ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κλιμακώνει τον αγώνα των ΕΒΕ, οικοδομεί συμμαχίες

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη 20 του Ιούνη:

  • Αθήνα, Ομόνοια 7 μ.μ. συγκέντρωση
  • Γιάννενα, 8-9 π.μ. συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου και 8 μ.μ. συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας
  • Θεσσαλονίκη, 9 π.μ. συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΕ

Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους
Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους
Κόντρα στην αγωνιστική απραξία και την πολιτική συμπόρευση των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, καθώς και των αυτοκινητιστών, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό επιμένει αγωνιστικά. Στις αρχές του μήνα η Επιτροπή όρισε την Τετάρτη, 20 του Ιούνη, ως Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για το Ασφαλιστικό και έδωσε κατεύθυνση κινητοποίησης των ΕΒΕ σε όλη τη χώρα με κάθε πρόσφορη μορφή. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Ο «Ρ» μίλησε με τον Μ. Μαυροθαλασσίτη από τη Γραμματεία της Συντονιστικής και τον Π. Γαλανόπουλο, που είναι πρόεδρος της ΟΒΣΑ, για τις κινητοποιήσεις, τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, τις συμμαχίες που οικοδομούνται και την προοπτική της δράσης της Συντονιστικής.

-- Κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου των ΕΒΕ συμφωνούν μεταξύ τους ότι χρειάζεται διάλογος για το Ασφαλιστικό και συζητούν για το περιεχόμενό του. Η ΟΒΣΑ, όμως, επιλέγει να διοργανώσει στις 20 του Ιούνη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια μορφή πάλης αυτή τη στιγμή;

-- Π. Γ.: Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ κάνουν διάλογο με την κυβέρνηση όχι για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, αλλά για το πόσα θα χάσουμε. Ας μας απαντήσουν οι υπερασπιστές του «κοινωνικού διαλόγου», κέρδισαν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ - αυτοκινητιστές, έστω και το παραμικρό από τέτοιους διαλόγους; Οχι, αντίθετα έχασαν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό και η Ομοσπονδία μας επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, ως αναγκαστική επιλογή, αφού το ΠΔ 258/2005 και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μένουν άθικτοι και κατεδαφίζουν το κοινωνικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 20 Ιούνη θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο αγωνιστικό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε από καλύτερη θέση να υπερασπιστούμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και όχι μόνο. Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, να οικοδομήσουμε τις συμμαχίες μας και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά που θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική.

-- Μ. Μ.: Η Συντονιστική έχει αποφασίσει η Τετάρτη 20 του Ιούνη να είναι Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για το Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί για την Αθήνα κάθε συνάδελφο, κάθε σωματείο και κάθε ομοσπονδία, είτε μετέχει είτε όχι στη Συντονιστική, να δηλώσει και με την παρουσία στη συγκέντρωση την αντίθεση στην αντιασφαλιστική επίθεση και τη διάθεση να παλέψει για ένα δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας.

-- Πώς κρίνετε την τακτική που ακολουθούν οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου σας, της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και της ΕΣΕΕ;

-- Π. Γ.: Να πούμε ευθύς εξ αρχής ότι η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, απροκάλυπτα και από την αρχή, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ΠΔ 258/2005 και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αυτό είναι φυσικό, γιατί η πλειοψηφία υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αφού αποτελεί τμήμα του.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ταυτίζεται με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, ταυτόχρονα προσπαθεί να κοροϊδέψει τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, εμφανίζοντας ένα πρόσωπο δήθεν αγωνιστικό. Δεν έχει κάνει ούτε μια αγωνιστική κινητοποίηση. Δύο ημερίδες «φιέστες» έχει οργανώσει σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Αυτό συμβαίνει, γιατί την ηγετική ομάδα του συνδικαλιστικού κινήματος την απαρτίζουν κομματικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, που είναι δεσμευμένα να περνούν στο συνδικαλιστικό κίνημα την πολιτική των κομμάτων τους, που θέλει την Ασφάλιση και την Υγεία σαν εμπορεύματα και όχι ως κοινωνικά αγαθά, τα οποία αποτελούν δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Ακόμη, θέλουμε να καταγγείλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, γιατί υπονομεύει απροκάλυπτα τις κινητοποιήσεις μας και τη συγκεκριμένη συγκέντρωση της Ομόνοιας. Την ίδια μέρα και ώρα που εμείς έχουμε τη συγκέντρωσή μας, το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ οργανώνει στρογγυλό τραπέζι με συνδικαλιστές ΕΒΕ για την επιχειρηματικότητα κλπ. Το θράσος τους δεν έχει όρια και δεν ντρέπονται!

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δεν πρέπει να υπολογίζουν σε αυτές τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες. Εχουν κάνει οριστική και αμετάκλητη επιλογή με το μεγάλο κεφάλαιο, τα κόμματα που το υπηρετούν, την Ευρωπαϊκή Ενωση, κόντρα στα συμφέροντά μας. Το δικό μας καθήκον είναι να αποκαλύπτουμε τη δράση τους και την πολιτική τους, να τους αποδυναμώσουμε για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες μας.

-- Ζητάτε κατάργηση του ΠΔ 258/05 που ρυθμίζει τα της ενοποίησης των ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ. Είστε εναντίον της ενοποίησης αυτών των Ταμείων;

-- Π. Γ.: Το αγωνιστικό κομμάτι του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ έχει θέσει ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις για την ενοποίηση των Ταμείων.

Ζητάμε:

  • Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων και του ΠΔ 258/2005, γιατί κατεδαφίζουν το κοινωνικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού μας συστήματος.
  • Την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων από το κράτος, τα οποία οφείλονται στην πολιτική των κυβερνήσεων.
  • Τη χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού φορέα από το κράτος με τα 2/3 των εσόδων και το 1/3 ο ασφαλισμένος, για να μπορεί ο ασφαλιστικός οργανισμός να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.
  • Να δοθούν αυξήσεις, ώστε η κατώτερη σύνταξη να φτάνει τα 1.050 ευρώ το μήνα.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ όχι μόνο δεν ικανοποίησαν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά υπονομεύουν με όλα τα μέσα το ασφαλιστικό μας σύστημα και τη δημόσια Υγεία για να ανοίξουν ακόμη πιο πλατιά το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο να επενδύσει, για να αυξήσει τα κέρδη του.

-- Η Συντονιστική Επιτροπή συνεχίζει τον αγώνα με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που στρέφεται συνολικά κατά των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν θεσπίσει τα τελευταία 15 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πόσο απαραίτητες είναι οι συμμαχίες σε αυτόν τον αγώνα και πού τις αναζητείτε;

-- Μ. Μ.: Σαν Συντονιστική Επιτροπή έχουμε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί, είναι ενταγμένο σε μια συνολική πολιτική που εκπορεύεται από την ευρωενωσιακή πολιτική, την οποία εφαρμόζουν τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ. Αυτή η πολιτική συνδέεται επίσης και με άλλα ζητήματα, όπως το Φορολογικό με χαρακτηριστικό τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώνουν, τα ζητήματα Παιδείας κ.ά. Με την έννοια αυτή, θεωρούμε ότι με τους εργαζόμενους είναι πολύ περισσότερα τα πράγματα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Εχουμε έναν κοινό «εχθρό» που λέγεται μεγάλο κεφάλαιο, συνολικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα μας.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι ο αγώνας σε πάρα πολλούς τομείς μπορεί να είναι κοινός με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ. Ηδη, στην τελευταία εργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Μάη, εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού μας μίλησαν σε αρκετές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και αλλού. Εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε στη δεύτερη πλατιά συνεδρίαση της Γραμματείας μας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 του Ιούνη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι κοινές προσπάθειες θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα αγκαλιάζοντας και τη μικρομεσαία αγροτιά.

-- Οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα των ΕΒΕ, αλλά όχι το μοναδικό. Υπάρχει προοπτική διεύρυνσης των αγωνιστικών παρεμβάσεων της Συντονιστικής και για άλλα ζητήματα που απασχολούν το χώρο σας;

-- Μ. Μ.: Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή δημιουργήθηκε φέτος, στα τέλη του Γενάρη, με αφορμή την αντιασφαλιστική επίθεση στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές. Οπως λέει και το όνομά της, είναι μια συντονιστική επιτροπή Ομοσπονδιών, κλαδικών και εδαφικών, και δεκάδων σωματείων από όλη τη χώρα. Είναι στη λογική μας, εκφράζοντας τις απόψεις αυτών των οργάνων, ότι χρειάζεται να παρέμβουμε και για άλλα ζητήματα πέρα από το Ασφαλιστικό, για τον πολύ απλό λόγο ότι όλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως το Φορολογικό, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, το ωράριο και μια σειρά άλλα πράγματα. Αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες, σε μια κοινή κατεύθυνση και με στόχο τη συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την πολιτική που υλοποιείται σε βάρος μας. Τα επόμενα βήματα θα είναι προϊόν συζήτησης, διαβούλευσης με όλους τους φορείς που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ