ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Με φόντο τη φεουδαρχική Κίνα

Μια ιστορία έρωτα, αντιζηλιών και δραματικών συγκρούσεων, με φόντο τις άκαμπτες παραδόσεις της φεουδαρχικής Κίνας, παρουσιάζει (20, 21, 22/6, Μέγαρο Μουσικής, 9 μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Μπαλέτο Κίνας, ένα από τα διασημότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξαιρετική κινηματογραφική ταινία «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια» μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή, με μία ομάδα βραβευμένων και ξεχωριστών καλλιτεχνών.

Ο Ζαν Γιμού υπογράφει, και αυτή τη φορά, τη σκηνοθεσία. Μουσική: Chen Qigang. Χορογραφία: Wang Xinpeng, Wang Yuanyuan. Σκηνογραφία: Zeng Li. Κοστούμια: Jerome Kaplan. Ερμηνεύουν οι: Zhu Yan, Zhang Jian, Wang Qimin, Sun Jie, Hou Qingfeng, Li Jun, Meng Ningning, Zhu Yan, Jin Jia, Jin Jia, Lu Na κ.ά.

Το έργο εκτυλίσσεται στην Κίνα του 1930, με κεντρικό θέμα τον παράνομο έρωτα ανάμεσα στη δεύτερη παλλακίδα του αφέντη κι έναν άλλο άνδρα. Προδοσία και εγωισμός, έρωτας και θάνατος, το πάθος που δε γνωρίζει κανόνες απέναντι σε μια εξουσία που οχυρώνεται και επιβιώνει ακριβώς επειδή στηρίζεται σε άκαμπτους νόμους, εθιμοτυπίες και τελετουργίες που δεν αμφισβητούνται. Ο Ζαν Γιμού σκηνοθέτησε την παράσταση με ευαισθησία, αποφεύγοντας κάθε στείρο ή μη λειτουργικό φορμαλισμό.

Το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, και αφού πέρασε για 10 περίπου χρόνια μια περίοδο μεταμορφώσεων, αλλά και μιας ιδιαίτερα γόνιμης επαφής με το Ρωσικό Μπαλέτο, στράφηκε στην τέχνη της δυτικής Ευρώπης, ζυγιάζοντας πάντα τις επιρροές με τις παραδοσιακές φόρμες, και ακολουθώντας μια πορεία συνθετική, που οδήγησε σε αλλεπάλληλες επιτυχίες, βραβεύσεις και διακρίσεις. Παράλληλα, το Εθνικό Μπαλέτο του Πεκίνου έγινε διάσημο και για παραστάσεις με έντονο το χρώμα και τη χροιά του πολιτισμού της χώρας. Ανάμεσά τους το έργο «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χορευτές και μουσικοί της ομάδας είναι απόφοιτοι της Ακαδημίας Χορού του Πεκίνου και του Κονσερβατουάρ της Κίνας. Από τους 70 καλλιτέχνες που αριθμεί το Μπαλέτο, οι περισσότεροι έχουν αποσπάσει χρυσά, αργυρά ή χάλκινα βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.


Κυριακή 17/6
  • Χρόνης Αηδονίδης
    Χρόνης Αηδονίδης
    Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης δίνει συναυλία στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με σολίστα τον ζωντανό θρύλο του πιάνου, Aldo Ciccolini, που θα ερμηνεύσει το 4ο Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα του Μπετόβεν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έργα Πουτσίνι και Ρεσπίγκι. Διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.
  • Μουσική, θέατρο και χορός συναντώνται στην παράσταση «Το δωμάτιο της Ισαβέλλας», που παρουσιάζεται (και αύριο) στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σκηνοθεσία: Jan Lauwers.
  • Στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη συνεχίζεται το «1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Δυτικής Αθήνας». Θα γίνει συζήτηση με θέμα «Καμπάνια - Οχι στο Ρατσισμό από κούνια» (7.30 μ.μ.) και συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Mode Plagal, Kilombo, Street Buzz, Tang Ram (8 μ.μ.).
Δευτέρα 18/6
  • Το «1o Scorpions Festival» πραγματοποιείται στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Μαζί με τους «Scorpions», ο Joe Cocker, οι «Juliette and the licks» και το ελληνικό συγκρότημα Hannibal.
Τρίτη 19/6
  • Την πρόσφατη δουλιά του, που χαρακτηρίζεται από μυθολογικές και μεταφυσικές αναφορές, παρουσιάζει ο Δημοσθένης Κοκκινίδης στην γκαλερί «Citronne» στο λιμάνι του Πόρου.
Τετάρτη 20/6
  • Μεγάλο αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (9 μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Συμμετέχουν: Νεκταρία Καραντζή, Βαγγέλης Δημούδης και η Μεικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φιλύρα».
  • Στο «Σχολείον» (χώρος Α`) από σήμερα έως και τις 23/6 παρουσιάζεται το έργο του Σωτήρη Δημητρίου, «Τους τα λέει ο Θεός». Διασκευή - Σκηνοθεσία: Νίκος Αρβανίτης. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Ντίνα Αβαγιανού. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Ερμηνεύουν οι: Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Νίνης, Σπύρος Πούλης, Καραφίλ Σένα. Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Αρμάντο Ντιμιτρίου (ακορντεόν).
  • Μίλτος Πασχαλίδης
    Μίλτος Πασχαλίδης
    Το βιβλίο «Ευδοξία Ψυρροπούλου - Eudoxia Psiropoulou» (εκδόσεις Αδάμ - Πέργαμος), παρουσιάζεται (8 μ.μ.) στην Εθνική Πινακοθήκη. Θα μιλήσουν οι: Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, Νέλλη Μισιρλή. Στους χώρους του Ιδρύματος, θα εκτεθεί το έργο «Ο γάμος του Δία».
  • Συναυλία των «Active Member» στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.
Πέμπτη 21/6
  • Μετά τη μεγάλη επιτυχία, που γνώρισε το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το ραντεβού ανανεώνεται σήμερα, στην Πάτρα, στο Στάδιο Παναχαϊκής (9.30 μμ). Τραγουδούν: Χρήστος Θηβαίος, Λιζέτα Καλημέρη, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη.
  • Ο χώρος τέχνης «William James» (Υμηττού 64 Χολαργός) φιλοξενεί (έως 8/7) έκθεση ζωγραφικής του Φρειδερίκου Ι. Φήταμ, με θέμα παιχνιδίσματα του φωτός.
  • Συναυλία του Κλασικού Συνόλου «Μίκης Θεοδωράκης», στις 8.30 μ.μ., στον Κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα). Θα παραστεί και ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος θα τιμηθεί από το Δήμο Καλλιθέας. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 22/6
  • Τα «Υπόγεια Ρεύματα», ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και η Μαρία Παπαγεωργίου δίνουν συναυλία, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στον Υμηττό.


Εργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη
Εργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ