεμβάσεις» της ΕΕ για «διαχείριση κρίσεων», συζητούνται «ήδη», αλλά «θα αποτελέσουν αντικείμενο αποφάσεων στο αμέσως προσεχές μέλλον». Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έκανε και κάποιες διφορούμενες δηλώσεις για τη μελλοντική συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ΔΤΕ, συνδέοντάς τη με τις «εθνικές» αμυντικές δαπάνες, και κάνοντας λόγο για «κριτήρια» στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, ανάλογα με τα «κριτήρια» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ.

Προκλητικός ο «εκλογικός» Δ. Ρέππας

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας ο μέχρι χτες υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, επιχειρεί στον απολογισμό του υπουργείου του και του δικού του έργου, να παρουσιάσει μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα λειτουργίας των ΜΜΕ. Το άναρχο, άνομο, αδιαφανές και δικομματικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο Δημήτρης Ρέππας επιχειρεί να το αντιστρέψει, μιλώντας για νομιμότητα, διαφάνεια, ποιότητα και πλουραλιστική ενημέρωση.

Με θράσος υποστηρίζει ότι το υπουργείο Τύπου στη διάρκεια της θητείας του Δ. Ρέππα, θέσπισε νέες ρυθμίσεις και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εδραίωση και την περαιτέρω ενίσχυση του καθοριστικού ρόλου του ΕΣΡ, ως κύριας ανεξάρτητης αρχής, όταν είναι γνωστό ότι το υπουργείο και ο ίδιος επιχείρησαν τη χειραγώγηση του ΕΣΡ στα κελεύσματα του υπουργείου του. Ο Δ. Ρέππας δημιούργησε μια κρίση προκειμένου να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία του οργάνου, οδηγώντας σε παραιτήσεις προέδρους, τον αναπληρωτή πρόεδρο και πολλά μέλη του ΕΣΡ. Μιλά για στελέχωση του ΕΣΡ, τη στιγμή που ακόμα και ο σημερινός πρόεδρος Βασίλης Λαμπρίδης τονίζει την ανάγκη στελέχωσης του ΕΣΡ. Το μόνο ίσως «κατόρθωμα» του Δημήτρη Ρέππα ήταν να βρει κτίριο για να... στεγάσει το ΕΣΡ! Επαίρεται ο μέχρι χθες υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας για τις... 30 νέες αρμοδιότητες που έδωσε η κυβέρνηση στο ΕΣΡ με τον τελευταίο νόμο, όταν ο ίδιος βάζει «φρένο» σε στοιχειώδεις, αλλά ίσως επώδυνες για τις διαπλεκόμενες σχέσεις, εφαρμογές των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, όπως έγινε με τις αποφάσεις για τα πρόστιμα που τις τροποποίησε.

Ο Δημήτρης Ρέππας μιλά για νομιμότητα, όταν ουσιαστικά δεν έχουν δοθεί οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες. Αντίθετα, ενώ το ΕΣΡ είχε ολοκληρώσει τη μοριοδότηση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου, εκείνος για προεκλογικούς λόγους νομιμοποίησε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα - χωρίς μάλιστα να υπάρχει επίσημη καταγραφή των ραδιοφωνικών σταθμών - νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη ζούγκλα των ερτζιανών. Μιλά για κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν για τον έλεγχο της διαφάνειας, τη στιγμή που η «διαπλοκή» ζει και βασιλεύει. Αναφέρεται στην ίδρυση του τμήματος «ελέγχου και διαφάνειας» του ΕΣΡ, που προβλέπεται με το νόμο του 1996 και το οποίο μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισε στοιχειωδώς να λειτουργεί στο ΕΣΡ. Αναφέρεται στην ποιότητα των προγραμμάτων επικαλούμενος τη σήμανση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό, τη στιγμή που «σκουπίδια» εκπομπές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων των ιδιωτικών σταθμών.

Τέλος ο Δημήτρης Ρέππας, ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στα πνευματικά δικαιώματα και συγκεκριμένα στην πάταξη της «τηλε-πειρατίας», λέγοντας ότι η επιτυχία αυτή αναγνωρίστηκε επισήμως και από τις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον. Μπορεί όμως ο Δημήτρης Ρέππας να έδωσε με «επιτυχία» εξετάσεις απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, όμως την ίδια «επιτυχία» δε σημείωσε για τους Ελληνες δημιουργούς. Είναι γνωστό ότι τα πνευματικά δικαιώματα από τα ιδιωτικά κανάλια δεν αποδίδονται στους Ελληνες δημιουργούς και τα εισπράττουν μόνο όσοι διαλέγουν τη δικαστική οδό.

Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανακήρυξε τον εαυτό του νέο υπουργό Δικαιοσύνης μετά τις εκλογές!

«Δεν αποχαιρετώ τους υπαλλήλους του υπουργείου, απλώς παραδίδω τη διεύθυνση του υπουργείου για την εκλογική περίοδο στον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, επίτιμο αντιπρόεδο του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Γουργουράκη»! Με τα λόγια αυτά, έκλεισε τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ε. Γιαννόπουλος, κατά την παράδοση του υπουργείου στον υπηρεσιακό υπουργό και επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δ. Γουργουράκη.

Ετσι, από χτες το πανελλήνιο γνωρίζει ήδη το νέο υπουργό Δικαιοσύνης, που θα ορκιστεί στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Ο αμίμητος, ο ανεκδιήγητος και μοναδικός Ε. Γιαννόπουλος ανακήρυξε από τώρα τον εαυτό του υπουργό Δικαιοσύνης. Απλώς, παρέλειψε να ανακοινώσει και το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας λένε ότι θα ανακοινώσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο στο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις εκλογές σε κάποιο «τοκ σόου». Κάποιες άλλες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το Υπουργικό Συμβούλιο ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης να το παρουσιάσει σε εκπομπή του ΜΕGΑλου καναλιού, που παρουσιάζει γνωστή τηλεπαρουσιάστρια κάθε Σάββατο.

Καιρός να σταματήσουμε το χιούμορ και να μπούμε στα σοβαρά.

Ακόμη και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο θεματοφύλακας της τήρησης των νόμων, ήταν εμπρηστικός και προκλητικός. Ως να ήταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος, «εγώ είμαι το κράτος» συνήθιζε να λέει ο βασιλιάς της Γαλλίας, ο Ε. Γιαννόπουλος ...προανήγγειλε ότι θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης και μετά τις εκλογές!

Ακόμη και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέδειξε ότι γράφει στα παλαιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα και τους νόμους, καθώς είναι γνωστό ότι τους υπουργούς τους ορίζει ο πρωθυπουργός της χώρας και δεν αυτοαναγορεύονται από μόνοι τους.

Ακόμη και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης δε σεβάστηκε, όχι μόνο τους θεσμούς, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, όταν δήλωνε ότι δε θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, το χρονικό διάστημα που θα φτάσει στο ακροατήριο η δικαστική διαμάχη με το «Ριζοσπάστη».

Αλήθεια, γιατί τέτοιος ζήλος και σπουδή του Ε. Γιαννόπουλου να είναι επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης; Εμείς, απλώς να θυμίσουμε ότι εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 25 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις στα δικαστήρια με ενάγοντα τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο.

Μήπως αισθάνεται ανασφάλειες ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης για τις δίκες που θα επακολουθήσουν, όταν πλέον δε θα 'ναι επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης; Αναφέρουμε μερικές από τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, όπως με το «Ριζοσπάστη», το περιοδικό «Νέμεσις» και την Λιάνα Κανέλλη, τον υπερνομάρχη Αθήνας και Πειραιά Θ. Κατριβάνο, τον βουλευτή Β. Κεδίκογλου, τον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο, τον αντιστασιακό και συγγραφέα του βιβλίου «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος».

Αναμφίβολα, σ' ένα πράγμα ο Ε. Γιαννόπουλος έγραψε ιστορία. Αναδείχτηκε ως ο «υπουργός των μηνύσεων» και, μάλιστα, εκ του ασφαλούς, κατέχοντας τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανέλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός

Ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του, ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ο καθηγητής Γιώργος Κουμάντος. Η τελετή παράδοσης έγινε στο υπουργείο από την Βάσω Παπανδρέου, η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασία αλλαγής υπουργών ως «κατάλοιπο» που δεν έχει ουσιαστική σημασία, καθώς οι διαδικασίες διεξαγωγής των εκλογών είναι αντικειμενικές και διαφανείς. Το ίδιο υποστήριξε και ο Γ. Κουμάντος, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στο υπουργείο Εσωτερικών «συμβολική».

Συνέντευξη Τύπου του Δ. Χριστόφια

Υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας διοργανώνεται την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Χριστόφια, Γενικού Γραμματέα του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ