ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Στη φωτιά έως 20 ώρες!
  • Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τέσσερις πυροσβέστες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για 17!
  • Μιλούν στο «Ρ» ο Μιχάλης Μιχαήλ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και ο Δημήτρης Καραγκούνης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής

Eurokinissi

Κενές οργανικές θέσεις, καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, περικοπές των ημερήσιων αναπαύσεων, παραβιάσεις του κανονισμού μεταθέσεων, αποτελούν την εικόνα της Πυροσβεστικής, που καλείται να αντιμετωπίσει και φέτος τη «θερμή» αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα, αποτελούν προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική εδώ και χρόνια, τη λύση των οποίων και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ - όπως ακριβώς και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - την παραπέμπει στο ...μέλλον.

Ολα αυτά δεν είναι ασφαλώς τυχαία. Η κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική περιορισμού της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και παράδοσής τους στην εμπορευματοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο. Σ' αυτήν, άλλωστε, εντάσσονται και οι αλλεπάλληλες δασοκτόνες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος. Πρόκειται, επίσης, για μια πολιτική που κινείται στη λογική της καταστολής και όχι της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Τεράστια κενά

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», οι οργανικές θέσεις από το 1983 έως και το 1998 αυξήθηκαν κατά 1.838, ενώ η πραγματική αύξηση στην υπηρετούσα δύναμη ήταν 857 θέσεις, δηλαδή αυξήθηκε κατά 17%.

Ολα αυτά, όταν τη συγκεκριμένη 15ετία, τα γενικά συμβάντα από 30.513 το 1983 έφτασαν τις 71.872 το 1998. Οι πυρκαγιές από 13.683 έφτασαν τις 33.151. Από το 1999 μέχρι τώρα, οι οργανικές θέσεις έχουν φτάσει τις 12.765 με υπηρετούσα δύναμη σήμερα 9.025.

Οταν το 1998 η τότε κυβέρνηση «χρέωσε» στην Πυροσβεστική τις δασικές πυρκαγιές, το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις ήταν 15%, ενώ σήμερα φτάνει στο 31%. Παρά τις υποσχέσεις για αναβάθμιση, σήμερα υπάρχουν 3.740 οργανικά κενά και ενώ τα περιστατικά αυξάνουν...

Ετσι, το Πυροσβεστικό Σώμα, με το 95% των υπηρεσιών του με κενές οργανικές θέσεις, καλείται να υλοποιήσει το φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια. Μεταξύ άλλων:

  • Στην υπηρεσία της Αμφισσας υπάρχουν 18 κενές θέσεις στις 30 που προβλέπονται.
  • Στην Αμαλιάδα 14 στις 35.
  • Στην Αρεόπολη Λακωνίας 14 στις 25.
  • Στην Πάργα 14 στις 25.

Χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα πυροσβεστικά κλιμάκια. Ειδικότερα σε αυτό των Σερβίων Κοζάνης, αντί για 17 υπάρχουν μόνο τέσσερις πυροσβέστες! Στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, αντί για 17 υπάρχουν 5 και στο Παρανέστι Δράμας υπάρχουν 3 αντί για 17 πυροσβέστες.

Εξοντωτικοί ρυθμοί

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα μας μίλησαν ο Μιχάλης Μιχαήλ, μέλος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) και του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και ο Δημήτρης Καραγκούνης, μέλος της ΕΑΚΠ και του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής.

«Σε πολλές πυρκαγιές» τονίζει ο Δ. Καραγκούνης «συμβαίνει το εξής: Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο στάδιο της φωτιάς υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός οχημάτων και προσωπικού για το έργο της κατάσβεσης. Δεν υπάρχει, όμως, στη φάση των εναλλαγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να μένουν στη φωτιά 15-20 ώρες. Αυτή η κούραση αντανακλά και στην προσπάθεια που καταβάλλει ο πυροσβέστης στο έργο της κατάσβεσης. Είναι επικίνδυνο διότι καταπονείται σωματικά και ψυχικά». «Κανονικά η αλλαγή γίνεται στις έξι ώρες», παρατηρεί ο Μ. Μιχαήλ, «ξεκουράζεται το προσωπικό και επανέρχεται στις εστίες μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να προσθέσουμε και τις συνεχείς επιφυλακές».

«Στις περισσότερες περιφέρειες τα προβλήματα είναι πολύ έντονα», προσθέτει ο Μ. Μιχαήλ. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πλήρωμα του οχήματος της πρώτης εξόδου αποτελείται από δυο άτομα. Αυτό συμβαίνει διότι οι βάρδιες αρκετών υπηρεσιών και κλιμακίων λειτουργούν με 3,4,5 άτομα, όταν η πρώτη έξοδος πρέπει να έχει οκτώ άτομα και δύο οχήματα»!

Τους χρωστούν 40.000 μέρες άδεια!

Αναφερόμενος στη στελέχωση των περιπολιών που διεξάγονται κατά την αντιπυρική περίοδο, ο Δ. Καραγκούνης υπογραμμίζει πως υλοποιούνται με υπέρβαση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, με περικοπές ή κομμάτιασμα των καθημερινών αναπαύσεων και των αδειών, αλλά και παράνομες επιφυλακές. Συγκεκριμένα, υπάρχει άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει και τα δυο δεδουλευμένα ρεπό σε υπηρεσίες με 24ωρο ή δίνεται το ένα από τα δυο 24ωρα ρεπό σε τρεις δόσεις ως 8ωρη ανάπαυση στην πρωινή βάρδια και να εργάζεται ο υπάλληλος την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια. Εξάλλου «οι υπάλληλοι υποχρεώνονται σε πρόσθετη υπηρεσία υπό μορφή επιφυλακής χωρίς συμβάντα», προσθέτει.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πυροσβεστική «χρωστά» στους υπαλλήλους της περίπου 40.000 μέρες κανονικών αδειών και 100.000 αδιάθετα ρεπό. «Πρόκειται για αντεργατική πολιτική», τονίζει ο Μ. Μιχαήλ, «που στόχο έχει την ελαχιστοποίηση των δαπανών μέσα και από τη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού».

Παράλληλα, η ΕΑΚΠ έχει καταγγείλει μεταθέσεις και αποσπάσεις με γνώμονα το ρουσφέτι. Με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων μετακινήθηκαν τον περασμένο μήνα πυροσβέστες της τελευταίας σειράς κατά παράβαση του κανονισμού. Ο Μ. Μιχαήλ επισημαίνει ότι έχουν γίνει ρουσφετολογικές αποσπάσεις νέων πυροσβεστών που τοποθετούνται σε διοικητικές υπηρεσίες αντί σε μάχιμες.

Λείπει η πρόληψη

Οσον αφορά την πρόληψη, ο Μ. Μιχαήλ επισημαίνει: «Μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελέγξουμε τις δασικές πυρκαγιές. Ο λόγος είναι γιατί λείπει η πρόληψη, ένα θέμα που αφορά τη Δασική Υπηρεσία. Δε γίνονται αποψιλώσεις και καθαρισμοί των δασών. Δε γίνονται καθαρισμοί των δρόμων, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο να προσεγγίσει ένα σημείο που καίγεται το πυροσβεστικό όχημα. Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί λείπουν τα απαραίτητα κονδύλια. Στον τομέα της διαχείρισης μπαίνει και το θέμα του ελέγχου. Να έχεις ανθρώπους που να ελέγχουν αν γίνονται όλα τα παραπάνω, που θα βοηθήσουν στη συνέχεια εμάς να φτάσουμε και να αντιμετωπίσουμε με άλλους όρους την πυρκαγιά. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η Δασική Υπηρεσία υπολειτουργεί». Οσον αφορά τους δασολόγους και τους δασοπόνους της Πυροσβεστικής, η ΕΑΚΠ έχει καταγγείλει πως από τους 65 δασολόγους και 150 δασοπόνους που έχουν προσληφθεί 12 ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η στρατιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής που επεκτείνεται από τον καινούριο νόμο ο οποίος διέπει τη λειτουργία της. Επανέφερε με ρητή διατύπωση διάταξη χουντικού νόμου που χαρακτήριζε όσους υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως «άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας» ή γενικότερα την Πυροσβεστική ως «Σώμα Ασφαλείας». Ο στρατιωτικός προσανατολισμός συνεπάγεται μια σειρά απαγορεύσεις και περιορισμούς για το προσωπικό της, ακόμα και για την άσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Ετσι, εντάσσεται ακόμα περισσότερο στους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς σχεδιασμούς.

Πολιτικές οι ευθύνες

Οσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες, το ΚΚΕ με επανειλημμένες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις του στη Βουλή έχει επισημάνει τα εξής: «Η πολιτική των κυβερνήσεων ήταν και είναι η συνεχής υποβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα του Πυροσβεστικού Σώματος, η σταδιακή αντικατάσταση μεγάλου μέρους του μόνιμου προσωπικού από εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, από "εποχικά απασχολούμενους", στους οποίους αρνείται τη μονιμοποίηση διαιωνίζοντας την ομηρία, και εθελοντές.

Τα οργανικά κενά δεν καλύπτονται, οι βάρδιες δε βγαίνουν, το ωράριο και κάθε εργασιακό δικαίωμα καταπατείται και, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι θα δεινοπαθήσουν. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι ενόψει αντίξοων καιρικών συνθηκών που προβλέπεται να υπάρξουν το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τον εργασιακό μεσαίωνα που θα επικρατήσει και κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Για τους κινδύνους σε βάρος της υγείας και σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος που συνεπάγονται οι παραπάνω εξαντλητικές συνθήκες».


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ