ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σχεδιασμός πολιτικής για την πρόληψη

... Στρατηγικός στόχος τους η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω της δραματικής μείωσης - ισοπέδωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων, που οδηγούν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επόμενα η χάραξη, ο σχεδιασμός πολιτικής Υγείας γενικότερα - πρόληψης ειδικότερα, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου υπακούουν - υπηρετούν - απροκάλυπτα ή καλυμμένα - αυτόν το στρατηγικό στόχο
... Στρατηγικός στόχος τους η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω της δραματικής μείωσης - ισοπέδωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων, που οδηγούν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επόμενα η χάραξη, ο σχεδιασμός πολιτικής Υγείας γενικότερα - πρόληψης ειδικότερα, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου υπακούουν - υπηρετούν - απροκάλυπτα ή καλυμμένα - αυτόν το στρατηγικό στόχο
Ο σχεδιασμός πολιτικής σε οποιοδήποτε τομέα της κοινωνικής ζωής είναι πολιτικός, άρα και ταξικός, σαφώς προδιαγεγραμμένος: Αποβλέπει, υλοποιεί, υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Στη βαθιά ταξικά διαιρεμένη κοινωνία, κάθε κοινωνική τάξη έχει τα δικά της συμφέροντα και κατ' ανάγκη αντικειμενικά, τους δικούς της σχεδιασμούς για την προώθηση και εξυπηρέτηση των δικών της ταξικών συμφερόντων.

Το ποιος σχεδιασμός, ποια πολιτική επιβάλλεται τελικά στο σύνολο της κοινωνίας, είναι αποκλειστικά ζήτημα συσχετισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, σε κάθε ιστορική φάση ανάπτυξης της κοινωνίας.

Σήμερα στο καπιταλιστικό σύστημα εφαρμόζονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής λειτουργίας: Εργασιακές σχέσεις - κοινωνική ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον.

Στρατηγικός στόχος τους η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω της δραματικής μείωσης - ισοπέδωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων, που οδηγούν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επόμενα η χάραξη, ο σχεδιασμός πολιτικής Υγείας γενικότερα - πρόληψης ειδικότερα, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, υπακούουν - υπηρετούν - απροκάλυπτα ή καλυμμένα - αυτόν το στρατηγικό στόχο.

Εκφραση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας είναι:

1. Η συνεχής μείωση των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία με ό,τι τραγικά αυτή συνεπάγεται για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

2. Η συνεχής αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες Υγείας από τους ίδιους τους εργαζόμενους (ήδη έφτασαν το 57%) σαν αναπόφευκτη και σκοπούμενη συνέπεια του πρώτου.

3. Ραγδαία αύξηση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Ραγδαία αύξηση του επιχειρηματικού τομέα, με τεράστιες επενδύσεις και κέρδη.

4. Ταυτόχρονη λειτουργία των Νοσοκομείων, ως επιχειρήσεων που να αποφέρουν κέρδος, με παράδοση ολόκληρων τομέων στους επιχειρηματίες.

5. Ελλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπηρεσιών πρόληψης, που ένα μέρος της καλύπτουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που θησαυρίζουν από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και την άμεση πληρωμή.

6. Η συνεχής επέκταση της λεγόμενης συνεργασίας του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

7. Απόλυτη μονοπώληση του Φαρμάκου - Αναλώσιμων ειδών - Τεχνολογικού εξοπλισμού - Ιατρικής Τεχνολογίας.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δρώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου, χρησιμοποιούν πολλούς δρόμους, καταγεγραμμένους στη Λευκή Βίβλο της ΕΕ. Π.χ.: τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον εθελοντισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με θεσμικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει γίνει δραστήριο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, ιμάντας προώθησης και εφαρμογής των αντιδραστικών, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με τις οποίες συμφωνούν απόλυτα η πλειοψηφία των εκλεγμένων σ' αυτή, στελεχών του δικομματισμού και του ΣΥΝ.

Η σημερινή εμπλοκή της στο χώρο της Υγείας δεν είναι επόμενα ούτε τυχαία ούτε πρέπει να αποδοθεί σε κάποια πρόσωπα. Αποκτά άλλον χαρακτήρα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Εντάσσεται στην προσπάθεια η ΠΦΥ και σε πρώτη φάση, η πρόληψη να περάσει σε μη κρατικούς, μη Δημόσιους φορείς, με όρους εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης (δημιουργία κερδοφόρων μονάδων εξαγγέλλει ο κ. Κακλαμάνης ότι θα κάνει στο Δήμο Αθηναίων), μεταφέροντας στην ΤΑ την έστω τυπική συνταγματική ευθύνη του κράτους.

Παραπέμπουν το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησής τους (πού αλλού) στο Δ΄ πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ, στη φιλανθρωπία, στους ιδιώτες χορηγούς, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις απ' ευθείας πληρωμές.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, θα είναι με μερική, ευκαιριακή απασχόληση. Στο Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας έχουμε ήδη αποκαλυπτικά δείγματα των προθέσεων.

Εργαζόμενοι - κατά εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας - με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με stage δηλ., εργασία κακοπληρωμένη, ασταθής, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι αναπόφευκτο οι υπηρεσίες πρόληψης των Δήμων να είναι υποβαθμισμένες. Να απευθύνονται στο πιο εξαθλιωμένο τμήμα των φτωχών στρωμάτων. Να είναι αποσπασματικές, ευκαιριακές, αναποτελεσματικές.

Υπηρεσίες Πρόληψης τόσες και τέτοιες που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων οι Δήμοι δεν μπορούν να δώσουν.

Ολες οι άλλες προτάσεις Πολιτικής Πρόληψης που έχουν κατατεθεί είναι παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, χωρίς διαφορές στην ουσία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για την πρόληψη:

Δομείται στην αναγνώριση της Υγείας ως θεμελιακού κοινωνικού δικαιώματος που επιφέρει υποχρέωση στο κράτος να παρέχει υπηρεσίες Υγείας.

Ισότιμα - καθολικά - δωρεάν, υψηλού επιπέδου - σε όλες τις βαθμίδες, μέσα από ένα σύστημα αποκλειστικά δημόσιο.

  • Πλήρως και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία αλλά και του κλάδου Υγείας των ταμείων.
  • Κρατικό Οργανισμό Φαρμάκου για παραγωγή - εισαγωγή διακίνηση, δωρεάν χορήγηση με συνταγή γιατρού.

Βασικός πυρήνας υποδομής τα ΚΥ απ' όπου εκπορεύονται, προγραμματίζονται, αξιολογούνται όλα τα προγράμματα έρευνας, πρόληψης, προαγωγής Υγείας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Βασικός στόχος των Υπηρεσιών πρόληψης είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.

Με δεδομένο την επιστημονική παραδοχή ότι οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στην Υγεία οι υπηρεσίες του ΚΥ οργανώνουν, προγραμματίζουν παρεμβάσεις τακτικές και σταθερές σε ευρύτατο πεδίο:

  • Συνθήκες υγιεινής κατοικίας - Διατροφή.
  • Συνθήκες εργασίας, μόρφωσης, ψυχαγωγίας.

Δημιουργείται επόμενα υπηρεσία πρόληψης που από πλευράς προσωπικού περιλαμβάνει:

  • Γιατρούς εργασίας κλπ., σχολίατρους, παιδίατρους και άλλων ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτριες, στατιστικολόγους, ειδικούς ερευνητές.

Αρα αναπτύσσονται υπηρεσίες:

1. Υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

2. Σχολιατρικής.

3. Πρόληψης και προαγωγής Ψυχικής Υγείας.

4. Μητρότητας και παιδιού.

5. Οικογενειακού προγραμματισμού.

6. Στοματικής υγείας.

7. Αγωγής υγείας για: ενημέρωση σταθερή - τακτική για θέματα π.χ. υγιεινής διατροφής, παχυσαρκίας, χρήσης ουσιών κλπ.

Αυτή η πρόταση που έχει σχεδιάσει το ΚΚΕ υλοποιείται από εργαζόμενους με μια σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με ωράριο εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρη βδομάδα, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ενα τέτοιο σύστημα απαιτεί και προϋποθέτει κεντρικό σχεδιασμό.

Σε ένα τέτοιο δομημένο και με τέτοια αποστολή σχεδιασμό πολιτικής πρόληψης η ΤΑ έχει το ρόλο της.

  • Συμμετέχει στα όργανα σχεδιασμού και διοίκησης της ΠΦΥ (όπου ανήκει η πρόληψη) στα ΚΥ.
  • Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες υγείας του ΚΥ για έρευνες, μελέτες ή υποστηρικτικές υπηρεσίες.
  • Αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία όπως π.χ. απορρίμματα, χώρους άθλησης και πολιτισμού, ελεύθερους χώρους κλπ.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την πρόληψη και γενικότερα για το σύστημα Υγείας δεν είναι ευχολόγιο. Είναι πρόταση πάλης προς τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, όλο το λαό, για δημιουργία των πολιτικών και κοινωνικών όρων και προϋποθέσεων για την υλοποίησή του. Συνδέεται άμεσα με την αγωνιστική συσπείρωση του λαού στο Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό - Δημοκρατικό μέτωπο που θα ανοίξει το δρόμο στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για την οικοδόμηση της δικής τους λαϊκής εξουσίας, την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας. Πιστεύουμε βαθύτατα στην αποτελεσματικότητα των καθημερινών αγώνων για την προώθηση και διεύρυνση των κατακτήσεων στον τομέα της Υγείας, για τη λαϊκή συμμαχία. Η Λαϊκή εξουσία είναι αυτή μόνο η βασική προϋπόθεση που μπορεί να δώσει συνολική, σταθερή λύση στα λαϊκά προβλήματα, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.


Του
Αλέκου ΤΟΜΑΡΑ
Ο Αλέκος Τομαράς είναι μέλος του Τμ. Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ