Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007 - αριθ. φύλλου: 9803

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τέχνη και εργατική τάξη

Στην εκπαίδευση της εργατικής τάξης, για να μάθει να διεκδικεί και να αποκτάει ό,τι της ανήκει, αλλά και για να μάθει να απολαμβάνει, μεγάλο ρόλο παίζει η Τέχνη! Γιατί η Τέχνη είναι «μία από τις μορφές της κοινωνικής συνείδησης». Οπως και η επιστήμη, έτσι και η Τέχνη, είναι «ένα ισχυρό μέσο γνώσης και μια πελώρια κοινωνική δύναμη».

Οι αγώνες της εργατικής τάξης, η δυναμικότερη παρουσία της στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο, διασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία στην Τέχνη και τον καλλιτέχνη. Οσο πιο δυνατή είναι η εργατική τάξη τόσο πιο ελεύθερος είναι ο καλλιτέχνης να αναζητήσει και να βρει την αντικειμενική αλήθεια, την οποία αντικειμενική αλήθεια η Τέχνη αναζητεί εναγωνίως.

ΛΕΠΙΔΗΣ


ΣΕΛ.  4  -  5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Ναυτεργάτες - κράτος - εφοπλιστές

Ηρωικές στιγμές από την Ιστορία της αδυσώπητης πάλης ανάμεσα στους ναυτεργάτες και τους εφοπλιστές. Το ναυτεργατικό κίνημα και οι συναλλαγές αστικού κράτους και εφοπλιστών κατά την περίοδο 1943-1948.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
«Ο Ταγματάρχης»

Το εκδοτικό «Πύλη» επαναδραστηριοποιείται και ανάμεσα στους τίτλους που κυκλοφορεί ξεχωρίζουμε ένα αστυνομικό - διπλωματικό θρίλερ που συνέγραψαν ο αξέχαστος σύντροφός μας Θανάσης Παπαρήγας και η επίσης δημοσιογράφος του «Ρ» και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με πολιτικές ρίζες και προεκτάσεις.


ΣΕΛ.  6
Ζωγράφοι για την Αντίσταση

Πικάσο, Ματίς, Μπονάρ, Μαρκέ, Πικάμπια, Μασόν, Μπουρντέλ, Λοράνς... Μερικοί από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που ευαισθητοποιήθηκαν από την ηρωική ΕΑΜική Αντίσταση. Τα έργα τους παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (έως 5/7).


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Θεωρίες για την προέλευση της ζωής

Είτε αρχικά σχηματίστηκε τυχαία από την ανόργανη ύλη ένα μόριο σαν το RNA, είτε είχε δίκιο ο Σοβιετικός Οπάριν ότι ο μεταβολισμός προηγείται της κληρονομικότητας, η επιστήμη πλησιάζει στην αποκάλυψη των λεπτομερειών του περάσματος από την ανόργανη στη ζωντανή οργανική ύλη.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ