ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ο «εκσυγχρονισμός» δεν άγγιξε τους πυροσβέστες

Λίγα μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώτος Πυροσβεστικός Σταθμός της χώρας μοιάζει περισσότερο με μουσείο

Ο «εκσυγχρονισμός» φαίνεται πως δεν κατάφερε να διαβεί το Μέγαρο Μαξίμου και να φθάσει στον πρώτο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας και της Ελλάδας, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, στην οδό Μουρούζη, στο χώρο όπου στεγάζεται και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μαζί με την Αλέκα Ζορμπαλά, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας και τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το κτίριο, οι εγκαταστάσεις, τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, δίνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την κυβερνητική πολιτική στον τομέα των κοινωνικών δαπανών.

Εγκατάλειψη, είναι η λέξη που περιγράφει την εικόνα που συναντά κανείς μόλις αντικρίσει τους χώρους που περισσότερο έχουν μουσειακά χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της επίσκεψης έγινε συνάντηση με τον Α' και Β' υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Ν. Κοτσιώρη και Π. Φούρλα, αντίστοιχα, και τον διευθυντή του Αρχηγείου Γ. Αντωνάκη. Ακολούθησε περιοδεία στους χώρους και στη συνέχεια έγινε συγκέντρωση στο ΚΨΜ.

«Η δική μας εκτίμηση, είπε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ότι η κυβέρνηση υπολείπεται πάρα πολύ από το να ικανοποιήσει τις συνθήκες δουλιάς και ζωής των πυροσβεστών και θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους επαίνους που δέχεται το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι δικαιολογημένοι, ή αν θέλετε τα δάκρυα για τους 12 νεκρούς πυροσβέστες σε δύο χρόνια, με αυτό που παρέχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι η τσιγκουνιά που υπάρχει γενικότερα στον κοινωνικό τομέα, εκδηλώνεται και στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Λόγω ΟΝΕ, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έχουμε μπει σε ένα λούκι, όπου όταν πρόκειται να μιλήσει κανείς για κοινωνικές δαπάνες του θέτουν αμέσως το ζήτημα του κόστους, που, όπως λένε, είναι έξω από τα πλαίσια της ΟΝΕ, ενώ αντίθετα όταν πρόκειται για τα κέρδη των βιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου, αυτά είναι πάντα εντός πλαισίων της ΟΝΕ. Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη λεγόμενη μετά ΟΝΕ εποχή, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ζητούμενο, μέσα από την εκλογική μάχη, είναι να ανοίξει μια συζήτηση με το λαό για το πού, πώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα σπρώξουμε τη βάρκα. Εχει σημασία, πρόσθεσε, να οικοδομήσουμε το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Οχι ότι δε μας ενδιαφέρει να αλλάξουν τα πράγματα και να έχουμε διαφορετικές εξελίξεις στο επίπεδο της εξουσίας, αλλά επειδή είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, πιστεύουμε ότι στις 9 του Απρίλη ο λαός μπορεί αν διατρανώσει τη διάθεσή του να αντιπολιτεύεται αντιλαϊκές πολιτικές για να μπορέσει να συμμαζέψει τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει και ουσιαστικές και βαθιές αλλαγές στην πορεία.

Σε ερώτηση σχετική με τη θεωρία περί χαμένης ψήφου, τόνισε ότι χαμένη είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μπορεί να είναι κερδισμένη με την έννοια ότι κάποιος από τους δύο θα κάνει κυβέρνηση, αλλά είναι χαμένη γιατί θα χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επισημάνει στους παρευρισκόμενους ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει για το Πυροσβεστικό Σώμα και ρόλο κατασταλτικό. Ρόλο που, όπως επισήμαναν οι παρευρισκόμενοι συνδικαλιστές, δεν τον αποδέχονται οι πυροσβέστες. «Είσαστε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, πυροσβέστες για τις φωτιές, τους σεισμούς, τις φυσικές καταστροφές και όχι πυροσβέστες των λαϊκών κινητοποιήσεων. Είσαστε εργαζόμενοι που υπηρετείται το κοινωνικό σύνολο».

Οι συνδικαλιστές που μίλησαν, ο Γ. Λεόντιος, πρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστών Αττικής και ο κ. Καράς, γραμματέας της Ενωσης, τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν αποκλείεται με το λεγόμενο δεύτερο «κύμα εκσυγχρονισμού» που έχει εξαγγείλει για μετά τις εκλογές ο Κ. Σημίτης, να προωθηθεί ιδιωτικοποίηση ακόμα και της Πυροσβεστικής.

Ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που πήρε το λόγο, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τόνισε την ανάγκη για την τήρηση ανθρώπινου ωραρίου και αμοιβής των πυροσβεστών με βάση την εργατική νομοθεσία. Επιτακτική ανάγκη, είπε, είναι και ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας που αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλα τα άλλα.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Απαγόρευσαν εκδήλωση της ΚΝΕ!

Αμεση η απάντηση της Οργάνωσης, που δηλώνει ότι η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, στις 8μ.μ. και προειδοποιεί να μην υπάρξει προσπάθεια παρεμπόδισής της

Σε μια ωμά αυταρχική ενέργεια προχώρησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Δημητριάδης, ο οποίος με συστημένο του έγγραφο προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ γνωστοποιεί την απόφασή του να απαγορεύσει να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, εκδήλωση της Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο, απειλώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που αγνοηθεί το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη!

Η απάντηση της Οργάνωσης Κέρκυρας της ΚΝΕ ήταν άμεση: Η εκδήλωση θα γίνει και οποιαδήποτε ενέργεια παρεμπόδισής της θα γυρίσει το Ι.Π. σε εποχές μαύρες για τον τόπο μας! Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για συζήτηση, στις 8μ.μ., με θέμα «Ανεργία και εκπαίδευση» και ομιλητές τους Χάρη Ξανθουδάκη, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ και Νίκο Μεταλληνό, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και μέλος της γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ τονίζεται αναφορικά με το περιστατικό: «Ξέραμε από την αρχή ότι η εκλογική μάχη που θα δίναμε στο πλευρό του Κόμματός μας θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι βαθιά αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Πρέπει, λοιπόν, να καθυποταχτεί το λαϊκό κίνημα, να πνιγεί κάθε φωνή αντίστασης, να καθηλωθεί η δύναμη του ΚΚΕ».

Διαμηνύεται ότι: «Το Πανεπιστήμιο αποτελεί τον κατ' εξοχήν χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Πότε, πού και με ποια δικαιοδοσία πήρε απόφαση η διοικούσα επιτροπή να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπως ψευδώς κατά τη γνώμη μας, ισχυρίζεται ο κ. Δημητριάδης;

Ανησυχεί ο κ. Δημητριάδης μήπως προεκλογικά το Πανεπιστήμιο πάρει μέρος στις έριδες των κομμάτων. Μήπως δεν είναι προεκλογική φιέστα τα εγκαίνια της Ι.Α. από τον νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, κ. Παγκράτη, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές;

Υπογραμμίζεται, επιπλέον στην ανακοίνωση, ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκληση για το Πανεπιστήμιο και για την κοινωνία της Κέρκυρας, δεν περιμέναμε διαφορετική στάση από έναν άνθρωπο που σέρνει στα δικαστήρια τα ΔΣ δύο φοιτητικών συλλόγων με απίθανες δικαιολογίες, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Που δε διστάζει να καλεί αστυνομικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσει τους αγωνιζόμενους φοιτητές και να φροντίζει για το ξυλοφόρτωμά τους. Που δίνει όλες του τις δυνάμεις στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, για τη διάλυση του Ι.Π.».

Στην Ηλεία ο Κ. Καζάκος

Σήμερα Τετάρτη ο Κώστας Καζάκος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση στον Πύργο Ηλείας, στις 7.30μ.μ., στην Πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσουν ακόμα ο Σταύρος Κοντονής και άλλοι υποψήφιοι στο νομό Ηλείας.

Ομιλίες - περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

Σήμερα,Τετάρτη: Προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρισα, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Θα μιλήσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Χαρίλαος Αρχοντής, στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», ο Γιάννης Πατάκης και ο Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιοι στο νομό Λάρισας.

Αύριο, Πέμπτη: Η Αλέκα Παπαρήγα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Κώστας Καζάκος και ο Αλέκος Βερναδάκης, από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», θα περιοδεύσουν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) στις 10.30 το πρωί.

Την Παρασκευή η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λέσβο.

Νέο δείγμα απάτης από την κυβέρνηση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε δήλωσή της αναφορικά με την προεκλογική κυβερνητική εξαγγελία περί διάθεσης 500 δισ. δραχμών υπό τη μορφή ανακατανομής του πλούτου υπέρ του λαού, τόνισε ότι πρόκειται για μια νέα μεγάλη απάτη. Συγκεκριμένα υπογράμμισε:

«Ακούμε τις τελευταίες μέρες την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θα διαθέσει ένα πλεόνασμα 500 δισ. για ανακατανομή υπέρ του λαού μετά βεβαίως τις εκλογές και αν τις κερδίσει. Θεωρούμε ότι εδώ πρόκειται για νέο δείγμα απάτης, δεδομένου ότι αυτά τα 500 δισ. δεν αποτελούν πραγματικό πλεόνασμα. Είναι, θα έλεγα, το κόστος της μεγάλης ζημιάς που υπέστη ο ελληνικός λαός, από τις ιδιωτικοποιήσεις, από την πολιτική λιτότητας, από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την περιστολή δαπανών στον κοινωνικό τομέα, αλλά και αυτά τα 500 δισ. κυρίως πρόκειται να διατεθούν στους επιχειρηματίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε καινοτομίες και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό πάντα με τις αμοιβές κάτω από την παραγωγικότητα και σε συνδυασμό πάντα με την καθιέρωση άτυπων μορφών απασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, η οποία δεν είναι κανονική δουλιά. Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη και έτσι πρέπει να μείνει στη συνείδηση του ελληνικού λαού και αυτό το λέω με όλη μας την ευθύνη. Και εν γνώσει των πραγματικών στοιχείων που υπάρχουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ