ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δουλιά στη βάση είναι το οξυγόνο για το ΠΑΜΕ

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, την οποία παρουσίασε στη Συνδιάσκεψη ο Γιώργος Μαυρίκος

Αποψη από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών
Αποψη από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών
«Στις τοπικές και κλαδικές συνδιασκέψεις, η προσοχή των συντρόφων επικεντρώθηκε στη δουλιά του ΠΑΜΕ στη βάση. Στα Σωματεία, στα εργοστάσια, στις εργατικές συνοικίες. Εκεί που εργάζεται και ζει ο απλός άνθρωπος της δουλιάς. Η πείρα από αυτές τις συζητήσεις επιβεβαιώνει την ανάγκη να μείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη βάση. Η δουλιά στη βάση είναι το οξυγόνο για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μέσα από αυτό το δρόμο, θα συσπειρώνονται όλο και νέες δυνάμεις στο ΠΑΜΕ, θα ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, θα μπαίνουν οικονομικοί μετανάστες στη συλλογική δράση και θα δυναμώνει η παρουσία νέων στους ταξικούς αγώνες».

Με τα παραπάνω λόγια, ο Γ. Μαυρίκος, στην εισηγητική ομιλία της Συνδιάσκεψης, έδωσε το στίγμα της συζήτησης που προηγήθηκε στις κλαδικές και τοπικές συσκέψεις του προηγούμενου διαστήματος, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκαν τα θετικά βήματα, αλλά και οι αδυναμίες στη δράση του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που συσπειρώνει. Γι' αυτό το ζήτημα, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε εισηγητικά:

«Η οργάνωση του ΠΑΜΕ προχωράει. Συγκροτήθηκαν Τοπικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα. Προχωρούν γρήγορα οι Κλαδικές Επιτροπές. Οι Κεντρικές Γραμματείες Μεταναστών, Νέων, Γυναικών, Υγιεινής και Ασφάλειας κλπ. λειτουργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες. Σήμερα στο ΠΑΜΕ συσπειρώνονται 10 Ομοσπονδίες, 15 Εργατικά Κέντρα και 450 πρωτοβάθμια σωματεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ολες αυτές οι οργανώσεις έχουν σήμερα πάνω από 350 χιλιάδες μέλη.

Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της Συνδιάσκεψης
Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της Συνδιάσκεψης
Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο δίμηνο. Υπάρχει γενική συμφωνία για τη θετική πορεία που κάναμε. Εγινε κατανοητό ότι το ΠΑΜΕ και όλα τα συνδικάτα που ανήκουν στο ΠΑΜΕ δυναμώνουν και ενισχύονται».

Ανοίγουμε πόλεμο με τις αδυναμίες μας

«Ταυτόχρονα - συνέχισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ - εντοπίστηκαν αδυναμίες, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες που έχουμε. Δε συμβιβαζόμαστε με τις αδυναμίες αυτές. Ανοίγουμε πόλεμο με τις αδυναμίες μας και αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το επόμενο διάστημα για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δράσης του, ο Γ. Μαυρίκος στάθηκε στα παρακάτω:

  • «Να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος στα πρωτοβάθμια σωματεία, ειδικά στα κλαδικά σωματεία, ώστε να είναι παντού, σε κάθε χώρο δουλιάς, να παρεμβαίνουν οργανωμένα για κάθε πρόβλημα, να αναπτύσσουν πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες. Να είναι δεμένα με τα μέλη τους, με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, αλλά και στους χώρους κατοικίας. Εδώ θα επιμένουμε. Το κάθε συνδικάτο - ο κάθε αγωνιστικός συνδυασμός, αυτοτελώς ή με συντονισμένες κινήσεις, μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για το δικαίωμα στη δουλιά και την προστασία των ανέργων, για τον ελεύθερο χρόνο, για τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την Υγεία, για τη μόρφωση των παιδιών, για τους νέους εργαζόμενους, για τους νέους που οδηγούνται στην κατάρτιση, για την Υγιεινή και Ασφάλεια, για τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης. Για κάθε πρόβλημα που καίει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
  • Να στηρίζονται σε μαζικές - συλλογικές διαδικασίες και να αντλούν δύναμη από τις Γενικές Συνελεύσεις, απευθείας από τους εργαζόμενους. Το σωματείο μπορεί να έχει βάσεις, Σωματειακές Επιτροπές και παραρτήματα σε πολλούς χώρους. Είναι μορφές οργάνωσης στις οποίες θα επιμείνουμε, γιατί μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της δραστηριότητας των συνδικάτων και στην κινητοποίηση περισσότερων εργαζομένων.
  • Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δουλεύουν σε όλα τα σωματεία και εκεί που είναι πλειοψηφία και εκεί που είναι μειοψηφία, κάνοντας προσπάθεια συστηματικής οργανωμένης παρέμβασης για τα προβλήματα των εργαζομένων, σε αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και την εκφυλιστική τακτική του. Μέσα σε αυτό το δρόμο θα οργανώνονται και θα κερδίζονται δυνάμεις, θα αλλάζουν οι συσχετισμοί.
  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν στους αγωνιστικούς συνδυασμούς, χιλιάδες εργαζόμενοι τους στηρίζουν, αλλά αυτή η μεγάλη δύναμη δεν αξιοποιείται μελετημένα, προγραμματισμένα, με συνέχεια. Και αυτό το πρόβλημα είναι ανάγκη να το λύσουμε γρήγορα, με σχέδιο που θα εντάσσει όλες τις δυνάμεις στις δραστηριότητες των συνδικάτων, στη δράση στους χώρους δουλιάς.
  • Η ανάγκη για την οργάνωση των νέων εργαζόμενων και των γυναικών, των συναδέλφων μας που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, των μεταναστών στα σωματεία, είναι μεγάλη.

Αυτοί είναι δείκτες της καθημερινής μας δουλιάς και πρέπει να τους μετράμε απαιτητικά, επίμονα, στο Σωματείο, στην Ομοσπονδία, στο Εργατικό Κέντρο, στις Επιτροπές του ΠΑΜΕ».


3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με νέα δύναμη για νέους αγώνες

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στην Αθήνα

Μέσα σε μια κατάμεστη από εργατόκοσμο αίθουσα, στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» της Αθήνας, ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, με την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Γραμματείας, οι εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ.

Οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, κλωστοϋφαντουργοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι, νέοι και νέες εργαζόμενοι και εργαζόμενες από κάθε κλάδο και νομό, για δυο μέρες συζητούν για τα προβλήματά τους, ανταλλάσσουν την πείρα από τους πολύμορφους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα, για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που αφορά στην εργατική τάξη, τις λαϊκές οικογένειες.

Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του ΠΑΜΕ. Τους αγώνες που έρχονται και πρέπει να είναι πιο μαζικοί, πιο αποφασιστικοί, πιο αποτελεσματικοί. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα εξετάστηκαν στις εργασίες και οι αδυναμίες στη δράση των ταξικών συνδικάτων όλο το προηγούμενο διάστημα, με στόχο, μέσα από το αντιπάλεμά τους, το ΠΑΜΕ να δυναμώσει ακόμα παραπάνω, να ισχυροποιήσει τη θέση του σαν ο πραγματικός υπερασπιστής των εργαζομένων.

Το «άνοιγμα» της χτεσινής πρώτης μέρα έκανε η Νίκη Χάλακα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ». Αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή του προεδρείου, η αίθουσα πνίγηκε από τα ρυθμικά χειροκροτήματα των εργαζομένων, στους ήχους του «Πάλης ξεκίνημα» και των συνθημάτων που ακολούθησαν. Με ενός λεπτού σιγή, η Συνδιάσκεψη τίμησε τους εργάτες εκείνους που έφυγαν από τη ζωή παλεύοντας για το δίκιο της τάξης τους, αλλά και τους εκατοντάδες σκοτωμένους όλα τα προηγούμενα χρόνια στα κάτεργα των εργοδοτών.

Οι χιλιάδες ανώνυμοι αγωνιστές στο στίβο των καθημερινών ταξικών αγώνων τιμήθηκαν στο πρόσωπο των παλαιμάχων συνδικαλιστών Δημήτρη Κολιαράκη, από τους ναυτεργάτες και Γιάννη Επιτρόπου, πρώην εργαζόμενου στη ΔΕΗ. Η αταλάντευτη δράση τους για το δίκιο της εργατικής τάξης και την προκοπή του λαού αποτελούν παράδειγμα για τους νέους εργαζόμενους. Μέσα σε χειροκροτήματα έγινε και η παρουσίαση των 24 συνδικαλιστικών αντιπροσώπων από 16 συνολικά χώρες που παρακολουθούν τη Συνδιάσκεψη, αλλά και των Ελλήνων μεταναστών που αναδείχτηκαν αντιπρόσωποι..

Στις εργασίες συμμετέχουν συνολικά 620 συνδικαλιστές αντιπρόσωποι, που αναδείχτηκαν μέσα από 25 κλαδικές και 52 τοπικές συνδιασκέψεις. Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε χτες εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γ. Μαυρίκος. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις διήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τρίτης. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και των ΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ