ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Την Κυριακή η μεγάλη πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Πορείες Ειρήνης και σε άλλες πόλεις

Την Κυριακή, 20 Μάη, στις 10 το πρωί, από το μνημείο του Μπλόκου της Καλαμαριάς, θα ξεκινήσει η μεγάλη πορεία ειρήνης που οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και θα καταλήξει στο μνημείο της Αντίστασης μπροστά στο Δημαρχείο Σταυρούπολης.

Κάλεσμα στο λαό της Θεσσαλονίκης να συσπειρωθεί στο φιλειρηνικό κίνημα που με συνέπεια παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και την εμπλοκή της χώρας μας, απευθύνει η ΕΔΥΕΘ, σημειώνοντας πως δείγμα αυτής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής αποτελεί και η πρώτη στρατιωτική άσκηση του σχηματισμού μάχης του Ευρωστρατού που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην περιοχή Ασκού - Προφήτη της Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

- Στην Κοζάνη, η πορεία που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 20 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το χωριό Κρόκος και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

- Στην Κατερίνη, η πορεία ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, θα γίνει την Κυριακή 20 Μάη, στις 6 το απόγευμα. Θα ξεκινήσει από το συνοικισμό του Σταθμού και μέσω άλλων συνοικιών (Χηράδικα, Βατάν, Καταφυγιώτικα), θα καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας.

- Στην Καβάλα, την Τετάρτη 23 Μάη στις 6 το απόγευμα στη Νέα Πέραμο έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής. Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στη Νέα Πέραμο και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην παραλιακή οδό της Καβάλας. Καλούν το λαό με τη συμμετοχή του να διατρανώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να μετατρέψουν την περιοχή σε στρατιωτικό ορμητήριο, να απαιτήσουν απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

ΑΚΤΙΟ
Να φύγει η ΝΑΤΟική βάση από την περιοχή

Την Κυριακή, 20 Μάη, η πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 20 Μάη στις 10.30 το πρωί στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου θα πραγματοποιηθεί η 23ή ετήσια αντιιμπεριαλιστική- φιλειρηνική πορεία που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή Εργατικών Κέντρων, σωματείων και άλλων συλλόγων και φορέων. Απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και το μακέλεμα λαών σε μια σειρά χώρες από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το δόγμα του προληπτικού πολέμου που συνάδουν με το δυνάμωμα των κατασταλτικών μηχανισμών και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής για άλλη μια φορά δίνει τη δική του αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική απάντηση απαιτώντας να φύγει η ΝΑΤΟική βάση του θανάτου από την περιοχή η οποία αποτελεί στρατηγικό και κομβικό σημείο για την προώθηση και εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζοντας στο δρόμο του Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλων συναγωνιστών μέσα και από αυτήν την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας καλούν τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής να πορευτούν και να διαδηλώσουν στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα αταλάντευτης και ανυπόταχτης πάλης ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα της νέας τάξης.

Η ώρα και ο τόπος αναχώρησης των λεωφορείων είναι:

- Γιάννενα 8.15 π.μ. Νομαρχία

- Αρτα 9 π.μ. πλατεία Κιλκίς

- Πρέβεζα 9.30 π.μ. παλιό ΚΤΕΛ

- Ηγουμενίτσα 8.30 π.μ. Πάνθεον

- Λευκάδα 9.30 π.μ. παραλία

- Κέρκυρα 6.15 π.μ. στο λιμάνι.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Εκδηλώσεις πραγματοποιούν τις μέρες αυτές οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης:

-- Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Κωνσταντίνου, σήμερα, Παρασκευή 18 του Μάη, στις 7 μ.μ., διοργανώνει στα σχολεία της περιοχής εκδήλωση με παιδιά που δημιουργούν και ζωγραφίζουν για την ειρήνη.

-- Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Μιχάλης Παπαμαύρος» την Τετάρτη 23 του Μάη στις 8.30 μ.μ. στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Μελίνα Μερκούρη», διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, όπου θα προβληθεί η ταινία «VIVA CUBA».

-- Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, την Πέμπτη 24 του Μάη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Παγκάλου 52), διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα και στην Μπολιβαριανή Διαδικασία. Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας Ερμές Ερέρα και η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Βενεζουέλας Μαρία Ινές Φονσέκα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

-- Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΕΕΔΥΕ, στα πλαίσια του Δεκαημέρου Ειρήνης, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ειρήνη.

-- Τη Δευτέρα 21 του Μάη θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πόλεμος και ειρήνη και πως αυτά τα θέματα παρουσιάζονται μέσα από τα σχολικά βιβλία». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Δήμου «Ανδρόγεω» στις 7.30 μ.μ.

-- Την Παρασκευή 25 του Μάη θα γίνει η προβολή της ταινίας «ΖΗΤΑ» του Κώστα Γαβρά, με μουσική Μ. Θεοδωράκη. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. στο υπαίθριο κιόσκι που βρίσκεται στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διαψεύδει τα περί υποψηφιότητάς του με το ΠΑΣΟΚ

Με δήλωσή του αργά χτες το βράδυ ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής Ν. Κωνσταντόπουλος διέψευσε φήμες περί υποψηφιότητάς του στις επόμενες εκλογές, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Απορώ με τέτοιες επινοήσεις, που πλασάρονται ως ειδήσεις. Διερωτώμαι, επίσης, από πού διοχετεύονται. Εδήλωσα σε ανύποπτο χρόνο κατηγορηματικώς και δημοσίως, ότι δε θα βάλω υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Οφείλουν όλοι να σέβονται όσα δηλώνω και πράττω και να μην φτιάχνουν σενάρια με το όνομά μου».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκέντρωση και συζήτηση γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο καφενείο «Τίμος», η ΚΟΒ Καπαρελίου (Θήβα) του ΚΚΕ.

-- Τη Σύρο επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, όπου θα περιοδεύσει στο Νεώριο Σύρου και θα συναντηθεί με τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους, καθώς και στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Σύρας όπου θα συναντηθεί με τη Διεύθυνση και θα μιλήσει με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σπουδαστές.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Η καλύτερη περίοδος»...

Η τρέχουσα περίοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών με ελάχιστα προβλήματα, εκτίμησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας προς τους διοργανωτές του 23ου ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνουν στην Ουάσιγκτον ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ

Ο Ν. Μπερνς, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο «Λιβανός», επισήμανε τη συνεργασία των δύο χωρών στο Κυπριακό, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις και τη Μέση Ανατολή, ενώ εκθείασε την Ελλάδα και επισήμανε τους δεσμούς αίματος (λόγω της συστράτευσής της σε πολεμικές συγκρούσεις) και αξιών που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατο γεύμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Ζάγκρεμπ, και εξέφρασε το θαυμασμό του για τον κ. Καραμανλή, ενώ σημείωσε ότι στην επόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία θα θέσει και πάλι το ζήτημα της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κινήσεις Παπαθεμελή

Στις 9-10 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει το πρώτο συνέδριο της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και συγκεκριμένα στο «Ιβανώφειο» γήπεδο μπάσκετ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Στ. Παπαθεμελής, έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις του, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις, π.χ. Πάτρα. Καταβάλλεται δε προσπάθεια για κατάρτιση ψηφοδελτίων πανελλαδικά.

Πορεία στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 20 Μάη πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη η καθιερωμένη ετήσια πορεία ειρήνης, που διοργανώνει η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Παναγιούδας και θα καταλήξει στην πλατεία Σαπφούς, όπου υπάρχει και σχετική έκθεση φωτογραφίας.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτελέστηκε με τους διακόσιους στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την 1η Μάη 1944, διοργανώνει η Επιτροπή Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Κυριακή 20 Μάη, στις 11 το πρωί, στο μνημείο του στο Αρκαλοχώρι. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γραμματέας της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, Δημήτρης Βρύσαλης. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο Αντάρτικο τραγούδι.

Η αναχώρηση από το Ηράκλειο για το Αρκαλοχώρι, θα γίνει με πούλμαν από την πλατεία Κορνάρου στις 9.30 το πρωί της Κυριακής.

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Στις 3 Ιούνη η εκδήλωση

Την Κυριακή 3 Ιούνη διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ την εκδήλωση στους Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση (με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι) με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. Για πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368 - 210.8225.407 - 6977.453.200.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ