ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αντιπολεμικός, αντιιμπεριαλιστικός ξεσηκωμός

Αποφασισμένοι να διατρανώσουν τη φωνή αντίστασης και πάλης σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης ενάντια στη νέα σφαγή που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι οι αγωνιζόμενοι πολίτες της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη, το μόνιμο πλέον ορμητήριο θανάτου του ιμπεριαλιστικού στρατού, η Επιτροπή Φορέων που συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), καλεί σε νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 24 του Μάρτη στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του ΝΑΤΟκρατούμενου λιμανιού

Εξάλλου, από τις 23 έως τις 25 του Μάρτη η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η Λευκή Βίβλος των εγκλημάτων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας». Επίσης, στις 29 του Μάρτη στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Εβρηγένης» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εκδήλωση με θέμα: «Η εθνική ανεξαρτησία μέσα από τα Συντάγματα του αγώνα». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Παύλος Πετρίδης, καθηγητής της Νομικής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στις άλλες πόλεις

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις, επίσης με πρωτοβουλία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης και τη συμμετοχή μαζικών φορέων και παραγόντων, διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

  • Στις 23 του Μάρτη η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας οργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 6.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία.
  • Στην Κομοτηνή στις 23 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί πορεία, που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από το δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει και συγκέντρωση. Οργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης και άλλους φορείς.
  • Στις 23 του Μάρτη η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης οργανώνει συγκέντρωση και πορεία στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στις 24 του Μάρτη η Επιτροπή Ειρήνης Πέλλας οργανώνει πικετοφορία στις 6 μ.μ. στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών.
  • Επίσης, στις 24 του Μάρτη η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ οργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στις 24 του Μάρτη οι Κομματικές Οργανώσεις Πτολεμαΐδας του ΚΚΕ οργανώνουν προεκλογική συγκέντρωση, η οποία θα έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία της πόλης. Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σταμπολίδης, υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 26 του Μάρτη αντιπολεμική εκδήλωση και αποκλεισμό των συνόρων οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Σερρών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, όπου θα μιλήσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στη συνέχεια, με αυτοκινητοπομπή, οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς

Την Πέμπτη στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, την Παρασκευή στη Λάρισα και στο Βόλο

Το λάβαρο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης θα υψώσουν για μια ακόμα φορά οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας, με αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στους τέσσερις νομούς της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρόμικου πολέμου του ΝΑΤΟ που ματοκύλισε το γιουγκοσλαβικό λαό. Ταυτόχρονα, θα διαδηλώσουν την καταδίκη τους στα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών του Ευρωατλαντικού φασισμού, που ετοιμάζουν και πάλι την έφοδο λεηλασίας της γειτονικής χώρας, με τη συμμετοχή και τη συναίνεση των ντόπιων συνεργατών τους.

Στη Λάρισα αντιπολεμικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο διοργανώνει την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου. Οι φιλειρηνιστές του νομού θα ορθώσουν το αντιιμπεριαλιστικό τους ανάστημα, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα της βάρβαρης Νέας Τάξης Πραγμάτων και τα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια που προωθεί στην περιοχή των Βαλκανίων.

Την καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων θα διαδηλώσουν και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας, συμμετέχοντας στην πικετοφορία που θα πραγματοποιηθεί επίσης την Παρασκευή στο Βόλο, με πρωτοβουλία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την ανυποχώρητη αντιιμπεριαλιστική τους πάλη θα διαδηλώσουν την Πέμπτη και οι φιλειρηνιστές των Τρικάλων, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και στην πικετοφορία που θ' ακολουθήσει, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης.

Αντιπολεμική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και στην Καρδίτσα με πρωτοβουλία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει πικετοφορία καταδίκης του ιμπεριαλισμού στους δρόμους της Καρδίτσας.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ο καθείς και τα όπλα του»

Ανακοίνωση - απάντηση της οργάνωσης στα αισχρά ψεύδη των Α.Τσοχατζόπουλου και Ε. Βενιζέλου

Στις προκλητικές δηλώσεις και τα αισχρά ψεύδη των υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο και Ε. Βενιζέλο που κατηγόρησαν το ΚΚΕ πως με τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις «αναστατώνει το δημόσιο βίο» και «προσφέρει γην και ύδωρ στη συνέχιση της σύγκρουσης στην περιοχή», απαντά με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Μάλιστα, καλεί τους δύο υπουργούς να μην ξεχνούν το στίχο του ποιητή: «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα».

Συγκεκριμένα η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει: «Ενάντια στο νέο μακελειό που ετοιμάζεται στη Βαλκανική με την επωνυμία "Δυναμική Απάντηση 2000", το φιλειρηνικό κίνημα όρθωσε το ανάστημά του και απαίτησε για μια φορά ακόμα "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", "καμία διευκόλυνση στους νεοβάρβαρους του ΝΑΤΟ", "Εξω το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και τη Βαλκανική". Τις εκδηλώσεις αυτές τις στήριξε το Κόμμα μας και η Κομματική μας Οργάνωση και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται με στόχο να σταματήσει αυτό το νέο μακελειό.

Οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος - προφανώς επειδή ο νέος δολοφονικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στην περιοχή όπου έχουν ιδιαίτερα εκλογικά συμφέροντα- θεώρησαν σκόπιμο να μας «κατακεραυνώσουν» με τις δηλώσεις τους.

Ανάμεσα στα άλλα μάς κατηγόρησαν ότι με τις εκδηλώσεις μας ενάντια στον πόλεμο, εξυπηρετούμε «εκλογικές σκοπιμότητας», ότι «αναστατώνουμε το δημόσιο βίο και δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα άνευ λόγου», ότι «προσφέρουμε «γη και ύδωρ» στο να συνεχιστεί μια σύγκρουση που δε θα έχει καμία προοπτική» κ.α.

Φυσικά, στους εκπροσώπους μιας κυβέρνησης που ψεύδεται δηλώνοντας ότι η «Δυναμική Απάντηση 2000» του ΝΑΤΟ στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, θα μπορούσε να μην απαντήσει. Τι νόημα έχει να απαντάς στα μικρότερα ψεύδη των κ. υπουργών, όταν υιοθετούν το μεγάλο ψέμα της κυβέρνησής τους;

Η δική μας απάντηση είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε εκδήλωση, που στρέφεται ενάντια στη νέα σφαγή που ετοιμάζεται στη Βαλκανική, που απαιτεί να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, που απαιτεί να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι και να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στους ξένους στρατιώτες.

«Ο καθείς και τα όπλα του», λοιπόν και ας μην ξεχνούν οι κ. υπουργοί αυτό που έγραψε ο ποιητής.

«την οργή των νεκρών να φοβάστε,

και των βράχων τα αγάλματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ