ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε διάλυση οδηγεί η «μεταρρύθμιση»

Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έδωσε χτες το στίγμα των αλλαγών, που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στην υγεία και την ασφάλιση

Το στίγμα της «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ», που ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, καθώς και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου, ανέπτυξε χτες «ένας άνθρωπος» του πρωθυπουργού, ο διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος απ' το βήμα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ).

«Εχουμε δεσμευτεί να έχουν τελειώσει όλα και στον τομέα υγείας και στην κοινωνική ασφάλιση μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου», είπε ο Μ. Νεκτάριος, που ήταν ένα απ' τα δυο στελέχη της κυβέρνησης που είχε συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΟΟΣΑ στις αρχές του Φλεβάρη του 2000.

Ο Μ. Νεκτάριος περιέγραψε βήμα βήμα τα σχέδια της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες ή ΝΠΙΔ, τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στα ασφαλιστικά ταμεία, την ανάθεση διαχείρισης τομέων της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικές εταιρίες με το γνωστό σύστημα «manage care».

Το ωραίο είναι ότι οι προτάσεις αυτές είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες της ΝΔ, που εξορκίζει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης ως προτάσεις ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης είναι οι ίδιες προτάσεις που ο διοικητής του ΙΚΑ παρουσίασε στο «Βήμα» (26.9.1999 και 19.2.2000) και ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας επέστρεψε ως απαράδεκτες με δηλώσεις του στις 28.9.1999.

Εδώ αρχίζει και το επόμενο στάδιο της κοροϊδίας του ελληνικού λαού: Δηλαδή ο διοικητής του ΙΚΑ κάνει προτάσεις νεοδημοκρατικού τύπου και τις απορρίπτει ο υπουργός Υγείας, κρατώντας δήθεν τα μπόσικα του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην πράξη όμως υπάρχει αγαστή συνεργασία για την προώθηση αυτών των σχεδίων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως αποκάλυψε χτες ο Μ. Νεκτάριος.

«Θέλω να σας εισάγω σε μια ευρύτερη οπτική των σχεδιασμών στον τομέα υγείας για να ξέρουμε όλοι μαζί πού βαδίζουμε», είπε ο M. Νεκτάριος. Αφού επισήμανε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της χώρας μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο σε μια σειρά από ευαίσθητους τομείς, όπως η δημόσια ασφάλεια, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική ασφάλιση και διαπίστωσε ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, αναφέρθηκε με ακαδημαϊκό τρόπο στο αμερικανικό και βρετανικό μοντέλο και τάχτηκε υπέρ του δεύτερου.

«Εχει, είπε, 6% δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και το 85% αυτών των δαπανών προέρχεται από το κράτος. Οι πολίτες βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο κατά 15%, όπως είναι πάρα πολύ λογικό και όχι κατά 50% όπως κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα και λέμε ή προσποιούμαστε ότι έχουμε δημόσια υγεία».

Υστερα ξεδίπλωσε τα σχέδια της κυβέρνησης: «Δεν μπορούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) να ασκούν παραγωγικές δραστηριότητες. Εχουμε φτάσει στο 2000 πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις ιστορίες» τόνισε στη συνέχεια ο Μ. Νεκτάριος. «Τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν μονάδες κρατικές βέβαια - τις μετοχές θα πρέπει να τις έχει το κράτος - αλλά πρέπει να είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικά, ώστε να αποκτήσουν αμέσως Διοικητικά Συμβούλια», είπε ο Μ. Νεκτάριος και αναφέρθηκε στα συστήματα διαχείρισης (manage care κλπ.) που, όπως είπε, είναι αυτονόητα σε μια ΑΕ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ πρότεινε μάλιστα να μοιραστεί το 5% των μετοχών των νοσοκομείων στους γιατρούς και στους υγειονομικούς, ώστε να έχουν κέρδη από την ανάπτυξή τους. «Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση, γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς να αγοράσει τα κρατικά νοσοκομεία. Ούτε αυτά τα νοσοκομεία θα βγάλουν ποτέ τα φοβερά κέρδη για να προσελκύσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο», «καθησύχασε» τους παριστάμενους ο Μ. Νεκτάριος.

Οσον αφορά στις βασικές κατευθύνσεις του νέου συστήματος ο Μ. Νεκτάριος αναφέρθηκε:

  • Στη δημιουργία ενιαίου φορέα υγείας, ο οποίος θα συγκεντρώσει την αγορά, την πλευρά της ζήτησης και τον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών, με συγκέντρωση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στην κατάθεση προϋπολογισμών κατά περιοχές και κατά μονάδες, με αυστηρή τήρηση αυτών των κλειστών προϋπολογισμών και συστήματα manage care που θα παρακολουθούν όλους όσοι μετέχουν στο σύστημα και θα καταγράφουν λεπτομερώς τις δαπάνες και τα έξοδα.

(Η εφαρμογή του manage care ξεκίνησε πιλοτικά στο ΙΚΑ, σε τέσσερις μονάδες - Ζωγράφου, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου και Περιστερίου - υπό την επίβλεψη της εταιρίας «Ιντρασόφτ»).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν

Κανονικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Μπορεί το δικαστήριο να έκανε αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης του ΗΛΠΑΠ και να κήρυξε παράνομες και καταχρηστικές τις στάσεις εργασίας του κλάδου, απαγορεύοντας, μάλιστα, κάθε μελλοντική κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα, αλλά οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μη σταματήσουν τον αγώνα, που κάνουν εδώ και επτά βδομάδες, υπερασπιζόμενοι θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Σε χτεσινή τους ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν με αγανάκτηση την «τρομοκρατική επίθεση» που δέχονται από τη διοίκηση του ΗΛΠΑΠ και την κυβέρνηση με δικαστικές αποφάσεις, κατ' οίκον ενοχλήσεις, τηλεγραφήματα κλπ., επειδή, όπως τονίζουν, υπερασπίζονται τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και γραπτές συμφωνίες, που έχουν εδώ και δεκαετίες. Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται: «Είναι αδιανόητο για εμάς, μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, να καταπατά ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει και να σέρνει στα δικαστήρια απλούς εργαζόμενους, που δουλεύουν για το μεροκάματο και προσφέρουν κοινωνικό έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στην κίνηση των τρόλεϊ (οδηγοί) έχουν κηρύξει για σήμερα, μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στάσεις εργασίας 6.30 - 8.30 π.μ., 1.30 - 3.30 μ.μ. και 6.30 - 8.30 μ.μ. Για αύριο έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας 12 - 4 μ.μ. και νέα γενική συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ καλούν για μια ακόμα φορά σε ειλικρινή ουσιαστικό διάλογο κυβέρνηση και διοίκηση, που ως τώρα τους αγνοούν, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να σταματήσει η αναστάτωση στη συγκοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, επισημαίνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με κάθε μέσο και τρόπο, όπως έχει αποφασιστεί ομόφωνα από τις γενικές συνελεύσεις και τονίζουν ότι την αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε θα φέρουν η διοίκηση ΗΛΠΑΠ και η κυβέρνηση.

Το «Σικιαρίδειο» δικάζει τους εργαζόμενους

Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αγωγή της διοίκησης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος εναντίον του συλλόγου των εργαζομένων, προκειμένου να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι συνεχόμενες στάσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, που φιλοξενεί περίπου 200 παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Μαρούσι, αποφάσισαν την πραγματοποίηση καθημερινών στάσεων εργασίας για δύο βδομάδες (εκτός της 23ης Μάρτη), απαιτώντας την ορθή εφαρμογή του νέου μισθολογίου που προβλέπει ο νόμος 2470/97.

Οπως είπε στο δικαστήριο η μάρτυρας Σοφία Σαρρή, καταθέτοντας από την πλευρά του συλλόγου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν από το 1992 το επίδομα ειδικών συνθηκών και το κίνητρο απόδοσης από την 1-1-97 με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η διοίκηση όμως αδιαφορεί για τα αιτήματα αυτά. Αρνείται ακόμα και να συζητήσει με τους εκπροσώπους του συλλόγου.

Εκ μέρους της ενάγουσας, εξετάστηκε η ψυχίατρος Αικ. Τζονούπη, η οποία δήλωσε άγνοια για τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων και υποστήριξε ότι γίνονται κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια το χρόνο.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία στα αντίδικα μέρη να διατυπώσουν σήμερα εγγράφως τις προτάσεις τους και επιφυλάχτηκε για την απόφαση.

Χλιαρές διαπιστώσεις μακριά από τα πραγματικά προβλήματα

Σε χλιαρές διαπιστώσεις για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στις μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και σε εργασιακά αιτήματα άνευ ουσιαστικής σημασίας εξαντλήθηκε στο χτεσινό συνέδριο η φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ, την ίδια ώρα που ο διοικητής του ΙΚΑ ανακοίνωνε το γκρέμισμα της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν στις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, οι οποίες φτάνουν το 40%, ενώ την ίδια στιγμή στις μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών.

Τα προβλήματα αυτά, όπως ανέφερε και ο Μ. Νεκτάριος, διαπιστώθηκαν από έρευνα της εταιρίας συμβούλων «Deloitte Touche». Χρειάστηκε δηλαδή να πληρώσει το ΙΚΑ κάμποσα εκατομμύρια για να διαπιστώσει το γνωστό: Δηλαδή τις τρομακτικές ελλείψεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο ΙΚΑ υπηρετούν 8.349 γιατροί και μόλις 2.300 νοσηλευτές (αναλογούν ένας νοσηλευτής σε τέσσερις γιατρούς), ενώ δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΙΚΑ, ο Μ. Νεκτάριος παραδέχτηκε ότι η τακτική της πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων με πεντάμηνες και εντεκάμηνες συμβάσεις είναι «μεσοβέζικη λύση, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα». «Ούτε αυτούς τους ανέργους του ΟΑΕΔ δεν καταφέραμε να προσεγγίσουμε», παραδέχτηκε ο Μ. Νεκτάριος και ευχήθηκε «να λείψει η κακοδαιμονία μετά τις εκλογές» και να βρεθούν σε πρόσκαιρη βάση κάποιες εκατοντάδες ανέργων που να θέλουν να εργαστούν στο ΙΚΑ.

«Το πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στο ΙΚΑ δε λύνεται γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Με την πρόσληψη ανέργων από τον ΟΑΕΔ με πεντάμηνες και εντεκάμηνες συμβάσεις, όχι μόνο χωρίζονται οι εργαζόμενοι σε κατηγορίες, αλλά διαιωνίζεται και η ομηρία των εκτάκτων», επισήμανε στο «Ρ» η Χριστίνα Ράπτη, μέλος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών και υπογράμμισε ότι για να λυθούν τα εργασιακά προβλήματα των υγειονομικών του ΙΚΑ απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η αύξηση των μισθών τους. Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζομένους του ΙΚΑ να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο αντίστασης για να μη χάσει το ΙΚΑ το δημόσιο χαρακτήρα του, να μην πουληθούν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ σε ιδιώτες επιχειρηματίες, να εμποδιστεί ο τζόγος με τις εισφορές των ασφαλισμένων και τα αποθεματικά του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ