ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης
Φωτ.

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος πατέρας μας ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ξένου ΚΟΧΥΛΑΣ. Γεννήθηκε το 1910 στις Ράχες Ικαρίας. Εντάχθηκε στο λαϊκό και ναυτεργατικό κίνημα από τις αρχές του 1930. Δραστηριοποιήθηκε από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ. Την ίδια περίοδο εντάσσεται στο ΚΚΕ. Συμμετείχε στο ΕΑΜ στην Ικαρία.

Μετά τη μεταπολίτευση εκλέγεται κοινοτικός σύμβουλος στην Κοινότητα Ραχών και διατέλεσε αντιπρόεδρός της.

Διακρινόταν για τον ακέραιο χαρακτήρα, για την πίστη του στα ιδανικά της εργατικής τάξης, για την αφοσίωσή του στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ραχών.

Τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του λατρεμένου μας συζύγου και πατέρα ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, που χθες συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε». Και στη μνήμη των αδελφών του ΓΙΑΝΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ, προσφέρουμε 200 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η συντρόφισσα και τα παιδιά του Δημήτρη Αδαμίδη

* * *

Φωτ.

Δυο χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ (Πύραυλου), στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας, 100 ευρώ.

Λύσανδρος Ταμουρίδης, λοχαγός του ΔΣΕ

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΚΟΛΙΑ ΝΙΚΗΤΙΔΗ (Αεροπόρου) από τη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, καθώς επίσης και των συγχωριανών μου, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα.

Αλεξάνδρα Νικητίδου

* * *

Η Μ. Β. από την Πιερία προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΒΟΥΡΕΛΗ, η γυναίκα του Αννα και τα παιδιά του Παναγιώτης και Χρυσάνθη προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βελγίου.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Μάη του 2007, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων η ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΡΟΥΚΑΚΗ. Στο πλευρό του συζύγου της Χρήστου πέρασαν τα «πέτρινα χρόνια» και ευτύχησε να δει εγγόνια και δισέγγονα.

Στη μνήμη της, ο γιος της Κώστας, η νύφη της Μαρία και τα εγγόνια της Στέλλα και Χριστίνα προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 15 του περασμένου Απρίλη «χάσαμε» τον ΧΡΗΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, μέλος του ΚΚΕ. Δεκαπεντάχρονος εξόριστος «ψήθηκε» στο καμίνι του αγώνα και έμεινε όρθιος έως το ξαφνικό «φευγιό» του. Υπήρξε ευθύς, σεμνός, ανιδιοτελής καλός οικογενειάρχης και φίλος.

Στην άσβεστη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Αριστείδης Τασιούδης
Αριστείδης Τασιούδης
Μάγδα Μητρογώγου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ, Μακρονησιώτη, του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ και της θείας μου ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ Θεσσαλονίκης.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Στη μνήμη της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, η οικογένεια Απόστολου Μπαλάνου προσφέρει στην ΚΟΒ Χαλάστρας 30 ευρώ και 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 27 Απρίλη 2007 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 78 χρόνων, η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΚΙΚΗ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ. Παντρεμένη με τον Γιώργο Μανουσαρίδη, απέκτησε δυο παιδιά, τον Γιάννη και τον Κώστα. Στην Τσεχοσλοβακία, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας, εργάστηκε σε εργοστάσια του Κρνοφ και βραβεύτηκε πολλές φορές για τη δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1976.

«Εφυγε» από τη ζωή μετά από μακροχρόνια αρρώστια, ήσυχα και αθόρυβα, όπως έζησε.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Τα παιδιά της

* * *

Φωτ.

Στις 13 Μάη 2007 πέθανε ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ, ΕΠΟΝίτης από το 1943 και μαχητής του ΔΣΕ από το 1947. Γεννήθηκε το 1928 στη Ρεντίνα Καρδίτσας, από γονείς αγρότες. Το Μάη του 1945, τον συνέβαλε η Εθνοφρουρά και τον κακοποίησε άγρια.

Κώστας Τασιούδης
Κώστας Τασιούδης
Από τις γραμμές του ΔΣΕ έλαβε μέρος στις μάχες του Μετσόβου και της Κόνιτσας και τραυματίστηκε σοβαρά. Μετά την αποθεραπεία του, το φθινόπωρο του 1948 επέστρεψε στο ΔΣΕ. Ελαβε επίσης μέρος στη μάχη της Φλώρινας τον Φλεβάρη 1949.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής στις οικοδομές.

Το 1994 αρρώστησε και έμεινε κατάκοιτος 13 χρόνια.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, η σύζυγός του Μαρία και ο συγχωριανός και συμπολεμιστής του Λάμπρος Τσίρης από 50 ευρώ ο καθένας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τις 18 Μάη 1995, που μας «άφησε πρόωρα» ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Πέτρα Αριδαίας το 1940. Στον Εμφύλιο, 7 χρόνων, μαζί με άλλα Ελληνόπουλα βρέθηκε στην Ουγγαρία, όπου έζησε έως το 1954 που πήγε στην Τασκένδη, όπου ζούσαν πολιτικοί πρόσφυγες οι γονείς του. Τελείωσε επαγγελματική Σχολή και εργάστηκε εκεί έως το 1983 που ήρθε στην Ελλάδα.

Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και εργαζόταν στο Δήμο Συκεών.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η μητέρα του Αναστασία

* * *

Φωτ.

Στις 2 Ιούνη συμπληρώθηκαν 4 μήνες από τότε που μας «άφησε» για πάντα ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ.


Νίκος Γ. Θεοφιλάτος

* * *

Φωτ.2

Ο σύζυγός μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1922 στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου. Αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ με το ψευδώνυμο Σβέλτος, με το τέλος του Εμφύλιου, πέρασε στη Βουλγαρία, όπου εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις.

Επιστρέψαμε στην πατρίδα το 1983 και εγκατασταθήκαμε στο Δήμο Ζωγράφου.

Πέθανε το 1995, πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Ο αδελφός του ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ (φωτογραφία), ΕΠΟΝίτης και μαχητής του ΔΣΕ με το ψευδώνυμο Σπουργίτης, με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1984. Ζούσε στο Ελληνοχώρι, όπου και πέθανε.

Ο πατέρας μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1925, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1946.

Ο αδελφός μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτης και μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1947.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων Ζωγράφου.

Θεοπούλα Αριστείδη Τασιούδη

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΗΣ, από το χωριό Μεθώνη Πιερίας, ο οποίος πέθανε στις 2 Ιούνη 2006 σε ηλικία 89 χρόνων, το 1946 πιάστηκε για την αντιστασιακή δράση του, εξορίστηκε στα Γιούρα και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Αφέθηκε ελεύθερος το 1952. Συνέχισε την αγωνιστική δράση του, πάντα συνεπής στα ιδανικά του και με αποφασιστικότητα σε κάθε δύσκολη καμπή του κινήματος.

Νίκος Τερζόγλου
Νίκος Τερζόγλου
Με την ανατροπή της χούντας πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση της ΚΟ Πιερίας και εκλέχτηκε γραμματέας της ΚΟΒ Μεθώνης. Παράλληλα, διακινούσε ακούραστος τον «Ριζοσπάστη». Στην κρίσιμη περίοδο για το ΚΚΕ 1968-1991, υπερασπίστηκε αταλάντευτα το ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΙΤΟΝΙΔΗ, οπαδού του ΚΚΕ και αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», στη μνήμη των γονιών του ΔΗΜΗΤΡΗ και ΑΡΧΟΝΤΙΑΣ και του θείου του ΓΙΩΡΓΗ ΤΖΗΚΑ, ο Π. Μελιτζανάς προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Νίκου Νικηφορίδη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάη έκλεισαν 27 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 35 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

* * *

Φωτ.

Στις 17 Μάη 2007 «έφυγε» ξαφνικά και άδικα, σε ηλικία 60 χρόνων, ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΔΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Η είδηση του θανάτου του βύθισε σε θλίψη την οργάνωσή μας, αλλά και κάθε Ελληνα μετανάστη του Αουγκσμπουργκ, που είχε την τύχη να τον γνωρίσει.

Από τα εφηβικά χρόνια του, ο Θεόδωρος Κονδέλης, οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία, γνώρισε από κοντά την εκμετάλλευση, τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής των εργατών μεταναστών. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ και από τις γραμμές της ΚΟ Γερμανίας, αγωνίστηκε για την επίλυση των προβλημάτων και τα δημοκρατικά δικαιώματα των μεταναστών. Εως το τέλος της ζωής του πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό του στη ΔΕ και την Ελληνική Κοινότητα του Αουγκσμπουργκ.

Στη μνήμη του, σύντροφοι και φίλοι του από το Αουγκσμπουργκ και την ΚΟ Γερμανίας προσφέρουν στο ΚΚΕ 210 ευρώ.

* * *

Κόλιας Νικητίδης
Κόλιας Νικητίδης
Φωτ.

Στις 28 Απρίλη 2007 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ. Καταγόταν από το χωριό Αγιος Πέτρος Κυνουρίας. Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΡΘΑ Ρήγα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στο χωριό Κοκκινιά Κιλκίς, από γονείς αγρότες. Σπούδαζε στο ΤΕΙ Κιλκίς, βοηθός μικροβιολόγου. Βρισκόταν στο τελευταίο έτος. Υπήρξε άριστη μαθήτρια. Δυστυχώς, στις 4 Μάη 2007, Παρασκευή πρωί, μας «άφησε» για πάντα σε ηλικία 27 χρόνων.

Ηταν αγωνίστρια στη ζωή. Εφηβη διακινούσε τον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» και έγινε μέλος της ΚΝΕ. Οταν ενηλικιώθηκε, ήταν πάντα υποψήφια δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης». Σημαντική επίσης ήταν η προσφορά της στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινιάς.

Μάρθα, θα ζεις πάντα ανάμεσά μας. Καλό σου ταξίδι.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Κιλκίς.

Οικογένεια Ρήγα Κωνσταντινίδη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του ΑΛΕΚΟΥ Στυλιανού ΚΑΣΑΠΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος στη ζωή του αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ.

Γιώργος Πουλημένος
Γιώργος Πουλημένος
Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούνη 2007 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του συντρόφου και αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΟΝΤΗ από τον Αμπελώνα Λάρισας. Στη μνήμη του προσφέρουμε 400 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Σούκου Αγλαΐας

Γεωργίου και Αγγελικής Φιλιππίδη

Αριστείδη Φιλιππίδη

Δημήτρη Φιλιππίδη


Κωνσταντίνος Παρλάκογλου
Κωνσταντίνος Παρλάκογλου

Χρήστος Αποστολίδης
Χρήστος Αποστολίδης

Γιώργος Κόχυλας
Γιώργος Κόχυλας

Φωτεινή Προυκάκη
Φωτεινή Προυκάκη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ