ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
Ολοι στο πλευρό του «Ρ»

Στα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης από μαζικούς φορείς, εργατικές και συνταξιουχικές οργανώσεις στην εφημερίδα και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, όπως αυτός εκδηλώθηκε με την πολιτική δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη» από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, ξεχωρίζουν αυτά των αντιστασιακών οργανώσεων.

Ξεχωρίζουν για την οργή που περικλείουν. Αυτή την οργή που κατέκλυσε τους ανθρώπους που στάθηκαν αταλάντευτα πιστοί στα ιδανικά τους ως τα σήμερα, που με πολλές θυσίες τα υπερασπίστηκαν όταν χρειάστηκε και τα υπερασπίζουν ως τα σήμερα. Ξεχωρίζουν για τα φλογερά λόγια αλληλεγγύης στο «Ρ», την εφημερίδα «σύμβολο των αγώνων τους», όπως τη χαρακτηρίζουν, την εφημερίδα που - όπως τονίζουν - τους συμπαραστάθηκε και τους καθοδήγησε τα δύσκολα, επικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Τέτοια μηνύματα έχουν φτάσει από αντιστασιακές οργανώσεις όλης της χώρας. Μια γενιά ανθρώπων, στους οποίους οφείλουμε πολλά, δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί την εφημερίδα της, με βάση την εμπειρία της προειδοποιεί ότι η επίθεση δε θα σταματήσει στο «Ρ» και το ΚΚΕ, διαχωρίζει τη θέση της από κάποιον που στο όνομα της Αντίστασης προσέβαλε - όπως υπογραμμίζουν - και βάλθηκε να «φιμώσει» ένα «φωτεινό της σηματοδότη».

ΠΕΑΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ολίσθημα να εγκαλέσει το «Ρ»

«Οταν δεν ήταν υπουργός δήλωνε: "Αν δεν ήταν το ΚΚΕ δε θα είχαμε ΕΑΜ, αν δεν είχαμε ΕΑΜ δε θα είχαμε Εθνική Αντίσταση". Τα ιδανικά όμως του ΕΑΜ ήταν: Λευτεριά, Ανεξαρτησία, Λαοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η επιστολή από το Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ, που συνεχίζοντας σημειώνει: «Οταν ήταν υπουργός Εργασίας σπάσανε τα κεφάλια των απεργών της "Κόκα - Κόλα". Σήμερα που είναι υπουργός Δικαιοσύνης τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν αδιάκριτα βουλευτές, συνταξιούχους, μαθητές, διαδηλωτές και πρόσφατα τους απλήρωτους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΑΓΝ, τα αγροτοδικεία καταδικάζουν σωρηδόν αγρότες, τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, με την αποδοχή της Σένγκεν μας τυλίγουν όλους σε μια κόλλα χαρτί, οι χαφιέδες της ασφάλειας ζουν και βασιλεύουν».

Συνεχίζοντας το Παράρτημα καταγγέλλει συνολικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε γέφυρα διέλευσης των Αμερικανονατοϊκών δολοφόνων, η ανεργία αυξάνει, η ψαλίδα φτωχών και πλουσίων ανοίγει, οι μικρομεσαίοι αγωνίζονται να επιζήσουν, ο ευτελισμός της ζωής και τα κάθε λογής σκάνδαλα με τη βοήθεια των κατευθυνόμενων ΜΜΕ αποπροσανατολίζουν τη νεολαία από τα πραγματικά προβλήματα και την ωθούν στην αποπολιτικοποίηση και στη χρήση ουσιών.

«Και τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τα οράματα του ΕΑΜ;» σημειώνεται, και στη συνέχεια υπογραμμίζεται: «Αυτό που έκανε ο Ε. Γιαννόπουλος είναι ένα μπαράζ υβρεολογίου, αγωγών και μηνύσεων σε όποιον δε συμφωνεί με τις φαιδρές εκδηλώσεις και τοποθετήσεις του, το μεγάλο του ολίσθημα όμως είναι ότι διανοήθηκε να αποτολμήσει να εγκαλέσει το "Ρ" την εφημερίδα στην οποία καταφεύγουν όλοι όσοι θέλουν να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις από την πραγματική τους πλευρά».

«Εμείς - τονίζεται - ποτέ δε λογαριάσαμε ούτε περιουσίες, ούτε θυσίες, ούτε την ίδια τη ζωή μας για το καλό του λαού. Ορθώσαμε το βεβαρημένο από τις κακουχίες και τα χρόνια ανάστημά μας ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων. Ο κ. Γιαννόπουλος τι λογαριάζει και δεν αντιστέκεται ως "αντιστασιακός" σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Μήπως την καρέκλα;».

ΠΕΑΕΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
Δε θα ανεχτούμε τη δίωξη του «Ρ»

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κυψέλης με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άδικη, σκόπιμη και πολιτική δίωξη κατά του «Ρ» από τον Ε. Γιαννόπουλου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι αντιστασιακοί δεν πρόκειται να δεχτούν τη δίωξη αυτή και μάλιστα «από κάποιον που ισχυρίζεται ότι ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης».

ΠΕΑΕΑ KOYKAKIOY
Επικίνδυνη η τακτική της κυβέρνησης

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη «σκόπιμη, πολιτική, άδικη δίωξη εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης» σε βάρος του «Ρ» εκφράζει και το Παράρτημα Κουκακίου της ΠΕΑΕΑ. Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει δριμύτατα την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ και προειδοποιεί τους εμπνευστές της επίθεσης ότι ο «Ρ» δε φιμώνεται. Τέλος, δηλώνεται πως στέκονται στο πλευρό της εφημερίδας που «παλεύει για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των αγωνιστών της Αντίστασης» και τονίζει πως «η τακτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ελευθεροτυπία και τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».

ΠΕΑΕΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου και το παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλοντας την επίθεσή του εναντίον μιας εφημερίδας που «στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, αλλά και σε όλους τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες».

Το Παράρτημα σημειώνει πως «η αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια του υπουργού στρέφεται εναντίον της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής» και θέτει σε κίνδυνο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Τέλος, επισημαίνεται η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για την πλήρη κάλυψη και στήριξη που του παρέχει.

ΠΕΑΕΑ ΤΑΥΡΟΥ
Θα υπερασπιστούμε την εφημερίδα μας

Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής του καταδικάζει και καταγγέλλει τη δίωξη εναντίον του «Ρ» και το παράρτημα Ταύρου της ΠΕΑΕΑ, καθώς και το «αντικομμουνιστικό μένος του Ε. Γιαννόπουλου».

Το παράρτημα απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης, σημειώνοντας πως ο «Ρ» επί «80 συναπτά χρόνια παλεύει για τα δίκαια όλων των αδικημένων, είναι η εφημερίδα της εργατικής τάξης και δε θα λείψει ούτε ώρα από το μετερίζι του αγώνα όσο υπάρχει εργατική τάξη».

«Οι αντιστασιακοί - τονίζεται - οι πραγματικοί αγωνιστές του έπους του 1941-1944, θα υπερασπιστούμε την εφημερίδα, τη φωνή της δικαιοσύνης, της ειρήνης και των πόθων του λαού μας για ανεξαρτησία και ελευθερία. Ο "Ρ" ήταν και είναι ο πρόδρομος των λαϊκών προσδοκιών, εκφραστής και καθοδηγητής των αδυνάτων για να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι. Ενώνει την πρωτοπορία όλων των εργατικών και λαϊκών κινημάτων στους αγώνες τους».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ
Πράξη κατά της ελευθεροτυπίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Φιλολογικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Σημίτη με αποκορύφωμα τη δίωξη που άσκησε ο υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος εναντίον του «Ριζοσπάστη». «Επειτα από τα αγροτοδικεία, την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων από τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς, τη βάναυση επίθεση στους διαδηλωτές για τον Κλίντον, ήρθε η αγωγή του Ε. Γιαννόπουλου που ζητά 500 εκατομμύρια από το "Ριζοσπάστη". Πράγμα που απειλεί με κλείσιμο την εφημερίδα έπειτα από 80 χρόνια λειτουργίας, τα περισσότερα από αυτά σε συνθήκες διώξεων και παρανομίας.

Κατανοούμε ότι η πράξη αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης είναι μια πράξη κατά της ελευθεροτυπίας. Είναι ένα δείγμα του ότι η κυβέρνηση Σημίτη επιστρέφει σε πρακτικές άλλων, μαύρων εποχών για την Ελλάδα. Η ίδια η κυβέρνηση κάνει τα «στραβά μάτια» στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του υπουργού της. Φαίνεται ότι όποιος εκφράζει μια διαφορετική γνώμη από αυτήν της κυβέρνησης είναι αντικείμενο φιμώματος και διώξεων».

ΠΕΑΕΑ Ζακύνθου
Υβρις στην Αντίσταση η συμπεριφορά Γιαννόπουλου

Το Παράρτημα Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει την «έξω από κάθε ηθική και πολιτική δέσμευση μετατροπή του υπουργού Δικαιοσύνης σε διάδικο, χωρίς καν να παραιτείται». Το Παράρτημα με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει τη δίωξη εναντίον του «Ρ» τονίζοντας: «Χτυπιέται η ίδια η ελευθερία του Τύπου και πρόκειται για πολιτική επίθεση στην εφημερίδα του ΚΚΕ, που 80 χρόνια υπερασπίζεται με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα των καταπιεζόμενων και του εργαζόμενου λαού. Για μας ιδιαίτερα, τους αγωνιστές της Αντίστασης, η συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου αποτελεί ύβρι, γιατί είναι ιστορικά διαπιστωμένο πως το ΚΚΕ ήταν η ψυχή και ο νους της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές».

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΠΘ
Εναντίωση στις τρομοκρατικές ενέργειες

Τη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη» και το περιοδικό «Νέμεσις» και την εναντίωσή του στις τρομοκρατικές ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου δηλώνει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το ΔΣ της Γεωπονίας καταδικάζει την επίθεση που δέχεται η ελευθεροτυπία στη χώρα μας από τον υπουργό "Δικαιοσύνης" Ευάγγελο Γιαννόπουλο για τις αποκαλύψεις που προέκυψαν κατά τη δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου - Κεδίκογλου. Καταδικάζει τη δίωξη του "Ριζοσπάστη" με 500 εκατομμύρια δρχ. για τη δημοσίευση αποσπασμάτων της δίκης και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, που στοχεύει να χτυπήσει το ίδιο το ΚΚΕ, όπως επίσης και τη δίωξη του μηνιαίου περιοδικού ΝΕΜΕCΙS και της εκδότριας δημοσιογράφου του περιοδικού Λιάνας Κανέλλη και πάλι με 500 εκατομμύρια δραχμές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ