ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007
Σελ. /32
«Καταργείται» η προοπτική ... συνταξιοδότησης

Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ για τις «μεταρρυθμίσεις» των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σύνοψη των «μεταρρυθμίσεων» των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σ' όλο τον κόσμο, παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, 6 Ιούνη. Ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προωθούνται με ικανοποιητικό ρυθμό και προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι στο μέλλον θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερα, αφού για πολλούς οι προοπτικές συνταξιοδότησης μειώνονται δραματικά...

Με δύο λόγια, ο Οργανισμός που σχεδιάζει, για λογαριασμό των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, όλες τις ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προειδοποιεί ότι για πολλούς (ή τους περισσότερους;) η σύνταξη θα είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά και όταν έρθει εκείνη η στιγμή, το ποσό θα είναι τόσο μικρό, ώστε να χρειάζεται «ενίσχυση» είτε από τις αποταμιεύσεις του ασφαλισμένου, είτε από κάποια πρόσθετη, ιδιωτική ασφάλιση.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει τίτλο «Οι συντάξεις με μια ματιά» και περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης των συνταξιοδοτικών συστημάτων, σε συνδυασμό με τις επιχειρούμενες αλλαγές στις χώρες - μέλη του Οργανισμού.

Εννοείται ότι η εξέταση των συστημάτων γίνεται υπό το πρίσμα των προτάσεων του ίδιου του ΟΟΣΑ. Γεύση των προτάσεων αυτών πήραμε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης τονίζεται ότι στις 16 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, στις οποίες έγιναν οι σχετικές μελέτες, η μέση προοπτική συνταξιοδότησης μειώθηκε κατά 22%, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό μείωσης είναι 25%. Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και, παράλληλα, μειώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές.

Στην αναλυτικότερη παρουσίαση των συμπερασμάτων σημειώνεται ότι σ' όλες σχεδόν τις χώρες οι όροι συνταξιοδότησης χειροτέρευσαν σε μεγαλύτερο, ή μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία και τη Σουηδία τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αναμένεται να περικοπούν κατά 15 έως 25% στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως το Μεξικό και η Πορτογαλία, όπου αυτό το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο και από 30%!

Στη συνέχεια, γίνεται μια αξιολόγηση των «μεταρρυθμίσεων» από την άποψη των επιπτώσεων στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Στο κεφάλαιο αυτό σημειώνεται ότι, στις περισσότερες χώρες, οι «μεταρρυθμίσεις» συνοδεύτηκαν από «στοχευμένα μέτρα» για τους πιο φτωχούς (τύπου ΕΚΑΣ) συνταξιούχους. Ομως, σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, η μείωση των συντάξεων δε συνοδεύτηκε από «δίχτυ ασφαλείας» (σ.σ. κάποιο ελάχιστο ποσό), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνταξιούχοι να ζουν σε κατάσταση πλήρους ένδειας...

Οσον αφορά στα όρια ηλικίας, η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων», στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών, το όριο θα φθάσει τα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Εξαίρεση αποτελούν η Δανία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το όριο της συνταξιοδότησης βρίσκεται, ήδη, στα 67 χρόνια.

Τέλος, στην έκθεση επαναλαμβάνεται η εκτίμηση ότι η «πρόωρη συνταξιοδότηση» είναι ανασταλτικός παράγων για την επιτυχία των «μεταρρυθμίσεων».

Εταιρείες - δολοφόνοι

Ο καπιταλισμός στην πιο αποτρόπαιη μορφή του εμφανίζεται στη δράση των φαρμακευτικών διεθνών μονοπωλίων, τα οποία δε διστάζουν να δολοφονήσουν μικρά παιδιά σε φτωχές χώρες της Αφρικής χρησιμοποιώντας τα σαν πειραματόζωα...

Μια τέτοια υπόθεση έφερε στην επιφάνεια η είδηση ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας άσκησε αγωγή κατά της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας του κόσμου «Pfizer», κατηγορώντας τη για παράνομα πειράματα φαρμάκου σε παιδιά που έπασχαν από μηνιγγίτιδα.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1996, όταν ξέσπασε επιδημία μηνιγγίτιδας στη Νιγηρία με θύματα χιλιάδες παιδιά και ειδικά στη βόρεια επαρχία της χώρας Κανό. Η «Pfizer», που ειδοποιήθηκε μέσω Ιντερνετ για την επιδημία, με ειδικά ναυλωμένο από την ίδια αεροπλάνο, μετέφερε στη Νιγηρία ένα μεγάλο φορτίο του φαρμάκου «Trovan», το οποίο, όμως, δεν είχε δοκιμαστεί πειραματικά. Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι το «Trovan» θα μπορούσε να σώσει τη ζωή πολλών παιδιών που είχαν χτυπηθεί από την αρρώστια.

Το φάρμακο χορηγήθηκε στα παιδιά ενός μεγάλου καταυλισμού στην επαρχία Κανό, χωρίς, όμως, να ενημερωθούν οι γονείς τους για τους κινδύνους που υπήρχαν από πιθανές παρενέργειες.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, αφού περίπου 200 παιδιά πέθαναν και εκατοντάδες άλλα έμειναν παράλυτα, εξαιτίας παραμόρφωσης των αρθρώσεών τους.

Η «Pfizer» ισχυρίστηκε ότι το πείραμα έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της νιγηριανής κυβέρνησης, ενώ τώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων, για την αποζημίωση των οικογενειών των παιδιών.

Η περίπτωση δεν είναι μοναδική, αφού τόσο η «Pfizer», όσο και οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τους πληθυσμούς των φτωχών της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής για να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - «HOCHTIEF» Επενδύσεις ύψους 261 εκατ. ευρώ σχεδιάζει τα επόμενα πέντε χρόνια στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης η κοινοπραξία υπό τη γερμανική εταιρεία «Hochtief Airport», μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του. Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ιδιωτικοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2005, όταν πουλήθηκε στη βρετανική BAA. Στη συνέχεια, όμως, η ισπανική «Ferrioval» εξαγόρασε τη βρετανική εταιρεία και πούλησε το αεροδρόμιο στην κοινοπραξία υπό τη «Hochtief» έναντι 1,9 δισ. ευρώ.

ΓΑΛΛΙΑ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν δαπάνες. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, αναφερόμενος στις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού για το 2008, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία. Οπως εξήγησε, πρωταρχικός στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση και η περιστολή δαπανών, ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας. Αυτά είναι τα πρώτα κακά μαντάτα για τους Γάλλους εργαζόμενους.

ΟΠΕΚ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το σενάριο αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι. Το βρετανικό μπρεντ διαπραγματευόταν στα 70,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στα 65,43 δολάρια. Απαντώντας στα αιτήματα για ενίσχυση της προσφοράς, εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών επισήμαναν ότι θα προχωρήσουν σε μία τέτοια απόφαση, μόνον εφόσον διαπιστωθεί ουσιαστική πτώση στα αποθέματα πετρελαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ