ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 22 ΜΑΡΤΗ

1830. Πεθαίνει ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Γερμανός ποιητής και συγγραφέας, απ' τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σπούδασε νομικά στη Λειψία και στο Στρασβούργο. Κατόπιν, στο Βέτσλαρ, ένας απελπισμένος έρωτας τον ενέπνευσε να γράψει το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», που τον έκανε διάσημο. Το 1775, ο μέγας δούκας Κάρολος Αύγουστος τον κάλεσε στην αυλή της Βαϊμάρης, όπου κατέλαβε διαδοχικά διάφορες σημαντικές θέσεις. Πολύ σημαντικό για την εξέλιξή του στάθηκε το πρώτο ταξίδι του στην Ιταλία από το 1786 έως το 1788. Εκεί έγραψε τα έργα του: «Ρωμαϊκές ελεγείες», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Εγκμοντ», «Τουρκουάτο Τάσσο».Το πιο σημαντικό έργο του είναι ο «Φάουστ» (το πρώτο μέρος του τελείωσε το 1806 και το δεύτερο το 1831).

1599. Γεννιέται ο Αντονι Βαν Ντάικ. Ζωγράφος και εκπρόσωπος της Φλαμανδικής Σχολής . Δημιούργησε παράδοση στις προσωπογραφίες.

1821: Η Επανάσταση ξεκίνησε πριν ... τον Γερμανό

«Καζάνι που βράζει» έμοιαζε η Πελοπόννησος, ο Μοριάς, τις μέρες του Μάρτη του 1821. Η τελετή στην Αρεόπολη στις 18 του μήνα ήταν κάτι σαν σύνθημα, που περίμεναν οι σκλαβωμένοι σ' όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής. Η πρώτη σχετικά οργανωμένη και μαζική εξέγερση σημειώθηκε στην Πάτρα. Στις 21 Μάρτη οι Τούρκοι, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για ξεσηκωμό των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν συν γυναιξί και τέκνοις στο Φρούριο της πόλης και από εκεί πυροβολούσαν προς τις ελληνικές συνοικίες. Το γεγονός ενθάρρυνε τους Ελληνες που βγήκαν στους δρόμους με επικεφαλής αρκετά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ηγέτης της εξέγερσης αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καρατζάς, Φιλικός, πολύ αγαπητός στις λαϊκές μάζες και ατρόμητος αγωνιστής. Πολλοί Κεφαλονίτες και Ζακυνθινοί, που ζούσαν στην Πάτρα, συγκρότησαν δικές τους ξεχωριστές ομάδες και πήραν μέρος στην εξέγερση. Στην περιοχή Τάσι έγινε πραγματική μάχη με πολλούς Τούρκους νεκρούς. Στις 22 Μάρτη οι επαναστάτες, με επικεφαλής τον Καρατζά κυριαρχούσαν σ' όλη την Πάτρα. Τότε μόνο αποφάσισαν να μπουν στο χορό οι κοτζαμπάσηδες και προύχοντες της Αχαΐας. Φτάνουν, λοιπόν, στην Πάτρα ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Ρούφος, ο Χαραλάμπης και ο Δεσπότης Γερμανός.

«Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».

Στις 22 Μάρτη, όμως, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση της Καλαμάτας που ήταν και η πρώτη μεγάλη νίκη της Επανάστασης. Μια επιτυχία που φούντωσε τον ξεσηκωμό σ' όλο το Μοριά αλλά είχε μεγάλη απήχηση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μούρτζινους και 2.000 άνδρες πιάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσας με τον Αναγνωσταρά και το Σταματελόπουλο πιάνουν την άλλη πλευρά, η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό. Την επομένη, η Καλαμάτα έπεσε στα χέρια των επαναστατών.

Καιρός

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και πρόσκαιρα χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν σε όλη τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί στα δυτικά μέχρι ισχυροί, στα ανατολικά έως θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-8, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 1-10 στα νησιά από 5-12 και στη Θεσσαλονίκη μείον 1-8 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, που σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-9, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

«ΚΛΙΝΤΟΝ, φύγε», φώναζαν οι Ινδοί διαδηλωτές, κατευθυνόμενοι προς το Αμερικανικό Κέντρο στην καρδιά της ινδικής πρωτεύουσας, όπου έκαψαν ομοιώματα του Μπιλ Κλίντον. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού υπό πίεση για να μην επιτρέψουν στους συγκεντρωθέντες να διασπάσουν τον κλοιό ασφαλείας, που είχε σχηματιστεί γύρω από το Αμερικανικό Κέντρο (σελίδα 18)

ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ από την Ενωση Αντιστασιακών Δημοσιογράφων του φύλλου της 25ης Μάρτη 1943, «πανηγυρικής» έκδοσης της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» - οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) για την επέτειο της 25ης Μάρτη, που τυπώθηκε στο παράνομο τυπογραφείο της Καλλιθέας (σελίδα 20)

ΑΡΧΙΖΕΙ από τον ΟΤΕ η κυβέρνηση και το «δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού» των δημόσιων επιχειρήσεων, η... καταιγίδα δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και απέναντι στο ΕΚΟΦΙΝ, με το πρόγραμμα «σύγκλισης» της επόμενης διετίας, σύμφωνα και με τη δήλωση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών ότι δεν αποτελεί ταμπού η ιδιωτικοποίηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ (σελίδα 21)

ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ των σχεδίων διάλυσης της Εστίας Ναυτικών, που θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα σε βάρος των ναυτεργατών και των κατακτήσεών τους, απαιτεί με χτεσινή της ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωτηρία της Εστίας(σελίδα 22)

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, και αφορά στη μετατροπή της πόλης σε στρατιωτικό ορμητήριο προς τα Βαλκάνια, κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου, θεραπαινίδα πόλη για την άνετη παραμονή των στελεχών των διαφόρων οργανισμών στην περιοχή (σελίδα 24)

«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ» και στην Εύβοια από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των αγροτών του νομού, που αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι το δίκιο τους (σελίδα 25)

ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ προσφυγικές οικογένειες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης εμπαίζονται από την πολιτεία για τις εκτάσεις, που τους παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο από το 1932 (!), και διεκδικούν το δίκιο τους (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 22 ΜΑΡΤΗ

1594- O Eρρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ` και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη.

1895- Στο Παρίσι, οι αδελφοί Λυμιέρ, Αύγουστος και Λουδοβίκος, προβάλλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία. Διάρκειας ενός ολόκληρου λεπτού.

1919 - Στο 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων) ψηφίζεται το νέο πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί υπό την καθοδήγηση του Β. Ι. Λένιν. Η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης έλυσε το βασικό πρόβλημα που είχε βάλει το προηγούμενο πρόγραμμα. Τώρα έμπαινε το καθήκον της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

1935 - Στο Βερολίνο εγκαινιάζεται η πρώτη εκπομπή «Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας».

1945 - Σχηματίζεται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη τα κράτη: Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος και Συρία.

1946 - Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

1996 - Ενοπλοι σφάζουν 11 άτομα κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Κβαζούλου - Νατάλ, την καρδιά των Ζουλού της Νότιας Αφρικής , λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μαντέλα στην περιοχή.

Οι προσυγκεντρώσεις

Προσυγκεντρώσεις αύριο Πέμπτη θα γίνουν στα παρακάτω σημεία, όλες στις 6 μ.μ.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, ηθοποιοί, Επιτροπές Ειρήνης Βορείων Προαστίων, κάτοικοι των Διαμερισμάτων 1ου, 5ου, 6ου και 7ου.

Πλατεία Βάθης: Επιτροπές Ειρήνης Δυτικών Συνοικιών, κάτοικοι Διαμερισμάτων 3ου και 4ου.

Ομόνοια: Ιδιωτικοί υπάλληλοι, Επιτροπές Ειρήνης ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Σωματεία και Επιτροπές Ειρήνης Υγείας, Παιδείας, Δημοσίων Υπαλλήλων και ΕΒΕ.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Επιτροπές Ειρήνης Νοτίων, Ανατολικών και Νοτιοανατολικών Συνοικιών, κάτοικοι του 2ου Διαμερίσματος.

Μοναστηράκι: Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά.

ΜΙΝΙΟΝ: ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ