ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν πέρασαν οι ΝΑΤΟικοί!!!

Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες διαδηλωτές απέτρεψαν χτες το βράδυ την προώθηση φάλαγγας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το λιμάνι στη Γιουγκοσλαβία

Οι άγρυπνοι φρουροί της ειρήνης, με νυχτερινό μπλόκο της πύλης 14 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τις πρωινές ώρες χτες, παρεμπόδισαν φάλαγγα ιταλικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ να εξέλθει από το λιμάνι με προορισμό το Κόσσοβο, για την πραγματοποίηση των σχεδίων νέας στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Οι διαδηλωτές με τη σθεναρή τους στάση και αφού έγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα στα πρώτα οχήματα που βγήκαν από την πύλη, υποχρέωσαν τη φάλαγγα να επιστρέψει στο χώρο του λιμανιού και να αναβάλει για ευθετότερο χρόνο την αναχώρησή της.

Μερικές εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ της ΚΝΕ και άλλοι πατριώτες δημοκράτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΘ, άρχισαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ να συγκεντρώνονται έξω από την πύλη 14, απ' όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ξεκινούσε ΝΑΤΟική φάλαγγα για το Κόσσοβο. Η απόφαση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων να μην επιτρέψουν τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων που πήγαιναν να υποδουλώσουν το φίλο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Με το δυναμισμό και το πάθος που διακρίνει το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα της πόλης κατάφεραν να καθυστερήσουν, τουλάχιστο για αυτή τη νύχτα, την έξοδο των δυνάμεων κατοχής της Γιουγκοσλαβίας, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της πύλης.

Οταν έγινε φανερό ότι τα ιταλικά στρατεύματα δε θα επιχειρούσαν νέα έξοδο από την πύλη, οι διαδηλωτές με τα κόκκινα λάβαρα και τις σημαίες της ειρήνης και με τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε» και «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», κατευθύνθηκαν στην πύλη 11, την οποία άνοιξαν και συγκρότησαν δυναμική διαδήλωση, υπό τα βλέμματα των ανδρών της αστυνομικής δύναμης.

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Αγγελος Τζέκης , μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, τόνισε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει για άλλη μια φορά να αντισταθεί στα νέα σχέδια που έχει ετοιμάσει το ΝΑΤΟ και στα οποία συμμετέχει ενεργά και πάλι η κυβέρνηση, παραχωρώντας λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι και μπροστά στις εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει εκείνα τα συμπεράσματα και να στείλει εκείνο το μήνυμα ότι είναι ένας λαός υπερήφανος και δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι σε καμία εντολή της κυβέρνησης να παραχωρήσει κυρίαρχα εθνικά δικαιώματα στα χέρια των ΝΑΤΟικών, των Αμερικανών και της ΕΕ.

Πιστεύουμε, κατέληξε ο Α. Τζέκης, ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξεσηκωθεί πραγματικά για να παρεμποδίσει αυτές τις δυνάμεις που πηγαίνουν επάνω όχι για ειρήνη, αλλά για να προκαλέσουν νέο μακελειό. Η δυναμική απάντηση που πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός είναι με τον ξεσηκωμό του να εμποδίσει τις δυνάμεις των φονιάδων να προκαλέσουν νέο μακελειό».

Ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Δημήτρης Μαϊκίδης , δήλωσε: «Δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος, όπως θέλουν να μας πείσουν. Η αποψινή μας κινητοποίηση ήταν μια συμβολική ενέργεια του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης, που μ' αυτή και άλλους τρόπους θέλουμε να καταδείξουμε ότι εμείς δεν πειθαρχούμε στην έκκληση και υποταγή της κυβέρνησης να περνούν ανενόχλητα οι φονιάδες που πάνε να δολοφονήσουν έναν ολόκληρο λαό στη Γιουγκοσλαβία. Θα συνεχίσουμε παρόμοιες ενέργειες μέχρι να σταματήσουμε αυτό το μακελειό που πάει να γίνει στη Γιουγκοσλαβία».

Καλώντας τους διαδηλωτές μπροστά στην πύλη 11 να τερματίσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ο Σωκράτης Παπαδόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε: «Αφού μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές κατορθώνουν να παρεμποδίσουν τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αυτό σημαίνει ότι όταν χιλιάδες λαού κατέβουν στους δρόμους και τις ίδιες τις βάσεις μπορούμε να ξηλώσουμε και να πετάξουμε από τη χώρα μας. Εμείς τερματίζουμε εδώ απόψε, αλλά αγρυπνούμε, είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε και να ματαιώσουμε την αποστολή στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία και να συνεχίσουμε την αντίστασή μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ».

Τα τελευταία λόγια του ομιλητή καλύφτηκαν από τα βροντερά συνθήματα των συγκεντρωμένων «Ο λαός απαιτεί έξω τώρα οι Αμερικανοί», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε». Οι διαδηλωτές αποχώρησαν με υψωμένες τις γροθιές και την υπόσχεση ότι και αύριο θα είναι στο πόστο τους, όπου τους καλεί το πατριωτικό τους χρέος.

Αλλος ένας... «εξτρεμισμός»!

Οχι μόνο οι πεζοναύτες του ΝΑΤΟ, αλλά και η κοινή γνώμη εκτός των συνόρων της χώρας διαπίστωσαν χτες (για πολλοστή φορά) ότι η Ελλάδα δεν είναι εκείνο το άβουλο προτεκτοράτο που πιθανώς θα νομίζουν, παρακολουθώντας την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, άλλοτε να «ευχαριστεί» και άλλοτε να «παρακαλεί» τις ΗΠΑ. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο λαός της πόλης, με επικεφαλής τους κομμουνιστές, έστειλε ξανά το μήνυμα της «άλλης» Ελλάδας. Της Ελλάδας που δεν υπογράφει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, που δεν υπακούει στις εντολές του Σολάνα και του Ρόμπερτσον, που δεν παραχωρεί το έδαφός της στους σταυροφόρους της «νέας τάξης». Χτες, η Ελλάδα του λαού της ξαναμετρήθηκε με την Ελλάδα των πλιατσικολόγων των Βαλκανίων - μερικοί από αυτούς τυγχάνει να κυκλοφορούν με ελληνικά διαβατήρια - και νίκησε. Μικρή η «μάχη», θα πει κανείς, και «τοπικής» εμβέλειας. Ισως. Αλλά νίκησε. Συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά. Τα πολεμικά εξαρτήματα του ΝΑΤΟ, που επιχείρησαν να βγουν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, έκαναν όπισθεν. Υπό τους ήχους της Κομμουνιστικής Διεθνούς που τραγουδούσαν οι διαδηλωτές και με το σφυροδρέπανο ζωγραφισμένο στο μέρος όπου πριν οι κατασκευαστές των στρατιωτικών τζιπ είχαν βάλει το σήμα του ΝΑΤΟ, επέστρεψαν στη βάση τους. Το ίδιο και οι μισθοφόροι. Από την αντιπαράθεσή τους με τον ελληνικό λαό βγήκαν άπραγοι.

***

Κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο, βέβαια, το γεγονός ότι χτες οι κομμουνιστές γύρισαν πίσω το πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ, τους καθιστά «φιλοΝΑΤΟικούς»! Γιατί, κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο, όποιος δεν αφήνει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα να περάσουν από την Ελλάδα (σ.σ.: όποιος δε διευκολύνει τους δολοφόνους να δολοφονούν, όπως κάνει ο ίδιος δηλαδή), τότε «στηρίζει» και «συντηρεί» (!) τη θηριωδία των ευρωατλαντιστών στο Κοσσυφοπέδιο! Θα το θυμούνται οι Θεσσαλονικείς. Αυτή η απίστευτη δήλωση έγινε τις προάλλες από τον υπουργό της κυβέρνησης που υπέγραψε τους βομβαρδισμούς... Ας το έχουν υπόψη τους λοιπόν. Κάθε φορά που θα κάνουν το πατριωτικό και διεθνιστικό τους καθήκον, θα υπάρχουν κάποιοι που (αφοσιωμένοι μέχρι... βλακείας στο ρόλο τους) θα συνεχίσουν να λένε και να πράττουν αθλιότητες.

***

Ομως, τα παλικάρια που αναγκάζουν το ΝΑΤΟ να κάνει «όπισθεν», ας το γνωρίζουν: Δεν είναι όλοι περήφανοι για τη στάση τους. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα και ο λαός της μπορεί να είναι περήφανοι όταν βλέπουν τα ελληνικά νιάτα να «καταδιώκουν» τους ΝΑΤΟικούς, αλλά υπάρχει και μια μικρή ομάδα που... ενοχλείται, που δυσανασχετεί. Είναι εκείνη η μικρή ομάδα που θεωρεί ότι «τέτοιου είδους εξτρεμιστικές παρεμβάσεις - όπως η χτεσινή προφανώς - δε βοηθούν τη χώρα»! Ναι, αυτά έλεγε για τις παλλαϊκές διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέρσι, στις 3 του Μάη. Και στις 28/5/99, ο κ. Ρέππας συμπλήρωνε: Οι διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ είναι «απόλυτα αποδοκιμαστέες»!

***

Είναι σαφές, λοιπόν, πως χτες ο λαός της Θεσσαλονίκης απέκτησε έναν ακόμη τίτλο τιμής. Λειτουργώντας «εξτρεμιστικά» (!), προέβη σε μια ακόμα αντιΝΑΤΟική πράξη, που, όπως έχει διασαφηνίσει η κυβέρνηση, ήταν «απόλυτα αποδοκιμαστέα»...


Ν. ΜΠ.

Μια ξεχωριστή συνάντηση - συζήτηση

Η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ καλεί σε μια συνάντηση - συζήτηση με τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης για τους μετεκλογικούς αγώνες, τη Δευτέρα, 3 του Απρίλη, στις 9μ.μ., στη «Σφεντόνα», λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θα παρευρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Θάνο Μικρούτσικο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Περιοδεία στην «Ευρωραπτική ΑΕ»

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων «Ευρωραπτική ΑΕ».

Στο Ηράκλειο η Αλέκα Παπαρήγα

Αύριο, Πέμπτη, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 8μ.μ., στα Λιοντάρια, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και ο Μανώλης Συντιχάκης.

Συνεντεύξεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει τις παρακάτω συνεντεύξεις:

  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το βράδυ, στη ΝΕΤ, αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων, με τους δημοσιογράφους Χρ. Μαχαίρα, Κική Αγγελοπούλου και Ν. Χασαπόπουλο.
  • Αύριο Πέμπτη, στο Ζάππειο Μέγαρο, στη 1 το μεσημέρι. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση της διακομματικής επιτροπής.
  • Την Παρασκευή, 31 του Μάρτη, στον «Αντένα», στις 11.20μ.μ..
  • Τη Δευτέρα, 3 του Απρίλη, στο «Μέγκα», στις 3 το μεσημέρι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ