ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικοινωνία με το «Ρ» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Διευρυμένες δυνατότητες επικοινωνίας με το «Ρ» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχουν από χτες οι φίλοι και αναγνώστες της εφημερίδας μας, αφού κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει μηνύματα e-mail όχι μόνο στη γενική γραμματοθυρίδα του «Ρ» (mailbox@rizospastis.gr) αλλά και σε κάθε συντάκτη και δημοσιογραφικό του τμήμα.

Οι διευθύνσεις των δημοσιογραφικών τμημάτων του «Ρ» είναι οι εξής: Πολιτικόpol@rizospastis.gr, Διεθνέςint@rizospastis.gr, Οικονομικόoik@rizospastis.gr, Υποδομώνypo@rizospastis.grΕλεύθεροele@rizospastis.gr, Εργατικόerg@rizospastis.gr, Νεολαίαςneo@rizospastis.gr, Πολιτιστικόart@rizospastis.gr, Αθλητικόsport@rizospastis.gr, Ραδιοτηλεοπτικόrad@rizospastis.gr, Ιστορίας Επικοινωνίαςcom@rizospastis.gr, Αρχείοarx@rizospastis.gr.

Η αποστολή μηνύματος σε δημοσιογραφικό τμήμα αντί στη γενική γραμματοθυρίδα του «Ρ», εξασφαλίζει ότι το μήνυμα θα πάει με βεβαιότητα και πιο γρήγορα στα χέρια των αρμοδίων. Επίσης, σε σχέση με την αποστολή στη γραμματοθυρίδα κάποιου συγκεκριμένου συντάκτη, εξασφαλίζει ότι αν μεν ο αρμόδιος συντάκτης δεν απουσιάζει θα ασχοληθεί με αυτό, αλλά κι αν απουσιάζει θα ασχοληθεί σύντομα κάποιος συναρμόδιος συντάκτης.

Αν το μήνυμα αφορά γενικά το «Ρ», τη διεύθυνση της εφημερίδας ή τις ιστοσελίδες μας στο Internet, τότε το μήνυμα μπορεί να σταλεί στη διεύθυνση mailbox@rizospastis.gr. Οι διευθύνσεις e-mail των δημοσιογραφικών τμημάτων του «Ρ» βρίσκονται on -line και στον κόμβο μας στον Παγκόσμιο Ιστό (WWW), στη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr/app/rizos/e-mail.shtml.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Τορπίλες» από την Αγκυρα

«Κύκλους» στην Τουρκία, οι οποίοι εργάζονται για την υπονόμευση της προσπάθειας για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αναζητά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να μην αποδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση προθέσεις και ενέργειες που αποβλέπουν στην υπονόμευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την αναζήτηση των τουρκικών κύκλων από το ελληνικό ΥΠΕΞ, προκάλεσε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο εννέα Ελληνες, μεταξύ των οποίων και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρίσκονται σε λίστα ανεπιθύμητων που έχει συντάξει το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ετσι, λοιπόν, η Αθήνα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αποδίδει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΣΑΜΠΑΧ, του περασμένου Σαββάτου 25 Μαρτίου, σε εκείνους τους κύκλους της Τουρκίας, οι οποίοι νοσταλγούν την ψυχροπολεμική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το δημοσίευμα της ΣΑΜΠΑΧ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ από την Τουρκία, οι αρχές της χώρας δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει το δημοσίευμα της ΣΑΜΠΑΧ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ «απορία προκάλεσε στην Τουρκία το δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΑΜΠΑΧ, που αναφέρεται σε κατάλογο 56 ονομάτων ξένων, μεταξύ των οποίων και 9 Ελλήνων, για τους οποίους, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία, λόγω της υποστήριξής τους στο PKK. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις τουρκικές αρχές, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ, δήλωσαν πλήρη άγνοια σχετικά με την ύπαρξη του καταλόγου και των απαγορεύσεων εισόδου στη χώρα. Ιδιαίτερη απορία προκαλεί ο χρόνος της "διαρροής" του καταλόγου- η 25η Μαρτίου ημέρα της ελληνικής εθνικής εορτής- και διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου. Απορία επίσης προκαλεί και η αναφορά στο όνομα του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, που εμφανίζεται από την εφημερίδα "στους εχθρούς των Τούρκων".

Η ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία, βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της περίεργης αυτής πρόκλησης. Οι Ελληνες που αναφέρονται στον κατάλογο, με τη σειρά που καταγράφονται μεταξύ των άλλων ξένων και με το χαρακτηρισμό που το υπουργείο Εσωτερικών δίνει, είναι οι εξής: Παναγιώτης Σγουρίδης (Ελληνας βουλευτής), Δημήτριος Βουνάτσος (Ελληνας βουλευτής), Λεονάρδος Χατζηανδρέου (Ελληνας βουλευτής), Ιωάννης Σταθόπουλος (Ελληνας βουλευτής), Μαρία Μαχαίρα (Ελληνίδα βουλευτής), Κώστας Μπαντουβάς (Ελληνας βουλευτής), Αντώνιος Ναξάκης (Ελληνας Υποναύαρχος) Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης (Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας) και Πάνος Καμμένος (Ελληνας βουλευτής).

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι ο ίδιος ο υπουργός «θα ζητήσει, άμεσα, από τον ομόλογό του εξηγήσεις για το δημοσίευμα και εφ' όσον αυτό επιβεβαιωθεί θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς την τουρκική πλευρά και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Πάντως, πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβληματιστεί από το δημοσίευμα και προσπαθεί να διακρίνει αν πράγματι προέρχεται από «κύκλους» ή, αντίθετα, εκφράζει «ολόκληρη» την τουρκική κυβέρνηση. Η σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρίνεται απαραίτητη, καθώς, αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποδεχτεί την «αναβάθμιση» του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ώστε να συμπεριληφθούν θέματα «μείζονος πολιτικής» σημασίας.

Στο πλευρό του τουρκικού καθεστώτος η Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη συζήτηση για την πορεία  της διαδικασίας διεύρυνσης αναφορικά με την Τουρκία

Την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενημέρωσε ο Ενεκο Λανταμπούρου, γενικός διευθυντής και κύριος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση της ΕΕ, σχετικά με την πορεία της διαδικασίας διεύρυνσης και την επίσκεψη του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, κ. Φερχόιγκεν, στην Αγκυρα, στις 8-10/3/2000.

Ο Ε. Λανταμπούρου υπήρξε ιδιαίτερα προκλητικός ως προς τα συμπεράσματα του Επιτρόπου από τις συζητήσεις που είχε στην Αγκυρα. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «δικαιολογημένα παραπονιέται η Αγκυρα διότι, μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις της προς την Τουρκία με την υπογραφή της Τελωνειακής Ενωσης», αδιαφορώντας για το αν η Τουρκία εκπλήρωσε τις δικές της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Δήλωσε, ακόμα, ότι η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκικό Κοινοβούλιο, μπορεί να συνέλθει στην Αγκυρα τον ερχόμενο Μάη, αδιαφορώντας, προφανώς, για το λόγο για τον οποίο αναβλήθηκε η προβλεπόμενη για τον περασμένο Φλεβάρη συνεδρίαση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, σημείωσε:

Πρώτον, ως προς τη Διεύρυνση: αφού επανέλαβε «τη γενικότερη αντίθεση του ΚΚΕ για την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ, ξεκινώντας από αισθήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς των χωρών αυτών, με βάση και την πικρή πείρα του ελληνικού λαού», υπενθύμισε ότι «αυτή η διαδικασία θα σημάνει ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποδιάρθρωση γενικά της παραγωγικής βάσης τους, κάθετη αύξηση της ανεργίας, καταρράκωση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας τους». «Πέστε μου ευθέως», τόνισε ο Στρ. Κόρακας, «προτιμάτε να περάσει η δημόσια περιουσία και ο πλούτος των χωρών αυτών στα χέρια των μαφιόζων που έχουν εγκατασταθεί εκεί - και με τη βοήθεια της ΕΕ - ή να μείνει ιδιοκτησία του κράτους με την ανάλογη εξυγίανση και να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους λαούς και να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής τους. Φυσικά, συνέχισε, το ερώτημα είναι ρητορικό, γιατί είναι γνωστή η επιλογή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ των μαφιόζων», όπως εξάλλου και πολλών μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. Είναι όμως σημαντικό γιατί αποκαλύπτει και την ουσία όλης αυτής της υπόθεσης της Διεύρυνσης. Να περάσουν οι χώρες αυτές, πάση θυσία, υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών».

Δεύτερον, ως προς την επίσκεψη Φερχόιγκεν στην Τουρκία, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε την αγανάκτησή του για όσα είπε γι' αυτό ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «α) εξέτασε, κατά τις διαπραγματεύσεις του στην Αγκυρα ο κ. Φερχόιγκεν, το κατά πόσο η Τουρκία εκπλήρωσε τις δικές της υποχρεώσεις ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τον εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα, καθώς και το Κυπριακό; Διερωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό να ζητάει το καθεστώς της Αγκυρας χρηματοδότηση από τον ιδρώτα των εργαζομένων της ΕΕ, όταν συνεχίζει τις τρομερές διώξεις, όχι μόνο κατά των Κούρδων, αλλά και κατά των Τούρκων δημοκρατών αντιπάλων του; Ρώτησε ο κ. Φερχόιγκεν, εάν επιτέλους σκοπεύει η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής του 38% του εδάφους της υπό ένταξη Κύπρου; Το βρίσκετε, δηλαδή, φυσιολογικό να μιλάμε για την ένταξη μιας χώρας που είναι εισβολέας και κατακτητής μιας άλλης χώρας που προετοιμάζεται επίσης να ενταχθεί, αδιάφορα αν θα λυθεί, όπως αποφασίστηκε στο Ελσίνκι, το πρόβλημα της κατοχής της;».

Τρίτο, ως προς τη Συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε: «Διερωτηθήκατε κύριε εκπρόσωπε της Κομισιόν, εσείς και ο κ. Φερχόιγκεν, που προτείνετε να συνέλθει τον ερχόμενο Μάη στην Αγκυρα, γιατί αναβλήθηκε αυτή η συνεδρίαση που ήταν να λάβει χώρα τον περασμένο Φλεβάρη; Και αφού ξέρετε, φυσικά, ότι αναβλήθηκε επειδή η τουρκική κυβέρνηση αρνείται στον πρόεδρο της Μεικτής Επιτροπής να επισκεφθεί στη φυλακή τη φυλακισμένη κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα, Λεϊλά Ζανά, (βραβείο Ζαχάροφ του ΕΚ), ζήτησε ο κ. επίτροπος να άρει αυτή την απαγόρευση η τουρκική κυβέρνηση;».

Ο Ε. Λανταμπούρου απάντησε ότι ενώ σέβεται τις απόψεις του Στρ. Κόρακα δε συμφωνεί μαζί τους, για να φανεί άλλη μια φορά προφανώς πόσο ευαίσθητη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικότερα η ΕΕ στα ζητήματα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαών.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ
  • Ο Γιάννης Λάβδας προσφέρει 250.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Νέας Ερυθραίας.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Αγίας Παρασκευής της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 160.000 δρχ.
  • Η Ζωή Σταματίου - Δεληλίκα προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σφαγείων Καλλιθέας.
  • Ο αντιστασιακός Α. Γ. προσφέρει 100.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ο Χρήστος Καλφούντζος προσφέρει ως δεύτερη δόση 20.000 δρχ. στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • Ο αντιστασιακός Τάσος Πάνου προσφέρει 30.000 δρχ. ως τρίτη δόση και εύχεται επιτυχία στις εκλογές.
  • Στρατιώτες της Α΄ 2000 ΕΣΣΟ από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού Τρίπολης προσφέρουν 20.000 δρχ.
  • Η Κατερίνα Π. Γρηγορακάκη προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Ερυθραίας, στη μνήμη της ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗ.
  • Η οικογένεια Δ. και Ε. Μπαμπούκα προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο των αγωνιστών ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΑΤΖΟΓΛΟΥ, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.
  • Ο Κώστας Βεζδρεβένης προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων.
  • Ο Αλέκος Ζωγράφος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Παλατιανής, 20.000 δρχ.
  • Ο αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ Αλκιβιάδης Παχής, ανάπηρος, προσφέρει ως δεύτερη δόση 30.000 δρχ. και καλεί τους αντιστασιακούς να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας, της Τέχνης και των Γραμμάτων για την οικοδόμηση ισχυρού Λαϊκού Μετώπου.
  • O Μανώλης Πατεράκης, λαογράφος, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 40.000 δρχ.
  • Ο Β. Χ. προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας, στη μνήμη των συναγωνιστών του ΚΩΣΤΑ ΜΑΜΟΥΡΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΔΑΜΙΑΝΟΎ, ΠΈΤΡΟΥ ΤΟΥΛΟΥΔΗ.
  • Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΚΟΠΙΔΟΥ προσφέρει 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καματερού.
  • Ο αντιστασιακός Γεώργιος Γαλανόπουλος από το Νεοχώρι Ιθώμης Μεσσηνίας προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο αντιστασιακός Χρήστος Καρατζάς (Φιλόλαος) από την Εύβοια προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χολαργού, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών του Δήμου Χολαργού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ