ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πιστοί και γενναιόδωροι στην τάξη τους

Ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο 11ο Φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψαν για πολλοστή φορά τη στρατηγική σύμπλευση του δικομματισμού στη στήριξη του κεφαλαίου

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας στη Θεσσαλονίκη με ακροατήριο τους εκπροσώπους της ντόπιας πλουτοκρατίας, φανέρωσαν την πλήρη ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική υπεράσπισης και ενίσχυσης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Συγχρόνως όμως απέδειξαν και πόσο σκληρός είναι ο συναγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία της ΝΔ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για το ποια θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου ώστε να αναδειχτεί επόμενη κυβέρνηση.

Αυτός ο «διαγωνισμός» ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού στηρίζεται στην κλιμάκωση της επέλασης εναντίον των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα και πάλι της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας». Ο Κ. Καραμανλής την προηγούμενη Δευτέρα και ο Γ. Παπανδρέου μια μέρα μετά, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ένας έναντι του άλλου την εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου, προχώρησαν σ' ένα μπαράζ παροχών, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για διεύρυνση των κερδών τους.

Αυτό που εύκολα συμπεραίνει κάποιος από μια απλή ανάγνωση των ομιλιών των δυο πολιτικών αρχηγών είναι: α) Οταν οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου μιλούν μπροστά στην τάξη τους δε μοιράζουν έωλες υποσχέσεις ούτε προεκλογικές παροχές διαχείρισης της φτώχειας όπως κάνουν από τα προεκλογικά μπαλκόνια απευθυνόμενοι στα λαϊκά στρώματα. β) Οταν ανεβαίνουν στο βήμα του ΣΕΒ και των διάφορων «Φόρουμ» που διοργανώνει η πλουτοκρατία αναλαμβάνουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις.

Αυτό έκαναν και στη Θεσσαλονίκη στο 11ο Φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του ενός είναι ίδια με την πολιτική του άλλου σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ούτε φραστικά να μην μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Προσφέρουν φοροαπαλλαγές, «ζεστό χρήμα» και κίνητρα...

«Θαυμάστε»:

-- Πετύχαμε οι επιχειρήσεις να «υπόκεινται σε λιγότερους φόρους» είπε ο Κ. Καραμανλής, αλλά ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πλειοδοτήσει και να δεσμευτεί ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει οι επιχειρήσεις «να φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή».

-- Η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε οι επιχειρηματίες να «επιδοτούνται έως και το 60% της επένδυσής τους μέσω του αναπτυξιακού νόμου», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε έτοιμη την αντιπρόταση: «Οι επιχειρηματίες θα διαχειρίζεστε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που χρειάζονται για να στηρίξουν την ανάπτυξη».

-- «Υστερα από μια σειρά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις... οι επενδυτές στη χώρας μας μπορούν να αξιοποιούν το θεσμικό πλαίσιο για Συμπράξεις με το δημόσιο τομέα», τόνισε ο Κ. Καραμανλής εξυμνώντας το κυβερνητικό έργο εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Σε ετοιμότητα όμως ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε: «Εμείς θα προωθήσουμε νέες σχέσεις (σ.σ. νέες δουλιές) μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα»...

-- Με την πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ο Κ. Καραμανλής, εξασφαλίστηκε οι επιχειρήσεις να «χρηματοδοτούνται έως και το 55% από το Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα"», ενώ την επόμενη τετραετία θα «δώσουμε κίνητρα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας». Και «εμείς» θα δώσουμε δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Κίνητρα σε νέους κλάδους, σε νέες δουλιές για τις επιχειρήσεις», αλλά και «φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας».

-- Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού δε θα μπορούσαν να αφήσουν έξω από το μεγάλο φαγοπότι που προσφέρουν στο κεφάλαιο την εκπαίδευση. Ετσι ο Κ. Καραμανλής σύνδεσε τη δυνατότητα «ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών» με το «διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης που θα είναι έτοιμο από το 2008». Ο Γ. Παπανδρέου ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός: «Θα σπάσουμε τα τείχη μεταξύ μιας εσωστρεφούς ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων», «θα εντάξουμε τη διάσταση της επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία στα σχολεία, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την τριτοβάθμια», «θα συνδέσουμε τα Ανώτατα Ιδρύματα με την αγορά εργασίας» για να καλύπτουν τις «ανάγκες της παραγωγής»(!), είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στους επιχειρηματίες να εισβάλουν στο χώρο της εκπαίδευσης και να αξιοποιήσουν στην πράξη το «νόμο - πλαίσιο» που ψήφισε η ΝΔ...

... για να «φτιάξουν» μια Ελλάδα των ισχυρών μονοπωλίων...

Τα μέτρα και τα κίνητρα που προσφέρουν απλόχερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο κεφαλαίο έρχονται για να ικανοποιήσουν τους στόχους των ελληνικών μονοπωλίων. Η «απελευθέρωση των αγορών» αποτελεί βασικό στοιχείο της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη δράση του κεφαλαίου στην ευρύτερη γειτονική περιοχή.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε και προέτρεψε τα μονοπώλια να χρησιμοποιήσουν τη Μακεδονία και τη Θράκη «ως έδρα για τα ερευνητικά κέντρα και τα στρατηγεία μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη», αλλά και «ως πύλη μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης προχωρούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου δεσμευόταν ότι σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το «υπουργείο Εξωτερικών θα έχει στόχο να συνδράμει στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις διεθνείς αγορές» με κεντρική επιδίωξη «την εδραίωση ισχυρών ελληνικών ομίλων, ικανών να πετύχουν το κατάλληλο ανταγωνιστικό μέγεθος, να αναδειχτούν σε εθνικούς και περιφερειακούς πρωταθλητές».

Η ...«επιτυχία» αυτών των στόχων που θέτουν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βασίζεται πάνω στην κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη τάχτηκαν υπέρ της προώθησης νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις με στόχο να δώσουν ακόμη φθηνότερη εργατική δύναμη στους επιχειρηματίες. Ο Κ. Καραμανλής προβάλλοντας το «νομοθετικό έργο» της κυβέρνησης με τους νέους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η ΝΔ, με τη θέσπιση ελαστικού 8ωρου, την καθιέρωση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επέκταση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεσμευόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει νέες «τομές» στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε νέες «αλλαγές (σ.σ. ανατροπές) στην αγορά εργασίας»!

... στην πορεία διεκδίκησης του «χρίσματος»

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η «ισχυρή Ελλάδα» που ευαγγελίζεται η ΝΔ και η «δυνατή Ελλάδα» που οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ χτίζεται πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τα δυο μεγάλα κόμματα δε διαπραγματεύονται πάνω σ' αυτό. Το τεράστιο θέμα για το δικομματισμό είναι ποιος θα εξασφαλίσει για λογαριασμό του κεφαλαίου να φέρει σε πέρας το παραπέρα ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Ποιος θα πείσει τους κεφαλαιοκράτες ότι είναι ικανότερος διαχειριστής για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Σ' αυτή τη ...«μάχη» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται σκληρά. Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι «αποφασιστική», δε θα κάνει πίσω και με ταχύτερους ρυθμούς θα προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Και την πορεία αυτή τίποτα δεν τη σταματά». Σ' έναν κόσμο που αλλάζει με πρωτόγνωρες ταχύτητες χρειάζονταιτολμηρές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες»!!

Απέναντι στον αντιλαϊκό «δυναμισμό» του πρωθυπουργού ο Γ. Παπανδρέου αντέταξε τον ...«άλλο δρόμο» της «κοινωνικής συνεργασίας» που θα διαχειριστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο την ίδια στρατηγική στόχευση. Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο αρχηγός του, θα πετύχει εκείνη την «κοινωνική συναίνεση για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας», μέσα «από τη συνεργασία του κράτους με τους κοινωνικούς εταίρους». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να υφαρπάξει τη συναίνεση των εργαζομένων, κάνοντάς τους «συμμέτοχους» στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και από αυτή την παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, οφείλουν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να εγκλωβίζονται και να στηρίζουν δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία με μοναδικό στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Να συνειδητοποιήσουν και με την ψήφο τους να αποδυναμώσουν τα κόμματα και την πολιτική που παραδίδει τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι στα χέρια της τάξης που υπηρετούν αυτά τα κόμματα. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μόνη αντιπολίτευση στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ