ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Κανένα όφελος από την πολιτική της ΝΔ

Δυστυχώς, χρειάστηκε να πληρώσουν ακόμα μια φορά, για να μάθουν οι φτωχοί αγρότες που εγκλωβίστηκαν μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι καιρός για ένα ηχηρό χαστούκι σε αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα και το βιος τους

ICON

Δυστυχώς, χρειάστηκε να πληρώσουν ακόμα μια φορά, για να μάθουν οι φτωχοί αγρότες που εγκλωβίστηκαν μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι καιρός για ένα ηχηρό χαστούκι σε αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα και το βιος τους
Δεν πρόκειται να βγουν πιο πλούσιοι και πιο κερδισμένοι οι μικρομεσαίοι αγρότες από τα όσα θα ειπωθούν στο προσυνέδριο της ΝΔ για τα αγροτικά, που επιλέχτηκε να γίνει στη Λάρισα. Γίνεται επίσης φανερό πως το θεματικό αυτό προσυνέδρια για τη γεωργία έχει έντονη προεκλογική οσμή. Οι κυβερνώντες της ΝΔ θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν επικοινωνιακές εντυπώσεις, να κάνουν διαχειριστικές συγκρίσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να φανούν λίγο καλύτεροι... Ομως η ουσία είναι ότι ακολουθούν και εφαρμόζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική που χαράζεται σε ΕΕ και ΠΟΕ και η οποία οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην εγκατάλειψη της παραγωγικής δραστηριότητας, στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Η αγροτιά της Ελλάδας από το 2005 βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, που αρχικά ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003 και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Απρίλη του 2004. Ολες αυτές τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ η κυβέρνηση της ΝΔ τις εφαρμόζει κατά γράμμα και ήδη έγιναν ορατές οι αρνητικές επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής γεωργίας. Η ΝΔ, όπως προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013. Ομως ήδη η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ανακοίνωσε ένα... «τσεκ - απ» της νέας ΚΑΠ από το 2008 κι όπως φαίνεται θα πέσουν νέα τσεκούρια στις επιδοτήσεις πριν το 2013, ενώ ήδη από το 2010 με την ψήφο της ΝΔ μειώνονται κατά 50% οι επιδοτήσεις στον καπνό. Η αλήθεια που δε λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, είναι πως μετά το 2013 θα πέσουν δυνατές τσεκουριές στις αγροτικές επιδοτήσεις. Ο στόχος είναι να μοιράζονται πολύ λιγότερα χρήματα πολλοί λιγότεροι αγρότες - μεγαλοεπιχειρηματίες, που αναλογικά όμως θα τους φαίνονται περισσότερα.

Βέβαια, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ καθορίστηκε με το γενικό κανονισμό που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Αρα, το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τις συνέπειες που προκαλούνται στην ελληνική γεωργία και στους μικρομεσαίους αγρότες. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι το πλαίσιο αυτό και η προεργασία για τα μεσογειακά προϊόντα είχαν γίνει από τον Απρίλη του 2004 - όντως, τα υπέγραψε όλα το ΠΑΣΟΚ - κι έτσι δεν έχει η Νέα Δημοκρατία κανένα περιθώριο αποτροπής των συνεπειών. Δε λέει, όμως, γιατί εφάρμοσε τη νέα ΚΑΠ - και γιατί δεν την επαναδιαπραγματεύτηκε, όπως δημαγωγικά ισχυριζόταν προεκλογικά - γιατί υπέγραψε τους αντιαγροτικούς κανονισμούς για τα μεσογειακά προϊόντα, στα οποία όντως είχε κάνει προεργασία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί εφάρμοσε τον κανονισμό για τη ζάχαρη και γιατί συμφωνεί με τους κανονισμούς για το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, όταν υπάρχει η προηγούμενη αρνητική εμπειρία;

Χασούρα στις επιδοτήσεις

Προκειμένου να αποκρύψει τα παραπάνω η κυβέρνηση της ΝΔ διαλαλεί και θα διαλαλεί ότι καταβάλλονται πιο έγκαιρα οι επιδοτήσεις. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι βέβαια ξέρουν πόσο έγκαιρα πήραν τις επιδοτήσεις. Και ξέρουν επίσης πόσα λεφτά πήραν. Βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δε λένε ότι φέτος τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι μειωμένα κατά 18% τουλάχιστον σε σχέση με αυτά του μέσου όρου της τριετίας 2000 - 2002. Δε λένε ότι τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013, ακόμα και αν δε γίνει καμιά πρόσθετη αρνητική αλλαγή από αυτές που ήδη συζητιούνται στις Βρυξέλλες, τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα μειώνονται ισόποσα με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα το 2013 να είναι μειωμένα κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας 2000 - 2002.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαλαλεί ότι καταβάλλει πιο γρήγορα τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όμως αποσιωπά το γεγονός ότι δεν καλύπτεται το 100% ζημιών, όπως ζητούν όλοι οι αγρότες. Αποσιωπάται επίσης και το γεγονός ότι την πολιτική «φεσώματος» του ΕΛΓΑ, που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ τη συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ φτάνοντας τα χρέη του Οργανισμού στα 2,8 δισ. ευρώ. Κι όπως πάει το πράγμα τα χρέη θα ανέβουν κι άλλο, αφού δεν καλύπτεται το κόστος των ζημιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με μαθηματική ακρίβεια ο ΕΛΓΑ οδηγείται στη χρεοκοπία και το μάρμαρο θα το ακριβοπληρώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Παράλληλα, οι αγροτικές συντάξεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, τις έχει εύκαιρες για προεκλογική εκμετάλλευση και δημιουργία φτηνών εντυπώσεων, αποτελούν στην ουσία προνοιακά επιδόματα. Τα 330 ευρώ το μήνα για το 2008 που διαλαλεί η ΝΔ είναι εξευτελιστικό ποσό που προσβάλλει τους αγρότες. Εδώ να αναφερθεί ότι και τα 450 ευρώ, που θα προσφέρει το ΠΑΣΟΚ κατά το... 2013, αν γίνει κυβέρνηση, αποτελεί πάλι κοροϊδία.

Η πραγματικότητα

Στην κυβερνητική προπαγάνδα περιλαμβάνεται επίσης και η μείωση του κόστους παραγωγής. Ομως, η αλήθεια δυστυχώς είναι διαφορετική. Η ελεύθερη αγορά και οι νόμοι του κέρδους δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ετσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,1%, μόνο μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2006! Από την άλλη, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συμπιέζονται προς τα κάτω συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το πρώτο 10μηνο του 2006, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2005, οι τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 2,7%. Και το κακό αυτό θα συνεχιστεί αν δεν καθοριστεί «κατώτερη τιμή εγγύησης». Ομως, η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο το απαγορεύει η ΕΕ. Μα ακριβώς η ΕΕ το κάνει αυτό επειδή δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών, αλλά των εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών. Αλλωστε, υπήρχε η τιμή παρέμβασης σε πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τη μείωσε, την εκφύλισε και την κατάργησε τελικά, με τις γνωστές επιπτώσεις στις αγροτικές τιμές.

Αλλο ένα αγαπημένο κυβερνητικό σλόγκαν είναι αυτό της αύξησης της αξίας των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Ομως, αποκρύπτεται το γεγονός ότι: Το 2006 το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο έφτασε τα 2,182 δισ. ευρώ και υπήρξε αύξηση του ελλείμματος κατά 9,2% σε σχέση με το 2005. Σε ποσοστά επίσης, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε το 2006 κατά 9,9% σε σύγκριση με το 2005 και κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2004. Και δυστυχώς από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ οι εισαγωγές και το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο όλο και θα αυξάνονται.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου...

Το άλλο μεγάλο παραμύθι είναι η λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου, ο Β' πυλώνας της νέας ΚΑΠ και το Δ' ΚΠΣ. Ομως, πώς να υπάρξει ανάπτυξη της υπαίθρου, όταν οι αγρότες οδηγούνται στη φτώχεια και την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής; Να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2000 - 2006 βγήκαν από τη μέση 181.600 αγρότες. Το 2006 μια σειρά βασικών καλλιεργειών της χώρας όπως ο καπνός, τα τεύτλα και το σκληρό σιτάρι συρρικνώθηκαν δραματικά και έπεται συνέχεια, ως αποτέλεσμα της αποδέσμευσης των ενισχύσεων. Κι όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, η κυβέρνηση της ΝΔ που συμφωνεί με τις αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν, θα συμμετάσχει στα ευρωπαζάρια για να μπορεί να υπάρχουν, μεταβατικά, συνδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις μέχρι το 2010 - 2011, λες και αυτό είναι η λύση... Από την άλλη, ο λεγόμενος Β' Πυλώνας της νέας ΚΑΠ, έκοψε χρήματα από τις επιδοτήσεις, για να χρηματοδοτούνται δράσεις που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Οσο για το Δ' ΚΠΣ, αυτό φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τους αντιαγροτικούς στόχους της νέας ΚΑΠ. Και φαίνεται πάλι πως οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα. Αλλωστε, οι μικρομεσαίοι αγρότες χόρτασαν τα προηγούμενα χρόνια από παρόμοιες υποσχέσεις που είχαν δώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα άλλα τρία ΚΠΣ, τα οποία όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά συνέβαλαν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και στη στασιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Και αυτό γιατί βασικά παραγωγικά αγροτικά έργα υποδομής, όπως αρδευτικά, δεν ήταν επιλέξιμα και δε χρηματοδοτήθηκαν από τα ΚΠΣ. Αντίθετα, χρηματοδοτήθηκαν και με μεγάλα ποσά οι πρόωρες συντάξεις, η διάλυση αλιευτικών σκαφών και άλλα προγράμματα που επιτάχυναν και ταυτόχρονα εξωράιζαν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Οσα προγράμματα είχαν παραγωγικό σκοπό, όπως ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία μεταποιητικών βιομηχανιών, δόθηκαν στους εμποροβιομηχάνους και όχι στους συνεταιρισμούς, με αποτέλεσμα να μονοπωλήσουν το εμπόριο και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και να επιβάλουν εξευτελιστικές τιμές στους αγρότες. Και η ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ δε δείχνει ότι θα αλλάξει κάτι προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των υπόλοιπων επαγγελματιών και εργαζομένων που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον αγροτικό τομέα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ