ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο αντίστασης και καταδίκης

Στις 7.00 το απόγευμα στη πλατεία Συντάγματος. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σήμερα η καρδιά του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας θα χτυπάει εκεί στην πλατεία Συντάγματος. Το μυαλό θα γυρίσει πίσω και με τη βοήθεια της μνήμης και των εικόνων, θα έρθουν μπροστά στα μάτια των χιλιάδων αγωνιστών οι εικόνες του φρικιαστικού πολέμου. Η πλατεία θα γεμίζει και πάλι από εργαζόμενους, νεολαίους, συνταξιούχους και από κάθε προοδευτικό άνθρωπο αυτού του τόπου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ΝΑΤΟική θηριωδία εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα το απόγευμα στις 7.00, η πλατεία Συντάγματος, θα πλημμυρίσει από το λαό της Αθήνας.Στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία, οι αγωνιστές θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη νέα αιματοχυσία και κατοχή που προωθούν τα γεράκια του πολέμου, στη Βαλκανική.

Κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία στιγμή, τα μέλη των μαζικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιτροπών ειρήνης, βρέθηκαν σε πλήρη εγρήγορση, για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Καλούν τα κόμματα να πάρουν θέση

Σε ανακοίνωσή της «Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά του πολέμου», καλεί το λαό να πάρει μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο. Παράλληλα παίρνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, απευθύνει ανοιχτή επιστολή στα κόμματα, η οποία έχει ως εξής:

«Ενα χρόνο μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας οι ίδιοι ένοχοι για το έγκλημα ετοιμάζουν νέα ένταση, νέα επίθεση, νέα κατοχή.

Ενα χρόνο μετά τη θηριωδία που ζήσαμε για 78 μέρες και η ελληνική κυβέρνηση που συμμετείχε στον πόλεμο, παραχωρεί και πάλι τα ελληνικά εδάφη για να ασκηθούν και να περάσουν τα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου.

Ο ελληνικός λαός για 78 μέρες στους δρόμους εξέφρασε ποικιλόμορφα την αντίθεσή του στον πόλεμο. Σήμερα βλέπουμε ξανά το ίδιο δραματικό έργο.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι τοποθετούνται κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε πως δε φτάνουν τα λόγια, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ζητάμε από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου και να τοποθετηθούν με σαφήνεια στα αιτήματα που διατυπώνουμε ως Συντονιστική Επιτροπή κατά του πολέμου στην οποία συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα 100 μαζικοί φορείς και κοινωνικές οργανώσεις.

  • Να σταματήσει η νέα ΝΑΤΟική επέμβαση
  • Να σταματήσει κάθε ελληνική συμμετοχή και να μην επιτραπεί η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας
  • Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας και οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας
  • Να σταματήσει κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας».
Η Κομμουνιστική Ανανέωση

Να καταδικάσουν μέσα από την ψήφο τους όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέπραξαν με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σήμερα, καλεί με ανακοίνωσή της η πολιτική κίνηση Κομμουνιστική Ανανέωση.Συγκεκριμένα, σημειώνει πως «ένα χρόνο μετά την έναρξη της ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι στόχοι στους οποίους απέβλεπε είναι περισσότερο παρά ποτέ ξεκάθαροι. Είναι σαφές πως ο δυτικός ιμπεριαλισμός, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενος τις εθνικές συγκρούσεις και την πολιτική των εθνοκαθάρσεων, επιδίωκε και επιδιώκει τον έλεγχο της περιοχής, μέσω της δημιουργίας προτεκτοράτων, όπως έκανε στη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης Σημίτη βρέθηκε στον αντίποδα των αισθημάτων του ελληνικού λαού, που αντέδρασε με ένα απ' τα πιο μαζικά και μαχητικά κινήματα κατά του ιμπεριαλισμού, του πολέμου, γράφοντας μια από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών, αντιπολεμικών και διεθνιστικών αγώνων του».

Σημειώνει δε πως «η Κομμουνιστική Ανανέωση, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, συνεργαζόμενη μαζί του για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, καλεί σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Καλεί στις 9 Απριλίου σε ενίσχυση των δυνάμεων που αντιστέκονται στο πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Στους δρόμους του αγώνα όλη η χώρα

Πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις για σήμερα και αύριο, αλλά και τις επόμενες μέρες, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Πελοπόννησος - Ιόνια νησιά
Σήμερα Πέμπτη
  • Στην Πάτρα διοργανώνεται συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά από το Εργατικό Κέντρο).
  • Στη Ζάκυνθο, η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο , στις 7.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία της ΝΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας καλεί στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνει, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου.
  • Στο Ναύπλιο, στις 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο, θα μιλήσει ο Γ. Τούσιας, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας του ΚΚΕ.
Αύριο Παρασκευή
  • Στην Κεφαλονιά, η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνουν συλλαλητήριο, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚ στο Αργοστόλι.
  • Στην Κόρινθο, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει παγκορινθιακό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στα Περιβολάκια.
Σε Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Σήμερα Πέμπτη, έχουν προγραμματιστεί αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε δυο πόλεις της Μακεδονίας και μια της Θράκης. Συγκεκριμένα

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας οργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 6.30 μ.μ.
  • Επίσης η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης οργανώνει συγκέντρωση και πορεία στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στην Κομοτηνή, θα πραγματοποιηθεί πορεία, που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από το Δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει και συγκέντρωση.
Αύριο Παρασκευή
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Φορέων καλεί σε νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ, στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Εξάλλου, από τις 23 ως τις 26 Μάρτη, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στην Αποθήκη Β` του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με θέμα τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πέλλας οργανώνει πικετοφορία στις 6 μ.μ. στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών.
  • Η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ οργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Πτολεμαΐδας οργανώνουν προεκλογική συγκέντρωση, η οποία θα έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία της πόλης. Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σταμπολίδης, υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης του ΚΚΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Πέλλας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνουν πικετοφορία στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών.
  • Τέλος την Κυριακή,26 Μάρτη, αντιπολεμική εκδήλωση και αποκλεισμό των συνόρων, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Σερρών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, όπου θα μιλήσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
Στην Ηπειρο

Στην Αρτα, σήμερα Πέμπτη, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς στις 8 μ.μ.

Στην Πρέβεζα, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε αντιπολεμική συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ., μπροστά από τη «Θεοφάνειο».

Στη Θεσσαλία
  • Στα Τρίκαλα, η αντιπολεμική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και θ' ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.
  • Διαδηλώνουν σήμερα και οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας, συμμετέχοντας στην αντιπολεμική συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στη Λάρισα, αντιπολεμικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.
  • Αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης στο Βόλο.
Στην Κρήτη

Στα Χανιά σήμερα Πέμπτη, η Επιτροπή Ειρήνης του νομού διοργανώνει συλλαλητήριο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην υπόλοιπη χώρα

Παράλληλα αντιπολεμικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη:

Στη Μυτιλήνη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νησιού, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Στη Χίο συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

Επίσης αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο θα γίνει στο Αγρίνιο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, θα γίνει στην Αμφισσα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαού.

Στη Χαλκίδα, αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στα φανάρια της Νεάπολης.

Στη Λιβαδειά, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος αύριο Παρασκευή η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Μύρινας στις 7.30 μ.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις

Προσυγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη θα γίνουν στα παρακάτω σημεία, όλες στις 6 μ.μ.

  • Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηθοποιοί, Επιτροπές Ειρήνης Βορείων Προαστίων, κάτοικοι των 1ου, 5ου, 6ου και 7ου Διαμερισμάτων Αθήνας.
  • Πλατεία Βάθης: Επιτροπές Ειρήνης Δυτικών Συνοικιών, κάτοικοι του 3ου και του 4ου Διαμερισμάτων Αθήνας.
  • Ομόνοια: Ιδιωτικοί υπάλληλοι, Επιτροπές Ειρήνης ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Σωματεία και Επιτροπές Ειρήνης Υγείας, Παιδείας, Δημοσίων Υπαλλήλων και ΕΒΕ.
  • Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Επιτροπές Ειρήνης Νοτίων, Ανατολικών και Νοτιοανατολικών Συνοικιών, κάτοικοι του 2ου Διαμερίσματος.
  • Μοναστηράκι: Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά.
  • ΜΙΝΙΟΝ: ΚΝΕ.
Εκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Εκθεση φωτογραφίας, με θέμα «τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία», διοργανώνει από σήμερα Πέμπτη 23 Μάρτη ως και τις 26 του μήνα η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά στην Αποθήκη Β΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 8 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία Γιουγκοσλάβων.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης:

Πέμπτη 23 Μάρτη από 5μ.μ. ως 9μ.μ. Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μάρτη 10π.μ. - 2μ.μ. και 5μ.μ. - 9μ.μ. Κυριακή 26 Μάρτη 10π.μ. - 2μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ