ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να βοηθήσουμε τον κόσμο να ξεφοβηθεί»

Χαρακτήρα διαδήλωσης πήρε η εκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Πύργο, με κεντρικό ομιλητή τον Κ. Καζάκο

Σε διαδήλωση και βήμα καταγγελίας μετατράπηκε η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ χτες βράδυ στον Πύργο, με ομιλητές τους Κώστα Καζάκο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του ΚΚΕ, Σταύρο Κοντωνή, εκπρόσωπο της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος στο νομό, Γιώργο Καραπάνο και Μπάμπη Αλεξανδρόπουλο.

Ηταν η απάντηση των κομμουνιστών και του δημοκρατικού λαού του Πύργου στην άνανδρη επίθεση κατά τριών στελεχών του Κόμματος λίγες ώρες πριν. Με το σύνθημα «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές - Κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές», οι συγκεντρωμένοι προειδοποίησαν κάθε επίδοξο τραμπούκο και τους ηθικούς υποστηρικτές τους. Γιατί όπως τόνισε ο Κ. Καζάκος, «οι τραμπουκισμοί γίνονται για να φοβηθεί ο λαός, όχι οι κομμουνιστές. Αυτοί ατσαλώνονται».

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο Κ. Καζάκος υπογράμμισε: «Να είστε περήφανοι που ανήκετε στους πρωτοπόρους του λαού μας και σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο, το χρέος των πρωτοπόρων είναι να συζητήσουμε ήρεμα με τον κόσμο. Να διαλύσουμε τα σύννεφα σύγχυσης που δημιουργεί η ακατάσχετη κυβερνητική ψευδολογία και να γυρίσουμε ανάποδα το σακάκι για να φανεί η αλήθεια».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ λέγοντας: «Μιλάνε για ανάπτυξη, αλλά η ανεργία γιγαντώνεται. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αμερικάνικα και ευρωπαϊκά, απομυζούν το αίμα του λαού. Μετά τις εκλογές θα τον βάλουν στο πατητήρι και θα τον στύψουν για να πάρουν ό,τι έχει απομείνει. Εστησαν το χρηματιστηριακό τζόγο και απροκάλυπτα λεηλάτησαν τρισεκατομμύρια δραχμές. Ο κόσμος πρέπει να δει προς όφελος ποιου γίνεται αυτή η ανάπτυξη».

Σχετικά με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, επισήμανε: «Τα Βαλκάνια ματοκυλιούνται. Η χώρα μας προσδέθηκε στο άρμα της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί μιλάνε για "στρατό ειρήνης". Ποιον κοροϊδεύουν; Πριν δυο μέρες στο Λιτόχωρο ζήσαμε άλλη μια φορά την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας». Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με το σύνθημα: «Ενας είναι ο εχθρός, ο Ιμπεριαλισμός».

Ο ομιλητής προειδοποίησε ότι η Γιουγκοσλαβία είναι μόνο η αφετηρία και αναρωτήθηκε: «Πού μας μέλλεται άραγε να στείλουμε ακόμα στρατό; Στην Κριμαία; Στην Κασπία; Στο Ιράκ; Πώς θα μείνουμε αδιάφοροι, μπροστά σε αυτά τα εγκλήματα; Τι θα παραδώσουμε στις νέες γενιές; Μας λένε ότι είμαστε "μικροί". Αλλά είχαν πλάτες οι Ελληνες το 1940; Είχαν πλάτες στην Εθνική Αντίσταση; Τι πάθαμε ξαφνικά και τώρα γίναμε "μικροί";».

Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να απευθυνθούν στους έντιμους ανθρώπους που υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Να τους προτρέψουν να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ. Να «ξεφοβηθούν» και να βγουν στο δρόμο γιατί στο δρόμο είναι η ζωή και στις 9 Απρίλη να τολμήσουν και να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

«Ελάτε μαζί μας» είπε στους συγκεντρωμένους ο Στ. Κοντωνής και κάλεσε το λαό του Πύργου και της Ηλείας «να ζωντανέψουν τις ελπίδες στις 9 του Απρίλη, που άφησαν στην ύπαιθρο οι αγωνιστές του 1944. Που άφησαν στο βουνό οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τις ελπίδες των αγώνων που έγιναν στις πόλεις την περίοδο 1961 - 1967, της Αντίστασης στα ξερονήσια της χούντας, στο Πολυτεχνείο το 1973, στην Ομόνοια τον Ιούλη του 1974, στους αγώνες του λαού μας στα χρόνια της μεταπολίτευσης». Κάλεσε όλους αυτούς που γνώρισαν, όπως είπε, την «ήττα», αλλά έμειναν ελεύθεροι, «για να μείνει η ψήφος στην Αριστερά, ψήφος στο ΚΚΕ».

Ο Γιώργος Καραπάνος, αναφέρθηκε στην ανεργία που σκαρφάλωσε στο 25 - 30% στο νομό. Στο χτύπημα του αγροτικού εισοδήματος και στην άσχημη κατάσταση των επαγγελματοβιοτεχνών της Ηλείας. Σε όλους όσοι πληρώνουν το τίμημα της ΕΕ και την ΟΝΕ.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΚΚΕ και αντιστασιακός Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος.

Οι τραμπούκοι βγήκαν από το αστυνομικό τμήμα!

Αργά χτες το βράδυ, από απόλυτα αξιόπιστη πηγή μάθαμε ότι ορισμένοι από τους τραμπούκους, που έκαναν την επίθεση στους συντρόφους μας είχαν βγει μισή ώρα πριν την επίθεση από το αστυνομικό τμήμα Πύργου! Η πληροφορία είναι απόλυτα ακριβής. Μήπως έχουν κάτι να δηλώσουν επ' αυτού οι πολιτικοί προϊστάμενοι της αστυνομικής διεύθυνσης;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ