ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
Θεάτρου - μουσικής διαδρομές

Ροκ από τους «15 50», κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό», με αγγλόφωνο και ελληνόφωνο ροκ, από προηγούμενους δίσκους τους και τον καινούριο «Οσα Μπορείς». Μαζί τους οι «Crazy Lazy» (18 και 25/5) και ο Στέφανος Μπιος (19/5).
Ροκ από τους «15 50», κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό», με αγγλόφωνο και ελληνόφωνο ροκ, από προηγούμενους δίσκους τους και τον καινούριο «Οσα Μπορείς». Μαζί τους οι «Crazy Lazy» (18 και 25/5) και ο Στέφανος Μπιος (19/5).
Ο θίασος «Συν κάτι» παρουσιάζει στο θέατρο «Μέλι» το έργο του Ζαφείρη Βάλβη «Η σχέση σας... προωθείται», σε σκηνοθεσία - διασκευή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Το έργο μιλά για ψέματα και αλήθειες στον έρωτα και τη φιλία, σχολιάζοντας το «φαίνεσθαι»« και το «είναι» του ανθρώπου. Επτά νέοι ηθοποιοί, ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας και ο δάσκαλός τους Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να υπηρετήσουν το νέο ελληνικό θεατρικό έργο. Σκηνικά - κοστούμια Κούλα Γαλιώνη, μουσική Αλέξανδρος Ραγκούσης. Παίζουν: Πάνης Καλοφωλιάς, Νίκη Γαβριηλίδου, Μαρία Καψή, Μαρία Μαγγίνα, Τίνα Πετμεζά, Κωστής Σαββιδάκης, Κική Σαρηγιαννίδη.

  • Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» θα παρουσιάσει το έργο του Στρατή Καρρά «Οι παλαιστές» στο «Μεταξουργείο» (14/5, 9 μ.μ.). Σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα, μουσική Γλυκερίας Μωραϊτάκη, σκηνικά Δ. Π. Οθωνα, φωτισμοί του Μάκη Κίνα, κοστούμια Εφης Κελλάρη. Παίζουν: Γρηγόρης Χανικιάς, Παγώνα Τσαλπαρά, Ρένα Λαΐου, Μαρίνα Κριεμπάρδη. Μάκης Λάιος, Γιώργος Ορκόπουλος, Τάσος Συρμάνογλου.
  • Για τα 15χρονα από το θάνατο του Νίκου Γκάτσου, σήμερα (10 μ.μ.), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι), ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος παρουσιάζει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μούτση κ.ά. σε στίχους του. Συμμετέχουν: Ανδριάννα Κόλλια, Γιώργος Σαλβάνος, Ηλίας Καραγιάννης κ.α.
  • Η Κρίστη Στασινοπούλου παρουσιάζει σήμερα, στην «Αλλη Οχθη», το «Ταξιδοσκόπιο», νούμερο 3 στα World Charts Europe. Μαζί της οι Στάθης Καλυβιώτης, Γιώργος Μπακρής, Δημήτρης Χιώτης, Γιάννης Κικινής, Σόλη Μπακρή.
  • «Fishing Time» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση της Σωτηρίας Λεονάρδου και του συνθέτη Πάνου Φορτούνα, σήμερα (10.30 μ.μ.), στην «Εξέδρα» (210.9849.101).
  • Οι «Last Drive» ανεβαίνουν σήμερα και αύριο στη σκηνή του «Gagarin» (210.8547.600-1).
  • Ο Μάνος Ξυδούς συνεχίζει τις εμφανίσεις του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στον «Πευκώνα» (210-2614.845). Συμμετέχουν: Νίκος Πιπινέλης, «Σύννεφα με Παντελόνια».
  • Τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.), στην «Παγκρατιώτισσα» (210.75.19.475) οι εκδόσεις «Καθρέφτης» τιμούν τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου - Σπόρο. Συμμετέχουν φίλοι και συνάδελφοί του, με αφορμή την επανακυκλοφορία 3 CD του.
Ελληνική άνοιξη

«Αγριολούλουδα» του Γ. Βαρλάμου
«Αγριολούλουδα» του Γ. Βαρλάμου
Ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα μεταφέρουν στον καμβά τους γνωστοί εικαστικοί δημιουργοί, τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην «artigraf» (Αριστοτέλους 99), με την ομαδική έκθεση «Ελληνική άνοιξη». Πρόκειται για ετήσιο ανοιξιάτικο θεσμό της γκαλερί. Η άνοιξη έγινε πηγή έμπνευσης και αφορμή καλλιτεχνικής δημιουργίας για τους ζωγράφους, οι οποίοι συμμετέχουν στην παρουσίαση. Χρώμα και φως συνθέτουν ένα ενδιαφέρον εικαστικό σύνολο.

Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν έργα των: Μ. Αναστασίου, Γ. Βαρλάμου, Χ. Γκαλτέμη, Γ. Γουρζή, Σ. Δασκαλάκη, Ε. Ζαχαράκη, Τ. Ζησιάδου, Ρ. Κανά, Π. Καραβέβα. Σ. Κατσούλη, Δ. Κοκκινίδη, Φ. Κουζούνη, Σ. Κουρσάρη, Γ. Μιγάδη, Ε. Μιχαήλου, Π. Πρέκα, Μ. Πρέκα, Κ. Παπανικολάου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Σάμιου, Μ. Σιαμκούρη, Π. Τέτση, Π. Τούντα, Γ. Τσάτσου, Δ. Φαμελιάρη, Σ. Φλώρου, Μ. Φωτέα, Α. Χαραλαμπίδη, Κ. Χατζηγιαννούλη. Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσει για την άνοιξη και τη ζωγραφική ο συγγραφέας Κώστας Ασημακόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31/5.

H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Με βάρκα το ταξίδι» -Χρήστος Τσάντης
  • «Κώστας Παπαδόπουλος, ο Παγκανίνι του μπουζουκιού» -Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα
  • «Πικρό αντίδωρο» -Τάσος Αυγερινός
  • «Ο δρόμος των λαμπερών χαλικιών» - Λίζα Κοντομιχάλου
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Νίκος Καζαντζάκης, ο θεατρικός» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου». Μιλά ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Μονολόγους από τα έργα «Καποδίστριας», «Κολόμβος», «Μέλισσα και Κούρος» θα ερμηνεύσουν οι: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Δαγαλάκης, Νεκτάριος Χατζιδάκης. Θα παρουσιαστεί έκθεση βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη.

Βραδιά μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη, οργανώνουν η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και ο Δήμος Αθηναίων (14/5, 8μμ) στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ». Μιλούν: Ν. Κακλαμάνης, Π. Σταύρου, Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Λαζαρίδης, Γ. Δουατζής, Κ. Μπετινάκης, Α. Μάτσας. Ο Γ. Κατσαρός θα διευθύνει τη συμφωνική ορχήστρα και τη μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με μουσικές που γράφτηκαν για έργα του Καζαντζάκη. Παρουσιαστής ο Α. Κωστάλας.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.), στον Πευκώνα του ΤΕΙ Αθήνας, έκθεση έργων γλυπτικής του επίκουρου καθηγητή του Ιδρύματος, Κώστα Ρόθου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10/6 και λειτουργεί καθημερινά από τις 10π.μ. έως τις 9.30μ.μ. Σάββατο: 10π.μ.-3μ.μ.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 «Ο μεγάλος ιεροεξεταστής» με τον Μπρους Μάγιερς
«Ο μεγάλος ιεροεξεταστής» με τον Μπρους Μάγιερς
Στο θέατρο «Παλλάς» αύριο και μεθαύριο θα παιχτεί το αριστουργηματικό έργο του Ιψεν «Ο χορός του θανάτου». Πρόκειται για την πρώτη παράσταση του «Θεάτρου πέρα από τα όρια», με ξένους σημαντικούς καλλιτέχνες του θεάτρου, που οργανώνει, για τρίτη χρονιά, η «Αττική Πολιτιστική Εταιρεία», υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. Η σκηνοθεσία είναι του Χανς Πέτερ Κλόος, με ερμηνευτές τους Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μπερνάρ Βερλέ, Ντιντιέ Σαντρ, Οφιλία Κολόμπ, Ματίας Μπενσά.

Ακολουθεί, από τις 16-18/5, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» η παράσταση του Πίτερ Μπρουκ «Ο μεγάλος ιεροεξεταστής», βασισμένη στο ομότιτλο κεφάλαιο του ντοστογιεφσκικού μυθιστορήματος «Αδελφοί Καραμαζώφ». Η διασκευή είναι της ηθοποιού Μαρί-Ελέν Ετιέν. Οι φωτισμοί είναι του Φιλίπ Βιαλάτ. Το συνταρακτικό ντοστογιεφσκικό πρόσωπο ερμηνεύει ο Μπρους Μάγιερς.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο «Ατενέουμ» (210.3211.987), σήμερα (9 μ.μ.), ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» παρουσιάζει κιθαριστικά έργα σε ελληνο-βραζιλιάνικους ρυθμούς. Ο Βραζιλιάνος βιρτουόζος Gahuer Carrasco και η δική μας εξαίρετη Εύα Φάμπα παρουσιάζουν έργα Βιλαλόμπος, Πιατσόλα, Μπράνκο, Τζόμπιν, Δ. Φάμπα κ.ά.

  • Συναυλία με τους πιανίστες Δημήτρη Δημόπουλο και Διονύση Μαλλούχο, σε έργα Μπάρτοκ, Μπραμς, Πιατσόλα, Ζίγκλερ, Μπόλινγκ (8.30 μ.μ.), στον «Παρνασσό» (πλατεία Καρύτση 8). Εκτακτη συμμετοχή: Βαγγέλης Ζωγράφος, Θάνος Μιχαηλίδης.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα ερμηνεύσει τραγούδια του παλιά και από το νέο του cd «Πόσο σ' αγαπώ», για έξι βράδια (14-16 και 21-23/5, 9.30μμ) στη σκηνή «Αθηναΐς». «Μου κάνει πάρα πολύ κέφι» - λέει ο συνθέτης - «να παίξω τραγούδια μου με τους μουσικούς που συμπορεύονται μαζί μου χρόνια τώρα. Προβάραμε "πειράζοντας" παλιά κομμάτια και αρκετά καινούρια, άπαιχτα. Κάθε βραδιά θα γεννά το πρόγραμμά της». Σταμάτης Κραουνάκης (πιάνο, φωνή), Γιώργος Ζαχαρίου (πλήκτρα, μουσική διεύθυνση), Σάββας Χριστοδούλου (κιθάρες), Γιάννης Αννινος (μπάσο), Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο). Ηχολήπτης: Γιάννης Χρονόπουλος, φώτα: Ακης Τσακαλίδης.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Μία ξεχωριστή ενότητα έργων της σημαντικής χαράκτριας Αριας Κομιανού αποκαλύπτεται στο βιβλίο «Πορτρέτα». Προσωπογραφίες και ξυλογραφία, ένα κομμάτι πενηντάχρονης δουλιάς, που με σπάνια ευαισθησία και τεχνική υπηρέτησε η δημιουργός, περιλαμβάνεται στις καλαίσθητες σελίδες του. Το μεγαλύτερο μέρος των πορτρέτων δεν προέρχεται από κάποια παραγγελία, αλλά συνήθως ξεκινά και ολοκληρώνεται με την προσωπική θέληση της χαράκτριας. Αποφεύγοντας το χρώμα, η εικόνα της δομείται με καθαρές φόρμες του λευκού και αδρές μαύρες γραμμές. Δύο είναι οι κατηγορίες προσωπογραφιών της: Η πρώτη γνωστών μορφών, κυρίως της ποίησης, της λογοτεχνίας και της μουσικής και η δεύτερη οικείων προσώπων. Στο βιβλίο τα κείμενα υπογράφουν οι: Δώρα Φ. Μαρκάτου, Θάνος Χρήστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ