ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις δε φέρνουν ευημερία

Διήμερο συνέδριο για την «οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης»

«Το ΚΚΕ εξετάζει τη θέση και το ρόλο της χώρας μας, καθώς και της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανακατατάξεις που συντελούνται στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη από την επέμβαση του πολυεθνικού κεφαλαίου και των οργανισμών που το στηρίζουν, ΝΑΤΟ - ΕΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων η Γ. Πατελάκη, εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή της στο διήμερο συνέδριο για την «Οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης και το ρόλο της ως Περιφερειακού Κέντρου της ΝΑ Ευρώπης». Πράγμα το οποίο απέφυγαν να κάνουν οι άλλοι εισηγητές του συνεδρίου, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, Ελληνες και ξένοι.

Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι πως όλοι - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - δεν αναφέρθηκαν, ούτε με μια αποστροφή του λόγου τους έστω, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της πολεμικής μηχανής που έχει στήσει το ΝΑΤΟ.

Σκοπός του συνεδρίου, που οργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ήταν να προβληθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κέντρου «διείσδυσης» στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Ενας ρόλος που πάει «γάντι» στην άρχουσα τάξη, τους βιομήχανους και μεγαλέμπορους, αλλά που δε βολεύει καθόλου το λαό και τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο, σημείωσε πως «η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων δεν είναι ασφαλώς μια τυχαία επιλογή. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της προσπάθειάς μας, του νέου αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίσαμε...».

Τι σημαίνει όμως αυτό, πραγματικά; Οπως ανέφερε η Γ. Πατελάκη «ο ρόλος της Θεσσαλονίκης είναι προδιαγεγραμμένος και αφορά τη μετατροπή της πόλης σε στρατιωτικό ορμητήριο προς τα Βαλκάνια, κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου, θεραπαινίδα πόλη για την άνετη παραμονή των στελεχών των διαφόρων οργανισμών στην περιοχή. Αυτή είναι η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση για την πόλη και την περιοχή, προβάλλοντας μάλιστα ως πανάκεια τους πόρους του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο είναι σαφώς, όπως και τα προηγούμενα, προσανατολισμένο στους παραπάνω άξονες. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 420 δισ. που θα διατεθούν, τα 170 προορίζονται για μεταφορές. Την ίδια ώρα καμία παραγωγική επένδυση δε γίνεται στην περιοχή και οι "κοινοτικοί" πόροι αξιοποιούνται όλο και λιγότερο για την ενίσχυση της παραγωγικής υποδομής. Η υπάρχουσα παραγωγική βάση συρρικνώνεται με το κλείσιμο ή τη μεταφορά στις γύρω χώρες στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους των αντίστοιχων μονάδων, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ΕΟΚικές και κυβερνητικές επιδοτήσεις».

Επισήμανση που ενίσχυσε με την άποψή του και ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε πως «η ύπαρξη επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ούτε υποδηλώνει απαραίτητα ένα δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας ούτε προεξοφλεί μόνο οφέλη για την ελληνική οικονομία, έχει και σκοτεινές πλευρές (αύξηση ανεργίας κυρίως σε ορισμένους κλάδους και περιοχές)».

Τις προσδοκίες, αλλά και τις χίμαιρες των Ελλήνων βιομηχάνων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας Α. Λαδένης, που τόνισε ότι μετά «τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο βρισκόμαστε μπροστά σε μια δεύτερη ευκαιρία για τη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της βαλκανικής προοπτικής είναι σε θέση να δώσει στην Ελλάδα "το νέο βιομηχανικό όραμα", με ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικονομικό υποσύστημα της ΝΑ Ευρώπης».

Τέλος άλλοι ομιλητές σημείωσαν καθαρά ότι δεν πρέπει να τρομάζει η προοπτική μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε πόλη υπηρεσιών, αναφέροντας σαν παράδειγμα το Χονγκ - Κονγκ!

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρές μειώσεις στις τιμές

Μετά από το πολυήμερο «μπαράζ» αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων, από απόψε τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μια, μικρή μείωση των τιμών των καυσίμων. Οι πληροφορίες - οι οποίες αν επιβεβαιωθούν σήμερα οπότε το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τις εβδομαδιαίες ενδεικτικές τιμές των υγρών καυσίμων - αναφέρουν ότι επίκειται μείωση κατά 4,5 περίπου δραχμές το λίτρο για τις βενζίνες και για το πετρέλαιο κίνησης, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης που μπορεί να είναι του ύψους των 7,5 δραχμών.

Η μείωση των τιμών των υγρών καυσίμων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά οφείλεται στην αποκλιμάκωση διεθνώς των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου, που συμπαρασύρει - έστω και με καθυστέρηση - τις εγχώριες τιμές.

«Αλαλούμ» ... 3ετίας

Ολοι οι φορολογούμενοι θυμούμαστε το «αλαλούμ» που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 1997, όταν όλοι ανεξαιρέτως έτρεχαν πανικόβλητοι να συμπληρώσουν το περίφημο Ε9, για την ακίνητη περιουσία που διέθεταν (ή δε διέθεταν) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα, όσοι παρέλειπαν να συμπληρώσουν το συγκεκριμένο έντυπο, απειλούνταν με σημαντικά πρόστιμα!

Οι καταστάσεις παραλογισμού και σχιζοφρένειας δε σταμάτησαν όμως εκεί.... Μόλις προχτές, μάθαμε, επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, ότι υπάρχουν ακόμη δηλώσεις ΦΜΑΠ του έτους 1997 που δεν έχουν εκκαθαριστεί!!!

Για την ακρίβεια, εκδόθηκε εγκύκλιος με θέμα «Εκκαθάριση υπολοίπων δηλώσεων ΦΜΑΠ, έτους 1997», με την οποία το υπουργείο Οικονομικών δίνει αναλυτικές οδηγίες στις Εφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εκκαθαρίσουν χειρογράφως, πλέον, τις δηλώσεις ΦΜΑΠ του έτους 1997, που δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη και τους επιστράφηκαν από το ΚΕΠΥΟ.

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα βήματα... «εκσυγχρονισμού» και «ταχύρυθμης λειτουργίας» των υπηρεσιών του υπουργείου, που στομφωδώς διατείνεται ότι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια....

Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι πασαρέλα

Τον πρόεδρο του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Παν. Καρέλλα καταγγέλλουν με ανακοίνωση που υπογράφουν τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου που πρόσκεινται στην «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» για την πρωτοβουλία του πρώτου να οργανώσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εμπόριο και επιχειρείν μετά τις εκλογές», με συμμετέχοντες τον του Χρ. Παπουτσή από το ΠΑΣΟΚ και του Γ. Αλογοσκούφη από τη ΝΔ, χωρίς την έγκριση του ΔΣ του Συλλόγου.

Στην ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, σημειώνεται ότι «ο ΕΣΑ δεν είναι μπαλκόνι και πασαρέλα των λεγόμενων "μεγάλων κομμάτων" και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Αν ο πρόεδρος ενδιαφερόταν πραγματικά για τις θέσεις του πολιτικού κόσμου σε θέματα εμπορίου, τότε θα έπρεπε να καλέσει όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου και όχι επιλεκτικά εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Μειώνει τα επιτόκια η Τράπεζα Εργασίας

Μειωμένα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων θα προσφέρει από την ερχόμενη Παρασκευή 24 Μάρτη 2000 και η Τράπεζα Εργασίας.

Οπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου της Τράπεζας Εργασίας διαμορφώνεται σε 6,5% από 7% που είναι σήμερα, ενώ τα νέα επιτόκια χορηγήσεων έχουν ως εξής:

  • Βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κινήσεων 13,75% από 14,25%.
  • Πάγιες εγκαταστάσεις 12,25% από 12,75%.
  • Επαγγελματική στέγη 12,25% από 12,75%.
  • Δάνειο κατοικίας (κυμαινόμενο) 11,25% από 11,50%.
  • Δάνειο επισκευών οικοδομών 16,25% από 16,5%.
  • Δάνειο νεοκλασικών διατηρητέων (αγορά, επισκευή) 9% από 9,5%.
  • Αγοράς αυτοκινήτου 15,75% από 16%.
  • Καταναλωτικό (με δικαιολογητικά) 16,25% από 16,5%.
  • Καταναλωτικό (χωρίς δικαιολογητικά) 18,5% από 18,75%.
ΔΕΗ
Σε «σεκιούριτι» η φύλαξη των εγκαταστάσεων

Σοβαρές αντιδράσεις και ανησυχίες έχει δημιουργήσει η απόφαση της ΔΕΗ να εκχωρήσει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης σε ιδιωτικές εταιρίες (σεκιούριτι), έναντι του ποσού των 900 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η κυβέρνηση προωθεί ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του τομέα φύλαξης της Επιχείρησης, ενώ λαμβάνει και προκλητικές διαστάσεις, όταν είναι γνωστό και φημολογείται κατά κόρον ότι, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, πολλοί εργαζόμενοι θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικοί φύλακες θα αντικαταστήσουν μόνιμους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι - εκτός των άλλων - φέρουν ειδική εκπαίδευση με απαραίτητη εξειδίκευση. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Διοικητικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ) ΔΕΗ καλεί τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που ζημιώνει τη ΔΕΗ κατά ένα δισεκατομμύριο δραχμές και καταργεί μόνιμες θέσεις εργαζομένων.

Το νέο Dealing Room (πρόκειται για το «στρατηγείο των τραπεζών που ασχολείται με τη διεθνή κίνηση κεφαλαίων σε βραχυπρόθεσμη, κερδοσκοπική βάση) της Εθνικής παρουσίασε χτες η διοίκηση της τελευταίας. Το Dealing Room αποτελείται από δύο βασικές μονάδες. Η πρώτη απασχολείται με διατραπεζικές πράξεις στις αγορές ομολόγων, με αγορές χρήματος και κεφαλαίου, αγορές παραγωγών κλπ. Η δεύτερη μονάδα ασχολείται με την κάλυψη αναγκών πελατείας της τράπεζας. Το εύρος δράσης θα καλύπτει και τις αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής των βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία) και της Ανατολικής Μεσογείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ