ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ 2006
Αύξηση πωλήσεων, κάμψη κερδών

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του ΣΕΒ και της ICAP, για τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) το 2006

Αύξηση πωλήσεων και ιδίων κεφαλαίων, παράλληλα με μείωση της κερδοφορίας, της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων καθώς και του περιθωρίου μεικτού κέρδους, διαπιστώνεται σε έρευνα του ΣΕΒ και της «ICAP» για τη μεταποίηση το 2006. Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, λίγο πριν τη δημοσίευση όλων των ισολογισμών των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως η όποια μείωση του ποσοστού της κερδοφορίας στη μεταποίηση το 2006 ήταν αναμενόμενη, καθώς επί σειρά ετών τα κέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων αυξάνονται με υψηλούς - πάνω από τον πληθωρισμό - και συχνά προκλητικούς ρυθμούς.

Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της μελέτης είναι ότι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το 2006 βασίστηκε στη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, καθώς - παρά την αύξηση των εισαγωγών - η συνεισφορά του εξωτερικού τομέα ήταν αρνητική, λόγω της αύξησης και των εισαγωγών. Ωστόσο, το 2006 σημειώθηκε «μικρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής», ο όγκος της οποίας παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα και από το 2000. Η αύξηση των πωλήσεων συνδυάστηκε με ταχύτερη αύξηση του κόστους πωληθέντων και αύξηση των επιτοκίων, που οδήγησαν σε μείωση των καθαρών κερδών και των περιθωρίων μεικτού και καθαρού κέρδους. Σημαντική επιδείνωση της κερδοφορίας υπήρξε ιδίως στην ενέργεια - ύδρευση, λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Στον κατασκευαστικό τομέα καταγράφεται ανάκαμψη του κύκλου εργασιών - μετά τη σημαντική μείωση του 2005 - εκτιμάται όμως, έστω και παρακινδυνευμένα, ότι υπήρξε μείωση των καθαρών κερδών.

Οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν την επιδείνωση της μεταποίησης στο γεγονός ότι είναι τομέας περισσότερο ανοιχτός στα ρεύματα του διεθνούς ανταγωνισμού. Αφού σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή «αποτελεί ανησυχητική, ενδεικτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι κλάδοι λιγότερο εκτεθειμένοι στην παγκοσμιοποίηση - όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και γενικότερα οι υπηρεσίες - εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Ο όγκος παραγωγής στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 0,8% και αυξήθηκε ο βαθμός χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού, αλλά η απασχόληση παρέμεινε στάσιμη. Σε γενικές γραμμές, το 64,8% των επιχειρήσεων αύξησε τις πωλήσεις του, το 57,1% αύξησε τα μεικτά κέρδη και το 51,4% αύξησε τα κέρδη προ φόρων, παρουσιάζοντας βελτίωση αυτών των δεικτών σε σχέση με το 2005. Στον τομέα της ενέργειας και του νερού, τα αποτελέσματα επηρεάζονται καταλυτικά από την πορεία της ΔΕΗ ΑΕ, με μικρή άνοδο του συνολικού ενεργητικού. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στον κλάδο εμφανίστηκε ένας αισθητά μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών. Η ανάκαμψη στις κατασκευές αποδίδεται στην άνοδο των επενδύσεων για έργα υποδομής και λιγότερο στην οικοδομική δραστηριότητα, που κρίνεται ότι μάλλον επηρεάστηκε αρνητικά από την εισαγωγή του ΦΠΑ σε αυτή.

ΕΦΟΡΙΑ
Φορο-έλεγχοι με στόχο τους «μικρούς»

Διαψεύδει η κυβέρνηση σενάρια για την επαναφορά της «περαίωσης»

Εντατικούς ελέγχους για την ενίσχυση των φοροεσόδων μηχανεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, για μια ακόμη φορά, φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους κρίκους, προκειμένου να αναπληρώσουν τις ελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο βρίσκονται μια σειρά από διασταυρωτικούς ελέγχους, προκειμένου να βεβαιωθούν πρόσθετα έσοδα από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τους μικρούς ελευθεροεπαγγελματίες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, διαψεύδει σενάρια που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τα οποία εξετάζουν την επαναφορά της λεγόμενης περαίωσης που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρουν πως το υπουργείο «ούτε εξετάζει ούτε πρόκειται να προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων». Η διάψευση αυτή ισχύει μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου...

Ανάμεσα στις προτεραιότητες των φορο-ελέγχων που θα διενεργήσει η Εφορίας είναι και οι «ηλεκτρονικές διασταυρώσεις» ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνουν οι μισθωτοί με τα αντίστοιχα ποσά που στέλνουν στην Εφορία οι εργοδότες. Στόχος είναι να διαπιστώσουν το κατά πόσον οι μισθωτοί (κατά κύριο λόγο) δηλώνουν ή αποκρύβουν εισοδήματα από τυχόν δεύτερη εργασία.

Οι προθεσμίες της Εφορίας

Οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους «τρέχουν» από την 3η Μάη. Το πρόγραμμα της Εφορίας, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σήμερα 15 Μάη: σε 5
  • Μέχρι 17 Μάη: σε 6
  • Μέχρι 21 Μάη: σε 7
  • Μέχρι 23 Μάη: σε 8
  • Μέχρι 25 Μάη: σε 9
  • Μέχρι 30 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 1η Ιούνη: σε 60, 70, 80, 90 και 00.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Ιούνη η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Τουρκίας

Με τους υπουργούς Ενέργειας των ΗΠΑ και της Τουρκίας συναντήθηκε στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνάντησης Υπουργών του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Τον Αμερικανό υπουργό Σ. Μπόντμαν τον ενημέρωσε για το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και φυσικά για την κατασκευή των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με τον Τούρκο υπουργό Μ. Χ. Γκιουλέρ μίλησαν για τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, που το ελληνικό τμήμα του ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιούνη, ενώ έως τις 12 του Ιούλη θα έχει ολοκληρωθεί και το υποποτάμιο τμήμα του αγωγού που κατασκευάζουν από κοινού η «ΔΕΣΦΑ ΑΕ» και η τουρκική «BOTAS». Συζήτησαν και για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας - Τουρκίας που αναμένεται να υπογραφεί στη Ρώμη εντός του Ιούνη για τη λειτουργία του αγωγού.

Λουκέτο σε εστιατόριο

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας του εστιατορίου με την επωνυμία «Εστιατόριο» στην οδό 7ης Μάρτη 95 στη Νίκαια, επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά, επειδή - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της - μετά από έλεγχο βρέθηκε να λειτουργεί υπό απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
800 ξενοδοχεία χωρίς πυρασφάλεια

Στο τέλος του Μάη εκπνέει η τελική προθεσμία του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σε 800 ξενοδοχεία, κυρίως μικρά, ώστε να αποκτήσουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Οι 800 αυτές περιπτώσεις εντοπίστηκαν από 5.500 αιφνιδιαστικούς ελέγχους, όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Φ. Πάλλη - Πετραλιά, η οποία είπε πως όσοι δεν προμηθευτούν το πιστοποιητικό έγκαιρα, θα σφραγιστούν.

Παράλληλα με την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση, η υπουργός ανακοίνωσε πως φέτος θα διατεθούν για τη διαφημιστική καμπάνια μέσω της ιστοσελίδας Yahoo περίπου 2,3 εκατ. ευρώ και ότι το 1571 είναι ένας πρόσθετος αριθμός παραπόνων.

Στα ύψη οι τιμές στις βενζίνες

Καλπάζουν ακάθεκτες στα ύψη οι τιμές στις βενζίνες και τα άλλα υγρά καύσιμα. Ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι με τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις οι τιμές στις βενζίνες διαμορφώνονται - από βδομάδα σε βδομάδα - σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπου 2.300 πρατήρια, η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 11 Μάη στα 1,052 ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή, το ίδιο το υπουργείο ομολογεί πως η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε μέσα στην τελευταία βδομάδα κατά κατά 0,96%, καθώς από 1,042 ευρώ ανά λίτρο στις 4 Μάη, η μέση τιμή της διαμορφώθηκε την Παρασκευή 11 Μάη στα 1,052 ευρώ ανά λίτρο.

ΕΦΕΤ
Γιαούρτια με θραύσματα γυαλιού

Κι άλλες ποσότητες γιαουρτιού με θραύσματα γυαλιού με την εμπορική επωνυμία «Yogurt Bio Brescia» ιταλικής προέλευσης εντοπίστηκαν στην αγορά, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που είχε ο ΕΦΕΤ από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές της ΕΕ.

O ΕΦΕΤ κάλεσε τους εμπόρους να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων το συγκεκριμένο γιαούρτι που διακινήθηκε στην ελληνική αγορά από την εταιρεία «ΒΙΟΑΓΡΟΣ» (διατίθεται σε χάρτινες συσκευασίες με δύο γυάλινα βαζάκια των 125 γραμμαρίων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ