ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Να δημιουργήσουμε βαθύ ρήγμα στο δικομματισμό»!

Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λέσβο

Σε έναν κόκκινο «φάρο», που έστειλε το μήνυμα της αντίστασης και της προοπτικής σε πολλούς αποδέκτες, μετατράπηκε η προκυμαία της Μυτιλήνης την Παρασκευή του βράδυ, καθώς στην πλατεία Σαπφούς άρχιζε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο νησί, με κεντρική ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Μια συγκέντρωση που προκάλεσε τα δικαιολογημένα χαμόγελα των κομμουνιστών του νησιού, γιατί έγινε καθαρό, πρώτον, ότι η Λέσβος επιβεβαιώνει τον τίτλο τιμής της ως κόκκινο νησί και, δεύτερον, ότι ο λαός της αναγνωρίζει και κατανοεί απόλυτα πως το ΚΚΕ δεν είναι μόνο ο συμπαραστάτης και ο μπροστάρης στους αγώνες και τις αγωνίες του, αλλά και η μοναδική δύναμη που θέλει και μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για τη δημιουργία του μετώπου αντεπίθεσης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Αγρότες, εργάτες, άνεργοι, πρόσωπα σκαμμένα από το λιοπύρι και τον αγώνα για την επιβίωση και νέοι με τη φρεσκάδα της ηλικίας τους έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην αφήσουν κανέναν πια να αμφισβητήσει τα όνειρά τους.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΚΕ και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευάς Γεωργούλας υπογράμμισε πως «υπάρχει τρόπος». «Υπάρχει δρόμος να αλλάξει αυτή η άσχημη κατάσταση. Να αρχίσει μια άλλη πορεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Είναι ο δρόμος της πάλης και του αγώνα των εργαζομένων και του λαού μας. Ο δρόμος της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου». Τέλος, κάλεσε στην εξέδρα τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου Σταύρο Σκοπελίτη, Βαγγέλη Παλαιολόγο, Μένη Κουρδουσά - Δεληγιαννίδη και Γιάννη Πλάντζο, καθώς και τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Στρατή Κόρακα.

Να μην πανηγυρίσει ο δικομματισμός!

«Εκ μέρους του ΚΚΕ, των φίλων και των συμμάχων του στα ψηφοδέλτια, απευθύνομαι στους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που σε αυτό το νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα βρεθήκαμε μαζί στο πεζοδρόμιο, στους αγώνες της παιδείας και της αγροτιάς, στα μεγάλα συλλαλητήρια για την υπόθεση Οτσαλάν», είπε η Αλέκα Παπαρήγα ανεβαίνοντας στο βήμα, μέσα σε έναν καταιγισμό συνθημάτων, όπως «Τιμημένο ΚΚΕ» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» και σε μια παλλόμενη «θάλασσα» από κόκκινες σημαίες.

«Απευθυνόμαστε, είπε, σε εκείνους που επί 78 μέρες δώσαμε κοινούς αγώνες κατά του βάρβαρου και βρώμικου πολέμου της "νέας τάξης πραγμάτων" στη Γιουγκοσλαβία. Που μέσα στην καρδιά και το νου τους διατηρούν και δεν έχουν απεμπολήσει αξίες, οράματα και ιστορική μνήμη. Ιδιαίτερα σε αυτό το νησί, η ιστορική μνήμη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μόνο που εμείς οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, την ιστορία, δεν την τιμάμε μόνο στα μουσεία, όπως κάνουν μερικοί όταν θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού, όπως κάνουν πριν απ' όλα η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, την ιστορία αυτού του τόπου την τιμάμε ξέροντας ότι πρέπει να τη συνεχίζουμε κάθε μέρα. Η ιστορία δεν είναι για το ράφι. Είναι υποχρέωση και ευθύνη του σήμερα για το αύριο».

«Απευθυνόμαστε σε εκείνους» συνέχισε, «που ξέρουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πάρει την κατηφόρα. Που ξέρουν τι σημαίνει ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το αύριο. Ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν κάνει ένα αβέβαιο βήμα να φύγουν από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά αυτό το βήμα τους ακόμα, δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, δεν είναι σταθερό. Δεν τους θεωρούμε αναποφάσιστους, αλλά μη αποφασισμένους επαρκώς να κάνουν κάτι το διαφορετικό απ' ό,τι έκαναν πριν. Τους λέμε να σκεφτούν εκείνο το βράδυ γιατί παίρνουν πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, με την ψήφο τους. Ποιος από αυτούς θέλει το βράδυ των εκλογών να δει τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να πανηγυρίζουν και πίσω από την πλάτη του λαού να σκέφτονται "πάλι τους κλέψαμε την ψήφο";. Θέλουν μαζί με αυτές τις ηγεσίες, να πανηγυρίζουν ο ΣΕΒ, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τα άλλα κέντρα και μηχανισμοί της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας;».

Ο λαός να σπάσει τα προγνωστικά

«Κακά τα ψέματα. Οποιος κι αν έρθει πρώτος από τους δυο, αν τα συλλογικά εκλογικά τους ποσοστά είναι ψηλά, θα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν ξέροντας πολύ καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι αγανακτισμένη. Γιατί και τα δύο κόμματα, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, έχουν ανεβασμένο πολιτικό και ταξικό ένστικτο. Υπολογίζουν από κοινού τα ποσοστά τους.

Εμείς όμως λέμε ότι ο λαός και θέλει και μπορεί να σπάσει τα προγνωστικά, τα κατασκευασμένα γκάλοπ. Να αποδείξει ότι μπορεί σε ένα βράδυ, με τις εμπειρίες που έχει μια ολόκληρη δεκαετία, να δημιουργήσει ένα βαθύ ρήγμα. Με έναν όρο: Οχι μόνο να συνειδητοποιεί το δίκιο του, αλλά και τη μεγάλη του δύναμη. Γιατί δεν αρκεί να ξέρεις το δίκιο σου. Αν δε χρησιμοποιήσεις τη δύναμή σου, τότε ανοίγεις την πόρτα να σου αμφισβητήσουν το δίκιο σου. Απευθυνόμαστε με απαιτητικότητα σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού που είναι ήδη ριζοσπαστικοποιημένο. Καταλαβαίνει τι σημαίνει ΟΝΕ και νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ΕΕ και αυτή η περίφημη "παγκοσμιοποίηση". Γι' αυτό, λέμε, κάντε τώρα το βήμα πριν είναι αργά αύριο».

Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπογράμμισε ότι «και τα δυο κόμματα είναι κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας, δεν αλλάζουν», και κάλεσε τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους να μη γίνουν «μαϊντανός» του δικομματισμού, με πρόσχημα τις μετεκλογικές κυβερνήσεις συνεργασίας «που διαχειρίζονται τις εντολές της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ». Προειδοποίησε, δε, ότι επίκειται «σάρωμα και των τελευταίων κοινωνικών κατακτήσεων, κατάργηση κάθε προσπάθειας να υπάρχει καθολική κοινωνική εξασφάλιση και πρόνοια».

Ασκησε επίσης κριτική στον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ σημειώνοντας πως με τη θέση τους υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας «δυσκολεύουν τη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, τους αφήνουν βορά στις αυταπάτες των κυβερνήσεων συνεργασίας - διαχείρισης», φέρνοντας παράδειγμα τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. «Η σοσιαλδημοκρατία αποδείχτηκε το καλύτερο στήριγμα και δεκανίκι του συστήματος. Οποια πολιτική δύναμη ελπίζει ότι η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ θα είναι καλό για το λαό, είτε ζει στον κόσμο της ουτοπίας, είτε ομολογεί ότι οι διαφορές της είναι δευτερεύουσας σημασίας». Για να καταλήξει, ότι «το πρώτο κέρδος από τη μαζική καταψήφιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μπορεί να είναι μια ανίσχυρη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Δεν είναι της μοίρας μας η υπανάπτυξη

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στο νομό, Σταύρος Σκοπελίτης, περιέγραψε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οδεύουμε προς τις εκλογές, με την επέλαση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας από τη μια και την τραγική οικονομική κατάσταση του λαού από την άλλη.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στο λαό του νησιού σημείωσε ότι «εμείς που κατοικούμε σ' αυτή τη γωνιά της χώρας μας είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα εγκληματικά σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", που απειλεί να ξανακάνει παρανάλωμα την περιοχή για να τα πραγματοποιήσει. Είμαστε ανήσυχοι γιατί τα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών και των Δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών για επικυριαρχία στο Αιγαίο βρίσκονται σε εξέλιξη με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων που δένουν τη χώρα μας με τα δεσμά της υποταγής και της υποτέλειας. Ομως δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι του τόπου, αυτοί που δε βολεύονται με το να κάνουν τεμενάδες στους ισχυρούς, θα σταθούμε αντιμέτωποί τους».

«Ο τόπος μας και τα νησιά μας», συνέχισε, δεν είναι της μοίρας τους να βιώνουν τη σημερινή ζοφερή κατάσταση που τα κατατάσσει από πλευράς ανάπτυξης στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ και κατέχουν την πρωτιά από πλευράς γήρανσης του πληθυσμού τους. Και δεν είναι της μοίρας τους, γιατί έχουν όλες τις δυνατότητες για ανάπτυξη, όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν σωστά και δημιουργικά αξιοποιηθούν, μπορούν να οδηγήσουν, όχι μόνο στην έξοδο από την κρίσιμη σημερινή κατάσταση που βρίσκονται, αλλά και να οδηγηθούν στην ανάπτυξή τους. Αν δε γίνεται κάτι τέτοιο, αυτό οφείλεται στις πολιτικές που για δεκαετίες εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και που εφαρμόζονται και σήμερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, κάλεσε το λαό να μη χρησιμοποιήσει την ψήφο «για να κάνετε χαρακίρι στα συμφέροντά σας, για να δώσετε συγχωροχάρτι σ' αυτούς που σας φόρτωσαν τα προβλήματα. Καταδικάστε με την ψήφο σας εκείνους που σας καταδικάζουν με την πολιτική τους στη φτώχεια και τη μιζέρια. Καταδικάστε τη ΝΔ που πρεσβεύει την ίδια ακριβώς πολιτική. Δώστε ένα μάθημα στον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προσφέρουν άλλοθι σ' αυτούς και στην ολέθρια για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική τους».

ΝΙΚΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
Χρέος μας η επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή

«Ο κομμουνιστής βουλευτής θα πρέπει να είναι ξανά στην ελληνική Βουλή. Είναι χρέος μας απέναντι στο αίμα που έχυσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας στο όραμα μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Μολυβιάτης, εκ μέρους της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης». Εξηγώντας τους λόγους της συμπαράταξης με το ΚΚΕ, σημείωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε το τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών, όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιες καρικατούρες "φιλόσοφοι", το έργο των οποίων εξαντλείται στα τηλεοπτικά σόου και τα "λάιφ στάιλ" περιοδικά. Δε θέλουμε να πάψουμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο, δεν υποκύπτουμε στη λατρεία της ελεύθερης αγοράς, του νεοφιλελευθερισμού, της κεντροαριστεράς και της αστικής συνδιαχείρισης που προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο μεσαίωνα».

«Δε συναινούμε στις συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, των προγραμμάτων σύγκλισης και της ΟΝΕ, που η βασική τους φιλοσοφία είναι ότι "οι πλούσιοι δεν έχουν αρκετά και οι φτωχοί έχουν περισσότερα απ' όσα τους χρειάζονται". Αντιστεκόμαστε με κάθε μέσο και τρόπο στη νέα τάξη πραγμάτων, στο ΝΑΤΟ και την Pax Americana, το αποτρόπαιο πρόσωπο των οποίων είδαμε και βλέπουμε στο πόλεμο του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας. Αντιτασσόμαστε στη λιτότητα, στην ανεργία, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας. Δεν αποδεχόμαστε το αναπτυξιακό μοντέλο που μας προτείνουν. Ενα μοντέλο, που μας οδηγεί στις κοινωνίες των 2/3 και που, ταυτόχρονα, καταστρέφει το περιβάλλον. Δεν κλείνουμε πονηρά το μάτι στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, για να ψαρεύουμε ψήφους».

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, με θέμα τη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ