ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Και νεοφιλελεύθερος και ... φιλολαϊκός!

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική συνέντευξή του και αυθεντικός εκφραστής της ΟΝΕ και υπερασπιστής των αναξιοπαθούντων, συνεχίζοντας την εκστρατεία παραπλάνησης. 

Και λαμπρός εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού και αυθεντικός εκφραστής της ΟΝΕ, από τη μια, και υπερασπιστής των αναξιοπαθούντων από την άλλη, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του (στο «Μέγκα»), εμμένοντας στην τακτική της παραπλάνησης και υφαρπαγής της ψήφου των λαϊκών μαζών. Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη μια καυχήθηκε γιατί η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση ταυτίζεται με αυτή που κάνει η ΕΕ και το ΕΚΟΦΙΝ, ενώ από την άλλη επιχείρησε να πείσει ότι με τη δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει (ύψους 600 δισ. δρχ. και μάλιστα για τα επόμενα δύο χρόνια!) για ορισμένες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, αγρότες), η πολιτική του είναι φιλολαϊκή! Μάλιστα τα χρήματα που θα διατεθούν για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων θα τα εξοικονομήσει από την περιστολή των κρατικών δαπανών (διάβαζε κοινωνικών δαπανών) και την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων. Ειδικά για το αγροτικό πρόβλημα είπε ότι δεν πρόκειται να ανατρέψουμε όσα έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αλλά θα δώσει προσωπικά ο ίδιος μάχη στις Βρυξέλλες για να βελτιώσει κάποιες πλευρές, χωρίς όμως να δηλώνει ότι προσδοκά πως θα καταφέρει τίποτα! Καυχήθηκε, άλλη μια φορά, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια «σπρώχναμε την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση που και η ίδια ήθελε να πάει, απλώς πήγαινε πιο δειλά», επιβεβαιώνοντας έτσι πανηγυρικά την πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υπερασπίστηκε την τηλεοπτική καμπάνια του κόμματός του, αρνούμενος ότι συνιστά αρνητική διαφήμιση, γιατί, όπως είπε, «με πολύ αθώο τρόπο αγγίζουμε αυτά τα προβλήματα»! Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που του απευθύνει η κυβέρνηση για απειρία ή ότι δε διαθέτει ικανά στελέχη, ενώ στον ισχυρισμό του Κ. Σημίτη πως αν υλοποιηθούν όσα υπόσχεται «οι εταίροι θα του δείξουν την πόρτα εξόδου από την ΟΝΕ», απάντησε με το επιχείρημα ότι το κόμμα του είναι ο αυθεντικότερος εκφραστής του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ΟΝΕ.

Νωρίτερα χτες το πρωί ο Κ. Καραμανλής είχε κάνει άλλη μια τηλεοπτική περιοδεία εντυπώσεων και επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στις δηλώσεις του αργότερα διαπίστωσε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, την οποία απέδωσε ουσιαστικά στην κακοδιοίκηση και τη σπατάλη! Γι' αυτό και η δική του λύση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην καθιέρωση του θεσμού του «μάνατζερ»...

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με ομιλία του αύριο Παρασκευή σε κομματική συγκέντρωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ενώ το Σάββατο θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB που δημοσιοποιήθηκε χτες. Ιδιαίτερα επισημαίνουν ότι η ΝΔ παρουσιάζει αύξηση του ποσοστού της στην πρόθεση ψήφου κατά 1,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο, γεγονός που κατά τη γνώμη τους σηματοδοτεί τη σαφή υπεροχή και τη δυναμική της ΝΔ ενόψει των εκλογών.


ΤΗΛΕΤΥΦΛΩΣΗ
Μαύρη μαυρίλα έρχεται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΣΟ πλησιάζουμε στην κάλπη, τόσο η αντιπαράθεση των δυο μονομάχων γίνεται πιο... πολιτική και μπαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο... βάθος. Ετσι από προχτές ο καυγάς έχει επικεντρωθεί στο είδος της διαφήμισης και ειδικότερα τα σποτς της ΝΔ. Είναι γκρίζα, είναι μαύρα, είναι αρνητική διαφήμιση... Αυτά και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα ακούμε από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, το ακούσαμε από τον «ειδικό» του είδους, τον Κ. Λαλιώτη. Μην τον πολυζορίζουν - είπε - γιατί «θα απαντήσει και ξέρει να απαντά αποτελεσματικά»! Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου! Σαν να λέμε: «Μαύρη μαυρίλα έρχεται, μαύρη σαν καλιακούδα»!

* * *

ΚΑΙ ΕΝΩ ο λόγος γίνεται για την... ποιότητα της διαφήμισης και καθόλου για το «πάπλωμα», άρχισαν να σκάνε μύτη κάποια στοιχεία για τον όγκο και το κόστος της διαφήμισης και μάλιστα αυτής που γίνεται με ξένα κόλλυβα, δηλαδή με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου. Κατά τη διάρκεια - λέει- των δυο πρώτων μηνών του 2000, η κυβέρνηση ξόδεψε ποσό δεκαπλάσιο (!) για την κρατική διαφήμιση - δηλαδή για τη δική της έμμεση, «γκρίζα» διαφήμιση - σε σχέση με το αντίστοιχα χρονικό διάστημα του 1999!

Αυτό, κύριε Λαλιώτη, πώς το λένε στη δική σας γλώσσα, γιατί ο λαός μάλλον «απατεωνιά» το λέει.

* * *

ΚΑΙ ΜΙΑ και μιλάμε για διαφήμιση. Αλήθεια, οι αφίσες των υποψηφίων απαγορεύονται, των αρχηγών επιτρέπονται; Γιατί οι αφίσες του Σημίτη έχουν κατακλύσει το σύμπαν...

* * *

ΟΣΟ για τον Γιαννόπουλο, δεν ξέρουμε πού... ακριβώς κατασκεύασε το υλικό των εκλογικών του κέντρων, πάντως χτες περνώντας από την Κηφισίας, λίγα μέτρα μετά το Μέγαρο του ΟΤΕ, κόντεψε να μας φύγει το τιμόνι από το θέαμα που αντικρίσαμε. Λοιπόν, ο Ευάγγελος βρήκε το δικό του τρόπο για να ξεπεράσει την απαγόρευση. Εντυσε το εκλογικό του κέντρο με γιγαντοαφίσες τέτοιου μεγέθους και τέτοιου... κάλλους που θα τις ζήλευε και ο Κύκλωπας! Σαν να λέμε 50 αφίσες σε συσκευασία μίας!

* * *

ΑΠ' ΟΛΑ τα «όπλα» διαθέτει ο Χρ. Πρωτόπαππας στη μάχη κατά της ανεργίας, δήλωνε προχτές το βράδυ στο NEW. Διαθέτει -είπε - στρατηγική, διαθέτει πολιτική, διαθέτει και χρήματα...

Εμ, τότε, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάν», κύριε Πρωτόπαππα; Γιατί η ανεργία έχει φτάσει σε ύψη μεγαλύτερα και από αυτά της μοναδικής αλαζονείας που συνοδεύει κάθε εμφάνισή σας στο γυαλί;

* * *

ΛΟΙΠΟΝ, όποιος καταφέρεται κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, προσφέρει επιχειρήματα στην Τουρκία!

Μ' αυτό το μοναδικό επιχείρημα εμφανίστηκε σε συζήτηση της ΝΕΤ ο Χρ. Ροκόφυλος, ο οποίος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ που όσο περισσότερο βγαίνει στα κανάλια, τόσο περισσότερο βοηθά την κρίση των ψηφοφόρων, που έχουν την... τύχη να τον παρακολουθούν.

* * *

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ , όμως, ο μοναδικός. Είναι και κάτι όψιμοι... φιλοσημιτικοί, σαν τον Χρ. Παπουτσή, που προχτές το βράδυ στον ΑΝΤΕΝΝΑ, μόνο «θεό» δεν τον αποκάλεσε τον Κ. Σημίτη. Εκπληκτική και η ατάκα του περί της πορείας προς την ΟΝΕ, «την οποία ήθελε ο ελληνικός λαός και γνώριζε ότι έπρεπε να κάνει αυτές τις θυσίες και τις έκανε»!

Ναι, ε; Μήπως θα μπορούσε να μας εξηγήσει, όμως, γιατί απέναντι σε έναν τόσο «πρόθυμο» λαό, η κυβέρνηση αντιπαρέταξε τα τελευταία χρόνια με τόση συχνότητα και τέτοια σκληρότητα το «κράτος του νόμου και του αστυνόμου»;

* * *

ΣΤΟ ΙΔΙΟ πάνελ ήταν προσκεκλημένος ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος αποτέλεσε ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον κ. Παπουτσή για το ασφαλιστικό. Ο πρώτος χαρακτήρισε «τομή» τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και ο δεύτερος, αφού πρώτα τους «καταράστηκε», δήλωσε ότι «δεν καταργήσαμε τους νόμους αυτούς γιατί δημιούργησαν τετελεσμένα»! Εν ολίγοις, όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, «αυτό κάνετε συνεχώς. Δημιουργείτε τετελεσμένα μια ο ένας, μια ο άλλος».

* * *

ΠΑΝΤΩΣ, ο κ. Παυλόπουλος τη βρήκε τη... λύση για το ασφαλιστικό. «Αν είχαμε - είπε - λιγότερο κράτος, θα περίσσευαν κονδύλια για το ασφαλιστικό»! Πόσο λιγότερο, κ. Παυλόπουλε; Δηλαδή, ακόμα κι αν κερδίσετε τις εκλογές, τι νομίζετε πια πως θα έχει μείνει για να ιδιωτικοποιήσετε, εκτός από την ίδια την κοινωνική ασφάλιση; Εκτός πια κι αν δώσετε το 51% του Κοινοβουλίου σε «στρατηγικό» επενδυτή...

* * *

Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ως «οικονομικός εγκέφαλος» της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, ήταν στην προχτεσινοβραδινή προεκλογική εκπομπή του Seven-X και χαρακτήρισε «μύθο» το ότι «πάμε στην εποχή που μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν». Μάλιστα! Και τα λουκέτα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, κι αυτά «μύθος» είναι; Μάλλον κακά ξεμπερδέματα θα έχουμε, αν μας προκύψει ποτέ ο κύριος υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Φτυστός ο Γιάννος!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ