ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Οδυσσέας Τερζόγλου
Οδυσσέας Τερζόγλου
Φωτ.

Με τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον τραγικό θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΟΥΡΑ, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού και Επιτελάρχη της ΥΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, η κόρη του Μάχη Κούκουρα πρόσφερε 1.000 ευρώ στην ΠΕΑΦΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ηρωικού και αξέχαστου καθοδηγητή μας στα δύσκολα χρόνια, ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 1.000 κορόνες, μέσω ΚΟ Δανίας.

Νίκος Παρασχάκης και Κωνσταντίνος Αυγουστής

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 29 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο Χημικός, Λογοτέχνης και πρωτοαρχειομαρξιστής ΠΙΝΔΑΡΟΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ. Γεννήθηκε το 1909 στην Καλαμάτα. Ως παλιός και καλός γνώριμος από προπολεμικά του Θανάση Κλάρα και σε επαφή μαζί του πήρε μέρος στις συναντήσεις για την ίδρυση των συσσιτίων και τον εφοδιασμό της Εθνικής Αντίστασης. Με την ιδιότητά του ως ανώτερου στελέχους της Αγορανομίας στο υπουργείο Εμπορίου, βοήθησε στην Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ με τη συστηματική παροχή δελτίων τροφίμων καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Πιάστηκε και φυλακίστηκε τους τελευταίους μήνες της Κατοχής έως την Απελευθέρωση. Κατήγγειλε τον ίδιο τον υπουργό Εμπορίου (Αβέρωφ) στο μεταπολεμικό σκάνδαλο νοθείας του λαδιού, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί σε απλό υπάλληλο.

Σε νεαρή ηλικία είχε προσβληθεί από φυματίωση και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση από τη δεκαετία του 1930 να αναλάβει ενεργό πολιτική δράση.

Το μεγάλο σθένος του, του επέτρεψε να αναστήσει εξαμελή οικογένεια και να μορφώσει και τα τέσσερα παιδιά του, με πολλές θυσίες.

Το 1965 πήρε σύνταξη και πήγε στο Παρίσι και το 1970 πήγε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Δημοσίευσε μυθιστορήματα και θεατρικά ιστορικά. Η νουβέλα του «Θερισμένα αγόρια» πήρε το πρώτο βραβείο από τον Ρ/Σ Μόσχας και είναι δημοσιευμένη στην Ανθολογία Αντίστασης της Ελλης Αλεξίου.

Δημήτριος Κούκουρας
Δημήτριος Κούκουρας
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, μας «έφυγε» στις 13 Ιούνη 1978 σε ηλικία 69 ετών.

Στη μνήμη του προσφέρω 300 ευρώ στον «902».

Ο γιος του Αντώνιος Πινδάρου Μπρεδήμας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της γιαγιάς μου ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΛΑΝΝΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, και του παππού μου ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΛΑΝΝΗ, πρόσφερα στο ΚΚΕ 250 ευρώ.

Στέλιος Καραγιαλάννης

* * *

Φωτ.

Στις 9 Μάη 2007 έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μητέρα μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ (Βέρα). Γεννήθηκε το 1924 στο Ζερβοχώρι Σερρών. ΕΠΟΝίτισσα από το 1943, μετά την Απελευθέρωση, διωκόμενη εντάχθηκε στο ΔΣΕ.

Εμεινε πιστή στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής της.

Τιμώντας τη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Κώστας Μαγκανάρης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας, της μητέρας μας ΜΑΡΙΑΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πέθανε στις 2 Απρίλη 2007, και του αδελφού μας ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, ο οποίος πέθανε πριν από 6 χρόνια, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εδεσσας, 400 ευρώ.

Αγγελική και Βούλα Τερζόγλου

  • Επίσης, στη μνήμη της Μαρίας και του Οδυσσέα Τερζόγλου, ο συναγωνιστής τους Τάκης Ελευθεριάδης πρόσφερε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Η ΑΓΝΗ Παναγιώτη ΜΠΟΥΡΛΕΤΣΙΚΑ, μέλος του ΚΚΕ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 3 Μάη 2007, γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Από μικρή εργαζόταν σε αγροτικές δουλιές. Αργότερα, σπούδασε βρεφονηπιοκόμος. Στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, όπου εργαζόταν, διακρίθηκε για τη φροντίδα, την αγάπη και τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τους μάθαινε να σέβονται το συνάνθρωπό τους, να αγαπούν τη μουσική, να αποφεύγουν τις κακοτοπιές του συστήματος. Παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Τούμπας, στην τοπική Επιτροπή Ειρήνης και στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Σύρος
Γιάννης Σύρος
Εμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ «Αγίου Φανουρίου», όπου ήταν μέλος, πρόσφεραν στο ΚΚΕ 170 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Ιούνη κλείνουν 2 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας ΓΕΩΡΓΙΑΣ Αρίσταρχου ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ, από το Λαχανά Θεσσαλονίκης. Καπνεργάτρια από τα εφηβικά χρόνια της και συνδικαλίστρια, έμεινε πιστή στο ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της ο άντρας της Αρίσταρχος, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 4 Ιούνη 2007 «έσβησε», στα 84 χρόνια του, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΑΡΑΣ, από την Κοκκινόγη Ελασσόνας. Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ο μπαρμπα-Γιάννης, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εδραίωση της δημοκρατίας και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων του μόχθου.

Στη μνήμη του οπαδοί του ΚΚΕ προσφέρουν στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας 120 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 3 Ιούνη στην εκκλησία Παναγίτσα στο Γαλάτσι έγινε το μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 95 χρόνια του. Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Πλαγιά (Ζέρμα) Ιωαννίνων. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους μαστόρους-χτίστες και έχτισε πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Ηπειρο, στα Γρεβενά, στη Θεσσαλία.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1947 βγήκε στο βουνό, στα Τμήματα του ΔΣΕ και πολέμησε στο Γράμμο, στο Βίτσι, στη Μουργκάνα.

Με το τέλος του Εμφύλιου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε για δεκαετίες στις οικοδομικές επιχειρήσεις.

Ηταν άνθρωπος ειλικρινής, απλός και λαϊκός γι' αυτό τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν οι Γαλατσιώτες.

Αντώνης Αμπατιέλος
Αντώνης Αμπατιέλος
Ο Αποστόλης Παπανικολάου κηδεύτηκε στο χωριό του, όπου ήταν θαμμένη και η γυναίκα του Ελευθερία.

Νίκος Τσάγκας

Στη μνήμη του Αποστόλη Παπανικολάου τα παιδιά του Κώστας, Ντίνα, Ευανθία, Παναγιώτα, Ευσταθία και Ολυμπία προσφέρουν 25 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένα εξάμηνο από τον αναπάντεχο θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΛΔΑΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ, με σημαντική δράση και προσφορά.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν στην ΚΟ Αρτας 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ Βαγγέλη ΜΠΟΥΖΑ, οπαδού του ΚΚΕ, γιου αντιστασιακού, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 5 Μάη 2007, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Θεσσαλονίκης, 60 ευρώ.

Η γυναίκα του Θεοδώρα

Τα παιδιά Ειρήνη, Βαγγέλης, Μπουλιώ

* * *

Φωτ.

Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Γεωργίου ΤΣΑΜΟΥΔΗΣ, από το Βερτίσκο Λαγκαδά, γεννήθηκε το 1925. Το 1939 πιάστηκε και κρατήθηκε στα κρατητήρια του Σοχού, ως κομμουνιστής, ένα τρίμηνο. Το 1944 πιάστηκε και πάλι κλείστηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και αργότερα μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Δομοκού στη Φθιώτιδα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος εντάχθηκε στο 19ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του και αντί για χρονιάτικο μνημόσυνο η σύζυγός του Ολυμπία και τα παιδιά του Γεώργιος, Γεωργία και Βασίλης πρόσφεραν 500 ευρώ στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Μαρία Σύρου
Μαρία Σύρου
* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΪΟΣ υπήρξε καλός οικογενειάρχης, παθιασμένος κομμουνιστής, μα πάνω από όλα ένας υπέροχος άνθρωπος. Υπηρέτησε την πατρίδα όποτε τον χρειάστηκε. Αγωνίστηκε για τις ιδέες και τα «πιστεύω» του χωρίς δισταγμό έως το τέλος της ζωής του. Η εικόνα και η προσωπικότητά του δε φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου. Πέρασαν ήδη 7 χρόνια από τότε που μας «άφησε», εξακολουθεί όμως να βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας, μέσα από όσα μας έμαθε και μας έκαναν να τον αγαπήσουμε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στην ΟΒ Αμαρουσίου της ΚΝΕ.

Η σύζυγός του Αννέτα

Ο κόρες του Σταματούλα και Λίτσα

* * *

Φωτ.2

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο της αγαπημένης μας μάνας ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του πατέρα μας ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΟΥ (Συρόγιαννου) από την Αράχοβα Βοιωτίας, αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε το 1948 στην Κουκουβίτσα Φωκίδας, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά τους Νίκος Σύρος

Λέλα Παναγάκου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ (φωτ.) και ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ (φωτ.) προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΝΕ Φωκίδας.

Μανώλης Χωριανόπουλος

* * *

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, από το Καστράκι του Δήμου Ευπαλίου Φωκίδας, προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στη ΝΕ Φωκίδας, στη μνήμη της μητέρας του ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ.

* * *

Φωτ.

Μέσα στο Μάη 2007 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Η ζωή του ήταν διαρκής αγώνας για τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, ως το τέλος της ζωής του. Στην Κατοχή, πολέμησε τους κατακτητές ως αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Νίκος Τερζόγλου
Νίκος Τερζόγλου
Μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Δάφνης της ΠΕΑΕΑ, υπήρξε μπροστάρης και ανυποχώρητος στις αρχές του.

Στη μνήμη του η σύζυγος και η κόρη του προσφέρουν 400 ευρώ στο Παράρτημα Δάφνης της ΠΕΑΕΑ και 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

* * *

Φωτ.

Στις 29 Μάη 2007 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΤΟΥΛΗΣ. Γεννήθηκε στους Γόννους Λάρισας το 1923. Μέλος της ΕΠΟΝ το 1943 και του ΚΚΕ, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Το 1944 τον πιάνουν οι Γερμανοί και τον στέλνουν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη. Μετά την Απελευθέρωση επιστρέφει στη Λάρισα και συνεχίζει την αγωνιστική δράση του. Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1947 ήταν επίτροπος Λόχου της Δημοκρατικής Νεολαίας, το 1948 τραυματίζεται βαριά στο πόδι και έμεινε ανάπηρος.

Πολιτικός πρόσφυγας από το φθινόπωρο του 1949 στην Πολωνία και αργότερα στη Βουλγαρία, επαναπατρίστηκε το 1988.

Ζούσε στη Λάρισα. Εως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Η ΣΟΦΙΑ Γεωργίου ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ (Καίτη) γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Αγραπιδιά Φλώρινας.

Πέθανε στις 2 Ιούνη 2007.

Το 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και από το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε τον Δημήτρη Τσιμόπουλο και απέκτησαν δύο παιδιά. Την Δημητρούλα και τον Γεώργιο.

Επαναπατρίστηκε το 1983.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, Επίτιμου Προέδρου της, με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του.


Αποστόλης Παπανικολάου
Αποστόλης Παπανικολάου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ