ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σοφία Μιχαλάκου
Σοφία Μιχαλάκου
Φωτ.

Στις 23 Μάρτη 2007 «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ο σύντροφός μας καταγόταν από την Κεφαλλονιά. Γεννήθηκε το 1922. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1950 και από το 1953 ξεκίνησε την άσκηση της δικηγορίας. Στρατεύτηκε το 1948 και υπηρέτησε ως απλός οπλίτης λόγω των κοινωνικών του φρονημάτων. Ο αδελφός του συμμετείχε στην ΕΠΟΝ και η αδελφή του στο ΕΑΜ. Από τα 18 χρόνια του στάθηκε αταλάντευτα δίπλα στο ΚΚΕ και το 1984 έγινε μέλος του. Ηταν δραστήριο μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών από την ίδρυσή του. Εκπόνησε δύο αξιόλογες επιστημονικές μελέτες με θέματα «Οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα» και η «Κίνηση της Ιστορίας».

Διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων. Διακρινόταν για το ακέραιο του χαρακτήρα του, τη σεμνότητά του, την ευρυμάθεια και την επιστημονική συγκρότησή του και κυρίως για την αφοσίωσή του στη μεγάλη υπόθεση του Κόμματος και της εργατικής τάξης.

Για την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες, η ΚΟΒ Δικηγόρων του ΚΚΕ, της οποίας υπήρξε δραστήριο μέλος ως την τελευταία πνοή του, τον τίμησε - μαζί με άλλους παλαίμαχους αγωνιστές - σε ειδική εκδήλωση.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

Οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Δικηγόρων

* * *

Στη μνήμη του κομμουνιστή ηγέτη ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ το Παράρτημα Τορόντο Καναδά της ΠΕΑΕΑ προσφέρει, μέσω της Αχτίδας ΕΒΕ της ΚΟ Αθήνας, 500 δολάρια Καναδά.

* **

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωργίου ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, «έφυγε» από κοντά μας στις 17 Μάη 1992. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, το 1948 πιάστηκε για την αντιστασιακή δράση του, πέρασε από Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Κρατήθηκε 11 χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας και του Μεσολογγίου και εξορίστηκε στα Γιούρα, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.

Τάσος Μπουλούκος
Τάσος Μπουλούκος
Οταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε την αγωνιστική δράση του στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, ως μέλος της ΕΔΑ. Αργότερα έφυγε μετανάστης στη Σουηδία.

Ως το θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 25 ευρώ στην ΚΝΕ και 25 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγό του Χιονία Κουρτίδου - Θεσσαλονίκη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του φίλου, παλαίμαχου αγωνιστή και συνεξόριστου του πατέρα μας στον Αϊ - Στράτη ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΝΙΑΡΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.

Οικογένεια Παναγιώτη Γεωργαράκου

  • Στη μνήμη του Μελέτη Κανιάρη προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θήβας, 300 ευρώ.

Ελένη και Ειρήνη Παπαγεωργίου - Μπαλατσού

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΪΤΣΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Δασόπουλος προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς.

* * *

Στη μνήμη του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 2 Απρίλη 2007, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θρακομακεδόνων, 100 ευρώ.

Αθανασία Κούτρα

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ και του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΖΑΝΗ ο Νίκος Δρούγιας προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργαζόμενων στο Δήμο Κερατσινίου.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Μοσχάτου προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 11 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πρόωρο «χαμό» του πολυαγαπημένου μας ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

Μάρθα, Γιώργος, Βασιλική Γαβριηλίδη

Νώντας Κουμεντέας
Νώντας Κουμεντέας
* * *

Φωτ.

Στις 28 Μάρτη 2007 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΜΠΟΣ. Γεννήθηκε το 1930 στα Νιάτα Λακωνίας. Επονίτης στην Κατοχή, ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά και αγωνιζόταν ως μέλος της ΚΟΒ Κορυδαλλού. Παράλληλα ήταν τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ 30 ευρώ και οι σύντροφοί του άλλα 30 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του γιού μου ΝΙΚΟΥ ΚΤΙΣΤΑΚΗ, του γαμπρού μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΛΑΝΑ, αξιωματικού του Πυροβολικού του ΔΣΕ, του ΗΡΑΚΛΗ ΜΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, αξιωματικού του ΔΣΕ, καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Μαρία Μπλιώνα

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας το 1909. Από φοιτητής οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός ενάντια στους Ιταλούς φασίστες και τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας.

Στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Μετά τον Εμφύλιο εντάχθηκε στο Αγροτικό Κόμμα και στην ΕΔΑ. Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 12 Μάη 1999.

Στη μνήμη του ο γιος του Θανάσης Καλογερογιάννης και η Μαρία Τουρβαλή προσφέρουν στη ΝΕ Λέσβου 50 ευρώ.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ο οποίος πέθανε στις 12 Αυγούστου 2006, η σύζυγος του Βασιλική, τα παιδιά του Σόνια, Ανδρομάχη, Μπαντί και τα εγγόνια του Σόνια, Χριστίνα, Ζούζια προσφέρουν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Γιώργος Κουτρτίδης
Γιώργος Κουτρτίδης
* * *

Στις 17 Γενάρη 2007 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ (Μπαρλέτας) μέλος του ΚΚΕ από τη Λευκάδα.

Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟΒ Λαγανά 20 ευρώ.

Ιωάννα Δρογγίτη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΣΟΦΙΑΣ (Φούλης) Χίνη - ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ, παιδιάτρου, μέλους της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά και του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σύζυγός της Τάκης Μιχαλάτος, οι κόρες της Μαρία, Αμαλία, Γεωργία και ο γαμπρός της Βασίλης Δημητριάδης προσφέρουν στην Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά, μέσω ΚΟΒ ΙΚΑ, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από το «χαμό» του αγωνιστή ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 120 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου κουμπάρου μας ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΟΥΚΟΥΛΙΔΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πεύκων Θεσσαλονίκης.

Μαρία, Τασούλα και Ευαγγελία Βασιλειάδου

* * *

Φωτ. 2

Στις 15 Μάη κλείνουν 7 μήνες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στις 2 Ιούνη κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο της συντρόφισσάς του ΣΕΒΒΑΣΤΙΑΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗ. Ζούσαν στη Μεθώνη Πιερίας και ήταν και οι δύο δραστήρια μέλη του ΚΚΕ και πιστοί στα ιδανικά του. Ιδιαίτερα η Σεββαστιανή Καρυπίδη συμμετείχε δραστήρια στις οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος.

Γιάννης Καλογερογιάννης
Γιάννης Καλογερογιάννης
Στη μνήμη του η ΚΟΒ Μακρύγιαλου προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Ο πατέρας μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ, πέθανε το 1952, αφού η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά από τα βασανιστήρια και τον πρόωρο «χαμό» των δυο γιων του. Ο αδελφός μου, ΒΑΓΓΕΛΗΣ, δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες, επειδή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή. Ο δεύτερος αδελφός μου, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, υπηρέτησε στο ιππικό του Γαζή. Σκοτώθηκε το 1949.

Στη μνήμη τους, προσφέρω στη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, 50 ευρώ.

Αλέκος Μπεράτης - Φύλλο Καρδίτσας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μητέρας μας ΜΑΙΡΗΣ ΓΛΑΡΟΥ από το Γλαρέδο Ικαρίας. Η φωτεινή σκέψη της και η οξεία κριτική της για να αποφεύγουμε τα λάθη της καθημερινότητας μας συντροφεύουν.

Εμεινε πιστή και σταθερή στο ΚΚΕ ως το θάνατό της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Αγιου Κήρυκα Ικαρίας.

Τα παιδιά της Βασίλης - Σταμάτης, Ζαχαρίας, Κούλα.

Μαίρη Γλαρού
Μαίρη Γλαρού
Παναγιώτης Κοϊτσάνος
Παναγιώτης Κοϊτσάνος
Μελέτης Κανιάρης
Μελέτης Κανιάρης
Ηλίας Δημόπουλος

Πέτροβας Σπύρος

Ηλίας Δημόπουλος
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ
Για τις προσφορές στη «Μνήμη Αγωνιστών»

Παρακαλούνται οι σύντροφοι και φίλοι, οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, στις προσφορές που στέλνουν για δημοσίευση στη στήλη «Μνήμες Αγωνιστών», τα κείμενα να είναι το δυνατόν συντομότατα και το πολύ μέχρι δύο φωτογραφίες κάθε φορά. Αυτό είναι αναγκαίο για την έγκαιρη και στο χρόνο που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι - όσο αυτό είναι μπορετό - δημοσίευση των προσφορών. Η εφημερίδα, λόγω χώρου, δεν μπορεί να δημοσιεύει μεγάλα κείμενα, τα οποία πολλές φορές συνοδεύονται και με πολλές φωτογραφίες αγωνιστών για την ίδια δημοσίευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ