ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Περισσεύει η υποκρισία και ο κυνισμός

Απάντηση του Συμβουλίου σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη

Για πολλοστή φορά η υποκρισία και ο κυνισμός περισσεύουν στην απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκη, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Κατάσταση η οποία εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή των Βαλκανίων και οξύνεται ακόμη περισσότερο με την αποστολή 2.000 ανδρών προς ενίσχυση της «KFOR» και υλοποίηση της δεύτερης φάσης του βρώμικου πολέμου που συνεχίζεται στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα το Συμβούλιο, σε μια μνημειώδους υποκρισίας έκφραση «καλών προθέσεων», ενώ δηλώνει ότι «συμμερίζεται πλήρως» τους φόβους και τις ανησυχίες του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με τη «συνεχιζόμενη βία κατά των Σέρβων, των Τσιγγάνων και άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων, καθώς και στην αυξανόμενη απειλή του οργανωμένου εγκλήματος», εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τα πολυάριθμα κρούσματα έξαρσης της εθνοτικής βίας» και διαβεβαιώνει ότι «στόχος της ΕΕ είναι η εδραίωση ενός δημοκρατικού και πολυεθνοτικού Κοσσυφοπεδίου στο εσωτερικό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας». Για τη «διαφύλαξη» όλων αυτών επανα-χρίζει χωροφύλακα το ΝΑΤΟ και τη «KFOR», όσους δηλαδή φέρουν την ευθύνη και για την έξαρση της βίας και για τις αυξανόμενες αυτονομιστικές προσκλήσεις και για τη μαζική και βίαιη εκδίωξη των μη αλβανόφωνων πληθυσμών από το Κοσσυφοπέδιο.

Το Συμβούλιο, όχι απλώς εμμένει στην «ενίσχυση της παρουσίας της διεθνούς αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο», αλλά εκφράζει και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα κράτη - μέλη ανταποκρίνονται θετικά στην επείγουσα έκκληση του δρ. Κουσνέρ για αύξηση του αστυνομικού της προσωπικού». Μερίδιο των συνένοχων συγχαρητηρίων αναλογούν φυσικά και στην ελληνική κυβέρνηση που έχει προσφέρει «γην και ύδωρ» στους πάνοπλους «ειρηνοποιούς», έχει διευκολύνει με κάθε τρόπο την προέλαση των δολοφονικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και έχει υποταχθεί πλήρως στις διαταγές της Νέας Τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Καταλήγοντας το Συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι «αφήνει το ΝΑΤΟ/"KFOR" να αξιολογήσει και να αποφασίσει ποιες είναι οι ανάγκες του προκειμένου να φέρει εις πέρας τις εντολές που έλαβε», μη αφήνοντας καμία αμφιβολία για την «εκλεκτική συγγένεια» της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και την πλήρη συνεργία της στο συντελούμενο και συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού.

ΣΕΡΡΕΣ
Μαζικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο

Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών. Οι συγκεντρωμένοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης του νομού, καταδίκασαν με τα συνθήματά τους τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, καλώντας σε επαγρύπνηση τους κατοίκους της περιοχής.

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, τόνισε ότι όπως ένα χρόνο πριν με την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, έτσι και τώρα προβάλλεται από το λαό μας η απαίτηση να σταματήσει η σφαγή στα Βαλκάνια. «Δε θα πρέπει να λησμονηθούν τα βάρβαρα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε. Οι φιλειρηνικοί πολίτες της χώρας μας συμπαραστάθηκαν στο γειτονικό λαό, προσπαθώντας να εμποδίσει τα εγκληματικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή. Καλούμε το λαό του Νομού Σερρών να συσπειρωθεί σ' ένα κοινό μέτωπο ειρήνης με τους λαούς των Βαλκανίων, έτσι ώστε να γίνει η περιοχή μας χώρος ειρήνης, άμιλλας, πολιτισμού», σημείωσε ο Μιχάλης Σπυριδάκης.

Στη συνέχεια οι φίλοι της ειρήνης του Νομού Σερρών έκαναν πορεία στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝΑΤΟικά συνθήματα. Κατόπιν με κομβόι αυτοκινήτων κατευθύνθηκαν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη για 15 λεπτά.

Στα Γιαννιτσά

Συγκέντρωση και πικετοφορία με αντιΝΑΤΟικό, αντιιμπεριαλιστικό, περιεχόμενο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης του Νομού Πέλλας στα Γιαννιτσά. Οι ειρηνόφιλοι πολίτες των Γιαννιτσών, αφού άκουσαν τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Μπ. Αποστολίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης του νομού, έκαναν πικετοφορία στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.

Αντιπολεμική διαδήλωση στη Λήμνο

Με δυναμική συγκέντρωση και πικετοφορία στο λιμάνι και την αγορά της Μύρινας διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Λήμνου την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ένα χρόνο μετά την έναρξη των δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από την Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ μίλησε εκ μέρους της ΑΕ ο Μαδυτινός Κώστας και κατήγγειλε τη νέα πολεμική επιχείρηση που ετοιμάζουν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα της στρατιωτικής άσκησης και την υποτελή στάση της κυβέρνησης, που παραχώρησε ξανά τα εδάφη της χώρας μας στις «ορδές» του ΝΑΤΟ, καθώς και την επιχείρηση νέας στρατολόγησης φαντάρων της χώρας μας που επιπλέον θα στείλουν στη Γιουγκοσλαβία για να διακινδυνεύσουν τις ζωές τους για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο νησί και μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο λημνιακός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει τη στάση του ίδιου και της κυβέρνησής του στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν, δεν πρέπει να ξεχάσει τα Ιμια, τους S-300 και την υποτελή στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, στάση που εκτός των άλλων δεν τιμά καθόλου την ελληνική ιστορία, μια από τις ένδοξες στιγμές της οποίας, την επέτειο της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε αυτές τις μέρες, και να μαυρίσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές αυτούς και όσους εκδηλώνουν με οποιοδήποτε τρόπο τη φιλοΝΑΤΟική και ευρωλάγνα πολιτική τους, ενισχύοντας με την ψήφο τους το ΚΚΕ το κόμμα των αγώνων και των θυσιών για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.

Στην πικετοφορία που ακολούθησε ακούστηκαν συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμων συνδικάτο», «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες πόλεμοι τρομοκρατία», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

«Οχι άλλο πόλεμο»

Οι Ελληνες φοιτητές στο Βελιγράδι  διαδήλωσαν στο πλάι του γιουγκοσλαβικού λαού

«Νο more war» («Οχι άλλο πόλεμο»). Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι Ελληνες φοιτητές, που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, την Παρασκευή το βράδυ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το Ελληνικό Προξενείο. Πολλοί ήταν οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Βελιγραδίου για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Τα συνθήματα που αντηχούσαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα δεν ήταν άλλα από τα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Κλίντον, φασίστα, δολοφόνε», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Αφού συγκεντρώθηκαν έξω από το Ελληνικό Προξενείο, ξεκίνησε πορεία προς την πλατεία Δημοκρατίας, όπου και πραγματοποιήθηκε συναυλία. Ενθερμες ήταν οι αντιδράσεις του γιουγκοσλαβικού λαού, που στο πρόσωπο των Ελλήνων φοιτητών ήταν σα να ευχαριστούσαν όλο τον ελληνικό λαό, που στη συντριπτική πλειοψηφία του, του συμπαραστάθηκε, καταδικάζοντας το έγκλημα των ιμπεριαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ