ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία το 1917. Σ' αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον 20ό αιώνα, που σφράγισε επί δεκαετίες την πορεία της ανθρωπότητας, αναφέρεται η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, που φιλοξενεί σήμερα σε ειδικό ένθετο ο «Ριζοσπάστης».

Ο μεγαλειώδης κόκκινος Οχτώβρης αποτελεί ως σήμερα για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες του κόσμου σύμβολο της πραγμάτωσης της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης και την επιβεβαίωση των Μαρξ - Ενγκελς που επισήμαναν στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο ότι: «Απ' όλες τις τάξεις, που τούτη τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με την αστική τάξη, μόνο το προλεταριάτο είναι τάξη αληθινά επαναστατική. Οι άλλες τάξεις χάνονται κι εξαφανίζονται από τη μεγάλη βιομηχανία, ενώ το προλεταριάτο είναι το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της».

Δείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του ηγετικού καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως κόμματος νέου τύπου, σε σχέση με τα συμβιβασμένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Δείχνει τη δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού.

Η νικηφόρα έκβαση της Οχτωβριανής Επανάστασης σήμανε το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα της ανθρωπότητας «από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας».

«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε» έγραψε ο Λένιν.

Είναι αναντίρρητο το γεγονός ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε το έναυσμα για την προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η φλόγα της επιτάχυνε την ίδρυση σειράς Κομμουνιστικών Κομμάτων, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ.

Χάρη στην ύπαρξή της διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις να γίνουν πράξη λαϊκά δικαιώματα πρωτόγνωρα στους εργαζόμενους ακόμα και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Οι κατακτήσεις εργατών και αγροτών στο πλαίσιο της σοβιετικής εξουσίας επέδρασαν υπέρ των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες. Υποχρέωσε αστικά κόμματα σε παραχωρήσεις προς την εργατική τάξη.

Ο σεισμός της Οχτωβριανής Επανάστασης στα θεμέλια του παλιού κόσμου είχε άμεση αντανάκλαση στα κινήματα κατά της αποικιοκρατίας. Το απάνθρωπο αυτό καθεστώς άρχισε να γκρεμίζεται.

Η απελευθερωτική της δύναμη εκφράστηκε στον παγκόσμιο πολιτισμό, στα Γράμματα και τις Τέχνες. Μεγάλοι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα μηνύματά της και έθεσαν το έργο τους στην υπηρεσία των ιδανικών της, της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Οι αντεπαναστατικές ανατροπές (1989-1991) δεν ακυρώνουν το χαρακτήρα της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που συμβολικά εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση. Ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

«Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου, της αποφασιστικής αντεπίθεσης. Θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων» (Από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ).


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Αύριο η εκδήλωση για τα εγκαίνια της λειτουργίας του

Το Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης», που θα λειτουργεί στο σπίτι όπου ζούσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, εγκαινιάζεται αύριο Δευτέρα, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση στη μνήμη του σ. Χαρίλαου Φλωράκη διοργανώνεται από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ενώ η είσοδος στο χώρο θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

Στα δύο χρόνια από το θάνατο του Χ. Φλωράκη, οι απαραίτητες εργασίες περατώθηκαν και το επιμορφωτικό κέντρο είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Σ' αυτό - σημειώνεται ότι θα λειτουργεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων - θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση ερευνητές, σωματεία των εργαζομένων, επιστημονικοί σύλλογοι και γενικά κάθε μελετητής.

Η ΚΕ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται η καλύτερη αξιοποίηση του κτιρίου και του γύρω χώρου, που ο σ. Φλωράκης παραχώρησε με τη διαθήκη του στο ΚΚΕ. Οπως σημείωνε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ (δημοσιεύτηκε στο «Ρ», στο φύλλο της Κυριακής 20 Μάη), «η "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ" θα συμβάλει ουσιαστικά στην ιστορική έρευνα γενικά, στη μελέτη της πλούσιας και ηρωικής ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος ειδικότερα».

Το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του Επιμορφωτικού Κέντρου «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης» είναι το ακόλουθο:


1. Το Κέντρο ιδρύθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Εντάσσεται στα Επιμορφωτικά Κέντρα της ΚΕ, η οποία και το διευθύνει με προσωπικό το οποίο ορίζει, και είναι ελεύθερο στο κοινό.

2. Το Κέντρο έχει στόχο την επιμόρφωση των στελεχών του Κόμματος, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές των κομμουνιστών την ιστορική πείρα των αγώνων και της πάλης της εργατικής τάξης και του Κόμματός της.

3. Είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο κοινό, σε στελέχη και φίλους του Κόμματος και τους μελετητές και ερευνητές, στο πλαίσιο της δικής τους ελεύθερης έρευνας, σε Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Σχολεία, Σωματεία Εργαζομένων, Επιστημονικούς Συλλόγους και γενικότερα.

4. Βασική λειτουργία του Κέντρου είναι η οργάνωση βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίου, αρχείου και με ανάλογη δικτυακή πρόσβαση.

5. Περιοδικά, το Κέντρο μπορεί να λειτουργεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την ιστορία του Κόμματος και των κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων της εργατικής τάξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

6. Το Κέντρο στεγάζεται στο κτίριο - προσφορά του ιστορικού ηγέτη στο Κόμμα. Το ίδιο το κτίριο και το περιεχόμενό του αποτελούν τμήμα της διαχρονικής παρουσίας του ΚΚΕ, των αγώνων και της ιστορικής του πορείας, αλλά και της συνέχειας και προβολής του στο μέλλον σαν τη «σπορά που μένει όταν οι ζευγάδες φεύγουν».

7. Το ίδιο το αρχείο, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα του αρχείου του Κέντρου ανήκουν στην ΚΕ του Κόμματος και δεν επιτρέπεται, χωρίς την έγγραφη άδεια της ΚΕ, η χρήση των εγκαταστάσεων του Κέντρου για εκτέλεση επιχορηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων ή εμπορική εκμετάλλευση ή έντυπη και κάθε άλλη αναφορά.

8. Δεν επιτρέπεται η άμεση ή έμμεση διαφημιστική χρήση του ονόματος και των εμβλημάτων του Κέντρου.

9. Κάθε επισκέπτης, αναγνώστης, μελετητής, ερευνητής τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, το ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας του, καθώς και για τα διαθέσιμα μέσα και τον εξοπλισμό.

10. Οποιαδήποτε προσφορά προς το Κέντρο είναι προσφορά προς την ΚΕ του ΚΚΕ για την ενίσχυση των πόρων και των μέσων λειτουργίας του, τη βελτίωση της υποδομής του, τον εμπλουτισμό με συλλογές ιστορικού υλικού της βιβλιοθήκης και του αρχείου, καθώς και των διαδικτυακών μέσων.

11. Η ΚΕ του ΚΚΕ εξασφαλίζει τους όρους λειτουργίας του Κέντρου, τη διαφύλαξή του και την αντάξια της ιστορίας του εξωτερική και εσωτερική κατάσταση του κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ