ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ 2004
Αναζητούνται λύσεις για το κυκλοφοριακό

Τρόπους για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας, αναζητά η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ενόψει της ολοκλήρωσης τις επόμενες μέρες της πρώτης φάσης του αρχικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Υστερα από σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Μεταφορών της Οργανωτικής Επιτροπής, εκτιμήθηκε ότι: 450.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινούνται τις μέρες των Αγώνων από το σημείο διαμονής τους σε διάφορα σημεία διεξαγωγής αθλημάτων. Ετσι, συνολικά, στο διάστημα των 15 ημερών που θα διαρκέσουν οι αγώνες, 6.750.000 επιπλέον άνθρωποι θα μετακινηθούν στην Αθήνα. Οι αριθμοί αυτοί - σύμφωνα με τη Διεύθυνση Μεταφορών - είναι η μέγιστη εκτίμηση, όμως αφορά μόνο τον αριθμό των θεατών. Στους 450.000 δε συμπεριλαμβάνονται ούτε οι αθλητές, ούτε οι συνοδοί, ούτε βεβαίως οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας. Είναι λοιπόν προφανές πως ο συνολικός επιπλέον αριθμός ανθρώπων που θα μετακινούνται εκείνες τις μέρες αναμένεται να αυξηθεί δραστικά.

Η σημαντική αυτή επιβάρυνση στο οδικό δίκτυο της Αθήνας αποτελεί και ένα από τα σημαντικά οργανωτικά προβλήματα της Οργανωτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι η υπάρχουσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι τουλάχιστον προβληματική. Να σημειώσουμε ότι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ ύστερα από σειρά επισκέψεών τους στην Αθήνα διαπίστωσαν την άθλια κατάσταση της πόλης (κορεσμένοι δρόμοι, κορεσμένοι οι δρόμοι που συνθέτουν τον Ολυμπιακό Δακτύλιο). Ετσι, σε σχετική έκθεσή της θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του κυκλοφοριακού την κατασκευή γραμμής τραμ προς την παραλία, καθώς και την ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Να σημειώσουμε ότι, προς το παρόν, δεν έχει συσταθεί ο φορέας για τις μεταφορές που έχει εξαγγελθεί στο παρελθόν. Ενώ μία ομάδα εργασίας που λειτουργεί με τη συμμετοχή στελεχών από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης και την Οργανωτική Επιτροπή, μάλλον σχεδιάζει στα χαρτιά και απλώς διαπιστώνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΟΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ρυθμούς που δουλεύουν τα αρμόδια υπουργεία για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει ζητήσει να εκπονηθεί το Στρατηγικό ΣχέδιοΜεταφορών μέχρι το Γενάρη του 2001. Το Σχέδιο θα έχει τρεις φάσεις υλοποίησης.

Η πρώτη, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των βασικών κατευθύνσεων και των μέτρων που πρέπει να παρθούν. Εντός του Απρίλη στελέχη της «Αθήνα 2004» θα μεταβούν στο Σίδνεϊ για να γίνει το τελικό τεστ Μεταφορών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιούνη, όταν θα ετοιμαστεί το προκαταρκτικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών που τον Ιούλη του 2000 θα παρουσιαστεί στη ΔΟΕ. Δύο μήνες μετά, το Σεπτέμβρη, οι αρμόδιοι θα παρακολουθήσουν τους αγώνες του Σίδνεϊ και θα εντοπίσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Αυτά θα ληφθούν υπόψη για στη σύνταξη του Σχεδίου.

Η τρίτη φάση θα διαρκέσει από τον Οκτώβρη του 2000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στη ΔΟΕ το Γενάρη του 2001.


Κ.Π.

Στάσεις εργασίας στο μετρό

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης

Τρίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια πραγματοποιούν σήμερα οι 750 εργαζόμενοι του μετρό, με απόφαση του Παραρτήματος εργαζομένων μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά τη σκόπιμη κωλυσιεργία από την πλευρά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό». Εδώ και ένα μήνα το Παράρτημα έχει καταθέσει το υπόμνημα με τα αιτήματα, ζητώντας συνάντηση, όμως η κοινοπραξία δεν έχει δώσει απάντηση.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Σταμάτημα των απολύσεων και εσωτερική απορρόφηση του προσωπικού στο κομμάτι Σύνταγμα - Μοναστηράκι - Ασωμάτων. Αύξηση 1.000 δρχ. στο μεροκάματο για τεχνίτες και βοηθούς που αμείβονται στα όρια της κλαδικής τους σύμβασης εργασίας και αύξηση 10% σε τεχνίτες και βοηθούς που αμείβονται πάνω από την κλαδική σύμβαση. Αυστηρή τήρηση πενθήμερου Δευτέρα - Παρασκευή και εφαρμογή 7ωρου σε όλες τις βάρδιες. Τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

- Δίωρες στάσεις εργασίας (9πμ - 11πμ) πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι οικοδόμοι που απασχολούνται στην εταιρία «Ευρωπαϊκή Τεχνική», στο εργοτάξιο της Π. Ράλλη και Κηφισού. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν 10% αύξηση, εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, καταβολή των ημερομισθίων των αργιών, καταβολή αναδρομικά των νόμιμων προσαυξήσεων, για όλες τις παράνομες υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που υποχρεώθηκαν να δουλέψουν. Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

ΕΥΔΑΠ
Εξοικονόμηση νερού μέσω ... επέκτασης στους δήμους

Κατά 30% αυξήθηκε η κατανάλωση νερού στο Λεκανοπέδιο κατά την υδρολογική περίοδο 1998 - '99 σε σχέση με την αντίστοιχη του 1991 - '92, ωστόσο δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την ομαλή υδροδότηση της πρωτεύουσας για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει υπερεπάρκεια αποθεμάτων νερού για τα προσεχή δύο και πλέον έτη στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ.

Αυτό ανακοινώθηκε χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας του Νερού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Δ. Ξένος, αφού αναφέρθηκε στην παρατηρούμενη αύξηση της κατανάλωσης νερού τα τελευταία χρόνια, μίλησε για ανάγκη ορθολογικής και συνετής χρήσης του φυσικού αυτού πόρου. Παρ' όλα αυτά όμως, ανέφερε ότι στο βασικό σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται ο στόχος για γενναία αύξηση των πελατών της και επέκταση της επιχείρησης σε όλο το Λεκανοπέδιο, μέσω της ανάληψης των δικτύων ύδρευσης που τώρα ανήκουν στους δήμους. Ενας στόχος άλλωστε που υπαγορεύεται από την είσοδο της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους οι ιδιώτες κερδοσκόποι που έχουν «ποντάρει» σ' αυτήν... Για το 2000, δήλωσε συγκεκριμένα ο Δ. Ξένος, υπολογίζεται να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών της κατά 80.000, ενώ για το 2001 κατά άλλους 250.000. Επίσης μελετάται η υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ της Αίγινας με υποθαλάσσιο αγωγό.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενσωμάτωσης σεναρίων επαναχρησιμοποίησης νερού στο πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και στην εφαρμογή νέας τεχνολογίας στα δίκτυα ύδρευσης.

Τέλος, τονίστηκε ότι η γεωργία απορροφά το 85% των υδατικών πόρων το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μια εξοικονόμηση κατά 8% του ποσοστού αυτού αρκεί για να εξασφαλίσει τις ανάγκες πόσιμου νερού για όλη τη χώρα.

Τα ίδια «ΘΑ» εδώ και χρόνια...

Η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μπελογιάννη και η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Δηλαβέρη στον Πειραιά, είναι δύο έργα που δε λείπουν ποτέ από τα γνωστά «ΘΑ» του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1996 τουλάχιστον. Από αυτά που υπάρχουν ανελλιπώς σε όλα τα ιλουστρασιόν φυλλάδια που μοιράζει πότε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πότε οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή νομάρχες του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή.

Λόγια και υποσχέσεις που έχουν πάρει επανειλημμένα και τη μορφή - ανεκπλήρωτων βέβαια - προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και των τοπικών δημοτικών αρχόντων.

Ε, λοιπόν, αυτά τα δύο έργα θυμήθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης 18 ακριβώς μέρες πριν τις εκλογές για να ανακοινώσει - όχι βέβαια ότι αρχίζει η κατασκευή τους - αλλά ότι αρχίζουν οι... απαλλοτριώσεις! Νέα «ΘΑ», δηλαδή...

Και το ερώτημα που προκύπτει ασφαλώς είναι: Ο συγκεκριμένος υπουργός είναι λάτρης του ρητού «επανάληψη μήτηρ μαθήσεως» ή μήπως είναι τόσο απογοητευμένος, τόσο για τις επιδόσεις του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές όσο και για τις επιδόσεις του ίδιου - πολιτεύεται άλλωστε από το 1996 στη Β' Πειραιά - ώστε να υπερβαίνει ακόμη και τερτίπια του αλήστου μνήμης κινηματογραφικού Μαυρογιαλούρου;

Οπως και να 'χει, το μαύρο ταιριάζει σε τέτοιους φαμφαρόνους...

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την ερχόμενη Κυριακή 26 του Μάρτη πάει θέατρο. Συγκεκριμένα, πάει στο θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη και Πατησίων), όπου παίζεται μια σπουδαία παράσταση, ο «Φον Δημητράκης» με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Κολοβό, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4.000 δραχμές και εισιτήρια - όσοι ενδιαφέρονται - μπορούν να προμηθευτούν σε όλους τους Συλλόγους της ΟΓΕ και στα κεντρικά γραφεία της, που βρίσκονται στην οδό Ιπποκράτους 120. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 3629.460 και 3618.951, καθημερινά από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Απαλλάχθηκαν αγρότες

Συνταγματική έκρινε τη νομοθετική ρύθμιση για παραγραφή των «αδικημάτων» που «διέπραξαν» οι αγρότες μέχρι τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1997, η σύνθεση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Λάρισας, όπου χτες επρόκειτο να δικαστούν άλλοι 16 αγρότες από το νομό για τη συμμετοχή τους στους μεγαλειώδεις αγροτικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, οι αγρότες διώκονταν με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, το Μάρτη του 1995.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το δικαστήριο απαλλάσσει τους αγρότες από το κατηγορητήριο, καθώς αποδέχεται τη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης για παραγραφή των αδικημάτων. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας δεν αποδέχτηκε τη συνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ